MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Lista stron niedziałających w Mozilli -- do poprawki...

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Postautor: emdej » 13 czerwca 2003, 17:20

Przeglądarka: -

Archer pisze:Kolejna strona do poprawki.

Jakiś "geniusz" tak napisał stronę http://sports.pl, że nie działają przyciski: "Komentuj", "Drukuj", "Otwórz", będące w nagłówku każdego artykułu...
Widać to ot chociażby tu http://www.sports.pl/index.phtml?show=1&s=13&ns=23026

prosze sie zle nie wypowiadac o moich znajomych :lol:
pozdrawiam serdecznie, emdej
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
JID: emdej@jabber.org | gg: 17344
emdej

Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40

Postautor: dls » 13 czerwca 2003, 18:02

Archer pisze:Jakiś "geniusz" tak napisał stronę http://sports.pl, że nie działają przyciski: "Komentuj", "Drukuj", "Otwórz", będące w nagłówku każdego artykułu...

:lol:
No dobrze, ale przecież to są tylko gołe gify - nie mają podpiętej żadnej akcji i tak samo to wygląda na IE... serwis był chyba niedawno przebudowywany więc zrobili już elementy graficzne do layoutu ale nie zdążyli jeszcze tego podłączyć pod odpowiedni skrypt i tyle.
Więc błąd polega tylko na tym że nie ma informacji "funkcja jeszcze nie aktywna..." czy coś tego typu.
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

Postautor: Archer » 14 czerwca 2003, 15:56

dls pisze:No dobrze, ale przecież to są tylko gołe gify - nie mają podpiętej żadnej akcji i tak samo to wygląda na IE...

No to sorry, po prostu używam Mozilli i jak strona ogólnie działa (a działa znakomita większość :)), to mi do głowy nie przychodzi zakłócać spokój IE pokrywającego ładnie warstewką kurzu ;)
Skoro więc to błąd, ale nie związany z Mozillą, to rzeczywiście nie powinien był się tu znaleźć...
"To, co musiałeś odkryć samodzielnie, zostawia w twym umyśle ścieżkę, którą w razie potrzeby możesz pójść jeszcze raz." Georg Christoph Lichtenberg
Archer

Z nami od: 21 maja 2003, 23:41

Postautor: Wojciech E. / Nasty » 15 czerwca 2003, 05:21

Tylko podpowiem - strona "osiołkowa", która była wspomniana w tym wątku, dostępna obecnie pod adresem: opera.qviri.net/osiolki (docelowo osiolki.net) obejmuje wszystkie strony, które działają źle w jakiejkolwiek przeglądarce - nawet więcej - łamią standardy (dokładny regulamin i kryteria klasyfikacji w trakcie opracowania, ale z pewnością nie będzie dopuszczalne złe wyświetlanie znacznej części strony w jakiejkolwiek przeglądarce).
Zapraszam więc do opisywania i dodawania stron do serwisu osiołków.
Cała strona jest jeszcze w dość wczesnym stadium powstawania, ale lista funkcjonuje.
Wojciech E. / Nasty

Postautor: GmbH » 15 czerwca 2003, 09:46

Nie widzę potrzeby aby użytkownicy przeglądarek opartych na Gecko musieli zgłaszać problemy ze stronami na witrynie "Osiołki", a tym bardziej że to wcale nie będzie lista stron niedziałających we wszystkich przeglądarkach dopóki Opera obsługuje niestandardowe rozszerzenia. W drugą stronę pewnie by to działało ;) Dlatego Wy macie swoją listę i my swoją. Rada przemówiła.
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: quiris » 15 czerwca 2003, 10:10

GmbH pisze:[...] a tym bardziej że to wcale nie będzie lista stron niedziałających we wszystkich przeglądarkach dopóki Opera obsługuje niestandardowe rozszerzenia. W drugą stronę pewnie by to działało ;) Dlatego Wy macie swoją listę i my swoją. Rada przemówiła.

Ech... Jak się czyta takie "oświadczenia" to ręce opadają :(. Czy Nasty mówił coś o niestandardowych rozszerzeniach? Wydaje mi się, że pisał o standardach, chyba, że za długo siedzę przed monitorem i mam już omamy. Zresztą w drugą stronę wcale nie musi działać. Marcoos wie, o co mi chodzi.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: GmbH » 15 czerwca 2003, 10:15

quiris pisze:Ech... Jak się czyta takie "oświadczenia" to ręce opadają :(.

W dzisiejszych czasach ręce często opadają ;) Szczególnie jak na dworze jest ciepło :P
quiris pisze:Zresztą w drugą stronę wcale nie musi działać. Marcoos wie, o co mi chodzi.

A widzisz... Więc tym bardziej powinny być osobne.
GmbH

Postautor: quiris » 15 czerwca 2003, 10:23

GmbH pisze:A widzisz... Więc tym bardziej powinny być osobne.

Mnie chodziło o to, że Mozilla ma również swoje niestandardowe rozszerzenia. Ale mnie g..no obchodzą niestandardowe rozszerzenia w Operze, czy w Mozilli, czy tym bardziej w MSIE. Mnie interesuje strona zgodna ze standardami W3C oraz ECMAScript. I o to idzie cała gra.

A propos: Czy istnieje jakiś validator kodu JS (a la: validator.w3.org)?
quiris

Postautor: marcoos » 15 czerwca 2003, 10:43

GmBH: my tu gadamy, a lista jak zawierała nieaktualne informacje, tak zawiera... ;)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: GmbH » 15 czerwca 2003, 10:56

marcoos pisze:GmBH: my tu gadamy, a lista jak zawierała nieaktualne informacje, tak zawiera... ;)

Jakie znowu nieaktualne ;)? Wiesz skleroza...
GmbH

Postautor: arsmageddon » 15 czerwca 2003, 14:23

Zapytam retorycznie - przepadacie zapewne za odnosnikami na stronach gdzie pojawia sie komunikat "under construction" ? :wink: To że taki link powinien zniknąć to oczywiste.
Podobnie dla mnie jest z informacjami nieaktualnymi - lepiej żeby ich nie było, niż żeby były nieaktualne (nierzetelne).
Oczywiście ideałem byłoby, gdyby strona była aktualna.
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Z nami od: 29 listopada 2002, 10:50

Postautor: marcoos » 15 czerwca 2003, 14:26

GmBH już poprawił. ;)
marcoos
Moderator

Postautor: arsmageddon » 15 czerwca 2003, 14:52

:wink: U mnie sklep plusgsm działa - ale to tak na marginesie.
GmbH - czy mógłbym zasugerować zmianę nazwy odnośnika do tej listy na głównej stronie? Wydaje mi się, że "e-usługi" nie sugerują zawartości dalszych stron. A byłoby chyba lepiej, żeby każdy, kto ma kłopoty z jakąś stroną mógł ją szybko zgłosić, dodać - a przy okazji będzie zwolniony z obowiązku otwierania nowego wątku na forum :D
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Postautor: GmbH » 15 czerwca 2003, 16:11

arsmageddon pisze:GmbH - czy mógłbym zasugerować zmianę nazwy odnośnika do tej listy na głównej stronie? Wydaje mi się, że "e-usługi" nie sugerują zawartości dalszych stron.

Masz jakieś propozycje?
GmbH

Postautor: marcoos » 15 czerwca 2003, 18:29

Może "Ewangelizm Technologiczny"? Nie... po polsku to kretyńsko brzmi. :)

"Otwórz sieć" byłoby ok, ale to hasło "konkurencji"... :(

Może po prostu "Problemy ze stronami?" (ale ze znakiem zapytania!).
marcoos
Moderator

Postautor: Ludwik » 15 czerwca 2003, 18:49

Ja bym raczej napisał "błędne strony", "błędny na stronach" (, złe strony, strony zła ;) ) podkreslając w ten sposób że to nie są problemy z Mozillą tylko z błędami na stronach.
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: arsmageddon » 15 czerwca 2003, 19:28

marcoos pisze:Może "Ewangelizm Technologiczny"? Nie... po polsku to kretyńsko brzmi. :)

A mnie sie podoba, moze być coś w stylu - "ewangelizacja webmasterów"
Ale to chyba jednak nie przejdzie :D
"Zgłoś błędnie działajace (wyświetlane) strony"? - za długie :-?
"Błędy na stronach www"
"Pomóż webmasterom" :D
"Zgłoś błędy na stronach www"
???
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Postautor: blachu » 15 czerwca 2003, 20:24

arsmageddon pisze:moze być coś w stylu - "ewangelizacja webmasterów"
Ale to chyba jednak nie przejdzie :D

Dlaczego nie?
Całkiem dobre :D
Pozdrawiam
Marek
blachu

Z nami od: 03 lutego 2003, 12:50

Postautor: quiris » 15 czerwca 2003, 20:32

marcoos pisze:"Otwórz sieć" byłoby ok, ale to hasło "konkurencji"... :(

O jakiej "konkurencji" mówimy? Jeśli podoba Wam się hasło "Otwórz sieć" to bierzcie. Całe to "współzawodnictwo", wytykanie sobie nawzajem błędów, itp., naprawdę mnie już męczy i trochę robi się to dziecinne.
Rozumiałbym jeszcze, gdybyśmy jakieś pieniądze mogli zarobić. A tak, kłócimy się jak dzieciaki w piaskownicy o to kto zrobił ładniejszą babkę :-(
quiris

Postautor: emdej » 16 czerwca 2003, 09:48

mnie sie podoba -> strony zla :)
ale (tu uklon w strone obecnej nazwy) moze tez byc e-bledy albo e-badziewia
pozdrawiam serdecznie, emdej
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
JID: emdej@jabber.org | gg: 17344
emdej

Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40

PoprzedniaNastępna

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony