MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Autofocus nowa karta. fdct_slow

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Autofocus nowa karta. fdct_slow

Postautor: Scoorviel » 11 września 2007, 03:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6

Witam,

1. Czy jest gdzieś możliwość edycji autofocus'a dla nowo otwartych kart? Chciałbym by domyślnie "zaznaczało się" pole adresu, zamiast wciskać F6, crl-l, czy tam alt-d

2. Czy jest sposób na "obejście" braku możliwości definiowania klawiszy/przycisków myszy, tak by np odwrócić funkcje ŚPM i LPM ?

3. Czy ktoś mógłby wyjaśnić, lub podać dobrą receptę na jpeg_fdct_slow ?
Wszystkie porady dot. tej przypadłości, a przynajmniej gruba większość skupia się na 100% konsumpcji czasu procesora, u mnie natomiast objawia się "pikami" ok 10%, które może nie są problematyczne pod względem wydajności, co innego jednak przy pracy na baterii (laptop) oraz niepotrzebnych operacjach IO.

Z góry dzięki za odpowiedź,
Krzychu.

PS. korzystałem z wyszukiwarki. :-)
Scoorviel

Postautor: helios » 11 września 2007, 20:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.6) Gecko/20061201 Firefox/2.0.0.6 (Ubuntu-feisty)

Ad. 1. Naciskam ctrl+t, otwiera się nowa karta, kursor jest w polu adresu... Chodziło Ci o coś innego?
helios

Z nami od: 10 sierpnia 2005, 18:15

Postautor: Sc. » 12 września 2007, 01:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6

Tak. Strona startowa google.pl - otwiera się, a kursor w polu wyszukiwania. Dopiero ctrl-l i inne skróty czy sięgnięcie ręką po myszę - i piszę adres. Szkoda czasu ;) Sprawdzałem z innymi, np http://www.google.pl/firefox?client=fir ... l:official
i tylko "about:blank" ma funkcjonalność o której piszesz u siebie.
Sc.

Postautor: kabzior » 12 września 2007, 08:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.12) Gecko/20070508 Firefox/1.5.0.12

Sc. pisze:Tak. Strona startowa google.pl - otwiera się, a kursor w polu wyszukiwania. Dopiero ctrl-l i inne skróty czy sięgnięcie ręką po myszę - i piszę adres. Szkoda czasu ;) Sprawdzałem z innymi, np http://www.google.pl/firefox?client=fir ... l:official
i tylko "about:blank" ma funkcjonalność o której piszesz u siebie.

No i ma to sens i tak jest dobrze - otwierasz about:blank i masz kursor w polu adresu i wpisujesz adres. Skoro jako stronę domową masz gugle to znaczy że zaraz po otwarciu chcesz coś wyszukiwać - kursor w polu wyszukiwania. Jak dla mnie logiczne i wygodne :)
kabzior

Z nami od: 11 sierpnia 2006, 19:18

Postautor: S » 12 września 2007, 11:15

Aaależ :) gdzie tam, trzeba iść z duchem czasu, skoro fx się wiąże poniekąd z guglem, który w dodatku udostępnia świetnie spersonalizowaną stronę wiadomości - rzucam okiem i wiem co się dzieje tam gdzie lubię (nie, onet/o2/wp/tvn24 doesn't do the trick) nie mówię że to źle-z tym focusem ;) ale może jest widget czy tam ukryta opcja o której nie wiem, żeby to sobie przestawić.
S

Postautor: Tomek » 12 września 2007, 12:02

Ładowanie się kursora do pola wyszukiwania w google nie jest spowodowane powiązaniami Fx i Google, tylko jest wynikiem działania skryptu js. Zerknij w źródło :). Możliwe że się da to przerobić na jakiś skrypt dla Greasemonkey... ale to już zupełnie inna bajka.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Re: Autofocus nowa karta. fdct_slow

Postautor: E2rd » 12 września 2007, 17:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6

Chwilamoment. Jeśli problem dotyczy pojawiania się strony Gógla przy otwieraniu nowej karty, to może wystarczy, że przestawisz sobie w opcjach TabMixPlus, żeby działał tak jak domyślnie działa Fx - tzn. w nowej karcie otwierał about:blank :-?
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Scoorviel » 13 września 2007, 15:17

Hehe, wiem że za przeskok focusa w wypadku googla javascript odpowiada. Co nie zmienia faktu, że związki jakieś tam są :) to była tylko taka luźna uwaga na temat ustawienia sobie blanka jako startowej, chcę i lubię, fx i googla ;) choć przyznaję, że operę lubię dokładnie tak samo :) Greasemonkey'a nie używam - niestety, kiedyś miałem z nim ciężkie przejścia i się zraziłem. Pozatym - przy ~15 dodatkach jakie mam, nie jestem pewien czy chcę kombinować, by mi się lisek nie wysypał. Ale pomysł godny uwagi.

@E2rd, niezupełnie o to chodzi-problem jest bardziej zawiły :) chciałem - by google się otwierał, ale z focusem kursora nie w polu wyszukiwania, a w pasku adresu. Marzenie ściętej głowy :)

A nikt nie ma pomysłu jak otwierać zakładki domyślnie w nowych(nie w aktywnej) kartach NIE przez ŚPM ? ( głupio się przyznać, działa mi on wyjątkowo felernie i potrafi "kliknąć" np 3 razy sam z siebie, co bywa frustrujące przy np zamykaniu kart ;) )
Scoorviel

Postautor: Grzegorz » 13 września 2007, 15:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20070827 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.6

Scoorviel pisze:jak otwierać zakładki domyślnie w nowych(nie w aktywnej) kartach NIE przez ŚPM ?

Przyjrzy się odpowiednim dodatkom: https://addons.mozilla.org/pl/firefox/search/?q=tab

P.S. Znam kilka ładniej brzmiących ksywek (to a propos "Scoorviel")
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: S » 14 września 2007, 10:47

Grzegorzu! Staram się zbyt nie denerwować, jednak, wychodzi różnie. Dlatego jeśli dalsza moja wypowiedź Cię urazi, to przepraszam.
Rozumiem, że Ty, zapoznałeś się z poprzednimi wypowiedziami na forum? Pisano o tabmixie - chyba człowiek nie znalazł by tego dodatku bez zapoznania się NAJPIERW ze stroną o dodatkach. Tak więc takie odsyłanie kogoś jest zupełnie niepotrzebne, lekceważące i nieuprzejme po prostu, a już z pewnością - nie jest pomocne. Jeśli coś przeoczyłem na tej stronie, lub może pojawiło się coś nowego - lepiej było podać linka bezpośredniego.

odnośnie ps. proszę bardzo, jeśli masz ochotę na dyskusję to PM, bo to nie jest temat na forum, nic ważnego nie wnosi. A jeśli tak bardzo Cię to razi to przykro mi, i poczytaj sobie może co napisałem o takich niezrozumiałych dla mnie problemach w tym linku.
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... id=3535775

Reszcie forumowiczów, jeśli ktoś poczuł się urażony prywatnym wątkiem, nieplanowanym przeze mnie - również należą się przeprosiny, co niniejszym czynię.
S

Postautor: Grzegorz » 14 września 2007, 12:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6

Drogi S... :-) Oczywiście, że przeczytałem wątek zanim skierowałem Cię na "poszukiwania" rozszerzenia posiadającego opcję otwierania linków w nowych kartach. Moja sugestia dotyczyła pytania nr 2. Czy jest sposób na "obejście" braku możliwości definiowania klawiszy/przycisków myszy, tak by np odwrócić funkcje ŚPM i LPM?

Jakiś czas temu sam szukałem sposobu na otwieranie odnośników LPM w nowej karcie. Aczkolwiek problem udało mi się rozwiązać połowicznie za pomocą user.js, to znalazłem także nie jedno a kilka rozszerzeń zmuszających Firefoksa do pracy w jednym oknie i otwierania linków w nowej karcie, a także sterujących położeniem nowych kart bezpośrednio za aktualną kartą lub na końcu otwartych kart.

Radzę jeszcze raz przejrzeć te dodatki, zwykle odsyłam bezpośrednio do dodatku, ale jako nie pamiętam nazwy to nie odwalam "czarnej roboty" za innych.

Myślę, że pomocny może być też tekst stąd:
http://ask.metafilter.com/18892/firefox ... by-default

Ksywka mnie w żaden sposób nie dotknęła, zauważyłem po prostu, że znam lepsze (głównie ze względu na brzmienie Twojej).
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: kabzior » 14 września 2007, 13:21

GrzegorzJZD pisze:Radzę jeszcze raz przejrzeć te dodatki, zwykle odsyłam bezpośrednio do dodatku, ale jako nie pamiętam nazwy to nie odwalam "czarnej roboty" za innych.

No już bez kitu że tabmix jest jakiś trudny do znalezienia, kolega pytający uprzejmy był wpisać "tabmix" w gugle? Bardziej jednoznaczne wyniki wyszukiwania trudno sobie wymarzyć...
kabzior

Z nami od: 11 sierpnia 2006, 19:18

Postautor: Grzegorz » 14 września 2007, 13:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6

TabMix można znaleźć i zainstalować z dziesiątek stron - to żaden dowód, że przejrzałeś bazę dodatków... Dalej nie wiem czy postanowiłeś korzystać tylko z TabMixPlusa czy z niego zrezygnowałeś?

Możesz sprawdzić rozszerzenia: TabBrowser i TabBrowser Preferences.
Obrazek

Grzegorz
Moderator

Postautor: teo » 15 września 2007, 10:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.7pre) Gecko/20070802 BonEcho/2.0.0.7pre

GrzegorzJZD pisze:Możesz sprawdzić rozszerzenia: TabBrowser

Nie polecaj Tabbrowser Extensions, gdyż nie jest on już rozwijany (ostatnia wersja z 13.03.2006) i sam autor nie zaleca go do instalacji w Fx polecając jednocześnie TabMixa.

@S....
W TabMixPlus można bezproblemowo ustawić otwieranie zakładek w nowych kartach.
Obrazek
teo
Moderator

Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

Postautor: Gość » 15 września 2007, 18:08

Same nieporozumienia na forum, nie wiem, patrząc po powyższym poście można pomyśleć że jakoś niezrozumiale piszę. No, trudno. Grzegorzu, nie martw się, jestem daleki od wykorzystywania ludzi do odwalania za mnie czarnej roboty - dzięki za linka, był bardzo przydatny, okazało się, że jak człowiek czegoś używa i się przyzwyczai - to niekoniecznie patrzy jakie zmiany dodała nowa wersja. W tabmix-ie na pierwszej stronie jak byk jest rozwiązanie napisane...jeden problem z głowy ;)
Gość

Postautor: S » 15 września 2007, 18:12

oho, nie zauważyłem że temat się odświeżył - w poście wyżej miałem na myśli post kabziora. Tak, w tabmixie którego używam (o co pytałeś) znalazłem tą opcję. Jeszcze raz dzięki, wystarczyło spojrzeć jeszcze raz.
S

Wróć do Przeglądarka Firefox