Mozilka w firmie
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Mozilka w firmie
Przeglądarka: -
witam.
dołożę swój kamyk do ogródka skalnego, znaczy korzystanie z Kuriera jako alternatywnego klienta e-mail.
1) 2000-2002 lokalny oddział dużej firmy kurierskiej korzystał z Sylaby,
wiem że to nie mozillka, ale też nie oe.
2) 2002- nadal -> firma reklamowa przesiadła się z calypso na mozille 1.1 i nowsze.
3) kilka pomniejszych przypadków przyjecia Mozilki jako podstawowego programu pocztowego.
pozdrawiam
MarcinM
dołożę swój kamyk do ogródka skalnego, znaczy korzystanie z Kuriera jako alternatywnego klienta e-mail.
1) 2000-2002 lokalny oddział dużej firmy kurierskiej korzystał z Sylaby,
2) 2002- nadal -> firma reklamowa przesiadła się z calypso na mozille 1.1 i nowsze.
3) kilka pomniejszych przypadków przyjecia Mozilki jako podstawowego programu pocztowego.
pozdrawiam
MarcinM
- marcinm
- Z nami od: 13 maja 2003, 20:44
Re: Mozilka w firmie
marcinm pisze:1) 2000-2002 lokalny oddział dużej firmy kurierskiej korzystał z Sylaby,
To zależy w jakim sensie "nie mozillka", bo Netscape zawsze miało codename Mozilla, a Sylaba to był polski Netscape.
Gratuluję pomyślnej migracji z NN4 (SN4) do Mozilli!
- marcoos
- Moderator
- Z nami od: 12 października 2002, 10:25
używanie Mozilli
No cóż, dokładając te kamyki, to tylko dopiszę, że od wersji 0.9.X (nie pamiętam konkretnie) u mnie w firmie sukcesywnie wprowadzałem gada, a od października nikt już nie działa na niczym innym. Nawet od prezesa mamy zakaz używania czegokolwiek innego do obsługi poczty.
- Pit
W obecnej firmie pracuję od roku. Jak przyszedłem, wszyscy korzystali z Netscape 4.7x. Programy typu Outlook Express zabronione pod karą administracyjną (tzn. niezły opieprz od admina
).
Zaproponowałem Mozillę (wtedy chyba jeszcze 1.1). Po szczegółowych testach zakończonych na wersji 1.2 zaczęliśmy migrację. Obecnie cała firma korzysta z Mozilli od wersji 1.2 (pierwsi pionierzy
) do 1.4b (obecnie tylko u mnie). W sumie będzie ze 100 "nawróconych"
.
Zaproponowałem Mozillę (wtedy chyba jeszcze 1.1). Po szczegółowych testach zakończonych na wersji 1.2 zaczęliśmy migrację. Obecnie cała firma korzysta z Mozilli od wersji 1.2 (pierwsi pionierzy
- Yano
- Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32
Ja pracuję w firmie farmaceutycznej. Mozillę używamy od wersji 1.0.x, co pół roku mamy okazję robić upgrade (ponad 150 osób pracuje 'w terenie' i trudno uzyskać dostęp do wszystkich kompów na raz a nie dopuszczamy do sytuacji rozbieżności wersji softu). Łącznie jest około 180 użytkowników.
Jest z grubsza OK. Z userami nie ma większych problemów, za wyjątkiem kilku wyjątków (tzw. mądrale, buntujące innych przeciwko, jako jedyny argument wysuwające: 'bo cały świat używa MS'). Z samą aplikacją bywały problemy z gubiącymi się ustawieniami profilu. Backup pliku prefs.js i jeden pliczek *.bat rozwiązały sprawę
Od 1.3 profile nie gubią się.
Używamy skórki MSIE (zresztą pod Linuksem też ją stosuję - wpasowuje się ładnie w motyw GNOME i nie narzuca się nadmiarem grafiki
co pomogło 90% userom przesiąść się bezboleśnie (nie zauważyli zmiany!!!)
Ogólnie wrażenia są bardzo pozytywne. Trochę pracy nad modułem pocztowym (jest w firmie bardzo ważnym narzędziem komunikacyjnym, drugim po aplikacji CRM najważniejszym programem w pracy w terenie), wygładzenie chropowatości tegoż i będzie idealnie.
Część przeglądarkowa jest OK, to wtyczki czasem nawalają (Java, Flash), być może warto byłoby jeszcze dopieścić obsługę standardów (pełna obsługa wszystkich wersji CSS itd), ale już w tej chwili jest bardzo dobrze.
pozdrawiam
Jest z grubsza OK. Z userami nie ma większych problemów, za wyjątkiem kilku wyjątków (tzw. mądrale, buntujące innych przeciwko, jako jedyny argument wysuwające: 'bo cały świat używa MS'). Z samą aplikacją bywały problemy z gubiącymi się ustawieniami profilu. Backup pliku prefs.js i jeden pliczek *.bat rozwiązały sprawę
Od 1.3 profile nie gubią się.
Używamy skórki MSIE (zresztą pod Linuksem też ją stosuję - wpasowuje się ładnie w motyw GNOME i nie narzuca się nadmiarem grafiki
Ogólnie wrażenia są bardzo pozytywne. Trochę pracy nad modułem pocztowym (jest w firmie bardzo ważnym narzędziem komunikacyjnym, drugim po aplikacji CRM najważniejszym programem w pracy w terenie), wygładzenie chropowatości tegoż i będzie idealnie.
Część przeglądarkowa jest OK, to wtyczki czasem nawalają (Java, Flash), być może warto byłoby jeszcze dopieścić obsługę standardów (pełna obsługa wszystkich wersji CSS itd), ale już w tej chwili jest bardzo dobrze.
pozdrawiam
- marpet
- Z nami od: 04 września 2002, 15:33
marpet pisze:Część przeglądarkowa jest OK, to wtyczki czasem nawalają (Java, Flash), być może warto byłoby jeszcze dopieścić obsługę standardów (pełna obsługa wszystkich wersji CSS itd),
No proszę, Mozilla ma najlepszą ze wszystkich przeglądarek obsługę CSS1 i CSS2, obsługuje fragmenty przyszłego standardu CSS3, a niektórym jeszcze mało.
- marcoos
- Moderator
- Z nami od: 12 października 2002, 10:25
marpet pisze:
Używamy skórki MSIE (zresztą pod Linuksem też ją stosuję - wpasowuje się ładnie w motyw GNOME i nie narzuca się nadmiarem grafikico pomogło 90% userom przesiąść się bezboleśnie (nie zauważyli zmiany!!!)
Ale mam nadzieję że wpisu UAString nie zmieniasz ?? Choć z drugiej strony ... potem wejdę (l)userzy na jakąś zakichaną rasistowską (jeżeli chodzi o przeglądarki oczywiście
- lenrock
- Moderator
- Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33
Ja tez uzywam Mozilli w firmie i prywatnie. Wprawdzie jest to prywatna, mala firma, ale zawsze cos (mam 8 kont firmowych i prywatnych). Uzywam od wersji 1.2.1 jakies dwa miesiace i jestem zadowolony. Obecnie mam 1.4 PL i jest dobrze. Przed Mozilla mialem OE6. Nigdy wiecej! Troche sie obawialem migracji, bo na forum czytalem, ze jest sporo problemow, ale jestem zadowolony.
Ale jak ludziom mowie, ze mam mozilke, to na mnie tak dziwnie patrza. Moze z czasem zrozumieja, ze nie wszystko dobre co od M$.
pozdr
Ale jak ludziom mowie, ze mam mozilke, to na mnie tak dziwnie patrza. Moze z czasem zrozumieja, ze nie wszystko dobre co od M$.
pozdr
- slaw:)
No ja choć, już o tym pisałem, to napiszę raz jeszcze
U mnie w pracy [mała, prywatna firma] od wersji 1.0 jest Mozilla jako podstawowa przeglądarka i poczta -> M$IE+OE oddalił się w niebyt
U mnie w pracy [mała, prywatna firma] od wersji 1.0 jest Mozilla jako podstawowa przeglądarka i poczta -> M$IE+OE oddalił się w niebyt
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
SeaMonkey @ GNU/Linux
- KLAPEK
- Moderator
- Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
U mnie tak sama. Cała firma. Właśnie jestem na etapie wprowadzania wersji 1.4.
A powiedzcie mi jak niektórym użyszkodnikom wyperswadować pewne sprawki? Bo mam kilku takich co to uważają że jak Internet to IE a Mozilla to jakieś nieporozumienie. I nie wiem czemu, ale u nich Mozia chodzi jakoś tak wołowato. Ale młotkom nie da rady wytłumaczyć, że np. pracując w aplikacji 3D CAD zasoby są zżerane i pewne programy mają prawo się ślimaczyć. Ja już nie mam siły na nich...
A powiedzcie mi jak niektórym użyszkodnikom wyperswadować pewne sprawki? Bo mam kilku takich co to uważają że jak Internet to IE a Mozilla to jakieś nieporozumienie. I nie wiem czemu, ale u nich Mozia chodzi jakoś tak wołowato. Ale młotkom nie da rady wytłumaczyć, że np. pracując w aplikacji 3D CAD zasoby są zżerane i pewne programy mają prawo się ślimaczyć. Ja już nie mam siły na nich...
- Yano
- Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32
Yano pisze:A powiedzcie mi jak niektórym użyszkodnikom wyperswadować pewne sprawki? Bo mam kilku takich co to uważają że jak Internet to IE
wiec "poznikaj" dla nich tego IE
- Konrad
- Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38
A tak sie zapytam czy Mozilla oferuje instalację Unattend (czytaj bezdotykową) dla systemu Windows? Z założenia jestem leniem i lubie sobie ułatwiać maksymalnie pewne sprawy a taki tryb jest idealny admina w sieci opatrej o Windows 2000 z domeną Active Directory.
ps. to nie jest złośliwość tylko powżne pytanie
ps. to nie jest złośliwość tylko powżne pytanie
- PAMPA
- Z nami od: 06 lipca 2003, 18:25
PAMPA pisze:A tak sie zapytam czy Mozilla oferuje instalację Unattend (czytaj bezdotykową) dla systemu Windows? [/quoted]
Opisz dokladnie an czym ona polega, ale i tak podejrzewam ze nie.ps. to nie jest złośliwość tylko powżne pytanie
Dobra dobra, ja Cie znam z usenetu
- Konrad
- Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38
Konrad pisze:PAMPA pisze:A tak sie zapytam czy Mozilla oferuje instalację Unattend (czytaj bezdotykową) dla systemu Windows? [/quoted]
Opisz dokladnie an czym ona polega, ale i tak podejrzewam ze nie.ps. to nie jest złośliwość tylko powżne pytanie
a można by taką małą sugestie przesłać do odpowiedniego miejsca? jest to przydatna funkcja zwłaszcza w dużych sieciach, znacznie uproszczająca czynność instalacji/upgrade oprogramowania
ps. czy nie jest wygodniej dać jeden wpis w zasadach Active Directory i Mozilla / Firebird instaluje lub robi Upgrade sam?
- PAMPA
- Z nami od: 06 lipca 2003, 18:25
• Strona 1 z 1