Brief - czytnik kanałów RSS, dobre bo polskie! :)
Moderator: Pomocy?!
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; FreeBSD i386; en-US; rv:1.8.1.6) Gecko/20070801 Firefox/2.0.0.6
Boję się sprawdzić
Przy okazji dzięki za brief'a, korzystam praktycznie na co dzień
C.A.R.L.O.S.: Cybernetic Android Responsible for Logical Observation and Sabotage
- carlos
- Z nami od: 24 listopada 2004, 04:29
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6
carlos pisze:Boję się sprawdzić ;) więc lepiej zapytam: "Remove downloaded entries after" usuwa wszystkie wpisy co x dni, czy wpisy starsze niż x dni? Jeśli to drugie, może lepiej by to nazwać "Remove entries older then"?
Usuwa starsze niż... Nawet nie wpadło mi głowy, że można to zrozumieć również inaczej, będzie trzeba to poprawić. Aha, i oczywiście wiadomości oznaczone gwiazdką nie są usuwane.
Przy okazji dzięki za brief'a, korzystam praktycznie na co dzień :)
ishii pisze:Najlepszy czytnik RSS z jakim się zetknąłem do tej pory pod FF, dzięki Ancestor ;]
Dzięki i dzięki. :)
- Ancestor
- Moderator
- Z nami od: 11 czerwca 2005, 20:25
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6
Propozycja 2: Możliwość synchronizacji z Google Reader. Podajemy login i hasło, a dodatek importuje kanały z GR, być może nawet synchronizuje także oznaczenia przeczytana/nieprzeczytana.
Propozycja 3: Integracja z Firefoksem, po kliknięciu w odnośnik do kanału Firefox proponuje dodać kanał do zakładek lub otworzyć za pomocą... i na tej liście powinien się znaleźć Brief
Propozycja 4: Filtrowanie wiadomości, na podstawie frazy zawartej w tytule (przydatne w wypadku subskrybowania kanałów z serwisów społecznościowych) oraz na podstawie odnośnika (przydatne w przypadku kanałów z serwisów popularyzacyjnych, jak wykop.pl - gdzie niektórzy dodają wszystko jak leci).
Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
- Grzegorz
- Moderator
- Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6
// GrzegorzJZD: Przecież taka funkcja jest!
- łook
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6
GrzegorzJZD pisze:Propozycja 1: Przydałby się katalog Archiwum i przycisk Zarchiwizuj. Jeśli ustawimy sobie, usuń pobrane wiadomości po ... dniach lub przechowuj maksymalnie to zgodnie z wskazanym warunkiem lub warunkami wiadomości są usuwane. Archiwum kopiowałoby (lub przenosiło, odpowiednia opcja w rozszerzeniu) daną wiadomość do archiwum, w którym wiadomości nie podlegałoby przedawnieniu.
Rozwiązanie jest prostsze niż myślisz: wiadomości oznaczone gwiazdką nie są kasowane. Jeśli chcesz zachować jakąś wiadomość przed "przedawnieniem", to prawdopodobnie jest ona szczególnie istotna, więc oznaczenie ją gwiazdką tak czy inaczej się przyda, nie tylko jako ochrona przed usunięciem.
Propozycja 2: Możliwość synchronizacji z Google Reader. Podajemy login i hasło, a dodatek importuje kanały z GR, być może nawet synchronizuje także oznaczenia przeczytana/nieprzeczytana.
Nie wykluczam, ale szanse są raczej mniejsze niż większe. Naczelna zasada Briefa to prostota, tymczasem tego typu funkcje są charakterystyczne dla bardziej rozbudowanych i zaawansowanych programów.
Propozycja 3: Integracja z Firefoksem, po kliknięciu w odnośnik do kanału Firefox proponuje dodać kanał do zakładek lub otworzyć za pomocą... i na tej liście powinien się znaleźć Brief :)
Nie wiem, jak miałoby to wyglądać ani jaki miałoby sens. Przecież Brief integruje się z Dynamicznymi Zakładkami, a skoro tak, to dodanie do Briefa to nic innego, jak dodanie do Zakładek... a taka opcja już istnieje.
Propozycja 4: Filtrowanie wiadomości, na podstawie frazy zawartej w tytule (przydatne w wypadku subskrybowania kanałów z serwisów społecznościowych) oraz na podstawie odnośnika (przydatne w przypadku kanałów z serwisów popularyzacyjnych, jak wykop.pl - gdzie niektórzy dodają wszystko jak leci).
Co rozumiesz przez filtrowanie? Wyszukiwanie już jest, zakładam więc, że chodzi o pobieranie tylko określonych wiadomości. Jeśli tak, to jest to zbyt zaawansowane/ciężkie - sorry.
Dzięki za propozycje. Nie bierz sobie tego do serca, :) bo jestem bardzo staranny i konserwatywny w dodawaniu nowych funkcji. Urok Briefa polega dla mnie - a sądząc po opiniach użytkowników, dla innych również - na jego balansie pomiędzy prostotą a możliwościami. Problem nie polega na tym, co jestem w stanie dodać, bo tutaj prawie nie ma ograniczeń.
Jednak większość proponowanych funkcji po namyśle świadomie odrzucam.
PS. Masz niecodzienny zwyczaj edytowania postów innych użytkowników zamiast odpowiadania na nie.
łook pisze:Kiedyś codziennie korzystałem z Briefa, ale przestałem po tym jak kilka dni nie czytałem wiadomości regularnie i uzbierało sie ich z 200 i straciłem ochotę na przeczesywanie sie przez listę. Naprawdę przydałaby sie funkcja kasowania starszych niż x dni. Pozdrawiam i dziękuje za świetne rozszerzenie :)
Jak już wspomniał GrzegorzJZD, jest taka możliwość, zajrzyj tylko do opcji. Ponadto nie rozumiem, na czym polegał problem - skoro nie chciałeś się przekopywać przez te wszystkie wiadomości, dlaczego po prostu nie zaznaczyłeś ich masowo jako przeczytane i ich nie "olałeś". Przecież nikt nie każe tobie ich czytać. :)
andy.. pisze:Witam, czy w najbliższym czasie będzie opcja dotycząca Importu/Eksportu zakładek do OPML ?
W najbliższym czasie raczej nie, ale nie wykluczam, że w dalszej przyszłości tak.
- Ancestor
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20070810 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.6
Ancestor pisze:Dzięki za propozycje. Nie bierz sobie tego do serca,bo jestem bardzo staranny i konserwatywny w dodawaniu nowych funkcji. Urok Briefa polega dla mnie - a sądząc po opiniach użytkowników, dla innych również - na jego balansie pomiędzy prostotą a możliwościami. Problem nie polega na tym, co jestem w stanie dodać, bo tutaj prawie nie ma ograniczeń.
Jednak większość proponowanych funkcji po namyśle świadomie odrzucam.
Jak lepiej poznałem funkcje to faktycznie moje propozycje wydały mi się zbędne (no może poza integracją z Google i filtrowaniem na podstawie słowa w tytule lub adresu newsa)
Ancestor pisze:PS. Masz niecodzienny zwyczaj edytowania postów innych użytkowników zamiast odpowiadania na nie.
A chyba nie - to raczej jednostkowe przypadki
Mam jeszcze jedno pytanie: czy można pobrać zawartość kanału ponownie? Np. w przypadku kiedy usunąłem wiadomości i chciałbym je pobrać od nowa?
Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
- Grzegorz
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.7) Gecko/20070914 Firefox/2.0.0.7
Linux - Fx 2.0.07 + najnowszy brief.
Na liście kanałów klikam prawym klawiszem myszy - pojawia się standardowe menu - dopiero po wciśnięciu klawiszem myszy w dowolnym miejscu na stronie pojawia się to dotyczące danego kanału. Po wciśnięciu klawisza ESC znika spod spodu menu briief'a. Dodatkowo - menu brief'a pozostaje potem nie tylko w firefoxie... ale też na "wierzchu"
SD przeprowadzona, świeży profil itp itd.
Poniżej zrzuty:
1. Kliknięcie ppm
2. kliknięcie na stronie
3. Inna karta a menu wciąż otwarte...
4. Menu pozostało na pulpicie!
//edit...
No dziwny przypadek... postanowiłem wyłączyć rozszerzenia i po kolei je włączać. Przy wyłączonych wszystkich działało prawidłowo... przy ostatnim już myślałem że to adblock... ale po jego włączeniu (czyli stan poprzedni przywrócony) wszystko zaczęło działać prawidłowo... dziwy wielkie...
- Tomek
- Moderator
- Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20070723 Iceweasel/2.0.0.6 (Debian-2.0.0.6-0etch1)
- Grzegorz
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.7) Gecko/20070914 Firefox/2.0.0.7
GrzegorzJZD pisze:I jeszcze propozycja przycisku w stylu "Pobierz ponownie" dla wiadomości, którą już mamy (tak więc mowa o aktualizacji konkretnej wiadomości a nie całego kanału) lub usunęliśmy (mowa o ponownym ściągnięciu).
1) Zmiana w zawartości konkretnej wiadomości powinna być wykryta.
2) Jeśli zaś usunąłeś już wiadomość, no to sorry Winnetou... po usunięciu można ją jeszcze przywrócić z kosza i dopiero po opróżnieniu kosza traci się ją bezpowrotnie. Trudno to zrobić niechcący, więc zapotrzebowanie na powyższą funkcję byłoby skromne. Poza tym, gdzie ten przycisk miałby się znajdować? Przecież nie na wiadomości, bo jej już nie ma? :) Jak można by wybrać, którą wiadomość ściągnąć ponownie?
- Ancestor
- Moderator
Propozycje
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20070919 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.6
Ancestor pisze:Zmiana w zawartości konkretnej wiadomości powinna być wykryta.
Na przykładach wielu blogów wiem, że nie jest.
Ancestor pisze:gdzie ten przycisk miałby się znajdować? Przecież nie na wiadomości, bo jej już nie ma?
No ja widzę kilka innych miejsc z przyciskami w Briefie.
Ancestor pisze:Jak można by wybrać, którą wiadomość ściągnąć ponownie?
Ano, RSS ma określoną liczbę wiadomości, może na tej podstawie, albo po dacie pobrania?
Rzucam tylko luźne propozycje, być może Ci się coś spodoba
- Grzegorz
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.7) Gecko/20070914 Firefox/2.0.0.7
GrzegorzJZD pisze:Ancestor pisze:gdzie ten przycisk miałby się znajdować? Przecież nie na wiadomości, bo jej już nie ma?
No ja widzę kilka innych miejsc z przyciskami w Briefie.
Jasne, ale chodzi o to, żeby przycisk się odnosił do konkretnej wiadomości. Po prostu nie widzę, jakby by to miało wyglądać. Ok, to klikasz na przycisk na pasku narzędzi i co? Pokazuje ci się w okienku lista wszystkich skasowanych wiadomości? Przecież to jakieś dziwactwo. Usuwając wiadomości przenosisz je do kosza, skąd możesz je wciąż odzyskać, więc jedna "linia obrony" już istnieje. Ile ich jeszcze potrzebujesz? Idąc tym tropem, można stworzyć kolejny przycisk, tym razem do odzyskiwania wiadomości usuniętych z listy spod pierwszego przycisku. :)))
Ancestor pisze:Jak można by wybrać, którą wiadomość ściągnąć ponownie?
Ano, RSS ma określoną liczbę wiadomości, może na tej podstawie, albo po dacie pobrania?
Miałem na myśli nie to, jak miałoby to wyglądać technicznie, ale w interfejsie.
- Ancestor
- Moderator
pomysl na polepszenie funkcjonalnosci
Fajna opcja bylaby mozliwosc rozwiniecia kanalow ktore znajduja sie
w panelu z lewej strony.
Chodzi o to ze jak szukam jakiejs wiadomosci to zamiast wchodzic w kanal
i przeszukiwac liste po prawej stronie, moge po prostu dwukrotnie kliknac na
kanaw na lewym panelu i rozwinelaby mi sie lista newsów (tylko tematów).
Cos takiego ma WIZZ RSS do firefoxa ale on ma to okno otwarte caly czas,
a wydaje mi sie ze lepsze by bylo gdyby mozna bylo to wlaczac dwuklikiem i wylaczac i gdyby lista rozwijala się pod kanalem a nie u dołu strony jak w WIZZ RSS..
Pozdrawiam,
AKOF
- AKOF
- Ancestor
- Moderator
Pobierz Brief 0.8 beta 1
Więcej informacji można znaleźć tutaj:
http://forums.mozillazine.org/viewtopic ... 87#3096987
- Ancestor
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.8) Gecko/20071008 Firefox/2.0.0.8
- Ancestor
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.9) Gecko/20071025 Firefox/2.0.0.9
te pozostałe dostępne nie spełniały moich oczekiwań
thankz
- Lethal Doze
- Z nami od: 04 listopada 2007, 13:11
Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa