MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Quicktime nie chce działać w firefox

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Postautor: wwwf » 18 września 2009, 00:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3 (.NET CLR 3.5.30729)

Witam,
wykonałem Standardową Diagnostykę która nie rozwiązała problemu. Jedyne czego nie mogłem zrobić to odnaleźć i co za tym idzie usunąć z rejestru kluczy:
# HKEY_CLASSES_ROOT\FirefoxHTML
# HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\Applications\firefox.exe
(czy mogło nie być ich w rejestrze?)

podczas całej czasochłonnej procedury nie napotkałem żadnych problemów poza "tym" kluczowym.
Żaden z kroków Standardowej Diagnostyki nie dał efektu.
Mam zainstalowany Avira AntiVir Personal ustawiony standardowo (wyłączenie też nie dało efektu).
rozszerzenie .NET Framework Assistant 1.1
motyw Default 3.5.3

Po wejściu na stronę http://tromboneexcerpts.org/ wybieram z listy po lewej stronie dowolną pozycję. Pokazują się nuty (gif) i pod spodem kilka wersji wykonania tych nut do wyboru do posłuchania. Klikając na obojętnie którą otrzymuję komunikat o tym że potrzebne są dodatkowe wtyczki a w miejscu gdzie powinien pojawić się pasek odtwarzacza pojawia się klocek (kliknij tutaj aby pobrać wtyczkę).
Ciężko szukałem cały dzień, czytałem fora i stosowałem wszystkie znalezione tam przepisy. Nic nie działa.
Na IE i Google chrome, które zainstalowałem na tym kompie strona działa prawidłowo.
Bardzo chciałbym aby na mozillli też w końcu zadziałało ;)
Bardzo proszę o pomoc!
wwwf

Postautor: Grzegorz » 18 września 2009, 07:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3

Przykłady są plikami mp3, osadzanymi w następujący sposób:
Kod: Zaznacz cały
<object width="300" height="42">

<param name="src" value="../../plik.mp3">

<param name="autoplay" value="true">

<param name="controller" value="true">

<param name="bgcolor" value="#FFFFFF">

<embed src="/Audio/plik.mp3" autostart="true" loop="false" width="300" height="42" controller="true" bgcolor="#FFFFFF"></embed>
</object>

Mój Firefox na innych stronach radzi sobie bez probelmu z odtwarzaniem MP3, jednak na tej prosi o instalację wtyczki QuickTime. Zainstaluj QT Lite i powiedz czy możesz odtwarzać muzykę na tej stronie.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: wwwf » 18 września 2009, 11:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3 (.NET CLR 3.5.30729)

Witam ponownie,
Instalacja QT Lite nie przyniosła żadnego efektu. Na samym początku problemów też właśnie przeinstalowałem Lite na "normalnego" QT -bo nie działał.
Wszystko po staremu. Firefox upomina się nadal o wtyczki(QT). Chrome i IE nadal odtwarzają bez problemu. ? Co dalej?
wwwf

Postautor: Grzegorz » 18 września 2009, 11:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3

Najprościej będzie pobierać te mp3 na dysk. Problemem nie jest Firefox czy wtyczki, tylko złe osadzenie plików.

Możesz napisać do administratora, aby zmienił odtwarzacz, np. na Google MP3 Player.

Kod: Zaznacz cały
<embed type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.google.com/reader/ui/3247397568-audio-player.swf?audioUrl=MP3_FILE_URL" width="400" height="27" allowscriptaccess="never" quality="best" bgcolor="#ffffff" wmode="window" flashvars="playerMode=embedded" />

Przyjaznych rozwiązań jest bardzo wiele, choćby Odeo MP3 Player czy Yahoo! MP3 lub Media Player.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: wwwf » 18 września 2009, 12:04

Nie wiem jeszcze tylko jak te pliki ściągnąć na dysk? Bardzo bym prosił o instrukcje -jestem początkujący (jeśli tak można to nazwać)!

Postaram się wystosować mail do Administratora. Zastanawia mnie jednak jeszcze to że kiedyś (3 miesiące temu) korzystałem z starego kompa z winXP i na firefoxie wszystko ładnie chodziło (korzystałem z tej strony). Teraz używam laptopa z Vistą "grzecznościowo" i są problemy. Czy to nie jest jakimś efektem ostatnich aktualizacji Firefoxa? Bo przecież działało.?

Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc!!!
wwwf

Postautor: Grzegorz » 18 września 2009, 12:46

W pobliżu boksu z informacją o brakującej wtyczce rozwiń menu kontekstowe i otwórz ramkę.

Obrazek

Ponownie przywołaj menu kontekstowe i otwórz źródło strony.

Obrazek

Następnie odszukaj plik mp3 i skopiuj lub otwórz odnośnik.

Obrazek

Jeśli zdecydujesz się kopiować odnośnik musisz go wkleić w pasu adresowym Firefoksa.

Obrazek

Możesz też skorzystać z jakiegoś Menedżera pobierania, aby pobrać wszystkie mp3 z http://tromboneexcerpts.org/.
Grzegorz
Moderator

Postautor: wwwf » 18 września 2009, 13:16

Bardzo dziękuję za pomoc w pozyskaniu plików! Bardzo mi pomogłeś!
Szkoda że nie działa ot tak na stronie ale może kiedyś ;)
pozdrawiam!
wwwf

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa