MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

ogonki pod Linuxem

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

ogonki pod Linuxem

Postautor: maciek kanski » 13 września 2002, 20:52

Przeglądarka: -

Witam wszystkich po raz pierwszy.

Właściwie to zapisałem się tutaj w jednym celu: od ponad roku nie mogę zmusić mojej Mozilli (oczywiście pod Linuxem) aby potrafiła poprawnie wprowadzić polskie czcionki.
Mam X serwer tak skonfigurowany, że każda aplikacja radzi sobie z polskimi fontami (StarOffice, OpenOffice, Netscape, nedit, xterm itd....) - jedynym wyjątkiem jest moja Mozilla.
Co prawda mogę zmusić Mozillę do współpracy jeżeli nie będę ładował pliku Xmodmap, ale wtedy poza Mozillą w żadnym innym programie nie będę mógł wprowadzić ogonka (bo niby jak, skoro X serwer nic o tym nie wie)
Mogę też oszukać Mozillę: ustawić jako kodowanie ISO-8859-1 i wtedy Mozilla dobrze wprowadzi znaki 8-bitowe, czyli np. "ą", ale oczywiście nie mogę wysłać takiego listu ze złym content-type.
Wyjątkiem jest literka "ó" i "Ó" które poprawnie się wyświetlają/kodują.

Bardzo proszę o jakąś informację co z tym zrobić; może mam zły Xmodmap?
Używam Slackware-8.0 i X-serwer jest uruchamiany w środowisku, gdzie LC_ALL=pl_PL

Z góry dziękuję za wszelką pomoc
maciek kanski

Z nami od: 08 września 2002, 18:21

Re: ogonki pod Linuxem

Postautor: pbartecki » 13 września 2002, 21:41

prosze przeszukac nasze forum w poszukiwaniu tego samego problemu. Z tego co pamietam istnieje osoba uzywajaca Slackware, u ktorej dzialalo wprowadzanie plliterek w Mozilli i wszytkich innych programach. Zglaszalo sie tez sporo osob u ktorych dzialalo to dokladnie w takiej formie jak u Ciebie.

Zdaje sie, ze nie zostalo podane rozwiazanie. W innych dystrybucjach (Debian, RedHat, Mandrake) wszystko dziala poprawnie po wyciagnieciu z pudelka.

Jesli ktos zna rozwiazanie problemu dla Slackware prosze o przeslanie - umiescimy je na stronie.
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Re: ogonki pod Linuxem

Postautor: pbartecki » 13 września 2002, 21:43

To był Adam88 -> http://mozillapl.org/forum/viewtopic.ph ... kware#1482

--
mplf slackware Twoim Przyjacielem.. (w MozilliPL)
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: adam88 » 14 września 2002, 20:10

nie uzywam zadnych plikow typu Xmodmap itp. jedyne, co zrobilem, to uruchomilem xf86config, odowiedzialem na zadane pytania. nie mam jak na razie problemow z ogonkami ani w mozilli, ani w OO, SO, xterm, (g)vim, w zadnym programie. oto fragment mojego /etc/X11/XF86Config:

Option "XkbRules" "xfree86"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
adam88

Z nami od: 07 czerwca 2002, 19:26

Postautor: maciek kanski » 14 września 2002, 20:19

adam88 pisze:nie uzywam zadnych plikow typu Xmodmap itp. jedyne, co zrobilem, to uruchomilem xf86config, odowiedzialem na zadane pytania. nie mam jak na razie problemow z ogonkami ani w mozilli, ani w OO, SO, xterm, (g)vim, w zadnym programie. oto fragment mojego /etc/X11/XF86Config:

Option "XkbRules" "xfree86"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"

Zgadza się; nie można używać pliku Xmodmap z PSO - po prostu wystarczy:
Kod: Zaznacz cały
gomez:~$ cat ~/.xinitrc
export LC_ALL=pl_PL
exec gnome-session

i załatwione

Podziękowania dla Adama.

P.S. PSO chyba nie jest za często aktualizowana....
maciek kanski

Z nami od: 08 września 2002, 18:21

Postautor: Gość » 04 lipca 2003, 22:21

Mozilla to straszny badziew. Stary dobry netscape zachowuje sie poprawnie, jesli tylko ustawi sie xmodmapem odpowiednie kodowanie polskich liter. Niestety mozilli to nie wystarcza.
Jeśli zaś ustawię:
Option "XkbLayout" "pl"
to z wyjątkiem mozilli w żadnym innym programie fontów polskich już nie ma.
Moja propozycja, to używać netscape 4.x.
Z wyjątkiem tabów mozilla tak naprawdę nie ma zupełnie nic do zaoferowania z wyjątkiem gówien w stylu sajdbary i inne szajsy, które tylko zawadzają.
Gość

Postautor: marcoos » 04 lipca 2003, 22:37

Nakarmię trolla, bo mam kiepski humor. Czekają mnie dwa miesiące bez stałego łącza. ;)

I am to lame to configure XFree86 on my GNU/Linux system properly, and I don't know how to use the 'search' feature on this forum po polsku to nie:

Anonymous pisze:Mozilla to straszny badziew.

tylko:

Jestem klonem Giskarda i nie potrafię skonfigurować iksów na moim GNU/Linuksie, a po kiego grzyba jest 'Szukaj' na tym forum, to ja nie mam pojęcia.

OK, to używaj sobie nawet ie2.0 pod wine i "opuść ten czatróm", jak mawiają na apcoh ;)

Z wyjątkiem tabów mozilla tak naprawdę nie ma zupełnie nic do zaoferowania z wyjątkiem gówien w stylu sajdbary i inne szajsy, które tylko zawadzają.

Człowieku, odpuść sobie. Naprawdę nie myśl sobie, że kogokolwiek zainteresują twoje bzdurne i wulgarne wypowiedzi.

EOT.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: mm » 05 lipca 2003, 08:59

Anonymous pisze:Mozilla to straszny badziew. Stary dobry netscape zachowuje sie poprawnie, jesli tylko ustawi sie xmodmapem odpowiednie kodowanie polskich liter. Niestety mozilli to nie wystarcza.
Jeśli zaś ustawię:
Option "XkbLayout" "pl"
to z wyjątkiem mozilli w żadnym innym programie fontów polskich już nie ma.

Ciekawe - u mnie jest wpis ktory podałeś i wszystko działa poprawnie. Chciałbym powtórzyć - WSZYTSKO. Wydaje mi się więc, że pleciesz ;)

Może mógłbym Ci jakoś pomuc wyleczyć Cię z kompleksów okołomozillowych?

A jeśli nie używasz tabów, gestów, czy prefbara... to może faktycznie lepiej być używał netscape ;). Niestety wtedy nie możesz liczyć na naprawdę wiele rzeczy które daje silnik mozilli - gecko.

Poza tym... jeśli masz problem to go wyłuszcz - najlepiej najpierw poszukaj w archiwum, a jeśli nie znajdziesz to zadaj pytanie.
mm

Z nami od: 23 października 2002, 19:23

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite