MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[Flash] Co odtwarza Flash?

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

[Flash] Co odtwarza Flash?

Postautor: Mateusz SSJ8 » 01 października 2007, 08:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.7) Gecko/20070914 Firefox/2.0.0.7

Cześć. Jestem tutaj, ponieważ mam problem z forum, które trzymam na swoim komputerze:
http://192.168.0.120/~phpbb2%20by%20przemo/index.php
(Ostrzegam, że może nie otworzyć na innym komputerze, ale jeszcze do tego przejdę)
Nie wiem, jakie pliki odtwarza Flash. Oto jedyne, o których wiem, że odtwarza:
-pliki stron internetowych (na pewno htm i html) (widziałem na www.pokito.de).
-pliki flash video (o rozszerzeniu flv)

Ale nie wiem, czy to przejdzie z nsf, exe, czy nawet z spc bądź ogg. Czy Flash może odtwarzać te pliki?
Mateusz SSJ8

Postautor: Grzegorz » 01 października 2007, 09:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20070919 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.6

.swf - skompilowane pliki, których nie da się już edytować w Adobe Flash (no chyba że użyjesz jakiegoś 'dekompilatora' lub importujesz go częściowo).
.fla - zawiera materiały źródłowe dla Flasha. Można to przekompilować do .swf.
.as - kod źródłowy ActionScript
.swd - tymczasowe pliki służące do debugowania (po ukończeniu pracy nie potrzebne).
.asc - pliki zawierające Server-Side ActionScript.
.flv - pliki Flash zawierające materiał wideo.
.swc - służą dystrybuowaniu różnych komponentów (zawierają skompilowane klipy, ActionScript i inne).
.jsfl - pozwalają wykorzystywać kod Javascript.
.swt - tymczasowy format .swf (w Macromedia Generator)
.flp - XML zawierają odniesienia do wszystkich plików w projekcie.
.spl - dokumenty FutureSplash.
.aso - pliki pamięci podręcznej (zawierają kod ActionScript).
.lmv - zastepują pliki .fla (są tez używane w open-sourcowym Liveswif).

Z tego co mi wiadomo w odtwarzaczach na stronie internetowej możesz umieścić pliki z rozszerzeniem: SWF, FLV/FLA.

Ale za pomocą flasza możesz także tworzyć galerie itp. a więc wczytywać i obrazki w "internetowych formatach".

Natomiast EXE odpada (od kiedy to pliki wykonalne się odtwarza? no i nie sądzisz, że to byłaby największa luka bezpieczeństwa w historii?)
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Wróć do Tworzenie stron WWW