MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

kilka problemów

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

kilka problemów

Postautor: Express » 04 czerwca 2003, 17:27

Przeglądarka: -

Uznałem, że czas rzucić IE. Po krótkim romansie z Operą (błędy na często używanych preze mnie stronach, Mozilla już ich nie pokazuje) zaistalowałem Mozillę.
W związku z tym mam kilka pytań:
1) Czy Mozilla może korzystać z innej Javy? Na forum Operapl napisano o Javie IBM, podobno lepie4j radzi sobie z IE-only apletami. Nie chcę jednak jej instalować, jeżeli ktoś już sprawdził, że nie ma to sensu.
2) Jak ktoś w temacie "Obsługa gestów - brak". Mam dokładnie te same objawy.
3) Chciałbym wywalić też OE. Jednak z mojego komputera korzysta kilka osób, również takich, które potrafią go włączyć i niewiele ponad to.
Nie chcę więc narażac ich na szok zupełnie odmienną filozofią.
I wreszcie pytanie: Czy można zrobić tak, żeby przeglądarka uruchamiała się wspólna dla wszystkich, bez żadnych profili, a program pocztowy - pytał o hasło? Nie istalowałem Kuriera na razie, ale zastanawiam się nad tym.
Express

Z nami od: 04 czerwca 2003, 17:13

Re: kilka problemów

Postautor: marcoos » 04 czerwca 2003, 17:55

Express pisze:Uznałem, że czas rzucić IE.

Prawidłowo, bo IE 6 jest ostatnim IE-standalone. Do tego już mocno przestarzałym. Nowe wersje będą tylko dla Longhorna, więc wybór Mozilli/Opery/Netscape jest jedynym sensownym wyjściem dla użytkowników 9x/NT/2000/XP.

1) Czy Mozilla może korzystać z innej Javy? Na forum Operapl napisano o Javie IBM, podobno lepie4j radzi sobie z IE-only apletami. Nie chcę jednak jej instalować, jeżeli ktoś już sprawdził, że nie ma to sensu.

Mozilla działa z Javą od Suna i Blackdown. Innych nie testowałem, a na codzień mam Javę wyłączoną.

http://optimoz.mozdev.org/

3) Chciałbym wywalić też OE. Jednak z mojego komputera korzysta kilka osób, również takich, które potrafią go włączyć i niewiele ponad to.
Nie chcę więc narażac ich na szok zupełnie odmienną filozofią.
I wreszcie pytanie: Czy można zrobić tak, żeby przeglądarka uruchamiała się wspólna dla wszystkich, bez żadnych profili,

Tak. Tzn. możesz utworzyć jeden wspólny profil, i nakazać odpalanie Mozilli z jednym tylko profilem, poleceniem bodajże "mozilla -p nazwa_profilu"

a program pocztowy - pytał o hasło? Nie istalowałem Kuriera na razie, ale zastanawiam się nad tym.

Kurier dzieli profil przeglądarki. Możesz jednak zainstalować Thunderbirda, czyli standalone-przeróbkę Kuriera. Będzie on miał osobny profil. Od strony systemu ustaw zezwolenia na odpalanie Thunderbirda dla konkretnego użytkownika.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Express » 04 czerwca 2003, 18:55

marcoos pisze:
Express pisze:Uznałem, że czas rzucić IE.

Prawidłowo, bo IE 6 jest ostatnim IE-standalone.

To ja wiem. Swoją drogą to dziwne, chyba, że Longhorn wyjdzie "za chwilę".
A przy miejmy nadzieję rosnącej świadomości a za tym i legalności oprogramowania (co spowoduje, że nie wszyscy przesiądą się na longhorna od razu - ze względu na cenę) udział IE zapewne zacznie spadać. Dziwna polityka.
A ja zmieniłem przglądarkę, bo IE za często się sypał. Poza tym panele! wreszcie mogę się połapać w oknach...
Mozilla działa z Javą od Suna i Blackdown. Innych nie testowałem, a na codzień mam Javę wyłączoną.

A czy z którąś z tych wersji działa np. komentator sportowy na onet.pl?

http://optimoz.mozdev.org/

Może jestem ślepy, ale nie znalazłem tam rozwiązania.
Mam MozillęPL 1.3.1, zainstalowałem gesty z optimoz.mozdev.org i w preferencjach mam dokładnie ten komunikat o którym pisze osoba w wymienionym temacie. Ale: gdzieś obiło mi się o oczy (na forum), ze gesty są instalowane razem z MozilląPL. Może ja po prostu niepotrzebnie je popsułem?

możesz utworzyć jeden wspólny profil, i nakazać odpalanie Mozilli z jednym tylko profilem, poleceniem bodajże "mozilla -p nazwa_profilu"

To mi działa po prostu bez tworzenia profili

Kurier dzieli profil przeglądarki. Możesz jednak zainstalować Thunderbirda, czyli standalone-przeróbkę Kuriera. Będzie on miał osobny profil. Od strony systemu ustaw zezwolenia na odpalanie Thunderbirda dla konkretnego użytkownika.

Rozumiem, że jest to pełny, stabilny program? Czy jest jego wersja polska (musi być łopatologiczny wręcz w obsudze...) i skad go ściągnąć (na tej stronie nie znalazłem)?
Express

Postautor: blachu » 04 czerwca 2003, 19:50

Express pisze:

A czy z którąś z tych wersji działa np. komentator sportowy na onet.pl?

Onet niestety nie popisuje się inteligencją. Przy Komentetorze najpierw pokazuje, że działa tylko z IE (tę blokadę obchodzimy za pomocą np. prefbara), dalej pokazuje, że potrzebuje JavaVM Microsoftu (tego już obejść chyba nie można :evil:). Rozwiązanie: olać onet
Pozdrawiam
Marek
blachu

Z nami od: 03 lutego 2003, 12:50

Postautor: Express » 04 czerwca 2003, 19:57

Fakt, ale tenże aplet jest mi przydatny (może nie niezbędny). Nie bronię Onetu, ale nie chcę go olewać...
I muszę, cholera trzymać IE.
Ach, kiedyż świat będzie normalny...
Express

Postautor: prefiks » 04 czerwca 2003, 21:33

Express pisze:1) Czy Mozilla może korzystać z innej Javy? Na forum Operapl napisano o Javie IBM, podobno lepie4j radzi sobie z IE-only apletami. Nie chcę jednak jej instalować, jeżeli ktoś już sprawdził, że nie ma to sensu.

Ja korzystam z javy od IBM. Jest nieco szybsza od sunowskie, ma komentarze po polsku (co mnie nieco zdziwiło) i pod GNU/Linuxem nie ma takich problemów z polskimi literkami, jak było kilka razy opisywane na tym forum. Czy jest bardzie kompatybilna z produktem MS, trudno mi powiedzieć, ale żadnegoych pakietów z com.microsoft.* nie ma (no przynajmniej w wersji pod linuxa).
prefiks

Z nami od: 30 grudnia 2002, 01:45

Postautor: Archer » 04 czerwca 2003, 21:34

Express pisze:Fakt, ale tenże aplet jest mi przydatny (może nie niezbędny). Nie bronię Onetu, ale nie chcę go olewać...

www.gazeta.pl/sport/ ma bardzo dobre relacje na żywo...
"To, co musiałeś odkryć samodzielnie, zostawia w twym umyśle ścieżkę, którą w razie potrzeby możesz pójść jeszcze raz." Georg Christoph Lichtenberg
Archer

Z nami od: 21 maja 2003, 23:41

Postautor: Express » 25 czerwca 2003, 17:39

Troszkę już Mozilli używam ,już ją przeinstalowałem, oswoiłem sie z dodawaniem rozszerzeń (czy też dodatków). Generalnie jestem b. zadowolony.
Co do moich problemów -
1) sprawa Onetu i MS Javy - nie do przeskoczenia, a Onet mimo bardzo grzecznego tonu po prostu leje na sprawę (kilka maili wysłałem) - nawet nie odpisali "bo tak".

2) dokładnie tak jak napisałem. Instalacja gestów do wersji MozPL 1.3.1 powoduje ich popsucie, bo te gesty już są. Ale jest to za mało wyraźnie napisane, pewnie wiele osób zrobiło to samo co ja. Chyba warto by to napisać BARDZO WYRAŹNIE, a nie wyłącznie odsyłąć na optimoz.

3) Outlook: potrzebuję programu pocztowego, który nie współdzieli profili z przeglądarką, i żeby nie był to The Bat, bo ma być darmowy. Ktoś mi podpowiedział standalone Thunderbirda - i tu pytanie: Czy jest on po polsku i skąd go ściągnąć (na tej stronie nie znalazłem, chyba, że ślepy jestem)
Express

Postautor: KLAPEK » 25 czerwca 2003, 18:01

Express pisze:3) Outlook: potrzebuję programu pocztowego, który nie współdzieli profili z przeglądarką, i żeby nie był to The Bat, bo ma być darmowy. Ktoś mi podpowiedział standalone Thunderbirda - i tu pytanie: Czy jest on po polsku i skąd go ściągnąć (na tej stronie nie znalazłem, chyba, że ślepy jestem)

Zawsze możesz założyć drugi profil...
Albo jako przeglądarki używać Firebirda, a jako klienta poczty - Kuriera [mają wtedy osobne zupełnie profile], bo z tego co się orientuje to Thunderbird chyba jeszcze jest w powijakach :roll:
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: Express » 25 czerwca 2003, 18:58

KLAPEK pisze:Zawsze możesz założyć drugi profil...

Nie, chodzi mi o to, żeby przeglądarka była wspólna dla wszystkich.
Mam rodzinę, która internet utożsamia z "niebieskim 'e' na pulpicie". Nie mogę ich aż tak szokować.
KLAPEK pisze:Albo jako przeglądarki używać Firebirda, a jako klienta poczty - Kuriera [mają wtedy osobne zupełnie profile], bo z tego co się orientuje to Thunderbird chyba jeszcze jest w powijakach :roll:

Ale nie da się Mozilli zainstallować bez przeglądarki...
Niby to z Firebirdem ma sens, ale zaśmieca znów dysk.
"drzwi pod prądem, lampa w podłodze, popieprzone to wszystko..."
Express

Postautor: lenrock » 25 czerwca 2003, 20:12

Thunderbirda możesz ściągnąć ze strony http://www.mozilla.org/projects/thunderbird/
Wersji polskiej póki się nie ukarze jakiś milestone (czyli w miare stabilna wesja) raczej nie będzie. Samemu korzystam już powiedzmy od miesiąca z Thunderbirda i się nawet nie skarżę , ma tą chyba wyjątkową zaletę kuriera Mozilli czyli samo uczący się filtr poczty reszta to przestawić go wszędzie na polskie iso i przydaje się spelcheker z polskim słownikiem.
Nie miałem jeszcze żadnej poważnej awarii typu zjadanie postów czy coś , najwyżej jakieś nieudane zamknięcie lub przy wciśnięciu odnośnika mailto: w przglądarce otworzy okno pisania nowego listu ale adresu nie skopiuje. Bądź co bądź korzystam z tego ciesząc się prędkością zespołu firebird + thunderbird.

Co do oszukania rodzinki : możesz tak ustawić firebirda by się w ogóle nie połapała że to nie IE . bierzesz instalujesz skórę "luna" od razu także ładujesz do profilu ustawienia CSS patrz
http://texturizer.net/firebird/tips.html#app_xpmenus i podmieniasz ikonkę na pulpicie na "e" , zapomniał bym załadowaniu zakładek z ulubionych IE (znajdziesz ewentualnie na forum sposób na to)
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: Express » 25 czerwca 2003, 20:21

Z zakładkami itd. sobie radzę. To nie chodzi o oszukanie tylko o to, żeby nie zmienić funkcjonalności przeglądarki/mailera. Mogą się dowiedzieć, że korzystają z czegoś innego :)
Express

Postautor: KLAPEK » 26 czerwca 2003, 08:03

Express pisze:Z zakładkami itd. sobie radzę. To nie chodzi o oszukanie tylko o to, żeby nie zmienić funkcjonalności przeglądarki/mailera. Mogą się dowiedzieć, że korzystają z czegoś innego :)

Co do funkcjonalności to Nawigator ma po stokroć ;) wyższą niz IE -> więc moga byc zadowoleni li tylko in plus 8)
Co do Kuriera to tez ma on więcej funkcji [chociażby Junk...]
W każdym razie ja w firmie wywaliłem IE+OE i zainstalowałem Mozillę i wszyscy są zadowoleni, a to polski słownik, a to łatwiejsze wyszukiwanie wiadomości... no i jest bezpieczniej :lol:
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: Express » 26 czerwca 2003, 11:30

Ale weź pod uwagę, że niektórzy nie używają nic poza paskiem adresu i kliknięciem na linku a okna przesuwają przy pomocy suwaka.
Ja wiem, że Mozilla jest lepsza od MS, ale chodzi o to, że nie mogę zmienić filozofii korzystania z tych programów. :)
Express

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite