Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.14) Gecko/20080404 Firefox/2.0.0.14
tomasiek pisze:hm.. niby śmieszne i fajne... ale... Jakbyś się poczuł, jadąc swoim np. renault laguna, gdybyś po wjeździe na autostradę minął wpierw komunikat na wielkim telebimie - cos nie z twoim torem jazdy... a 2 kilometry dalej - zmień samochód na nissana almerę.
Product Placement? :]
A poważnie. Oczywiście masz rację. Ja zrobiłem tego "dżołka" bardziej na nutę:
Firefox jest rozwiązaniem na wszystkie Twoje problemy związane z IE. A taki slogan / myślenie feruje chyba wiele osób. Lecz akurat TA sprawa nie do końca dotyczy "wojny przeglądarek". Jeżeli odszukasz sobie ten fragment helpa
GMail, którego ja użyłem i klikniesz sobie drugą opcję (
Firefox), to w rozwiązaniu zobaczysz, że problem dotyczy stron typu
Megaupload.com i podobnych, które wymagają kilkania w setki rzeczy, czekania i instalowania różnych paskudztw. Widocznie namieszali za bardzo i IE się wysypał na tym dokumentnie tak, że rozwiązania nie ma na to innego, jak zmiana przeglądarki. Z resztą rozwiażanie dla FF też nie jest najiteligentniejsze - czasowe wyłączenie lub całkowite odinstalowanie rozszerzenia "oferowanego" przez
Megaupload.com i podobnych.
A, że na
Megaupload.com potrafią namieszać w kodzie strony, to ja już miałem okazję się przekonać testując tą usługę (kontra
Rapidshare) w wersji
Premium. Kota można było dostać i to ogromniastego na
MU.com, podczas gdy u konkurencji wszystko cacy... Nie, żeby to był Product Placement, czy krypto-reklama. Ale faktem jest, że z
Rapidshare Premium korzysta mi się o niebo lepiej, niż z
Megaupload.com Premium. A co muszą przechodzić użytkownicy wersji darmowych tej usługi to ani myśleć mi się nie chce...
A poza tym - tomasiek - rylaks! :] To jest off-topic i żart. Masz się śmiać lub nie. Ale na pewno nie powinieneś psuć sobie wątroby o to! :]
Inna sprawa, że w Google siedzą podobno sami specjaliści najwyższej klasy i że Google jest odpowiedzialne za wymyślanie wielu przełomowych technologii (gdzieś czytałem, że AJAX i podobne mu rozwiązania istniały podobno w przeglądarkach od wielu lat, ale nie były popularne i prawie w ogóle nie używane dopóki Google nie wyskoczyło z Google Earth i podobnymi), a nie potrafią zrobić prostej detekcji przeglądarki, tylko każdą użytkownikowi klikać, co ma? A jak ktoś nie wie, co ma? :)