MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Wyśrodkowanie strony - wypróbowane wszystkie sposoby POMOCY!

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

Wyśrodkowanie strony - wypróbowane wszystkie sposoby POMOCY!

Postautor: Johnny » 22 lutego 2008, 19:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.13) Gecko/20060414

Witam
Mam wielki problem stworzyłem strone internetowa siedze juz 2 dzien i staram sie ja wypośrodkować, ( U mnie otwiera sie dobrze ale u innych przyklejona jest do lewej strony) Pomóżcie mi proszę o to strona: www.ogrodomania.yoyo.pl
Johnny

Postautor: Tomek » 22 lutego 2008, 20:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.12) Gecko/20080218 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.12

Nie wypróbowałeś wszystkich sposobów. Masz 94 błędy w kodzie - zacznij od ich poprawienia. Potem opisz które to "metody" próbowałeś i nie działają... bo jakiekolwiek metody mają prawo nie działać przy tylu niepozamykanych znacznikach i podstawowych błędach (div w sekcji head!).

ps. podstawowa zasada w tym dziale - pomagamy dopiero wtedy gdy kod się waliduje (ew. przy minimalnej ilości błędów) - nie będziemy poprawiali całej strony za ciebie.

ps2.
Szablon z którego korzystałeś w 100% przechodzi walidację... ale też jest wyrównany do lewej... żeby naprawić twój błąd - uporządkuj kod a potem poczytaj o margin:auto;
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Johnny » 23 lutego 2008, 01:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.13) Gecko/20060414

Dziekuje za odpowiedź. Wiem że jest sporo błędów, to są moje pierwsze próby z html. Chciałem spróbować czegoś się poduczyć i nie tworzyc stronki w programach typu front page. Sory za moją żenującą znajmość tego języka. Jeżeli ktoś może pomóc będę wdzięczny. Pozdrawiam
Johnny

Postautor: Johnny » 23 lutego 2008, 05:26

Błędy poprawiłem w programie kED, który juz wiecej nie wykrywa. Jednak mozilla jeszcze tak. Mogę liczyć na waszą pomoc jak pozbyć sie reszty błedów i jak ustawic to wyśrodkowanie strony czy nie??
Johnny

Postautor: Tomek » 23 lutego 2008, 08:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.12) Gecko/20080218 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.12

ked nie wykrywa tych błędów... b. dziwne.
To nie mozilla wykrywa błędy tylko twój kod je zawiera - masz niepozamykane znaczniki - głównie li i kilka divów. Popraw je. Opis jak je poprawi masz w wynikach walidatora - link już dostałeś.
Co do wyśrodkowania - próbowałeś z margin:auto dla body?
Znajomość HTML nie jest taka zła... ale przydałby się jakiś dobry kurs - masz w pierwszym czy drugim poście przyklejonym na tym forum zbiór
Tomek
Moderator

Postautor: Johnny » 23 lutego 2008, 19:06

No przperowadziłem dalsze poprawki pod programem kED. Tak próbowałem ustawić margines dla body :auto. Jednal nie pomogło to całkowicie. Rozmieściłem w css elementy jednak na rożnych rozdzielczościach strona sie różnie układa nie zawsze jest wyśrodkowa. Strona po zmianach wygląda tak: www.ogrodomania.yoyo.pl. Możecie mi pomóc z tym wyśrodkowaniem zeby działało na każdym rodzaju rozdzielczości ekranu. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Johnny

Postautor: Johnny » 23 lutego 2008, 19:10

Johnny

Postautor: Tomek » 23 lutego 2008, 19:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9b3) Gecko/2008020513 Firefox/3.0b3

Strona będzie się kompletnie rozpieprzać do czasu aż nie poprawisz błędów - dostałeś linka do walidatora z ich dokładnym wykazem i ciągle ich nie poprawiłeś. Do czasu aż ich nie poprawisz strona ma prawo się źle wyświetlać. I my nie będziemy ci powtarzać dokłądnie tego samego co wypluwa walidator. Masz niepodomykane znaczniki co po prostu zawsze będzie rozwalać stronę. Tłumaczę ci to od 3 postów ale bezskutecznie.
Popraw błędy. Potem poszukaj w googlach rozwiązania w stylu "margin:auto centrowanie" - są b. dokładnie opisane wraz z podaniem przykładów (na naszym forum też nieraz to było).
Ale najpierw popraw chociaż te podstawowe błędy.
Tomek
Moderator

Postautor: Johnny » 23 lutego 2008, 19:37

Ok rozumiem poprostu poprawiałem stronę w programie kED i widocznie nie wyswietla tych błedów co podany przez Ciebie link. Ok no nic dzięki za udzieloną pomoc ...
Johnny

Postautor: Johnny » 24 lutego 2008, 00:07

Poprawiłem błedy tak jak radziłeś. Więc chyba teraz strona juz mogłaby nadawaś się do centrowania. Ustawiajać margi: auto w css pod body niestety nie uzyskałem efektu wyśrodkowania. Wcześniej ustawiałem parametry dla innych elementów strony. Może ktoś podpowiedzieć jak ustawić css a może jeszcze trzeba zmienić coś w kodzie html. Pozdrawiam
Johnny

Postautor: Johnny » 24 lutego 2008, 00:37

www.ogrodomania.yoyo.pl - link jak ktoś chce pomóc

ps. tomasiek nie wkurzaj się na mnie że tak drąze temat.
Johnny

Postautor: Johnny » 24 lutego 2008, 03:04

Spoko dałem se rade z tym centrowaniem,ale mam kolejny problem.. Mam menu z boku strony i przy zmianie rozdzielczości np. (na niższą) zachodzi mi na tekst . Może ktoś pomoże mi w tym temacie?? Pozdrawiam
Johnny

Postautor: rumsztyk » 24 lutego 2008, 14:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.12) Gecko/20080201 Firefox/2.0.0.12

stronę rzeczywiście poprawiłeś ale zlekceważyłeś totalnie tomaśka - nieładnie. Poczytałeś o margin: auto? - nawet na tym forum było!
W css powstawiałeś gdzie się dało margin :auto - header - auto, foot - auto itd. czyli bez poczytania wstawiłeś ślepo niewłaściwie.
margin: auto oznacza marginesy z góry, z prawej, z dołu, z lewej na auto. W temacie edytor nvu masz podane jak należy użyć margin auto - google zwraca tyle wyników że mała bania.
Co do menu to jest ustawione jako position: absolute od lewej 0px więc nie ma co się dziwić że nachodzi na stronę przy węższych rozdzielczościach position: absolute oznacza że wyciągasz element z normalnego położenia jakie wynika z miejsca usadowienia go w kodzie html i ustawiasz względem lewej górnej krawędzi okna przeglądarki oczywiście tam też wstawiłeś swoje ślepe margin: auto... i dla body dodałeś (pewnie dla sportu) padding: auto (po co?). Wstawianie czego się da gdzie się da nie jest dobrym sposobem na zrobienie strony www
1. Poczytaj o float,
2. lub o position: relative
3. i cała strona - główna zawartość + menu musi mieć max szer. 800px
będziesz musiał teraz poprawić html aby układ sie uporządkował, jesteś na dobrej drodze ale unikasz czytania literek jak możesz - nie masz czasu? Motywacji? - o co Ci chodzi strona wyświetla się tak jak o to poprosiłeś poczytaj więcej a Twoje prośby względem przeglądarki będą bliższe Twoim oczekiwaniom...
rumsztyk

Postautor: Johnny » 24 lutego 2008, 15:20

Dzięki wielkie za odpowiedź. Powiem tak to jest moja pierwsza i raczej oststania stronka. Nie będę się tym zajmował chodzi mi tylko żeby zrobić właśnie tą jedną pod firmę. Włąsnie troche nie mam czasu ale tez kasy zeby zapłacić komuś za stronke prof. Dlatego podjąłem się tego, chociaz byłęm zupełnie zielony w tym temacie. Więc licze się z tym ze moge zadawać czasami głupie lub banalne pytania, z drugiej strony pisze z myślą uzyskania jakieś pomocy od specjalistów. Stronę pisałem sam, moje próby w css wynikają z pracy nad stronką (wolałem sam próbować a potem pytać). Dzięki za udzieloną pomoc ale oczywiscie jestem jeszcze daleki od rozwiązania mojego problemu. Pozdrawiam
Johnny

Postautor: rumsztyk » 24 lutego 2008, 16:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.12) Gecko/20080201 Firefox/2.0.0.12

to za przeproszeniem "olej" menu po lewej stronie i wstaw je nad nagłówek ogrodomania w taki sposób:
Kod: Zaznacz cały
html
<ul id="nav_box">
<li><a href="adres">link 1</a></li>
<li><a href="adres">link 2</a></li>
<li><a href="adres">link 3</a></li>
</ul>
css
ul#nav_box {text-align: center;}
ul#nav_box li {position: relative;
float: left;
margin: 5px;}

nikt nie napisze strony za Ciebie, a to ułatwi Ci pracę - żeby utrzymać Twój układ trzeba by mocno "przemeblować" kod :)
rumsztyk

Postautor: Gość » 24 lutego 2008, 18:00

W sumie udało mi sie ustawić to menu że juz nie zachodzi na inne elementy. Ustawiałem marginesy dla poszczeglnych elementów i zmieniłem pozycje manu na relative. Ale to nie jest to stronka nadal nie jest wycentrowana... .To menu które polecasz... gdybym sie zdecydowal na inne nie męczył bym się z tym tu jeszcze na stronie bedzie logo i jakieś tło wiec mniej wiecej mam juz w głowie jak to rozplanować. Ale czy teraz takiego układu nie da rady wyśrodkowąc??: www.ogrodomania.yoyo.pl
Gość

Postautor: Tomek » 24 lutego 2008, 19:58

rumsztyk pisze:stronę rzeczywiście poprawiłeś ale zlekceważyłeś totalnie tomaśka - nieładnie. Poczytałeś o margin: auto? - nawet na tym forum było!

Dzięki za wsparcie ;)
rumsztyk pisze:3. i cała strona - główna zawartość + menu musi mieć max szer. 800px

Błąd. przy rozdzielczości 800x600 będzie pasek przewijania. Musisz odliczyć około 10 px na obramowanie przeglądarki + ok 15 px na pasek przewijania = 800-25= 775
Tomek
Moderator

Postautor: rumsztyk » 24 lutego 2008, 19:59

da radę - wszystko da radę - kwestia czasu. Ja nie mam go na tyle, żeby przepisać Ci cały sajt. Poza tym dalej strzelasz na oślep to:
margin-left:auto;
   margin-right:auto;
   margin-top:auto;
   margin-bottom:auto;

to to samo co to:
margin: auto;
gdybyś zerknął tam gdzie wskazał tomasiek lub w temat na tym forum który Ci zasugerowałem wiedział byś że wyśrodkować sajt za pomocą margin: auto należy zrobić tak. Chcesz wyśrodkować ten układ?
Musisz zawrzeć menu w głównym pojemniku dla całej strony. Czyli kolejność czynności:
1. Oblicz ile px zajmie cała strona (menu+główna zawartość)
2. Stwórz odpowiednio duży pojemnik i wycentruj go
3. Całość przesuń w lewo, żeby to główna zawartość była wyśrodkowana a menu z lewej strony.
Jesteś tak naprawdę w martwym punkcie z którego można się tylko cofnąć żeby wybrnąć lub "przemeblowac" kod.
Ja bardzo rzadko używam "auto" wolę rozwiązanie bazujące na position: absolute i ujemnych marginesach dla głównego pojemnika ale to wymagałoby całkowitej zmiany Twojego kodu zarówno html i css. Tak więc zrozum, że kompleksowa pomoc w Twoim wypadku nie obyłaby się bez nakładów finansowych na czas temu poświęcony - a to nie to forum... (pociesz się, że wyczyściłeś html z błędów co dla początkujących już jest dużym sukcesem).
Oczywiście wykazujesz dużą inicjatywę więc powodzenia (szczerze)

P.S. wykasuj height dla div#lpanel bo przy powiększeniu czcionki zawartość wylatuje poza pojemnik
rumsztyk

Postautor: rumsztyk » 24 lutego 2008, 20:06

tomasiek pisze:Błąd. przy rozdzielczości 800x600 będzie pasek przewijania. Musisz odliczyć około 10 px na obramowanie przeglądarki + ok 15 px na pasek przewijania = 800-25= 775

@tomasiek - aptekarstwo - ale oczywiście masz rację :)
rumsztyk

Postautor: Johnny » 24 lutego 2008, 23:34

No i juz myślałem ze sie udało strone wyśrodkowałem podzieliłem pojemnik ii fajnie mozilla otwiera bez problemu ale IE oczywiście nie. Masakra chyba nigdy tego nie zrobie:)
Johnny

Następna

Wróć do Tworzenie stron WWW