MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Wymuszona instalacja w profilu

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Wymuszona instalacja w profilu

Postautor: 10człowiek » 02 lutego 2010, 19:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-GB; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6

Dlaczego Firefoksa może zainstalować nawet użytkownik bez uprawnień do systemu?
Instalacja administratora znajduje się w katalogu "Program files", natomiast, gdy użytkownik instaluje, to instalacja odkłada się w katalogu profilu.
W ten sposób możemy mieć dwie wersje przeglądarki działające na tym samym profilu i różne przyjemności z powodu dochodzenia dlaczego u mnie działa a u kogoś innego nie działa.

Czy to jest ukłon w stronę administratorów, by jeszcze bardziej obrzydzić im życie?
10człowiek

Odp: Wymuszona instalacja w profilu

Postautor: Grzegorz » 02 lutego 2010, 19:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6

Co to są uprawnienia "do systemu"? Windows dysponuje uprawnieniami do zapisu i do odczytu (jeśli chodzi o dostęp do plików i folderów) oraz administracyjnymi, zaawansowanych użytkowników, zwykłych użytkowników i gości (plus specjalne dla systemu, platformy dotnet czy pomocy zdalej, ale te są nieistotne z punkt widzenia użytkownika lokalnego), jeśli chodzi o zakres uprawnień modyfikacji ustawień systemowych.

Instalacja dwóch wersji przeglądarki następuje na życzenie użytkownika, z prostego powodu, domyślnie Firefox zastępuje poprzednią wersję. Jeśli ten zdecyduje się na inną niż domyślna lokalizację musi pamiętać o tym przy ręcznej aktualizacji lub ponownej instalacji. Natomiast nie jest prawdą, że posiadanie dwóch wersji musi powodować nieprzyjemności. Instalator pozwala uczynić zainstalowaną wersję domyślną przeglądarką, zatem jeśli nie uruchomisz innej wersji i nie zezwolisz na przejęcie skojarzeń plików i protokołów, problem nie występuje.

Logiczne jest także, że instalator wymaga folderu z możliwością zapisu, a folder konta użytkownika Windows to najbardziej pewna lokalizacja, w jakiej użytkownik może zapisywać, modyfikować i usuwać pliki. Co wynika ze specyfiki system Windows. Oczywiście można zastosować dodatkowe ograniczenia zapisu oraz ograniczyć akceptowalne wielkości plików np. za pomocą udziałów.

Ponadto można sobie skonfigurować różne wersje tak, by korzystały z różnych profilów.

Jest to ukłon w stronę użytkowników, to oni są najważniejsi.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: -mikamves- » 22 marca 2011, 20:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.15) Gecko/20110303 Firefox/3.6.15

Grzegorz pisze:Ponadto można sobie skonfigurować różne wersje tak, by korzystały z różnych profilów

Mógłbyś opisać jak to zrobić? Korzystam z 3.6.15 jak widać, ale chciałbym przetestować 4 bez odinstalowywania poprzedniej, gdyż na nowej wersji nie wszystkie dodatki, których używam są kompatybilne.

Kurcze, teraz zauważyłem dopiero, że to temat z 2010. Nie wiem czy zakładać nowy czy zostawić moją doczepkę. Dostosuję się jak coś, bo nie lubię bałaganu :)
-mikamves-

Z nami od: 06 marca 2011, 01:35

Postautor: Grzegorz » 23 marca 2011, 18:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.15) Gecko/20110303 Firefox/3.6.15

Zapoznaj się z artykułami z bazy wiedzy: Profile i Menedżer profili.

Może Cię też zainteresować samodzielny Profile Manager.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: -mikamves- » 25 marca 2011, 16:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.16) Gecko/20110319 Firefox/3.6.16

Zapoznałem się, ale nie znalazłem jakoś konkretnej odpowiedzi na moje pytanie.
-mikamves-

Postautor: Grzegorz » 25 marca 2011, 17:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.16) Gecko/20110319 Firefox/3.6.16

1. Instalujesz Firefox 3.6.16 w katalogu C:\Firefox\3.6.x
2. Instalujesz Firefoksa 4.0 w katalogu C:\Firefox\4.0.x
3. Uruchamiasz Firefox 3.6.16 (C:\Firefox\3.6.x\firefox.exe -ProfileManager) i tworzysz nowy profil o nazwie Fx3
4. Uruchamiasz Firefoksa 4.0 (C:\Firefox\4.0.x\firefox.exe -ProfileManager) i tworzysz nowy profil o nazwie Fx4
5. Tworzysz sobie dwa skróty do dwóch różnych wersji Firefoksa na pulpicie:
- C:\Firefox\3.6.x\firefox.exe -P "Fx3" -no-remote
- C:\Firefox\4.0.x\firefox.exe - P "Fx4" -no-remote
6. Skrótom nadajesz przyjazne nazwy jak "Trójka" i "Czwórka" i uruchamiasz na przemian, jednocześnie i w różnych kolejnościach ;)

Grzegorz
Moderator

Postautor: -mikamves- » 25 marca 2011, 17:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.16) Gecko/20110319 Firefox/3.6.16

O widzisz :D
Właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem.
Dzięki :!:
-mikamves-

Postautor: njczyziu » 05 lutego 2017, 21:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:47.0) Gecko/20100101 Firefox/47.0

Czy można uruchomić kilka profili jednocześnie?

Tak. Trzeba jednak ustawić odpowiednią tzw. zmienną środowiskową.

Instrukcja dla systemu Windows:

1. Z Menu Start wybierz Panel Sterowania.
2. Kliknij dwukrotnie na System i przejdź do zakładki Zaawansowane.
3. Kliknij na Zmienne Środowiskowe.
4. W sekcji Zmienne użytkownika wybierz Nowa.
5. Jako nazwę wprowadź -no-remote, a jako wartość 1. Potwierdź klikając OK.

Od tej pory możemy uruchamiać kilka profili jednocześnie, korzystając z Menadżera profili.

Przejść do katalogu instalacyjnego Firefoksa (zazwyczaj C:\Program Files\Mozilla Firefox\), kliknąć prawym przyciskiem myszki na pliku firefox.exe i z menu kontekstowego wybrać opcję Utwórz skrót.
Zmienić nazwę nowo utworzonego pliku na własny, następnie z menu kontekstowego dostępnego po naciśnięciu prawym przyciskiem myszy na ikonie pliku wybrać Właściwości.
W karcie skrótu umieść kursor wprowadzania na samym końcu pola Element docelowy.

Skrót do konkretnego profilu:
"C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" -p "Nazwa_profilu" -no-remote

Tak mniej więcej powinno to wyglądać :)

Sylwia Sylwia pisze:
Grzegorz pisze:- C:\Firefox\3.6.x\firefox.exe -P "Fx3" -no-remote
- C:\Firefox\4.0.x\firefox.exe - P "Fx4" -no-remote
Działa super. Zastosowałam to do otwierania dwóch Firefoxów jednocześnie, ale z różnymi profilami. Nie wiem do czego jest to -no-remote, ale rozumiem, że to musi być?

Argument '-no-remote' odpowiada prawdopodobnie za to, że gdy masz włączony jeden profil, możesz przy okazji odpalić i drugi, wtedy obydwa będą pracować niezależnie od siebie.
Dzisiaj zrobiłem dwie instalacje FF, w dwóch różnych folderach i do każdej z nich przypisałem inny profil.
Przy robieniu skrótów nie wpisałem argumentu '-no-remote' w żadnym i efekt nie był pożądany..
Osobno ładnie się te profile uruchamiały, jednak kiedy chciałem korzystać z obu jednocześnie, uruchamiając drugi profil przy aktywnym tym pierwszym,
to odpalał się znowu ten pierwszy z tylko jedną kartą (startową). Miałem wtedy dwa okienka z tym samym profilem (jeden z wieloma kartami, które przeglądałem wcześniej, drugi z tylko jedną [startową]). Drugi profil w ogóle nie chciał się uruchamiać.

Potrzebowałem dwóch profili, gdyż jedno okienko chciałem by wyświetlało, kilkanaście tych samych; stałych kart, a drugie aby było wykorzystywane do "codzienności".

A da radę zrobić tak, by po dodaniu np. zakładki w jednym profilu, automatycznie ona pojawiała się w drugim?
Chodzi o to, by jeden i drugi profil były (prawie) w pełni zależne od siebie - co zrobi się na jednym, tworzy się również na drugim, prócz ingerencji w karty (na pasku kart).
W tym przypadku, profile miałyby pracować niezależnie od siebie.
Może jakieś rozszerzenie jest od tego?
njczyziu

Z nami od: 06 stycznia 2010, 17:50

Postautor: MaiMashiro8 » 12 kwietnia 2022, 16:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Linux; Android 10; Redmi 7A) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/99.0.4844.58 Mobile Safari/537.36

No właśnie też mam z tym problem potrzebuje dwie wersje jedna dla siebie bo potrzebuje firefoxa 56a mama najnowsza sek w tym że jak robię waszym sposobem to mi wyskuje ze ścieżką źle wpisana. I że mam się upewnić czy dobrze wpisana,czy ktoś mnie może upewnić czy dobrze robię albo czy źle mogę podesłać skreeny jak będę próbować
MaiMashiro8

Z nami od: 12 kwietnia 2022, 16:41

Postautor: krystian3w » 13 kwietnia 2022, 00:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Android 11; Mobile; rv:99.0) Gecko/99.0 Firefox/99.0

Możesz użyć Firefox 56 portable z odblokowanym uruchamianiem gdy działa Firefox 99 matki:

https://sourceforge.net/projects/portab ... e/download - pamiętaj o zablokowaniu aktualizacji do Firefox 72.

https://www.satollo.net/running-multipl ... x-portable - opis jak włączyć zezwolenie na włączenie gdy działa Firefox "99".

Co do ilości dziur to WaterFox Classic pewnie ma mniej niż Firefox 56: https://classic.waterfox.net/
Potem zostaje Basilisk jak masz rozszerzenia nieprzepisane na WebExtension (Basilisk wyciął to co zostało dodane do kodu Firefox 42-56 związanego z WebExtension): https://www.basilisk-browser.org/ (jedynie lipa z powodu zawieszenia rozwoju w grudniu 2021 - PaleMoon może być "za stary" by twoja konfiguracja Firefox 56 w nim ruszyła).
Moz://a w innych językach pisze:
___________ ¡Moz://a zorro de fuego! ___________ Moz://a raposa de fogo!
krystian3w

Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Wróć do Przeglądarka Firefox