MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Kilka problemów po aktualizacji Firefoksa do wersji 3.5

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Postautor: artursailor » 12 lipca 2009, 07:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1) Gecko/20090624 Firefox/3.5 (.NET CLR 3.5.30729)

tomasiek
Zamknięte koło - chodzi o program antywirusowy lub firewall. Musisz nie tyle co wyłączyć te programy co przeglądnąć ich opcje.
Problem jako tako nie dotyczy już firefoxa tylko systemu operacyjnego.

miałeś racje po wyinstalowaniu programu antywirusowego (ESET NOD32) problem zniknął muszę teraz znaleźć kogoś kto podpowie mi co włączyć albo wyłączyć w tym programie żeby nie blokował mi możliwości ściągania dodatków i motywów ze strony https://addons.mozilla.org/pl/firefox/

jeszcze raz dzięki :D
artursailor

Z nami od: 08 lipca 2009, 07:59

Postautor: Grzegorz » 12 lipca 2009, 09:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.1.1pre) Gecko/20090707 Ubuntu/9.04 (jaunty) Shiretoko/3.5.1pre

artursailor pisze:po wyinstalowaniu programu antywirusowego (ESET NOD32) problem zniknął

Korzystam z NOD32 i nigdy nie doświadczyłem żadnych problemów z WWW, za które odpowiadałby antywirus.
artursailor pisze:muszę teraz znaleźć kogoś kto podpowie mi co włączyć albo wyłączyć w tym programie żeby nie blokował mi możliwości ściągania dodatków i motywów

Domyślna konfiguracja na pewno tego nie robi, przyjrzy się ustawieniom dotyczącym ochrony dostępu do stron internetowych.
http://i26.tinypic.com/23t02np.jpg
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: artursailor » 13 lipca 2009, 05:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1) Gecko/20090624 Firefox/3.5 (.NET CLR 3.5.30729)

GrzegorzJZD
Domyślna konfiguracja na pewno tego nie robi, przyjrzy się ustawieniom dotyczącym ochrony dostępu do stron internetowych.

1)sprawdziłem nie mam żadnych zablokowanych adresów
2)w liście dozwolonych adresów dopisałem addons.mozilla.org
3)wyłączyłem ochronę dostępu do stron www ,ale po zresetowaniu kompa wróciło do poprzedniego ustawienia
Korzystam z NOD32 i nigdy nie doświadczyłem żadnych problemów z WWW, za które odpowiadałby antywirus.

ja też nie miałem z nim nigdy żadnych problemów , ale fakt jest że po wyinstalowaniu dodatek zaktualizował się automatycznie . NOD nie blokuje mi dostępu do tej strony on nie pozwala z niej niczego pobrać ,a i jeszcze jedno w momencie pobierania dodatku np. https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/4988 u góry pojawia się komunikat "Program Firefox nie pozwolił tej witrynie(addons.mozilla.org) zapytać o zgodę na instalację oprogramowania ." po kliknięciu "zezwól" moim zdaniem mało że powinno się to udać ściągnąć to adres powinien się zapisać w opcjach>bezpieczeństwo>wyjątki>uprawnione witryny-instalacja dodatków, wpisanie tam adresu ręcznie też niczego nie zmienia.
to na razie tyle czekam na kolejne sugestie :(
artursailor

Postautor: smike » 20 lipca 2009, 09:36

Podpinam się pod prośbę artursailor'a.
Sytuacja identyczna FF 3.5.1 i nod32 3.x system security nie pobierają się addon'y i aktualizacje.
Próbowałem również z nod32 4.x antywir, czyli bez firewall'a też nie chula.
Do momentu FF 3.0.11 było wszystko OK.
smike

Z nami od: 20 lipca 2009, 09:29

Postautor: Grzegorz » 20 lipca 2009, 11:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.1) Gecko/20090715 Firefox/3.5.1

A ja korzystam z NOD32 4.0.437.0 i Comodo Firewall, żadnych problemów z Firefoksem nie mam. Wniosek jest dość jasny, namieszaliście w konfiguracji. Nie umiecie cofnąć zmian. Proponuję odinstalować antywirusa wraz z ustawieniami, zrestartować komputer i usunąć ewentualne pozostałość po antywirusie w "Program Files" i "Documents and settings" lub "Users".

Uruchomić Firefoksa i sprawdzić czy pobieranie dodatków działa. Jeśli tak to problemem na 100% była niewłaściwa konfiguracja antywirusa lub firewalla. Jeśli nie to przyczyna jest inne. W pierwszym przypadku można ponownie zainstalować antywirusa lub firewall, tym razem polecam pozostać przy domyślnej konfiguracji lu czytać treść komunikatów, zwłaszcza tych dotyczących tworzenia reguł blokowania aplikacji.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: artursailor » 20 lipca 2009, 16:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.1) Gecko/20090715 Firefox/3.5.1 (.NET CLR 3.5.30729)

smike

odinstaluj noda nie resetuj kompa następnie w start>wyszukaj wpisz ESET i to co zostało wrzuć do kosza, przeczyść kompa cclenerem i teraz zresetuj kompa . powinno ci się wszystko ściągać i aktualizować na w ff , ale niestety bez noda na razie puki nie znajdzie się sposób przesiadłem się na Avire wszystko działa

GrzegorzJZD

robiłem tak jak piszesz
pozostać przy domyślnej konfiguracji
nie pomaga próbowałem nawet wyłączyć blokowanie stron w nodzie bez rezultatu, a po restarcie nod nie pamiętał zmian wpisałem nawet żeby nie blokować strony tak jak polecałeś
Cytat:

wszystko na nic

bez urazy ale się powtarzasz ,przeczytaj uważnie co już napisałem bo to co radziłeś robiłem. Myślę że blokada jest gdzieś głębiej w systemie ale nie jestem informatykiem i nie zamierzam tam grzebać.

Pozdrawiam

jeśli znajdę albo dostanę odpowiedź na pewno się nią podzielę
artursailor

Postautor: wlf » 26 sierpnia 2009, 18:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.2) Gecko/20090729 Firefox/3.5.2

Mam NODa 2.7 i przez ponad pół roku nie mogłem instalować aktualizacji ani dodatków tylko ściągając inną przeglądarką, przerzucałem je na Firefoxa. Dzięki Waszym radom o odinstalowaniu NODa w końcu mogę normalnie instalować i aktualizować dodatki. Dzięki bardzo.

NODa odistalowałem Your Unistallerem 2008 po ponownym zainstalowaniu i zrobieniu aktualizacji NODa problem z instalowaniem dodatków nie występuje.

Zobaczymy jak to będzie dalej.

Jeszcze raz dzięki!!!
wlf

Poprzednia

Wróć do Przeglądarka Firefox