MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Profil Thunderbirda dla wielu użytkowników

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Profil Thunderbirda dla wielu użytkowników

Postautor: asmodeustm » 12 października 2009, 15:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3 (.NET CLR 3.5.30729)

Sprawa następującej kwestii:

Instalujemy i konfigurujemy TB na jednym z komputerów, tworzony jest wtedy profil ze wszystkimi ustawieniami.
Teraz: miejsce położenia plików ma znajdować się na serwerze plików. Do utworzonego profilu mam mieć dostęp wiele osób - niejednocześnie i mieć te same ustawienia, które mają być wgrywane po instalacji.
Potrzebne to jest do tego aby każdy widział co było wysyłane.

Mam kilka kompów, które muszą mieć dostęp do tego. Spróbowałem samemu to zrobić, ustawiając konfigurację i tworząc profil na jednym z kompów z ustawieniami na ten serwer plików. I tak stworzony profil kopiuję w inne miejsca. Na jednym działa na innym, mimo braku uruchomienia na innych TB, wypisuje mi, że jest on uruchomiony. Oczywistym jest że nie :)

Proszę o pomoc, bo jestem zwykłym lamerem i wiedzy mi brakuje
asmodeustm

Z nami od: 12 października 2009, 15:21

Odp: instalka dla wielu użytkowników

Postautor: Grzegorz » 12 października 2009, 20:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3

asmodeustm pisze:Instalujemy i konfigurujemy TB na jednym z komputerów, tworzony jest wtedy profil ze wszystkimi ustawieniami.

Nie jest to prawdą, profil jest generowany dopiero podczas pierwszego uruchomienia Thunderbirda, co nie jest jednoznaczne z jego zainstalowaniem.

asmodeustm pisze:miejsce położenia plików ma znajdować się na serwerze plików.

Zadziała tylko w przypadku podmontowania jako katalog z możliwością odczytu i zapisu, Thunderbird nie wspiera zdalnych profili.

asmodeustm pisze:Do utworzonego profilu mam mieć dostęp wiele osób - niejednocześnie i mieć te same ustawienia, które mają być wgrywane po instalacji.

Jeden profil może być w tym samym czasie używane tylko przez jedną instancję programu Thunderbird. Nie da się uruchomić dwóch klientów poczty korzystających z jednego (tego samego) profilu w tym samym czasie, choć jeden profil może być używany przez dwie lub więcej instancji (także różne wersje Thunderbirda, np. 2 i 3) choć nie w tym samym czasie, a na przemiennie.

Najprościej będzie, jeśli przygotujesz profil (skonfigurujesz w nim pocztę, rozszerzenie i inne sprawy), następnie albo przekopiujesz go ręcznie albo za pomocą MozBackup na inne komputery.

asmodeustm pisze:Potrzebne to jest do tego aby każdy widział co było wysyłane.

Do tego nie ma potrzeby klonowania profilu, nic to nie da. Potrzebna jest jakaś skuteczna metoda synchronizacji pomiędzy wszystkimi profilami podpiętymi do jednego konta pocztowego. W takim przypadku profile mogą być nawet zupełnie inne, najlepiej podpiąć pocztę przez IMAP.

asmodeustm pisze:Mam kilka kompów, które muszą mieć dostęp do tego. Spróbowałem samemu to zrobić, ustawiając konfigurację i tworząc profil na jednym z kompów z ustawieniami na ten serwer plików. I tak stworzony profil kopiuję w inne miejsca. Na jednym działa na innym, mimo braku uruchomienia na innych TB, wypisuje mi, że jest on uruchomiony. Oczywistym jest że nie :)

Być może kopiując profil skopiowałeś także plik parent.lock, na podstawie którego programy Mozilli wykrywają, że dany profil jest w użyciu. Upewnij się także, co do poprawności ścieżek w pliku profiles.ini jeśli są złe, profil nie zostanie wykryty.

Proponuję Ci zapoznać się z funkcjami jakie oferuje Gmail IMAP. W zupełności wystarczy do tego, o czym piszesz. Nie możesz zainstalować Google Apps ani korzystać z Gmail, bo masz własną pocztę np. firmową? Nie szkodzi, załóż konto Gmaila, podepnij w nim konto firmowe, ustaw aby na wiadomości odpowiadać z konta na jakie dany e-mail został wysłany, następnie podepnij konto Gmail pod Thunderbidem, zmień mu nazwę, skonfiguruj serwery poczty wychodzącej i ponownie (tym razem w Thunderbirdzie) ustaw by odpowiadać z konta na jakie wysłano daną wiadomości.

Jeśli wszystko skonfigurujesz poprawnie, nawet nie zauważysz różnicy w działaniu, no oczywiście poza tym, że wiadomości będą synchronizowane pomiędzy dowolną ilością stanowisk.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Re: Profil Thunderbirda dla wielu użytkowników

Postautor: Tomek » 12 października 2009, 21:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.1.3) Gecko/20091007 Ubuntu/9.10 (karmic) Firefox/3.5.3

Konto firmowe można bez problemu podpiąć pod gmaila, tak że będzie w 100% wykorzystywane bez żadnych przekierowań itp itd
http://www.google.com/apps/intl/pl/business/index.html - wystarczy troszkę powalczyć z konfiguracją serwera ale możliwe jest korzystanie z gmaila w tle.

ps. kiedyś to było też dostępne dla zwykłych userów (mam nawet jedno takie konto - teraz tej opcji nie widzę)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Wróć do Klient poczty Thunderbird