MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Lista stron niedziałających w Mozilli -- do poprawki...

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Gość » 29 maja 2003, 02:03

Przeglądarka: -

pbartecki pisze:Na Citi Bank nie dostrzegłem błędów

- mimo zatwierdzenia okna, że ze względu na długi czas nieaktywności sesja zostanie wylogowana w ciągu minuty i zatwierdzenie tego okna przedłuży czas trwania sesji - wylogowuje (trochę irytuje)
- na stronie po tym wylogowaniu jest link "Powrót do strony głównej" ale nic się nie dzieje po jego naciśnięciu
- widzę krzaki, bo nie ma ani zadklarowanego kodowania ani serwer nic mądrego nie mówi

Więcej nie wiem, bo nie szukałem. Przelew udało mi się wykonać. Chyba. ;-)

BTW: pbartecki: dostałeś mój mail? Coś ciężko dochodzą na ten serwer maile. Czekają najpierw kilka godzin. A na konto "team" to w ogóle był permanent fatal error undeliverable kaputt.

Chciałbym wypowiedzieć się w sprawie ko-inicjatywy marcoosa o ożywieniu mozillowej listy niepoprawnych stron. Myślę, że przede wszystkim złym pomysłem jest po raz kolejny dzielenie się. Jest nas mało i powinniśmy się zjednoczyć jeśli kiedyś chcemy coś wreszcie osiągnąć.
Zabraliśmy się solidnie za stronę osiołkową, a wbrew pozorom nie jest tak łatwo zrobić to dobrze - jest wiele ważnych szczegółów, które odróżnią ją od wszystkich dotychczasowych inicjatyw - mamy dużo dobrych pomysłów i chcemy to naprawdę porządnie dopracować i wypromować. Aby jedna silna i znana strona wywierała silny nacisk na autorów stron o olewającym podejściu do nas wszystkich. Nas - użytkowników alternatywnych przeglądarek - nie tylko Opery, ale także Mozilli, Firebirda i innych.
Bo przewodnim hasłem jest zgodność stron ze standardami, co jest jedyną drogą, jeśli strona ma działać pod więcej niż jedną przeglądarką - i warto to też wszystkim uświadomić, że jest to też jedyne rozsądne wyjście z ekonomicznego punktu widzenia - wtedy nie trzeba marnować czasu i pieniędzy na testy i poprawianie strony pod 2,3,4 czy większą ilością przeglądarek. Jeśli komuś nawet by dana strona nie działała, można wówczas beztrosko i spokojnie powiedzieć odwiedzającemu - sorry, ale załatw sobie lepszą przeglądarkę, bo twoja nie umie wyświetlać poprawnych stron www. Albo poinformuj producentów swojej przeglądarki, że nie potrafi dobrze wyświetlić tej strony lub napraw sobie w niej błąd sam. I to stwierdzenie będzie trafne i pozytywne - w przeciwieństwie do komunikatu jakim wita mnie dziś Citibank, "zalecając" mi upgrade przeglądarki na nowszą, kiedy wersja mojej przeglądarki jest sprzed miesiąca, a oni mają na myśli "obsługiwanego" dwuletniego staruszka IE (nawet planują wycofać się z "obsługiwania" NN).

Jeden ze świeżych pomysłów związanych z powstawaniem strony osiołkowej, to powołanie zespołu osób z wszystkimi możliwymi przeglądarkami (a więc wszyscy z pod bandery Mozilli są oczywiście bardzo mile widziani), które weryfikowałyby zgłaszane strony czy działają pod ich przeglądarkami. Jeszcze kwestią przyszłą jest ustalenie kryteriów kwalifikujących stronę do osiołków/aniołków/neutralną, więc nie wiem dokładnie gdzie ta wiedza przyda się najbardziej. Na przykład może być tak, że strona będzie miała błędy, ale równocześnie będzie działać na wszystkich przeglądarkach w jakich udało się nam przetestować i (brak tego to podstawowa sprawa) nie będzie też blokować żadnej znanej, ani nieznanej przeglądarki. Wówczas myślę, że nie będzie zasługiwać na karę w postaci dodania do osiołków.
Do dyskusji jest też sprawa czy strona nie musi zawierać ani jednego błędu, aby być w aniołkach. Strona w końcu może mieć błąd na skutek pomyłki tak samo jak ogólnie niezły program.
Ale do omówienia tego wszystkiego i wielu innych rzeczy, zapraszam na nasze forum!
http://my.opera.com/forums/showthread.p ... adid=19861
Do zobaczenia wszystkim!
Gość

Postautor: Wojciech E. / Nasty » 29 maja 2003, 02:07

Nie podpisałem się.
A więc to byłem ja - znany wam dobrze :D Wojciech E. aka Nasty

--
"The best way to predict the future is to invent it" Dr. Alan Kay, 1971
Wojciech E. / Nasty

Postautor: Yano » 29 maja 2003, 08:48

Wojciech E. / Nasty pisze:- mimo zatwierdzenia okna, że ze względu na długi czas nieaktywności sesja zostanie wylogowana w ciągu minuty i zatwierdzenie tego okna przedłuży czas trwania sesji - wylogowuje (trochę irytuje)

Odpowiem tak: SOA #1 :)
Wojciech E. / Nasty pisze:- na stronie po tym wylogowaniu jest link "Powrót do strony głównej" ale nic się nie dzieje po jego naciśnięciu

Obecnie chłopaki coś mocno mącą w citionline i wrócili do starego systemu. Tam po prostu otwiera się nowe okno, które po wylogowaniu się zamyka. Nie ma żadnego "powrotu na stronę główną".
Wojciech E. / Nasty pisze:- widzę krzaki, bo nie ma ani zadklarowanego kodowania ani serwer nic mądrego nie mówi

Fakt, kodowania nie ustawili w dokumencie, ale u mnie działa wszystko OK pod tym względem. :-?
Wojciech E. / Nasty pisze:Więcej nie wiem, bo nie szukałem. Przelew udało mi się wykonać. Chyba. ;-)

Przelewy robię bez kłopotów. nawet inne operacje przechodzą (zlecenia stałe na przykład). Więc można by CitiBank już zdjąć z czarnej listy.

PS: Ichni serwer przedstawia się jako Netscape-Enterprise/4.1, więc tym bardziej nie rozumiem, czemu zalecają bardziej IE niż Mozillę... :roll:
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Allegro?

Postautor: bigkaz » 29 maja 2003, 09:14

Czy ktoś używa www.Allegro.pl pod Mozillą? U mnie nie chce sie nawet załadować! :( Nie wiem czy to jest wina strony czy też cos mam źle ustawione, ale próbowałem wszystkiego i nic!

Pozdrawiam!
Mozila pod Auroxem 9.0
bigkaz

Re: Allegro?

Postautor: KLAPEK » 29 maja 2003, 09:46

bigkaz pisze:Czy ktoś używa www.Allegro.pl pod Mozillą? U mnie nie chce sie nawet załadować! :( Nie wiem czy to jest wina strony czy też cos mam źle ustawione, ale próbowałem wszystkiego i nic!

Pozdrawiam!
Mozila pod Auroxem 9.0

Bez problemów MozPL 1.0.2 + win98se
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: Gość » 29 maja 2003, 10:13

Bez problemów MozPL 1.0.2 + win98se[/quote]

Dzięki! A może ktoś spróbuje pod linuksem?
Gość

Postautor: grimfang » 29 maja 2003, 10:21

bez problemow wszystkie wersje mozilli jakie mi wpadły w łapy (od 3 lat chyba)

na win98, 2k, xp i beosie 5 w gore
ff 1.0.4 osX 10.3.9

yo
grimfang

Z nami od: 09 czerwca 2002, 20:23

Postautor: KLAPEK » 29 maja 2003, 10:42

Anonymous pisze:Dzięki! A może ktoś spróbuje pod linuksem?

Odkąd pamiętam to nie miałem z Allegro kłopotów (teraz podałem konkretną konfigurację kompa przy którym siedzę w pracy)
winda - wersje od 1.0 do 1.3.1
Slackware - od 1.0 do 1.4b (jak będę w domq to wstukam adres i jeszcze raz sprawdzę)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: mm » 29 maja 2003, 13:33

allegro dziala i to dziala dobrze.

Czasem maja problemy z predkoscia... i moze akurat na cos takiego trafiles.
mm

Z nami od: 23 października 2002, 19:23

Postautor: emdej » 29 maja 2003, 16:12

bigkaz pisze:Czy ktoś używa www.Allegro.pl pod Mozillą? U mnie nie chce sie nawet załadować! :( Nie wiem czy to jest wina strony czy też cos mam źle ustawione, ale próbowałem wszystkiego i nic!

wszystkie mozille pod wszystkimi systemami (no moze nie wszystkimi - linux, solaris, windows) dzialaja bez problemu
pozdrawiam serdecznie, emdej
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
JID: emdej@jabber.org | gg: 17344
emdej

Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40

Postautor: KLAPEK » 29 maja 2003, 22:44

KLAPEK pisze:
Anonymous pisze:Dzięki! A może ktoś spróbuje pod linuksem?

Odkąd pamiętam to nie miałem z Allegro kłopotów (teraz podałem konkretną konfigurację kompa przy którym siedzę w pracy)
winda - wersje od 1.0 do 1.3.1
Slackware - od 1.0 do 1.4b (jak będę w domq to wstukam adres i jeszcze raz sprawdzę)

Dobra sprawdziłem - wszystko OK
Slackware 9.0 Linux + MozillaPL 1.4b
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

allegro

Postautor: owca » 29 maja 2003, 22:44

:lol: absolutnie dziala. Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.3) Gecko/20030313 Slackware 9

pozdr
OWC@
owca

Postautor: Archer » 02 czerwca 2003, 14:57

Na stronie największego polskiego producenta chemii budowlanej, firmy z certyfikatem ISO 9001 http://www.atlas.com.pl/ po kliknięciu któregokolwiek elementu menu (np. Grupa Atlas albo Produkty) dzieją się cuda - cała strona redukuje się do małego okienka...

Co więcej wybór jakiejkolwiek pozycji z górnego menu w tym małym okienku nie jest możliwy :(

Jestem pewien, że strona ta jest odwiedzana przez setki tysięcy Polaków budujących/remontujących swoje domy, więc niedostosowanie strony do standardów (tzn. do Mozilli ;) ) jest poważnym niedopatrzeniem Atlasa. Trzeby by im zgłosić tą witrynę jak najszybciej do poprawki, bo niedziałanie tak popularnego serwisu może zniechęcać ludzi do korzystania z Mozilli/Netscape'a...

Jeśli więc ktoś kompetentny mógłby to zgłosić webmasterom wraz z opisem problemu (ew. do Bugzilli), to nie tylko ja byłbym wdzięczny ;)

A póki co odpalam IE bo nie mam innego wyjścia... :(
"To, co musiałeś odkryć samodzielnie, zostawia w twym umyśle ścieżkę, którą w razie potrzeby możesz pójść jeszcze raz." Georg Christoph Lichtenberg
Archer

Z nami od: 21 maja 2003, 23:41

Postautor: emdej » 03 czerwca 2003, 14:35

u mnie az tak zle jak u Ciebie nie jest, ale w istocie strona nie dziala, te przyciski konkretnie, przewijanie tez kuleje i wogole nie wiem po co ono...
pozdrawiam serdecznie, emdej
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
JID: emdej@jabber.org | gg: 17344
emdej

Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40

Postautor: arsmageddon » 04 czerwca 2003, 20:18

Na stronie Instytutu Zarządzanie (http://www.instytut.org.pl/start/) pasek menu "wjeżdża na prawą kolumnę. Pisałem do nich ale nie dostałem, żadnej odpowiedzi. Czy możecie potwierdzić, że jest błąd, czy tylko u mnie?
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Z nami od: 29 listopada 2002, 10:50

Postautor: blachu » 04 czerwca 2003, 22:16

arsmageddon pisze:Na stronie Instytutu Zarządzanie (http://www.instytut.org.pl/start/) pasek menu "wjeżdża na prawą kolumnę. Pisałem do nich ale nie dostałem, żadnej odpowiedzi. Czy możecie potwierdzić, że jest błąd, czy tylko u mnie?

Menu powinno zajmować całą szerokość strony (tak jest pod Operą), natomiast górna część środkowej kolumny "chowa" się pod menu.
Pozdrawiam
Marek
blachu

Z nami od: 03 lutego 2003, 12:50

Postautor: arsmageddon » 05 czerwca 2003, 09:18

Teraz bardziej ogólnie:
i w tym wątku i w innych na forum pojawiają się adresy źle działających stron, z drugiej strony (nie www :D ) jest - trochę nieaktualna lista takich stron.
Jak zebrać adresy z innych wątków to lista nie dość, że się zaktualizuje to wydłuży - pewnie trzykrotnie.
Do dzieła? Szable w dłoń? :D
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Z nami od: 29 listopada 2002, 10:50

Postautor: Adrianer » 06 czerwca 2003, 13:10

arsmageddon pisze:Teraz bardziej ogólnie:
i w tym wątku i w innych na forum pojawiają się adresy źle działających stron, z drugiej strony (nie www :D ) jest - trochę nieaktualna lista takich stron.
Jak zebrać adresy z innych wątków to lista nie dość, że się zaktualizuje to wydłuży - pewnie trzykrotnie.
Do dzieła? Szable w dłoń? :D

dokładnie :D Trzeba wreszcie przenieść te adresy do listy stron nie działających w Mozilli 8)
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: Archer » 13 czerwca 2003, 17:01

Kolejna strona do poprawki.

Jakiś "geniusz" tak napisał stronę http://sports.pl, że nie działają przyciski: "Komentuj", "Drukuj", "Otwórz", będące w nagłówku każdego artykułu...
Widać to ot chociażby tu http://www.sports.pl/index.phtml?show=1&s=13&ns=23026
"To, co musiałeś odkryć samodzielnie, zostawia w twym umyśle ścieżkę, którą w razie potrzeby możesz pójść jeszcze raz." Georg Christoph Lichtenberg
Archer

Z nami od: 21 maja 2003, 23:41

Postautor: marcoos » 13 czerwca 2003, 17:18

Archer:
Ciekawe co na to Gandalf. :)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

PoprzedniaNastępna

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony