Optymalizacja pod Firefox'a, Opere i inne
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Optymalizacja pod Firefox'a, Opere i inne
Przeglądarka: Opera/9.24 (Windows NT 5.1; U; pl)
Witam po raz 1
Nurtuje mnie temat optymalizacji strony pod Firefox'a i Opere (byc moze rowniez inne przegladarki). Otoz mam stronke ktora poprawnie wyswietla sie pod IE7, ale jest kilka bledow pod Firefoxem. Natomiast pod Opera juz totalna kaszana...
Szukam jakiegos programu/ow wspomagajacych tworzenie pod rozne przegladarki (sam korzystam, z ezHTML'a).
Szukalem tez jakiegos kursu, takiego aby mnie nauczyl analizowania nowych standardow w taki sposob abym w przyszlosci nie musila robic nowego kursu...
Czy mozecie mi pomoc? Cos doradzic?
Pozdrawiam
Smigacznr1
Nurtuje mnie temat optymalizacji strony pod Firefox'a i Opere (byc moze rowniez inne przegladarki). Otoz mam stronke ktora poprawnie wyswietla sie pod IE7, ale jest kilka bledow pod Firefoxem. Natomiast pod Opera juz totalna kaszana...
Szukam jakiegos programu/ow wspomagajacych tworzenie pod rozne przegladarki (sam korzystam, z ezHTML'a).
Szukalem tez jakiegos kursu, takiego aby mnie nauczyl analizowania nowych standardow w taki sposob abym w przyszlosci nie musila robic nowego kursu...
Czy mozecie mi pomoc? Cos doradzic?
Pozdrawiam
Smigacznr1
- Smigacznr1
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9b1) Gecko/2007110903 Firefox/3.0b1
1. Jak wykonać stronę internetową? - zaglądałeś/zaglądałaś tu w ogóle? - masz tam podane linki do kilku kursów html i do SPECYFIKACJI. Pierwszy kurs przy każdym poleceniu ma informację na temat czy dane polecenie jest interpretowane i czy jest w specyfikacji. W tym linku masz też odnośniki do walidatorów - czyli narzędzi sprawdzających kod.
2. Nie optymalizuje się stron pod konkretną przeglądarkę. Robisz kod który ma działać wszędzie - łącznie z np. AllBrowser 3.54 Alpha 4 (nie znasz? ja też nie - ale kto wie - może coś takiego istnieje). Jedynie pewne niedoskonałości interpretacji HTML i CSS wymagają poprawek. Jakich? Wszystko do znalezienia w google np. pod hasłem "IE bug".
3. Uwierz mi na słowo - to Fx i Opera prawidłowo otwierają twoją stronę. Mają one najlepiej zaimplementowaną obsługę standardów www - IE 7 jest daleko, daleko w tyle i z definicji ma wielkie problemy z wyświetlaniem stron www... Więc skoro IE7 wyświetla twoją stronę "prawidłowo" oznacza to tylko tyle że po prostu lepiej odgadł to co chciałeś/chciałaś przekazać. Inne przeglądarki nie odgadują tylko dokładnie czytają kod i wyświetlają dokładnie to co jest w kodzie. Po prostu działają prawidłowo a nie wg. jakiejś szklanej kuli.
4. Nie ma programu do edycji www "pod różne przeglądarki" - używasz dowolnego programu. Warunek jest jeden - trzymanie się specyfikacji html i css + łyżka logiki.
5. Jak znam życie - w kodzie jest po prostu full błędów które IE łyka bez żadnych problemów, a żadna PRAWDZIWA przeglądarka nie będzie zgadywała co miałeś na myśli tylko wyświetlała kod tak, jak jest podany.
6. IMO temat do zamknięcia... ale ostatnio za często zamykam...
2. Nie optymalizuje się stron pod konkretną przeglądarkę. Robisz kod który ma działać wszędzie - łącznie z np. AllBrowser 3.54 Alpha 4 (nie znasz? ja też nie - ale kto wie - może coś takiego istnieje). Jedynie pewne niedoskonałości interpretacji HTML i CSS wymagają poprawek. Jakich? Wszystko do znalezienia w google np. pod hasłem "IE bug".
3. Uwierz mi na słowo - to Fx i Opera prawidłowo otwierają twoją stronę. Mają one najlepiej zaimplementowaną obsługę standardów www - IE 7 jest daleko, daleko w tyle i z definicji ma wielkie problemy z wyświetlaniem stron www... Więc skoro IE7 wyświetla twoją stronę "prawidłowo" oznacza to tylko tyle że po prostu lepiej odgadł to co chciałeś/chciałaś przekazać. Inne przeglądarki nie odgadują tylko dokładnie czytają kod i wyświetlają dokładnie to co jest w kodzie. Po prostu działają prawidłowo a nie wg. jakiejś szklanej kuli.
4. Nie ma programu do edycji www "pod różne przeglądarki" - używasz dowolnego programu. Warunek jest jeden - trzymanie się specyfikacji html i css + łyżka logiki.
5. Jak znam życie - w kodzie jest po prostu full błędów które IE łyka bez żadnych problemów, a żadna PRAWDZIWA przeglądarka nie będzie zgadywała co miałeś na myśli tylko wyświetlała kod tak, jak jest podany.
6. IMO temat do zamknięcia... ale ostatnio za często zamykam...
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
- Tomek
- Moderator
- Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.10) Gecko/20071115 Firefox/2.0.0.10
no to zdążę
wypróbuj Firefoxa z tym dodatkiem
pokaże Ci błędy które jak pisał tomasiek a ja się podpisuję są na pewno i zaproponuje poprawki jednak kod HTML musisz znać.
IE nie jest i jeszcze długo nie będzie przeglądarką zaglądaj do niej na końcu tworzenia strony żeby zobaczyć jak bardzo IE nie jest przeglądarką i interweniuj
wypróbuj Firefoxa z tym dodatkiem
pokaże Ci błędy które jak pisał tomasiek a ja się podpisuję są na pewno i zaproponuje poprawki jednak kod HTML musisz znać.
IE nie jest i jeszcze długo nie będzie przeglądarką zaglądaj do niej na końcu tworzenia strony żeby zobaczyć jak bardzo IE nie jest przeglądarką i interweniuj
- rumsztyk
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.12) Gecko/20080201 Firefox/2.0.0.12
A ja mam problem z tym, że pisze np.: margin-right: 100px; i w firefoxie będzie to tyle (obrazowo):
------
w Operze tyle (obrazowo):
---------
a w IE tyle:
----------------------
I co z tym problemem??
% też interpretuje różnie.
------
---------
a w IE tyle:
----------------------
I co z tym problemem??
- waski
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9b3) Gecko/2008021416 Firefox/3.0b3
poczytaj w google o box-model a następnie o domyślnym formatowaniu przeglądarek. Opera ma dla niektórych elementów domyślnie padding
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
- Tomek
- Moderator
- Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9b3) Gecko/2008020514 Firefox/3.0b3
waski pisze:A ja mam problem z tym, że pisze np.: margin-right: 100px; i w firefoxie będzie to tyle (obrazowo):
------
---------
a w IE tyle:
----------------------
I co z tym problemem??
Czyli (odpowiednio) 32, 46 i 109 px. Pokaż źródła, bo nie chce mi się wierzyć. Zawsze powinno być mniej więcej 100px.
Masz tu stronę testową: http://www.w3schools.com/css/tryit.asp? ... css_margin
Sprawdzaj z takim kodem:
- Kod: Zaznacz cały
<style type="text/css">
p.margin
{
padding:0;
margin-left: 100px;
border: 1px solid black;
}
</style>
Najlepiej, jakbyś zrobił nam screenshoty w każdej przeglądarce.
- dexter
- Moderator
- Z nami od: 02 października 2004, 21:30
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.12) Gecko/20080201 Firefox/2.0.0.12
ostatnio ktoś mi pokazał css reset i działa naprawdę cool. Oczywiście trzeba dopasować - ja go "odchudziłem" no i potem trzeba troszkę więcej pisać tzn. od nowa zdefiniować np. strong czy h1 itd. ale przy takim rozwiązaniu wygląd do pewnego stopnia wielkości/skomplikowania pliku css jest "dość długo" spójny w IE 
- rumsztyk
• Strona 1 z 1