lenrock pisze:jeżeli występują techniczne określenia to aby je także wytłumaczyć .
OK to jak przetlumaczysz debugger?
Owszem jestem za tlumaczeniem wyrazow ktore maja polskie odpowiedniki ale czesc wyrazow poprostu ich nie ma albo po Polsku przbmia one tak samo. Na szczescie jest ich nie wiele i zazwyczaj za uzywane do na tyle skomplikowanych zwrotow ze ZU i tak nie zrozumie (chodzbym przetlumaczyl debugger jako "program do zastawiana pulapek i namierzania bledow" - nie pamietam skad to wziolem ale spotkalem sie z takim tlumaczeniem ale pewne jest ze w tym wypadku ZU i tak nie bedzie wiedzial co to jest debuggowanie i to wlasciwie dobrze bo to nie jest opcja dla niego).
Po za tym to nie powinien byc apel do wszystkich bo np ktos kto tlumaczy WAI (chyba Staszyna?) i ja, ktory tlumaczy QA nalezy uzywac profesjonalgego jezyka bo te teksty nie dotycza ZU tylko webmasterow, webdeveloperow itp.
lenrock pisze:Proszę nie ściągać od twórców oryginalnej strony stasowania skrótów np. IE uznając że każdy to rozumie.
Tutaj tez do konca nie moge sie zgodzic. Nalezy zwrucic uwage na
licencje na jakiej mozemy to tlumaczyc. Najczesciej nie pozwala (i wcale sie nie dziwie) ona na manipulowaniu tekstem i jego zmiane.
Druga strona medalu jest tak jak przedstawil Lenrock. Pytanie: co zrobic, zeby pogodzic te dwie strony?
Cpu, Marcoos i ja wypracowalismy system (mysle, ze najbardzij sensowny w tym wypadku

), ze wszystkie "komentarze" czyli akronimy, skroty itp rozwijamy w atrybucie title. A ze IE nie obsluguje znacznika abbr tylko acronym (nie wiedziec czemu skoro z punktu widzenia technicznego niczym sie nie roznia) stosujemy neutralny znacznik span + atrybut title.
Pozostale postulaty popieram w 100%.