MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Wrrrr!!! (embed)

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Wrrrr!!! (embed)

Postautor: Archer » 16 lipca 2003, 00:00

Przeglądarka: -

Na skądinąd ciekawej stronie http://sekty.net/ przy otwieraniu każdej kolejnej podstrony odtwarza mi się automatycznie idiotyczny plik mp3 (w winampie). Domyślam się, że sprawczynią jest komenda embed.
No i tu pytania:
-Czy takie całkowicie automatyczne odtwarzanie czegokolwiek bez pytania mnie o zgodę jest dla mnie bezpieczne?
Czy można to w Mozilli wyłączyć?
-Dlaczego na http://sekty.net/ odtwarza się dźwięk bez pytania, a na http://www.htmlhelp.xo.pl/html/embed.php po kliknięciu sekcji "Przykłady" przeglądarka już mnie pyta czy się na odtworzenie dźwięku zgadzam?
"To, co musiałeś odkryć samodzielnie, zostawia w twym umyśle ścieżkę, którą w razie potrzeby możesz pójść jeszcze raz." Georg Christoph Lichtenberg
Archer

Z nami od: 21 maja 2003, 23:41

Postautor: lenrock » 16 lipca 2003, 08:32

Co prawda mi się nie udało niczego usłyszeć , ale tego przyczyna może być zupełnie inna , w zasadzie widzę na tej stronce flasha i możliwe że to on sobie tak gra , a Mozilla nie ma żadnej kontroli nad flashem , można najwyżej się go pozbyć .
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: Yano » 16 lipca 2003, 08:40

To nie sprawka Flasha. U mnie po wejściu na stronę otworzyło się okno zapisu pliku mp3 oraz drugie z informacją "Plugin not detected" czy jaoś tak. Musiałeś kiedyś tam sobie zainstalować wszelkie pluginy do Mozilli i dlatego teraz tak masz.
Nie zagłębiałem się w źródło z bardzo prostego powodu - nie lubię tego typu stron ze względu na rozpowszechnianie niesprawdzonych informacji. Ale to IMHO i NTG i OT i EOT.
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Archer » 16 lipca 2003, 12:21

Yano pisze:To nie sprawka Flasha. U mnie po wejściu na stronę otworzyło się okno zapisu pliku mp3 oraz drugie z informacją "Plugin not detected" czy jaoś tak. Musiałeś kiedyś tam sobie zainstalować wszelkie pluginy do Mozilli i dlatego teraz tak masz.

Ogólnie pierwsze słyszę, żeby WinAmp miał jakieś pluginy...

Sam żadnych pluginów poza Shockwave i Javą nie instalowałem - mam czystą Mozillę 1.4. Nawet ten nieszczęsny Winamp był instalowany PRZED Mozillą, więc co najwyżej Mozilla sama mogła sobie przejąć jego ustawienia.
W Preferencje->Nawigator->Aplikacje nie ma w ogóle takiego typu plików "mp3".
Jest tam za to wav - a jak już wspominałem, podana przeze mnie strona opisująca użycie polecenia embed serwuje właśnie plik wav przed którego otwarciem Mozilla pyta się jednak o pozwolenie.
Więc coś gdzieś jest nie tak - pytanie tylko co?
"To, co musiałeś odkryć samodzielnie, zostawia w twym umyśle ścieżkę, którą w razie potrzeby możesz pójść jeszcze raz." Georg Christoph Lichtenberg
Archer

Postautor: Yano » 16 lipca 2003, 14:49

No dobra, zrobimy hotline.
Klikam w Twój link, i otwiera mi się strona w nowym panelu (żeby nie stracić forum)...
No i dobra.. paln wziął w łeb bo już nie ma tego audio na stronie ;)

Ale postaram się z pamięci podać - Mozilla coś wspomniała (u mnie), że nie może odnaleźć jakiegoś plugina, którego nazwa skojarzyła mi się z Windows Media Playerem oraz otworzyło się okno z prosbą o zapisanie pliku typu audio/mp3 na dysku. na oba pytania kliknąłem anuluj i po krzyku. Żadnych dźwięków i muzyczek. Dlatego wywnioskowałem, że masz zainstalowany jakiś plugin.

A sprawdź czy w about:plugins masz wymienione jakieś wmp_cośtam.dll?
Yano

Postautor: Archer » 16 lipca 2003, 15:29

Yano pisze:Klikam w Twój link, i otwiera mi się strona w nowym panelu (żeby nie stracić forum)...
No i dobra.. paln wziął w łeb bo już nie ma tego audio na stronie ;)

No rzeczywiście! Nie ma już tego pliku!
Ze źródła wszystkich podstron zniknął embed i bgsound grające mp3... Jeśli nikt z was nie pisał maila do webmastera to on chyba czyta Forum ;)

Yano pisze:Ale postaram się z pamięci podać - Mozilla coś wspomniała (u mnie), że nie może odnaleźć jakiegoś plugina, którego nazwa skojarzyła mi się z Windows Media Playerem oraz otworzyło się okno z prosbą o zapisanie pliku typu audio/mp3 na dysku. na oba pytania kliknąłem anuluj i po krzyku. Żadnych dźwięków i muzyczek. Dlatego wywnioskowałem, że masz zainstalowany jakiś plugin.

A sprawdź czy w about:plugins masz wymienione jakieś wmp_cośtam.dll?

Mam "Windows Media Player Plug-in Dynamic Link Library" obsługujący wma i asf/asx - Media Player u mnie w systemie ogranicza się właściwie do tego, że jest bo jest częścią systemu, więc plugin po prostu musi być dostarczany z Mozillą...
Problem właśnie w tym, że pliki mp3 w systemie są przyporządkowane do WinAmpa, a w Mozilli nie ma żadnego przyporządkowania, a mimo to przy znaczniku embed otwierają mi się BEZ PYTANIA (w przeciwieństwie do plików wav otwieranych po wyrażeniu zgody przez - uwaga! - WMP)

Wiem, że możesz odpowiedzieć SOA#1 - bo trudno coś w ciemno doradzić, jak sam nie widzisz problemu (ale dzięki za chęci!), jednak może ktoś wie co tu się dzieje?
Archer

Postautor: Yano » 16 lipca 2003, 15:51

Archer pisze:Mam "Windows Media Player Plug-in Dynamic Link Library" obsługujący wma i asf/asx - Media Player u mnie w systemie ogranicza się właściwie do tego, że jest bo jest częścią systemu, więc plugin po prostu musi być dostarczany z Mozillą...

Raczej wątpię. Jeśli masz MozillęPL z naszej strony to niczego podan shockwave flash nie powinienes mieć.
Zaraz stop...
Tak patrzę i też mam ten WMP Plug-in :-? Jakiś npdsplay.dll. A zerknij w Edycja>Preferencje>Nawigator>Aplikacje>Typy plików czy nie masz tam jakiegoś wpisu dotyczącego mp3?

Archer pisze:Problem właśnie w tym, że pliki mp3 w systemie są przyporządkowane do WinAmpa, a w Mozilli nie ma żadnego przyporządkowania, a mimo to przy znaczniku embed otwierają mi się BEZ PYTANIA

Może plugin jakąś samowolkę odstawia? Faktycznie coś dziwnego.

Archer pisze:Wiem, że możesz odpowiedzieć SOA#1 - bo trudno coś w ciemno doradzić, jak sam nie widzisz problemu (ale dzięki za chęci!), jednak może ktoś wie co tu się dzieje?

Mógłbym, ale nie o to chodzi. Bo niby czemu coś ma otwierać jakiś embed sound skoro takich praw nie ma? Jedyne co mi jeszcze pozostaje to pogrzebać w about:config - a nuż coś tam się znajdzie na te mp3.

Poza tym może rzeczywiście ktoś coś wie?
Yano

Postautor: Archer » 16 lipca 2003, 17:04

Yano pisze:Tak patrzę i też mam ten WMP Plug-in :-? Jakiś npdsplay.dll. A zerknij w Edycja>Preferencje>Nawigator>Aplikacje>Typy plików czy nie masz tam jakiegoś wpisu dotyczącego mp3?

Jest... Ostatnio niedokładnie szukałem :oops: - plik audio/mpeg (rozszerzenie mp3) jest otwierany przez "domyślną aplikację"...

I tu mnie naprowadziłeś na rozwiązanie!

-Domyślna czynność dla plików audio/mpeg to "Otwórz pliki tego typu za pomocą domyślnej aplikacji" - jak widać Mozilla otwiera to już bez pytania.
-Domyślna czynność dla plików audio/wav to "Zachowaj pliki tego typu na dysku".

Tylko, że zarzekam się, że ja przy tym nic nie grzebałem, od instalacji Mozilli nie instalowałem żadnych programów dźwiękowych, więc tak się to musiało samo ustawić...

Dzięki wielkie za pomoc! Aż mi głupio, że problem okazał się tak banalny... :oops:
Archer

Postautor: irekc » 16 lipca 2003, 18:22

Archer pisze:-Domyślna czynność dla plików audio/mpeg to "Otwórz pliki tego typu za pomocą domyślnej aplikacji" - jak widać Mozilla otwiera to już bez pytania.
-Domyślna czynność dla plików audio/wav to "Zachowaj pliki tego typu na dysku".

Zdaje się, że Mozilla pamięta jaką akcję wybrałeś po raz pierwszy przy odwołaniu do danego typu plików, musiałeś wcześniej wybrać "Otwórz pliki tego typu za pomocą domyślnej aplikacji" przy mp3 i to się zapisało w ustwieniach - zauważyłem to juz jak kiedyś otworzyłem jakieś archiwum bezpośrednio ze strony to po tej operacji w preferencjach pojawił się odpowiedni typ MIME z przypisaną akcją.
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Postautor: Yano » 16 lipca 2003, 20:26

irekc pisze:Zdaje się, że Mozilla pamięta jaką akcję wybrałeś po raz pierwszy przy odwołaniu do danego typu plików

Mozilla ma (nie)stety tendencję to zapamiętywania wszystkiego co z nią robimy. Nie powiem, żeby mi się to podobało. Na wszelki wypadek warto raz na jakiś czas przejrzeć co też nam kochana przeglądarka zamyszkowała w preferencjach i delikatnie jej wytłumaczyć, że to czy tamto jest niepotrzebne.
Yano

Postautor: irekc » 16 lipca 2003, 20:39

Yano pisze:
irekc pisze:Zdaje się, że Mozilla pamięta jaką akcję wybrałeś po raz pierwszy przy odwołaniu do danego typu plików

Mozilla ma (nie)stety tendencję to zapamiętywania wszystkiego co z nią robimy. Nie powiem, żeby mi się to podobało. Na wszelki wypadek warto raz na jakiś czas przejrzeć co też nam kochana przeglądarka zamyszkowała w preferencjach i delikatnie jej wytłumaczyć, że to czy tamto jest niepotrzebne.

Trzeba jeszcze wyraźnie zaznaczyć, że w MozTweak-u jest opcja do wyszukiwania i automatycznego dolączania wtyczek Javy, Acrobata, Quicktime i WMP
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Postautor: mh1 » 15 października 2004, 12:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (compatible; X11; Linux Aurox i686) Gecko/20040614 Firefox/0.9

Nie chcę już zapychać tematów, ale skąd wziąć plugin audio/mid do firefoksa?? :-? odesłało mnie do search.plugins.netscape.com czy jakoś tak, ale nic nie ma :o
mh1

Z nami od: 28 lipca 2004, 13:30

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony