Lista stron niedziałających w Mozilli -- do poprawki...
Moderator: Pomocy?!
Przeglądarka: -
Co do strony Mumina - błędy są przede wszystkim tutaj: http://www.uplink.republika.pl/index.js
Skrypt po pierwsze używa jakiegoś document.all[], a po drugie każda funkcja zaczyna się od if (ie4) ale już żadnego else nie ma.
Jeśli ktoś świadomie wyłącza inne przeglądarki, to niech się nie dziwi, że coś nie działa.
Skrypt po pierwsze używa jakiegoś document.all[], a po drugie każda funkcja zaczyna się od if (ie4) ale już żadnego else nie ma.
Jeśli ktoś świadomie wyłącza inne przeglądarki, to niech się nie dziwi, że coś nie działa.
- marcoos
- Moderator
- Z nami od: 12 października 2002, 10:25
OK. Wróćmy do tematu, bo trochę z-OffTopic-owaliśmy.
Czyli nie ma sposobu na "buraków". Jedyne, co można zrobić, to zbierać wszelkie zgłoszenia o nadużyciach i monitować nieuczciwych adminów + piętnować gdzie się da. Ale też nie jestem pewien, czy to coś da.
Jasne jest, że każdy może sobie taki znaczek wstawić, niezależnie czy jego strona jest zgodna czy nie. Jedynym logicznym rozwiązaniem jest pobieranie obrazka bezpośrednio z serwera, gdzie będzie stała baza danych ale to też się da obejść (vide bramki SMS).blachu pisze:...niektóre stawiają
Strona http://liczniki.info/ posiada taki znaczek, ma 45 błedów. Pisałem już do nich ale nie odpowiedzieli.
Czyli nie ma sposobu na "buraków". Jedyne, co można zrobić, to zbierać wszelkie zgłoszenia o nadużyciach i monitować nieuczciwych adminów + piętnować gdzie się da. Ale też nie jestem pewien, czy to coś da.
- Yano
- Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32
wybaczcie ze jeszce odchodze od tematu ale chce podziekowac.
a i czy nastepnym razem mozesz w troche inny sposób tłumaczyc bo to zabrzmiało jak byś chciał mnie objechać
PS.
Jeśli możesz powiedz jak powinno brzmiec to else jesli ma zawierać instrukcje ze jesli nie IE to co tam ma robić bo z reszta sobie poradze
a i czy nastepnym razem mozesz w troche inny sposób tłumaczyc bo to zabrzmiało jak byś chciał mnie objechać
PS.
Jeśli możesz powiedz jak powinno brzmiec to else jesli ma zawierać instrukcje ze jesli nie IE to co tam ma robić bo z reszta sobie poradze
- MuMiN
- Z nami od: 23 czerwca 2003, 15:42
moj offtopic :P
hehe, jestem o krok o zrobienie stronki w 100% zgodnej z html 4.01 transicostam
nie wiem tylko co vadilator powie na tabelke zagniezdzona w tabelce, ktora jest zagniezdzona w tabelce
no ale to zagniezdzeie jest dla mnie wazne 8)
troche zdenerwowal mnie czlek dla ktorego to robie
gdy powiedzialem, ze z powodu IE musialem bardziej "otabelkowac" strone, to stwierdzil "czy warto robic strony na przegladarki inne niz IE, bo sa przeciez mniej popularne"
problem w tym, ze dla mnie wzorcowa jest mozilla (tylko jej uzywam) a potem dopiero przetwarzam strone na IE a w efekcie strona bez tych przerobek wyglada w IE ochydnie
stronka nie ma zadnych niestworzonych rzeczy (moze poza tymi tabelkami
), najzwyklejszy html
ale w IE czasami elementy jakos dziwnie odskakuja, IE nie radzi sobie z byle pierdola
-ende-moj-offtopic-
uff
musialem sie pochwalic, bo wychodzi mi to calkiem niezle
nie wiem tylko co vadilator powie na tabelke zagniezdzona w tabelce, ktora jest zagniezdzona w tabelce
troche zdenerwowal mnie czlek dla ktorego to robie
gdy powiedzialem, ze z powodu IE musialem bardziej "otabelkowac" strone, to stwierdzil "czy warto robic strony na przegladarki inne niz IE, bo sa przeciez mniej popularne"
problem w tym, ze dla mnie wzorcowa jest mozilla (tylko jej uzywam) a potem dopiero przetwarzam strone na IE a w efekcie strona bez tych przerobek wyglada w IE ochydnie
stronka nie ma zadnych niestworzonych rzeczy (moze poza tymi tabelkami
-ende-moj-offtopic-
uff
musialem sie pochwalic, bo wychodzi mi to calkiem niezle
- pp
Widzę, że jest tu sporo fachowców
Czy mógłby mi ktoś pomoć w poprawieniu strony ? http://www.fotki.private.pl
Szablon strony kiedyś działał poprawnie, ale był w html i nie był zgodna ze standartami. Postanowiłem ją zmienić od razu na xhtml i ma być z założenia zgodna i tu się zaczęły problemy. Kod będzie jeszcze oczyszczony i co się da przeniesione do styli ale już teraz mam problemy.
IE nie obsługuje w tabeli stylu style="height: 100%" , reaguje tylko na niedozwolony atrybut height. Przez to prawa strona strony ma zbyt mały rozmiar w IE. Drugi problem to taki, że nawet w Mozilli nie udało mi się uzyskać tabeli ze stroną na cały rozmiar strony, na dole mi barkuje. Aby bardziej było widać w czym problem pomalowałem tło głownej tabelki na niebiesko, i lewą kolumnę z menu na żółto. Jak na razie jedyną metodą na zwiększenie rozmiaru strony jest powiększenie menu, wtedy tabelka się wydłuża.
Szablon strony kiedyś działał poprawnie, ale był w html i nie był zgodna ze standartami. Postanowiłem ją zmienić od razu na xhtml i ma być z założenia zgodna i tu się zaczęły problemy. Kod będzie jeszcze oczyszczony i co się da przeniesione do styli ale już teraz mam problemy.
IE nie obsługuje w tabeli stylu style="height: 100%" , reaguje tylko na niedozwolony atrybut height. Przez to prawa strona strony ma zbyt mały rozmiar w IE. Drugi problem to taki, że nawet w Mozilli nie udało mi się uzyskać tabeli ze stroną na cały rozmiar strony, na dole mi barkuje. Aby bardziej było widać w czym problem pomalowałem tło głownej tabelki na niebiesko, i lewą kolumnę z menu na żółto. Jak na razie jedyną metodą na zwiększenie rozmiaru strony jest powiększenie menu, wtedy tabelka się wydłuża.
- Majki
- Z nami od: 19 czerwca 2003, 14:04
Majki pisze:Widzę, że jest tu sporo fachowcówCzy mógłby mi ktoś pomoć w poprawieniu strony ? http://www.fotki.private.pl
strony robie amatorsko to lepiej nie bede doradzal bo jeszcze cos zle dopowiem
ale polecam ten kurs
http://web.reporter.pl/html/
ze wzgledu na cajkiem niezle opisane css, chociaz moglo by byc jeszcze bardziej szczegolowo
znasz moze wmiare przejrzysty kurs xml, xhtml??
najlepiej po polsku, chociaz z angielskim tez sobie poradze
- pp
pp pisze:znasz moze wmiare przejrzysty kurs xml, xhtml??
najlepiej po polsku, chociaz z angielskim tez sobie poradze
XML: http://pb.wckp.lodz.pl/xml/
XHTML (co mi tam zareklamuje
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
- marcoos
- Moderator
A ja przy okazji tego wątku dodam kolejną stronę źle działającą: http://www.fotka.pl
Po rejestracji jest możliwość głosowania i komentowania zdjęć osób innej płci. Przy własnym zdjęciu przyciski do głosowania są ukryte, a dla osób tej samej płci nieaktywne - oczywiście tylko na IE, bo do wyłączania przycisków użyto document.all Nie jest to duży problem bo strona działa, a zagłosować się i tak nie da na tych co nie mozna bo wyskakuje błąd. Niemniej jednak powinni się postarać i zrobić jak należy
Napisałem do nich i ciekawe czy coś z tego wyniknie.
Kiedyś proponowałem żeby obok komunikatora GG dali możliwość podania konta komunikatora Tlen, tym bardziej że to bardzo proste, odpowiedzieli że nad tym pomyślą i oczywiście nic nie zrobili.
Po rejestracji jest możliwość głosowania i komentowania zdjęć osób innej płci. Przy własnym zdjęciu przyciski do głosowania są ukryte, a dla osób tej samej płci nieaktywne - oczywiście tylko na IE, bo do wyłączania przycisków użyto document.all Nie jest to duży problem bo strona działa, a zagłosować się i tak nie da na tych co nie mozna bo wyskakuje błąd. Niemniej jednak powinni się postarać i zrobić jak należy
Kiedyś proponowałem żeby obok komunikatora GG dali możliwość podania konta komunikatora Tlen, tym bardziej że to bardzo proste, odpowiedzieli że nad tym pomyślą i oczywiście nic nie zrobili.
- Majki
Re: moj offtopic :P
pp pisze:hehe, jestem o krok o zrobienie stronki w 100% zgodnej z html 4.01 transicostam
Ja taką stronę miałem, dopóki nie wstawiłem skryptów i logo gemiusa.
Teraz na głównej mam 4 błędy, a na pozostałych po 3
Pozdrawiam
Marek
Marek
- blachu
- Z nami od: 03 lutego 2003, 12:50
blachu pisze:...niektóre stawiają
Strona http://liczniki.info/ posiada taki znaczek, ma 45 błedów. Pisałem już do nich ale nie odpowiedzieli.
Na mail'a nie odpowiedzieli, ale znaczek usunęli.
Szkoda tylko że nie poprawili błędów
Pozdrawiam
Marek
Marek
- blachu
- Z nami od: 03 lutego 2003, 12:50
Chyba wiem, czemu usunęli.

From: Joseph Reagle <reagle[maupa]w3.org>
Organization: W3C
To: "Marek A. Stepien" <marcoos[maupa]marcoos.org>, site-policy[maupa]w3.org
Subject: Re: napisy.info misuses "W3C Valid HTML" logo
Date: Wed, 25 Jun 2003 09:33:16 -0400
User-Agent: KMail/1.5.2
Thank you Marek. We'll see what we can do.
- marcoos
- Moderator
Re: moj offtopic :P
blachu pisze:pp pisze:hehe, jestem o krok o zrobienie stronki w 100% zgodnej z html 4.01 transicostam
Ja taką stronę miałem, dopóki nie wstawiłem skryptów i logo gemiusa.
Teraz na głównej mam 4 błędy, a na pozostałych po 3
z gemiusem jest problem z tym:
zamiast <script type=text/javascript> jest
language=javascript , w kodzie ich skryptow. co nie przechodzi przez validator, ale mozesz sobie to zmienic sam i bedzie dobrze.
A poza tym, dlaczego nie robicie wszyscy stron zgodnie z obecnym standardem czyli xhtml, zamiast html transitional??
Warto chyba... kod jest o wiele czystszy i bardziej przejrzysty.
Pozdrawiam
- nutado
- Z nami od: 18 grudnia 2002, 13:45
To ja jeszcze rzucę jednym adresem: www.pajaczek.pl
Niby Pajączek to nasz sztandarowy (krajowy) produkt do tworzenia stron, a jego główna strona zawiera ponad 800 (!) błędów wg W3C
Wstyd, wstyd panie Rafale.
Niby Pajączek to nasz sztandarowy (krajowy) produkt do tworzenia stron, a jego główna strona zawiera ponad 800 (!) błędów wg W3C
Wstyd, wstyd panie Rafale.
- Yano
nutado pisze:Jej! szok!.... 826 bledow... Hmmm, wniosek- lepiej stron nie robic z uzyciem tego narzedzia...
Narzędzie jest niczego sobie. Nawet się zastanawiam nad zakupem. Oczywiście wersji Pro, bo Standard to chyba tylko do przedszkola się nadaje (ktoś to kupuje?).
Natomiast każdego narzędzia trzeba umiejętnie używać. Jak sobie przywalę młotkiem w palec, to nie znaczy, że młotek jest do luftu (bo nie ma korekcji naprowadzania) tylko ja nie potrafię użyć go zgodnie z przeznaczeniem.
- Yano
Yano pisze:Narzędzie jest niczego sobie. Nawet się zastanawiam nad zakupem. (...)
Natomiast każdego narzędzia trzeba umiejętnie używać. Jak sobie przywalę młotkiem w palec, to nie znaczy, że młotek jest do luftu (bo nie ma korekcji naprowadzania) tylko ja nie potrafię użyć go zgodnie z przeznaczeniem.
Umiejetnie uzywac to oczywiste
Ale pomysl, skoro na macierzystej stronie tego edytora jest az TYLE bledow, to czy to nie jest antyreklama? Poza tym, skoro sam autor tego narzedzia posluguje sie nim w sposob doprowadzajacy do tego co o czym mowimy, to ilez dopiero bledow zrobi przecietny uzytkownik?
Tak na marginesie, to podobal mi sie pakaczek, ale w dawnej wersji, ta obecna jest jakas taka... Dla mnie stanowczo za duzo pierdulek
- nutado
- Z nami od: 18 grudnia 2002, 13:45
Ale wlasciwie nie rozumiem tych ostatnich postow. Strona pajaczek.pl ma duzo bledow - zgadzam sie. Ale cala reszta to nie jest prawda. Wiazanie Pajaczka jako edytora stron internetowych ze strona pajaczek.pl to zupelnie nieporozumienie. Tak strona nie jest robiona w Pajaczku (i kolejna antyreklama) bo to jest sysytem portalowy (strony generowane sa dynamicznie przez php). Analogicznie jest z mozillapl.org. Oczywiscie nie bronie w zaden sposob pajaczka (czy strony pajaczka). Bo w przeciwienstwie do pajaczek.pl mozillapl.org nie ma tyle bledow (czyli sie da).
Mam tylko prosbe zeby trzymac sie faktow
Mam tylko prosbe zeby trzymac sie faktow
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
www.nokia.com.pl - nie działają animacje flash.
Przykładowo tutaj : http://www.nokia.com.pl/nokia/telefony/ ... index.html
powinna się pokazać animacja z widokiem telefonu, a jest pusty biały kwadrat.
Może by ktoś im zwrócił uwagę co poprawić żeby działało, bo ja nie mam pojęcia co jest źle
Może by ktoś im zwrócił uwagę co poprawić żeby działało, bo ja nie mam pojęcia co jest źle
- Majki
Majki pisze:www.nokia.com.pl - nie działają animacje flash.
U mnie działa. Mozilla 1.4. Masz włączonego flasha? :]
- Ludwik
- Moderator
- Z nami od: 10 marca 2003, 10:05
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony