pbartecki pisze:Na Citi Bank nie dostrzegłem błędów
- mimo zatwierdzenia okna, że ze względu na długi czas nieaktywności sesja zostanie wylogowana w ciągu minuty i zatwierdzenie tego okna przedłuży czas trwania sesji - wylogowuje (trochę irytuje)
- na stronie po tym wylogowaniu jest link "Powrót do strony głównej" ale nic się nie dzieje po jego naciśnięciu
- widzę krzaki, bo nie ma ani zadklarowanego kodowania ani serwer nic mądrego nie mówi
Więcej nie wiem, bo nie szukałem. Przelew udało mi się wykonać. Chyba.
BTW: pbartecki: dostałeś mój mail? Coś ciężko dochodzą na ten serwer maile. Czekają najpierw kilka godzin. A na konto "team" to w ogóle był permanent fatal error undeliverable kaputt.
Chciałbym wypowiedzieć się w sprawie ko-inicjatywy marcoosa o ożywieniu mozillowej listy niepoprawnych stron. Myślę, że przede wszystkim złym pomysłem jest po raz kolejny dzielenie się. Jest nas mało i powinniśmy się zjednoczyć jeśli kiedyś chcemy coś wreszcie osiągnąć.
Zabraliśmy się solidnie za stronę osiołkową, a wbrew pozorom nie jest tak łatwo zrobić to dobrze - jest wiele ważnych szczegółów, które odróżnią ją od wszystkich dotychczasowych inicjatyw - mamy dużo dobrych pomysłów i chcemy to naprawdę porządnie dopracować i wypromować. Aby jedna silna i znana strona wywierała silny nacisk na autorów stron o olewającym podejściu do nas wszystkich. Nas - użytkowników alternatywnych przeglądarek - nie tylko Opery, ale także Mozilli, Firebirda i innych.
Bo przewodnim hasłem jest zgodność stron ze standardami, co jest jedyną drogą, jeśli strona ma działać pod więcej niż jedną przeglądarką - i warto to też wszystkim uświadomić, że jest to też jedyne rozsądne wyjście z ekonomicznego punktu widzenia - wtedy nie trzeba marnować czasu i pieniędzy na testy i poprawianie strony pod 2,3,4 czy większą ilością przeglądarek. Jeśli komuś nawet by dana strona nie działała, można wówczas beztrosko i spokojnie powiedzieć odwiedzającemu - sorry, ale załatw sobie lepszą przeglądarkę, bo twoja nie umie wyświetlać poprawnych stron www. Albo poinformuj producentów swojej przeglądarki, że nie potrafi dobrze wyświetlić tej strony lub napraw sobie w niej błąd sam. I to stwierdzenie będzie trafne i pozytywne - w przeciwieństwie do komunikatu jakim wita mnie dziś Citibank, "zalecając" mi upgrade przeglądarki na nowszą, kiedy wersja mojej przeglądarki jest sprzed miesiąca, a oni mają na myśli "obsługiwanego" dwuletniego staruszka IE (nawet planują wycofać się z "obsługiwania" NN).
Jeden ze świeżych pomysłów związanych z powstawaniem strony osiołkowej, to powołanie zespołu osób z wszystkimi możliwymi przeglądarkami (a więc wszyscy z pod bandery Mozilli są oczywiście bardzo mile widziani), które weryfikowałyby zgłaszane strony czy działają pod ich przeglądarkami. Jeszcze kwestią przyszłą jest ustalenie kryteriów kwalifikujących stronę do osiołków/aniołków/neutralną, więc nie wiem dokładnie gdzie ta wiedza przyda się najbardziej. Na przykład może być tak, że strona będzie miała błędy, ale równocześnie będzie działać na wszystkich przeglądarkach w jakich udało się nam przetestować i (brak tego to podstawowa sprawa) nie będzie też blokować żadnej znanej, ani nieznanej przeglądarki. Wówczas myślę, że nie będzie zasługiwać na karę w postaci dodania do osiołków.
Do dyskusji jest też sprawa czy strona nie musi zawierać ani jednego błędu, aby być w aniołkach. Strona w końcu może mieć błąd na skutek pomyłki tak samo jak ogólnie niezły program.
Ale do omówienia tego wszystkiego i wielu innych rzeczy, zapraszam na nasze forum!
http://my.opera.com/forums/showthread.p ... adid=19861
Do zobaczenia wszystkim!