MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

overlay i predefiniowane id

Projektowanie aplikacji i rozszerzeń opartych na technologiach Mozilla Foundation: XUL, JavaScript, XPCOM, XBL i innych

Moderator: Pomocy?!

overlay i predefiniowane id

Postautor: Szpliter » 23 czerwca 2008, 12:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.14) Gecko/20080404 Firefox/2.0.0.14

Witam,

Wykorzystując overlay, twórca rozszerzenia ma możliwość modyfikowania GUI firefoxa ale potrzebna jest do tego znajomość id modyfikowanych elementów GUI. Na razie udało mi się znaleźć : "status-bar", "contextAreaContextMenu", "file_menu" czy "navigator-toolbox" itd. Nie znalazłem dla mnie najciekawszego dot. tzw.: SideBar.

Poszukuję listy "id" elementów GUI zarezerwowanych dla FF. Z góry dziękuję za pomoc.

PS. Przed chwilą takiego samego posta dodałem do "Rozszerzeń FireFox' - Przepraszam za zamieszanie - ale nie mam uprawnień do usunięcia go.
Szpliter

Postautor: Stef » 24 czerwca 2008, 00:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9) Gecko/2008062322 Firefox/3.0 Sulfur/2.0b2pre

Zainstaluj sobie rozszerzenie DOM Inspector - pomoże znaleźć identyfikatory, klasy i wiele więcej; jeśli jesteś zorientowany to możesz szukać przez mikser czy przeszukując źródła programu lokalnie na dysku (np grepem).

Warto też zajrzeć na MDC (sporo przydatnej dokumentacji).
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: Szpliter » 24 czerwca 2008, 09:19

Przeglądarka: Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; pl)

Witam,

Dziękuję za odpowiedz. Dokumentacje znalazłem i właśnie zdziwiło mnie, że nie ma w niej żadnego spisu. Poćwiczę z DOM Inspektorem.

Miłego dnia.
Szpliter

Postautor: Stef » 24 czerwca 2008, 12:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9) Gecko/2008062322 Firefox/3.0 Sulfur/2.0b2pre

Szpliter pisze:Dokumentacje znalazłem i właśnie zdziwiło mnie, że nie ma w niej żadnego spisu.

Tworzenie takiego spisu, nawet automatyzując co się tylko da byłoby zwyczajnie niepotrzebnie pracochłonne w momencie kiedy można się do tego łatwo dobrać innymi sposobami. (choć niewykluczone że kiedyś ktoś to zrobi)

BTW: jakby co to na wiki jest przykład jak korzystać z DOMi
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Wróć do Programowanie z użyciem technologii Mozilli