MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

instalacja rozszerzeń u wszystkich użytkowników

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

instalacja rozszerzeń u wszystkich użytkowników

Postautor: Gość » 05 grudnia 2007, 14:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.11) Gecko/20071127 Firefox/2.0.0.11

Witam was serdecznie,

Mam być może trywialny problem (oby :) ), z którym nie wiem jak sobie poradzić.

Problem polega mianowicie na instalacji rozszerzenia u wszystkich użytkowników logujących się w jednym systemie (w2k3, userzy terminalowi) - nie bardzo wiem jak się za to zabrać, a że jest ich dość dużo, instalacja na koncie każdego użytkownika zajęłaby nie mało czasu, a poza tym, zapewne część z nich mogłaby stawiać opory :wink: .

Chciałbym tutaj podkreślić, iż interesuje mnie sposób instalacji, a nie kopiowania rozszerzeń do innych katalogów.

Zainstalowana wersja Firefox'a to 2.0.0.11, natomiast rozszerzenie, które mnie interesuje to FlashBlock 1.5.5 (być może w przyszłości będzie tych rozszerzeń więcej).

Pozdrawiam,
Nawighator
Gość

Postautor: Mirek » 05 grudnia 2007, 18:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.11) Gecko/20071127 Firefox/2.0.0.11

"Pogooglaj" - np. po angielsku wpisałbym coś w stylu:
firefox extension for all.users
A po przeczytaniu jakiegoś z pierwszych wyników w razie potrzeby poszukałbym więcej informacji o parametrze:
"-install-global-extension"
(np. na polskich stronach)
Że chyba coś źle zrozumiałem odnośnie serwera / userów terminalowych...

Pozdr.,
M.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: teo » 05 grudnia 2007, 19:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1.11pre) Gecko/20071130 BonEcho/2.0.0.11pre

Jeśli chcesz instalować polską wersję Flashblocka, to pobierz ją z PBR. Lokalizacje jest trochę udoskonalona w porównaniu do wersji z AMO.
Obrazek
teo
Moderator

Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

Postautor: Grzegorz » 06 grudnia 2007, 00:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl; rv:1.8.1.10) Gecko/20071115 Firefox/2.0.0.10

Oprócz opcji "-install-global-extension" możesz też ręcznie przerzucić dodatki do folderu np. C:\Program Files\Mozilla Firefox\extensions, wówczas każdy użytkownik uruchamiający przeglądarkę z tej lokalizacji będzie używał tych konkretnych rozszerzeń, a ponadto będzie mógł instalować własne (te wylądują w profilu)
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: Gość » 06 grudnia 2007, 07:46

Mirek [PL] pisze:"Pogooglaj" - np. po angielsku wpisałbym coś w stylu:
firefox extension for all.users
A po przeczytaniu jakiegoś z pierwszych wyników w razie potrzeby poszukałbym więcej informacji o parametrze:
"-install-global-extension"
(np. na polskich stronach)
Że chyba coś źle zrozumiałem odnośnie serwera / userów terminalowych...

Pozdr.,
M.

Dziękuję Ci bardzo za pomoc, wszystko działa bez zarzutów :)

Pozdrawiam,
Nawighator
Gość

Aktualizacja rozszerzeń dla wszystkich użytkowników

Postautor: czarcik » 13 maja 2008, 07:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.14) Gecko/20080404 Firefox/2.0.0.14

Rozszerzenia i motywy (-install-global-extension i -install-global-theme) zainstalowałem dla wszystkich użytkowników. Mam w związku z tym dwa pytania:
1. Dlaczego w ->Narzędzia->zmień motyw nie widać motywów? Aby zmienić motyw trzeba wejść w dodatki->Motywy i dopiero tu są widoczne i da się je zmienić - To ten mniejszy problem.
2. Jak zaktualizować te rozszerzenia? Gdy robię to z konta administratora to użytkownicy dalej mają starą wersję, a co ciekawsze w katalogu lokalnym mozilli (w profilu) dla administratora nic nie pojawia się w katalogu extension. Czy za każdym razem jak wyjdzie nowa wersja jakiegoś dodatku to trzeba go będzie ściągać osobno i instalować przy pomocy -install-global-extension?
czarcik

Z nami od: 16 września 2007, 10:30

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa