skasowany menadżer haseł
Moderator: Pomocy?!
skasowany menadżer haseł
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.13) Gecko/20060414
- gość
Re: skasowany menadżer haseł
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.8.1.2pre) Gecko/20070111 SeaMonkey/1.1
1. SeaMonkey aktualizuje się automatycznie?
2. Twój UA wskazuje, że maż MozillaSuite 1.7.13. Albo zmieniałeś identyfikację przeglądarki, albo nie masz SeaMonkey. Jeśli to pierwsze - to właśnie zmienione UA może być przyczyną jakichś kłopotów...
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.13) Gecko/20060414
ale juz drugi raz zrobił mi się dziwy update po którym zniknęły mi wszystkie wpisy w menadzerze haseł.
a kiedy otwieram przeglądarkę wstawia mi się otwieranie strony domowej, którą cos ustawiło na SeaMonkey. zawsze mam ustawione otwieranie strony pustej. poprzednia taka akcja odbyła się w zeszłym roku na jesieni zdaje mi się. ale wtedy jeszcze wyskoczył tekst że mi sie zaktualizowała przegladarka. a teraz udało że nic nie było. tylko własnie to ustawienie strony domowej i wykasowanie wpisów w menadzerze haseł swiadczy o tym ze się coś przydażyło mojej przeglądarce.
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.8.1.2pre) Gecko/20070111 SeaMonkey/1.1
Anonymous pisze:poprzednia taka akcja odbyła się w zeszłym roku na jesieni zdaje mi się. ale wtedy jeszcze wyskoczył tekst że mi sie zaktualizowała przegladarka.
A było na tym co wyskoczyło jakieś logo Mozilli albo chociaż nazwa?
Bo Mozilla Suite nie jest już w żaden sposób aktualizowana. Masz jej ostatnią wersję, pochodzącą z 2006-04-14, czyli sprzed prawie dwóch lat. Dlatego możliwe, że:
1. Masz wirusy, które wyświetlają (lub nie) takie komunikaciki o "aktualizacji przeglądarki" - tak dla jaj.
2. Tracisz te hasła z zupełnie innego powodu (np. uszkodzenia dysku), Tylko wtedy się to zbiegło przypadkowo ze sprawdzeniem przez Mozillę, że jest nowa wersja - i wyświetleniem komunikatu, że możesz ją pobrać (a nie że się sama zainstalowała)...
Jak widzisz, to jest wróżenie z fusów, bo nie mam bladego pojęcia na czym na prawdę polega Twój problem. Więc ode mnie tylko tyle: przyczyną nie może być aktualizacja SeaMonkey, bo 1) nie używasz SeaMonkey, 2) MozillaSuite ani SeaMonkey nigdy się same nie aktualizowały.
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
A na jesien wyskoczył komunikat własnie od SeaMonkey-a że moja przeglądarka została zaktualizowana z Mozilli do SeaMonkey-a i zebym wprowadził na nowo swoje osobiste ustawienia, zapoznał się z nowościami i zabezpieczeniami. No i oczywiście każde otwarcie przeglądarki konczyło się na stronie SeaMonkey. A w dalszym ciagu była to Mozilla.
A menadżer haseł był dziewiczo czysty.
Wywaliłem wtedy ten badziew i zainstalowałem na nowo Mozille. Był spokuj. Ale tylko do czasu.
Wirusów i pluskiew nie mam bo regularnie czyszcze swój system z takiego badziewia.
- Gość
http://www.seamonkey.pl/mozilla/start/
czyli że jednak coś Oni kombinują z ta Mozillą.
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1.15) Gecko/20080621 MultiZilla/1.8.3.4e SeaMonkey/1.1.10 Mnenhy/0.7.5.0
Anonymous pisze:A to jest w rubryczce strona domowa:
http://www.seamonkey.pl/mozilla/start/
czyli że jednak coś Oni kombinują z ta Mozillą.
1. Masz Mozille Suite a nie SeaMonkey (tak wynika conajmniej z twojego UA). Czy na prawo od pasku adresu masz niebieskiego logo SeaMonkey (takie jak na tej stronie startowej), czy logo zawierajace "M"?
2. Moz Suite nie powiadamia o aktualizacjach, a tym bardziej sama sie nie aktualizuje. Zeby zaktualizowac MozSUite badz SeaMonkey trzeba recznie pobrac i zainstalowac nowa wersje.
Ani nie informuje o nowych ficzerach w SeaMonkey, nawet po aktualizacji do SeaMonkey.
3. Mi to bardziej wyglada na typowa utrate profilu pod windows albo ewentualnie na virusa, bo info o aktualizacjach w MozSuite tak jak tu opisane jest nadzwyczaj podejrzane...
- Adrianer
- Moderator
- Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
tym bardziej byłem zdziwony aktualizacjami że są one zablokowane. tylko ręczne są mozliwe.
dziwi mnie tylko czemu strona domowa po takiej akcji ustawia się na SeaMonkey..?
mozna się jakoś zabespieczyć na wypadek ponownej utraty profilu?
- Gość
Przeglądarka: ?
Doradzałbym jak najszybsze zainstalowanie SeaMonkey 1.1.9 [głównie ze względów bezpieczeństwa].
Natomiast sam profil możesz sobie skopiować na wszelki wypadek w inne miejsce.
O profilach możesz poczytać tu:
http://www.mozillapl.org/wiki/Profile
Kopie zapasowe profili:
http://www.mozillapl.org/wiki/Kopie_zapasowe_profili
SeaMonkey @ GNU/Linux
- KLAPEK
- Moderator
- Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1.15) Gecko/20080621 SeaMonkey/1.1.10 Mnenhy/0.7.5.0
Anonymous pisze:dziwi mnie tylko czemu strona domowa po takiej akcji ustawia się na SeaMonkey..?
mozna się jakoś zabespieczyć na wypadek ponownej utraty profilu?
Poprostu po zepsuciu profilu ustawia sie standardowa strona startowa. Dla SeaMonkey to jest: www.seamonkey.pl/start/ , dla Mozilli Suite 1.7.13: www.seamonkey.pl/mozilla/start/ . A dlatego tam wszedzie wystepuje SeaMonkey aby naklonic uzytkownikow do aktualizacji. Musze jeszcze ale troche bardziej drastyczne metody zaimplementowac, aby przekonac uzytkownikow do aktualizacji
- Adrianer
- Moderator
- Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite