MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Lista stron niedziałających w Mozilli -- do poprawki...

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Zmiany w Mozilli 1.4

Postautor: Yano » 09 lipca 2003, 14:31

Przeglądarka: -

A ja teraz dla odmiany przywalę czymś mocnym:

Strona www.mozillapl.org/forum działa nieprawidłowo pod Mozillą 1.4!
Ja wiem, to jest szokujące, ale zróbcie test: pisząc posta, zaznaczcie fragment i skorzystajcie z przycisków do formatowania tekstu. Wcześniej otwórzcie konsolę JavaScript i obserwujcie błędy.

Już w Mozilli 1.3 zauważyłem, że po wizycie na forum MozilliPL mam w konsoli mnóstwo ostrzeżeń, że document.selection nie jest już prawidłowe i należy użyć window.selection, ale funkcje działały. Po zainstalowaniu 1.4 document.selection przestało być obsługiwane i w konsoli pojawiają się błędy:
Błąd: document.selection has no properties
Plik źródłowy: http://mozillapl.org/forum/posting.php? ... ply&t=2818
Wiersz: 502

Sprawdziłem na stronie phpBB i niestety obecna tam wersja 2.0.5 z 16 czerwca 2003 też zawiera metodę document.selection. Czyli trzeba poprawić samemu.
Ostatnio zmieniony 09 lipca 2003, 14:39 przez Yano, łącznie zmieniany 1 raz
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Nerf » 09 lipca 2003, 14:39

I jeszcze trzeba dorzucić te nieszczęsne kolorowe suwaki :). Swoją drogą z ich usunięciem nie byłoby żadnego problemu - nie wiem, czemu Team MozillaPL jeszcze tego nie zrobił...
IMHO wypadałoby raczej pognębić twórców phpBB, niż samemu wprowadzać poprawki - przynajmniej we wszystich takich forach występowałby poprawny kod, a nie tylko w naszym.
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25

Postautor: Yano » 09 lipca 2003, 14:42

Kolorowe suwaki? jakie kolorowe suwaki? Czy ktoś ma tu kolorowe suwaki? Moje suwaki są owszem kolorowe, ale dopasowane do oryginalnej skórki Mozilli. HMm.. a może te suwaki mają inne kolory w IE? :D

PS: A może chłopaki w końcu ustawią poprawną godzinę na serwerze? Bo ten post został wysłany nie o 2:42PM ale o 3:38PM ;)
Yano

Postautor: Nerf » 09 lipca 2003, 14:53

No właśnie: my ich nie widzimy, a widzą je...użytkownicy IE (ekhem). Bo to nie jest poprawny CSS...
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Postautor: Ludwik » 09 lipca 2003, 14:54

Nerf pisze:No właśnie: my ich nie widzimy, a widzą je...użytkownicy IE (ekhem). Bo to nie jest poprawny CSS...

I czy komukolwiek w czymkolwiek to przeszkadza? :)
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Yano » 09 lipca 2003, 14:58

Skoro użyszkodnicy IE lubują się w takich wodotryskach to niech mają. Dopóki Mozilla olewa nieobsługujące style to nie mam nic przeciwko. A jeśli komuś ma to poprawić odbiór świata to w czym rzecz? Myślę, że są ważniejsze rzeczy niż kolory pasków przewijania. Dla mnie mogą być one różowe w zielone ciapki. Ja i tak ich nie widzę :D
Yano

Postautor: Nerf » 09 lipca 2003, 15:00

Ale:
  • Style nie są zgodne ze standardami.
  • Strona się nam dłużej ładuje.
  • Dlaczego strona o Mozilli ma wyglądać lepiej w IE niż w Mozilli?
H.L. Mencken
Nerf

Postautor: Domel » 09 lipca 2003, 15:05

Nie znam phpBB ale podejrzewam ze latwo tego wywalic nie mozna (szczegolnie ze dekladacje nie za w zewnetrznym arkuszu stylow).
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Nerf » 09 lipca 2003, 15:23

Zobaczcie ten plik. W nim jest zapisana cała początkowa część źródła każdej strony na forum, a więc górne menu + style + pewnie coś tam jeszcze. Każda strona tego forum zaczyna się właśnie tym plikiem. Wystarczy wywalić z niego style definiujące scrollbary i po kłopocie. Przy okazji możnaby przerzucić style do jakiegoś zewnętrznego pliku żeby się forum szybciej ładowało.
H.L. Mencken
Nerf

Postautor: Majki » 09 lipca 2003, 17:30

Ludwik pisze:U mnie działa. Mozilla 1.4. Masz włączonego flasha? :]

Flash jest zainstalowany i do tej pory działał bez problemu. Pozatym przykładowo na stronie onetu banery reklamowe we flashu i to tak samo wersji 6.0 działają normalnie. A na stronie Nokii, jak kliknę prawym klawiszem w tym miejscu gdzie miała być animacja pojawia się menu flash, z opcją About Macromedia Flash Player 6.0 oraz druga opcja nieaktywna o treści, Movie not loaded..
Na niektórych innych stronach też tak mam, że nie ładuje mi animacji, a na innych działa normalnie. Co się mogło stać ? Jak mam to naprawić ?
Majki

Z nami od: 19 czerwca 2003, 14:04

Postautor: Ludwik » 09 lipca 2003, 18:07

Majki pisze:Flash jest zainstalowany i do tej pory działał bez problemu. Pozatym przykładowo na stronie onetu banery reklamowe we flashu i to tak samo wersji 6.0 działają normalnie. A na stronie Nokii, jak kliknę prawym klawiszem w tym miejscu gdzie miała być animacja pojawia się menu flash, z opcją About Macromedia Flash Player 6.0 oraz druga opcja nieaktywna o treści, Movie not loaded..
Na niektórych innych stronach też tak mam, że nie ładuje mi animacji, a na innych działa normalnie. Co się mogło stać ? Jak mam to naprawić ?

Twierdzi, że pliku nie znalazł. Sprawdź czy działa ci ten link.
Ludwik
Moderator

Postautor: Majki » 10 lipca 2003, 00:40

Ludwik pisze:Twierdzi, że pliku nie znalazł. Sprawdź czy działa ci ten link.

Coś się ładuje, ale jest to niekompletne. Screenshot tutaj: http://members.lycos.co.uk/majki2/flash.png
Majki

Z nami od: 19 czerwca 2003, 14:04

Postautor: Ludwik » 10 lipca 2003, 01:15

Majki pisze:Coś się ładuje, ale jest to niekompletne. Screenshot tutaj: http://members.lycos.co.uk/majki2/flash.png

To prawidłowo. Nie wiem dlaczego na stronie przestaje się ładować.
Przeczyśc cache, zrestartuj mozillę, odświęz stronę. To akty najwyższej desperacji, ale może pomoże ;)
Ludwik
Moderator

Ciekawa strona

Postautor: Krawiec » 10 lipca 2003, 10:14

polecam fajna stronke - zobaczcie w IE (o ile to mozliwe) jak rowniez w Mozilli ... :-)
http://www.ipar.pan.pl/
I u Was tez sie tak "fajnie" wyswietla? :D
Krawiec

Re: Zmiany w Mozilli 1.4

Postautor: Olhado/256 » 10 lipca 2003, 11:51

Yano pisze:A ja teraz dla odmiany przywalę czymś mocnym:

Strona www.mozillapl.org/forum działa nieprawidłowo pod Mozillą 1.4!
Ja wiem, to jest szokujące, ale zróbcie test: pisząc posta, zaznaczcie fragment i skorzystajcie z przycisków do formatowania tekstu. Wcześniej otwórzcie konsolę JavaScript i obserwujcie błędy.

WFM. Zero błędów związanych z forum. Za to widzę, że Gesty i Prefbar mi jakieś błędy JS wywalają... będę musiał się poprzyglądać bliżej tej sprawie.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Re: Zmiany w Mozilli 1.4

Postautor: Yano » 10 lipca 2003, 12:20

Olhado/256 pisze:WFM. Zero błędów związanych z forum.

:oops: :oops: :oops: Dobra walnąłem gafę :oops: :oops: :oops:

Łaziłem gdzieś i sobie przestawiłem UA stringa. I dlatego był ten błąd. Kajam się w skrusze i błagam o przebaczenie. :oops: :oops: :oops:
Yano

Postautor: faxe » 13 lipca 2003, 16:11

http://www.zaglowce.wp.pl/ - pomijając brak DOCTYPE'a tam nie ma nawet znacznika <html> :) nawigacja opierająca się na DHTMLu nie współgra z Gecko !
faxe

Z nami od: 10 maja 2003, 16:29

Postautor: Ludwik » 13 lipca 2003, 16:18

faxe pisze:http://www.zaglowce.wp.pl/ - pomijając brak DOCTYPE'a tam nie ma nawet znacznika <html> :) nawigacja opierająca się na DHTMLu nie współgra z Gecko !

A... też z tym miałem kłopot. W końcu darowałem sobie stronę i już. Menu rozwija się w innej części ekranu, a gdy chce się do niego dotrzeć myszką... znika :) Swoją drogą to chyba pierwsza strona poważnego portalu, która by w 100% nie działała pod Mozillą.
Ludwik
Moderator

Postautor: Ludwik » 17 lipca 2003, 13:30

faxe pisze:http://www.zaglowce.wp.pl/ - pomijając brak DOCTYPE'a tam nie ma nawet znacznika <html> :) nawigacja opierająca się na DHTMLu nie współgra z Gecko !

Witam serdecznie Panie Ludwiku,
dziekuje za Pana uwagi, rzeczywicie, nasi htmlowcy widocznie nie
sprawdzili dzialania serwisu pod tymi rzadziej stosowanymi
przegladarkami. W tej chwili staramy sie naprawic nasz blad. Poniewaz
przebudowa serwisu jest juz niemozliwa z uwagi na bliski termin regat,
stad dodamy mape serwisu i bedzie on wowoczas czytelny takze dla osob,
ktore korzystaja z innych pzregladarek niz IE.
Jeszcze raz dziekuje za Pana glos, dzieki ktoremu uda nam sie
przynajmniej troche zaradzic temu problemowi.

Z pozdrowieniami
Katarzyna Bargiellska

e-mail:kbargielska@wp-sa.pl
-----------------------------------
Kierownik Działu Marketing Online
Wirtualna Polska SA
ul. Traugutta 115 C 80-226 Gdańsk
tel. 058/52 15 666 fax 058/52 15 603

http://zaglowce.wp.pl/menu.js - Czy Mozillowi specjaliści od JS :) mogli by się wypowiedzieć czy naprawde nie da się tego łatwo poprawić, bez pisania wszystkiego od nowa?
Ludwik
Moderator

Postautor: Yano » 17 lipca 2003, 14:23

Ludwik pisze:http://zaglowce.wp.pl/menu.js

Ja znam ten skrypt :) Tylko że ta wersja którą kojarzę, jest lekko mało czytelna, bo autorzy pozbawili go "białych znaków". Widzę, że ten na stronie zaglowce jest lekko przerobiony, ale nazwy obiektów i funkcji się zgadzają. Nazywa się toto DHTML Quick Menu a spłodzone zostało przez OpenCube. Tylko, że ich skrypty działają prawidłowo pod każdą przeglądarką.
Yano

PoprzedniaNastępna

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony