Hej,
Zrobilem strone http://rowerydwa.com/, ktora jest już kompletna, ale mam problem z obramowaniem. Mozna to zobaczyc wchodzac do dzialu Sklepy. Mianowicie, gdy tresc strony powoduje jej rozciaganie (oczywiscie w pionie) to zanika mi obramowanie na dole. Strona jest zbudowana w typowy sposob: div o nazwie content do ktorego wrzucone sa divy left i right. Div content ma nadana min-height i border-left i boreder-right. Co sie rzadko zdarza, pod badzIEwiem wszystko ladnie wyglada, natomiast pod Opera czy FF juz niestety nie. Gdzie popelnilem blad?
Brak obramowania od pewnego momentu
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Przeglądarka: Opera/9.25 (Windows NT 5.1; U; pl)
Uporalem sie juz z obramowaniem. Dostalem porade, by dodac overflow: hidden do diva #content - pomoglo. Dodalem jeszcze clear: both, azeby mi jakas przegladarka nie wyrzucila tego na bok. Teraz tylko IE6 zmiejsza mi strone, ucinajac drugi opis obrazka i kawalek samego obrazka. Zrobilem wiec osobny arkusz uzywajac roznych deklaracji w pliku html (if IE, if IE 6, if IE lte IE 6) i niestety nie widze zadnych efektow, choc na innych stronach na ktorcyh juz to stosowalem dziala bez problemu. Nie wiem, czy przyczyna moze byc wersja IE 6 standalone. Bylbym wdzieczny, gdyby ktos mogl potwierdzic fakt ucinania opisu wraz z kawalkiem obrazka z dzialu Sklepy. A moze ja cos zle zdeklarowalem. Zamieniajac glowna sciezke do styli ze style.css na ie.css wszystko dziala pod ie6, dopiero po deklaracji dla samego ie6 zaczynaja sie cuda.
- Shotgun
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.12) Gecko/20080201 Firefox/2.0.0.12
nabałaganiłeś w swoich css (głównym i tym dla IE) - przecież one się prawie nie różnią!
np. po co w stylu głównym nadpisujesz #content najpierw dając min-height a potem dając height
to samo w stylu IE - jeżeli IE6 nie rozumie min-height to po co mu serwujesz to w pliku dla niego
styl dla IE powinien zawierać tylko poprawki a nie kopię stylu głównego - najlepiej w stylu dla IE zwiększyć priorytet zapisu
Twój komentarz warunkowy działa na IE - wstaw na końcu pliku
i 2 ostatnie sprawy:
1. wybierając wszystkie wersje IE komentarzem warunkowym robisz krzywdę IE7 w przypadku którego M$ nastarał się bardziej/spartolił mniej i namówił IE7 aby min-height interpretował OK,
2. poza tym musisz pamiętać, że gdy używasz rozwiązań typu multiple ie to one sie są super i np. IE6 w tym pakiecie czyta fixed dla tła co prawdą nie jest a to nie jedyna nieprawda - trzeba je wykryć i pamiętać o nich testując strony w ten sposób
P.S. problem na szybko rozwiążesz usuwając to:
np. po co w stylu głównym nadpisujesz #content najpierw dając min-height a potem dając height
to samo w stylu IE - jeżeli IE6 nie rozumie min-height to po co mu serwujesz to w pliku dla niego
styl dla IE powinien zawierać tylko poprawki a nie kopię stylu głównego - najlepiej w stylu dla IE zwiększyć priorytet zapisu
Twój komentarz warunkowy działa na IE - wstaw na końcu pliku
- Kod: Zaznacz cały
body {display: none;}
i 2 ostatnie sprawy:
1. wybierając wszystkie wersje IE komentarzem warunkowym robisz krzywdę IE7 w przypadku którego M$ nastarał się bardziej/spartolił mniej i namówił IE7 aby min-height interpretował OK,
2. poza tym musisz pamiętać, że gdy używasz rozwiązań typu multiple ie to one sie są super i np. IE6 w tym pakiecie czyta fixed dla tła co prawdą nie jest a to nie jedyna nieprawda - trzeba je wykryć i pamiętać o nich testując strony w ten sposób
P.S. problem na szybko rozwiążesz usuwając to:
- Kod: Zaznacz cały
* html #content {height: 550px;}
- rumsztyk
• Strona 1 z 1