MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Extension Room PL

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Extension Room PL

Postautor: lenrock » 17 lipca 2003, 10:31

Przeglądarka: -

Extension Room PL albo "Pokój dodatków" jak kto woli , jest to projekt znajdujący się na stronie http://extensionroom.mozdev.org/ . Na zlocie MozilliPL ustaliłem z Teamem MozilliPL że jeżeli ktoś się podejmie nadzoru nad tym projektem znajdzie się dla niego miejsce na serwisie mozillapl.org , więc wziąłem to na siebie. Jednak prosiłbym o pomoc w fazie tłumaczenia wszystkich już zawartych wpisów na oryginalnej stronie projektu jak też kogoś kto by mi pomógł w postawieniu takiej strony korzystającej z PHP , gdyż moje aktualne próby zrobienia tego samemu nie skończyły się zbyt szczęśliwie.
Ale wróćmy jednak do samego tłumaczenia bo to jest sprawa najważniejsza , w pierwszej fazie tłumaczenia nie oczekuję samych ludzi znających język angielski pefekcyjnie gdyż sam do takich nie należę. Bardziej uznałbym początkowe zrobienie wszystkiego w miare rozsądnym czasie , powiedzmy tydzień lub 2 tygodnie , aby się to nie rozlazło tak jak "101 rzeczy" . Drugą fazą byłoby zrobienie poprawek przez już ludzi zaznajomieonych dobrze ze wspólczesną odmianą języka Szekspira (Staszyna nie wywiniesz się :wink: ) + znawców języka polskiego i ewentualnie ustalenie na wspólnej dyskusji jak tłumaczyć niektóre specyficzne wyrażenia informatyczne. No i trzecą fazą ostatnią byłoby przedstawienie efektów tego wszystkiego Teamowi i zaimplementowanie tego na tą stronę.
Ludzie którzy chcieliby przyłączyć do pomocy proponuję aby zgłaszać się prze PW , email:lenrock@2p.pl do mnie albo po prostu dając post w tym wątku , dodatkowo w sobotę zrobię spotkanie jabberowe lub ircowe i na tym spotkaniu praca zostałaby rozdzielona pomiędzy chętnych.
Dziękuję wszytskim którzy się zgłoszą za poświęcanie swojego cennego czasu . Pozdrawiam Lenrock
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: lenrock » 17 lipca 2003, 17:41

Trochę dla przypomnienia , przywracam ten wątek jako widoczny w pierwszej 10, bo mnie przed chwilą "cpu" spytał kiedy rozpoczynam nabór do tłumaczenia :P
lenrock
Moderator

Postautor: cpu » 17 lipca 2003, 19:07

Hehe pytalem pytalem - zglaszam sie :D
:)
cpu

Z nami od: 05 listopada 2002, 22:07

Postautor: nikdo » 18 lipca 2003, 10:40

...i ja też mogę cosik przetłumaczyć :-)

wadim

Połączenia PKP prosto z sidebaru: http://dziedzic.org/pkpanel/
nikdo

Z nami od: 20 lutego 2003, 16:30

Postautor: tomaszk » 18 lipca 2003, 11:14

sie dopisuje do listy :)

--
Pozdrawiam,
Tomek Kasprzak
tomaszk

Z nami od: 16 czerwca 2003, 08:21

Postautor: Malin » 18 lipca 2003, 12:41

Cześć.

Ja też jestem chętny do pomocy w tłumaczeniu extensionroom. Angielski znam bardzo dobrze, więc mogę się przydać i w tłumaczeniu wstępnym i w poprawianiu. Z polskiego też jestem raczej mocny (nie chwaląc się :wink:), więc wydaje mi się, ze mogę być pomocny :)

Co do spotkania, niestety nie będę mógł w nim uczestniczyć, dziś wyjeżdżam na weekend w góry, będę dopiero w niedzielę wieczorem. Jeśli będziecie ustalać jakiś zakres działań, to możecie mnie również wziąć pod uwagę. Byłbym też wdzięczny za podesłanie mi jakiegoś loga z tego spotkania, żebym wiedział, co było omówione. Najlepiej na maila.
Jeśli będą w planie dalsze spotkania, to chciałbym delikatnie zasugerować spotkanie ircowe, bo z jabberem ostatnio mam małe kłopoty, dopiero zaczynam się interesować tym IM.

Szkoda, ze spotkanie będzie akurat wtedy, gdy mnie nie będzie, bo chciałbym wziąć w nim udział, ale trudno. Chyba sobie jakoś poradzę :)

Z góry dziękuję szanownej komisji za pozytywne rozpatrzenie mojej prośby :wink:
Malin

Z nami od: 02 lutego 2003, 15:34

Postautor: lenrock » 18 lipca 2003, 14:18

Dziękuję wszystkim którzy się zgłaszają :lol:
Do Malin'a : fajnie że się zgłosiłeś , tuż po spotkaniu sobotnym wyślę ci wszystko co zostało ustalone , będziesz już drugim specjalistą do poprawek (pierwszy zgłosił się Wojciech) .
Co do spotkania w Sobotę : proponuję spotkać się na kanale ircowym MozilliPL czyli irc://irc.mozillapl.org/mozillapl , chyba nikt się za to nie obrazi za zajmowanie kanału :wink: czas spotkania proponuję jak zwykle od 20.00 w górę. Czyli po prostu ja będę od tej 20 na tym kanale siedział
lenrock
Moderator

Postautor: stas » 18 lipca 2003, 16:56

przepraszam Cie lenrock, ale teraz nie bede mogl pomoc. ale dzieki ze o mnie pamietales. jesli tylko w sierpniu bede mogl sie do czegos przydac, bede szczesliwy:)

i blagam, nie przesadzaj tak z tym angielskim. najwazniejsza jest znajomosc polskiego, bo przeciez na ten jezyk tlumaczymy.
stas
Moderator

Z nami od: 20 czerwca 2003, 20:30

Postautor: nikdo » 19 lipca 2003, 13:20

okazuje się, że mogę mieć probemy w 'dotarciu' na spotkanie... :-(
więc prosiłbym także, w miarę możliwości, o maila z ustaleniami ze spotkania.

wadim

Połączenia PKP prosto z sidebaru: http://dziedzic.org/pkpanel/
nikdo

Z nami od: 20 lutego 2003, 16:30

Postautor: lenrock » 19 lipca 2003, 15:18

nikdo/wadim - nie ma problemu , dostaniesz PW albo maila ,
lenrock
Moderator

Postautor: lenrock » 19 lipca 2003, 23:54

Ok no to już po spotkaniu ircowym .ustaliły się 2 ważne rzeczy:
1. Jest w sumie aż 6 tłumaczy ,dziękuję bardzo za zgłoszenie się:
-Cpu
-Malin
-Tomaszk
-Mystucus
-Nikdo/Wadim
-Wojciech (ale do późniejszej fazy)

2. Jednak nie będzie to czysta kopia Extension Room , do zespołu dołączył Krzysztof "Braun" Szafranek który postanowił wziąc się za stworzenie zupełnie nowego serwisu , próbkę jego możliwości polecam wybadać ze strony http://szafranek.net/ . Wiec na pewno nazwa Extension RoomPL odapada , czekam przy okazji na porpozycje (Pokój dodatków , Dodatki i rozszerzenia itp.)

Teraz może trochę informacji dla tłumaczy :
Przepraszam że podałem odnośniki wprost do WWWCVS'a ale niestety typowe programy do CVS tego akurat mi nie chciały ściągnąć.
Prosiłbym o ile to możliwe kodować tłumaczenia do ISO-8859-2
Wyniki albo przysłąć pocztą , albo możliwe że załązę specjalne konto ftp u siebie na zbieranie tego lub później do udostępniania do wglądu.
Uwagi lub problemy proszę zgląszać do mnie lub na forum , problemy z tłumaczeniem jeżeli będą najlepiej na forum.

Terminy co podałem u góry nawet poprzez budowanie serwisu od początku nie powinny się raczej wydłużyć .

Pozdrawiam
Lenrock
lenrock
Moderator

Postautor: Gość » 20 lipca 2003, 02:21

[quote="lenrock"]strony http://szafranek.net/ . Wiec na pewno nazwa Extension RoomPL odapada , czekam przy okazji na porpozycje (Pokój dodatków , Dodatki i rozszerzenia itp.) [quote]
moze Worek Zabawek :)

[quote="lenrock"]Prosiłbym o ile to możliwe kodować tłumaczenia do ISO-8859-2
[quote]
[OFFtopic - gdybanie]
takie naiwne pytanie, czemu wszyscy drecza iso-8859-2? rozumiem, ze to standard kodowania znakow w necie, ale czemu nie utf? z tego co kiedys czytalem (moze cos przekrecilem) to utf ma zawierac wiekszosc znakow (w tym iso), tak wiec w wielu przypadkach zniknal by problem iso/nie-iso zarowno na WWW jak i w systemach operacyjnych.
oczywiscie rozumiem, ze iso-*-2 jest dla nas standardem i na dzien dzisiejszy nalezy go bezwzglednie przetrzegac, ale dlaczego nie dac standardu bardziej uniwersalnego? pytam tylko z ciekawosci w sprawie tego utf-a :)
Gość

Postautor: lenrock » 20 lipca 2003, 08:57

Anonymous pisze:moze Worek Zabawek :)

Przyjałem propozycją , jeżeli przejdzie to zamiast admina będzie Św. Mikołaj :)

Anonymous pisze:
[OFFtopic - gdybanie]
takie naiwne pytanie, czemu wszyscy drecza iso-8859-2

Jak mnie ładnie poprosisz to można wszystko zrobić w UTF-8 :wink:, na razie się tego nie stosuje bo jest mało programów do edycji .
Po za tym , skoro planuję wykorzystywać tylko znaki zawarte w ISO-8859-2 , to zastosowanie UTF byłoby trochę marnotractwem miejsca. Gdzieś tu na orum był taki pięksny wątek jak to kurier w zależności od użytych znaków stosował ASCI , ISO , lub UTF , aby właśnie zawsze wybrać opcję zajmującą jak najmniej miejsca.
Jak bym planował użyć na stronie 2 afabety (z własnymi szczególnymi zankami) to UTF oczywiście by zostało zastosowane .
lenrock
Moderator

Re: Extension Room PL

Postautor: zzz999 » 20 lipca 2003, 10:09

wtrace i swoje trzy grosze, o ile oczywiscie mozna..

lenrock pisze:aby sie to nie rozlazlo tak jak "101 rzeczy"

ok, sie rozlazlo.. ale nie rozumiem jednej rzeczy -- przetlumaczylem (wedlug mnie calkiem niezle) cale 101 rzeczy, podeslalem do jednego z adminow(?) dobre ponad dwa tygodnie temu (nie pamietam juz dokladnie), ale jak do tej pory zadnego odzewu.. ani wzmianki na stronie, ani na forum (pod odpowiednim watkiem), ani zadnej wiadomosci.. nic, kompletnie.. jesli to bedzie tak wygladac z tymi dodatkami..

nie chodzi mi tu o jakies rozslawienie czy inny szajs, ale jednak troche czasu musialem na to poswiecic, a tu ktos to olal z gory na dol cieplym moczem..
zzz999

Z nami od: 04 lipca 2003, 23:25

Postautor: Domel » 20 lipca 2003, 12:18

zzz999 pisze:ok, sie rozlazlo.. ale nie rozumiem jednej rzeczy -- przetlumaczylem (wedlug mnie calkiem niezle) cale 101 rzeczy

To ja nie rozumiem jednej rzeczy dlaczego 101 tlumaczy juz 3 grupy? Skoro my bylismy pierwsi i my to robimy a ze dla Cpu zasilacz sie spalil a potem Marcoos i ja mielismy sesje a teraz Marcoos chyba Internetu nie ma to chyba nie nasza wina?
Ale dobrze, ze sie odzywasz zglos sie do mnie to napewno wspolnie wydamy tlumaczenie.
A plany (wreszcie realne) Cpu i moje to wydanie naszych czesci w ciagu kilku dni.

PS dzisiaj z Cpu zabralismy sie do roboty ale tak rozowo to nie wyglada bo Marcoos znikna a ja pisze ksiazke i juz jestem spozniony wiec chetnie nawiazemy z Toba wspolprace.

ddooss wp.pl - to mail
domel chrome.pl - to jabber
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: GmbH » 20 lipca 2003, 12:36

zzz999 pisze:ok, sie rozlazlo.. ale nie rozumiem jednej rzeczy -- przetlumaczylem (wedlug mnie calkiem niezle) cale 101 rzeczy, podeslalem do jednego z adminow(?) dobre ponad dwa tygodnie temu (nie pamietam juz dokladnie), ale jak do tej pory zadnego odzewu.. ani wzmianki na stronie, ani na forum (pod odpowiednim watkiem), ani zadnej wiadomosci.. nic, kompletnie.. jesli to bedzie tak wygladac z tymi dodatkami..

Adminów czego? Onet? Team nic nie dostał, na jaki adres posyłałeś?
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: cpu » 20 lipca 2003, 14:52

GmbH pisze:
zzz999 pisze:ok, sie rozlazlo.. ale nie rozumiem jednej rzeczy -- przetlumaczylem (wedlug mnie calkiem niezle) cale 101 rzeczy, podeslalem do jednego z adminow(?) dobre ponad dwa tygodnie temu (nie pamietam juz dokladnie), ale jak do tej pory zadnego odzewu.. ani wzmianki na stronie, ani na forum (pod odpowiednim watkiem), ani zadnej wiadomosci.. nic, kompletnie.. jesli to bedzie tak wygladac z tymi dodatkami..

Adminów czego? Onet? Team nic nie dostał, na jaki adres posyłałeś?

Skontaktuj sie z Domelem na PW i skonczymy to razem - na dniach bo Domel wpadl w rytm :wink: a ja i tak kilka poprawek mialem w skojej czesci tylko... Marcoosa czesc tez zla nie byla - skonczymy to wspolnie jak chcesz.
:)
cpu

Z nami od: 05 listopada 2002, 22:07

Postautor: Gość » 20 lipca 2003, 15:52

Ja tylko przypominam, ze moje lezy sobie off-line - gotowe :)

Jak skonczycie, to mzona zrobic maly mix - bierzemy kazdy punkt i oceniamy w czyim wykonaniu wyglada najlepiej... W koncu chyba chodzi o jakosc nie?
Gość

Postautor: Domel » 20 lipca 2003, 16:00

Nie, nie ma sensu. Jak chcesz pomoc to wez 21 - 30, 46 - 48
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

UTF

Postautor: athantor » 20 lipca 2003, 17:05

lenrock pisze:Jak mnie ładnie poprosisz to można wszystko zrobić w UTF-8 :wink:, na razie się tego nie stosuje bo jest mało programów do edycji.

Nawet notatnik z windows (przynajmniej) XP umie zapisać w dokument w UTF-8.

lenrock pisze:Po za tym , skoro planuję wykorzystywać tylko znaki zawarte w ISO-8859-2 , to zastosowanie UTF byłoby trochę marnotractwem miejsca. Gdzieś tu na orum był taki pięksny wątek jak to kurier w zależności od użytych znaków stosował ASCI , ISO , lub UTF , aby właśnie zawsze wybrać opcję zajmującą jak najmniej miejsca.

W gwoli ścisłości, każdy znak z charsetów nieunikodowych zajmuje jeden bajt. Tak więc bez różnicy czy użyjesz us-ascii, iso 8859-2, czy iso 8859-15.

Nie wiem jak z azjatyckimi charsetami....

lenrock pisze:Jak bym planował użyć na stronie 2 afabety (z własnymi szczególnymi zankami) to UTF oczywiście by zostało zastosowane .

IMO lepiej pomyśleć zawczasu i od razu zastosować UTF-8. Miejsca dużo nie stracisz (~1 bajt na każdy ośmiobitowy znak).

Takie, moje IMHO :-)
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Następna

Wróć do Promocja