MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Thunderbird 0.1 Release Candidate juz jest!

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Thunderbird 0.1 Release Candidate juz jest!

Postautor: Pitreck » 24 lipca 2003, 15:10

Przeglądarka: -

Jest juz do pobrania kandydat na milestone 0.1, jest to build 23/07/2003. Jak na razie dostepna jest tylko wersja dla Windows, ale lada chwila pojawia sie wydania dla MacOS X oraz Linuksa. Uprasza sie o pobranie i testowanie programu, oraz zglaszanie wszystkich znalezionych bledow w tym watku na forum MozillaZine. Jesli zadne powazne bledy nie zostana wykryte to za kilka dni pojawi sie finalna wersja programu!
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Re: Thunderbird 0.1 Release Candidate juz jest!

Postautor: Gość » 24 lipca 2003, 19:15

Pitreck pisze:Jest juz do pobrania kandydat na milestone 0.1, jest to build 23/07/2003. Jak na razie dostepna jest tylko wersja dla Windows, ale lada chwila pojawia

mimo, ze ta wersje mozna traktowac raczej jako beta :) to mysle, ze fajnie by bylo gdyby team MozillaPL przetlymaczyl TB najpozniej od wersji 0.2 by zachecic do testowania
zalozenia nowej przyszlej mozilli sa swietne, ale im wiecej testerow tym lepiej :)
Gość

Postautor: gostek » 25 lipca 2003, 09:36

w Tools - Options... (w kolumnie menu) nie mam ikonek
jak bylo w Firebirdzie (Narzedzia - Opcje...) tylko podpisy:
Genaral, Display... etc
tak ma byc ? (bo mojego w98 juz od dawna podejrzewam
o dziwne rzeczy...)

+++++
gostek
+++++
gostek

Re: Thunderbird 0.1 Release Candidate juz jest!

Postautor: Pitreck » 25 lipca 2003, 18:36

Anonymous pisze:mysle, ze fajnie by bylo gdyby team MozillaPL przetlymaczyl TB najpozniej od wersji 0.2 by zachecic do testowania

Ja mysle ze oni tlumaczenie maja juz opracowane, czekaja tylko na finalna wersje programu :)
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: Pitreck » 25 lipca 2003, 18:39

gostek pisze:w Tools - Options... (w kolumnie menu) nie mam ikonek
jak bylo w Firebirdzie (Narzedzia - Opcje...) tylko podpisy:
Genaral, Display... etc
tak ma byc ? (bo mojego w98 juz od dawna podejrzewam
o dziwne rzeczy...)

Wszystko masz w porzadku. Po prostu nowy Theme dla Thunderbirda nie jest jeszcze kompletny i nie ma ikonek dla Tools/Options.
Pitreck
Moderator

Postautor: NoName » 25 lipca 2003, 23:45

Pitreck pisze:
Wszystko masz w porzadku. Po prostu nowy Theme dla Thunderbirda nie jest jeszcze kompletny i nie ma ikonek dla Tools/Options.

Uff, a już myślałem, że mam coś skaszanione.
NoName

Postautor: Pitreck » 26 lipca 2003, 06:32

Aktualizacja Thunderbird 0.1 RC dla Windows, plik jest dostepny pod tym samym adresem co stary, ale kilka bledow zostalo naprawionych.

Klik po plik
Pitreck
Moderator

Postautor: Gość » 26 lipca 2003, 07:58

Pitreck pisze:Aktualizacja Thunderbird 0.1 RC dla Windows, plik jest dostepny pod tym samym adresem co stary, ale kilka bledow zostalo naprawionych.

nie wiem, ale albo ciutke zwawsza albo ja zbyt szybko klikam :) no i mniejsza az o 0.4k od poprzedniej :D czyli postepy widac
Gość

Postautor: Pitreck » 27 lipca 2003, 11:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5a) Gecko/20030516 Mozilla Firebird/0.6

Sa juz nowe wydania dla Linuksa i MacOS X. Oczywiscie wszystko w katalogu 2003-07-23 na FTPie. Ponadto mscott umiecil testowy build dla windows, sluzy on sprawdzeniu czy Themy dla Mozilla 1.5 zadzialaja na Thunderbirdzie. Plik mozna pobrac stad, a wszelkie uwagi prosze zglaszac w wymienionym juz watku na forum MozillaZine. Release notes dla wydania 0.1 powinny byc juz gotowe, niedlugo zostana opublikowane pod tym adresem.
Pitreck
Moderator

Postautor: Gość » 27 lipca 2003, 13:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030723 Mozilla Firebird/0.6

ciagle niedopracowany.
Gość

Postautor: Pitreck » 27 lipca 2003, 14:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5a) Gecko/20030516 Mozilla Firebird/0.6

Anonymous pisze:ciagle niedopracowany.

Jak kazde oprogramowanie ;)
Ale juz nieduzo zostalo do finalnego wydania :)
Pitreck
Moderator

Postautor: Olhado/256 » 27 lipca 2003, 16:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

A ja powiem, że od kilku dni jadę na Thunderku 0.1 i nic a nic mi w nim nie brakuje. Nie widziałem żadnego buga, nie potrzebuję żadnej opcji, której w nim nie ma... wymagam od programu pocztowego bardzo mało i dlatego mi się podoba :wink: . I nawet SkyPilot do niego jest! :D
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Pitreck » 27 lipca 2003, 18:43

Mi w Tb brakuje 5-ciu zeczy:
1) Okienka z procentowym przedstawieniem ilosci pobranych danych. Po klinkieciu na pasek stanu w miejscu z napisem "receieving message % of %" pokazywalo by sie takie okienko jak przy wysylaniu poczty.
2) Podgladu tematow pobieranych wiadomosci oraz nadawcy.
3) Wytluszczania wybranych slow w listach(uzytkownicy Jabbera wiedza o so hozi)
4) Mozliwosci instalacji z dysku lub z URL pakietow jezykowych i regionalnych, oraz przelaczania sie miedzy nimi.
5) Mozliwosci odinstalowania dodatkow.
Pitreck
Moderator

Postautor: athantor » 27 lipca 2003, 19:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030726

Pitreck pisze:Mi w Tb brakuje 5-ciu zeczy:
1) Okienka z procentowym przedstawieniem ilosci pobranych danych. Po klinkieciu na pasek stanu w miejscu z napisem "receieving message % of %" pokazywalo by sie takie okienko jak przy wysylaniu poczty.
2) Podgladu tematow pobieranych wiadomosci oraz nadawcy.
3) Wytluszczania wybranych slow w listach(uzytkownicy Jabbera wiedza o so hozi)
4) Mozliwosci instalacji z dysku lub z URL pakietow jezykowych i regionalnych, oraz przelaczania sie miedzy nimi.
5) Mozliwosci odinstalowania dodatkow.

6) Mozliwość otwierania URLi
[7) bonusowo: scorefile, obsługa regexpów ;-) ]
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Postautor: siegiel » 28 lipca 2003, 00:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.4b) Gecko/20030516 Mozilla Firebird/0.6

a ja dodam od siebie ze gestow mi brakuje
athantor pisze:6) Mozliwość otwierania URLi

i jeszcze jednego dodatku.. cos podobnego do mozEX, wtedy otwieralby mi linki w firebirdzie.. ktory nie jest domyslna przegladarka
siegiel

Z nami od: 05 lutego 2003, 11:58

Postautor: Pitreck » 28 lipca 2003, 00:39

Znow update na FTPie, tym razem testowy build dla windows zostal usuniety a zaktualizowane zostaly wydania dla wszystkich platform. Katalog ten sam, czyli 2003-07-23-trunk
Pitreck
Moderator

Postautor: kell » 28 lipca 2003, 02:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030722 Mozilla Firebird/0.6 Twisted&Evil release:)

Pitreck pisze:Znow update na FTPie, tym razem testowy build dla windows zostal usuniety a zaktualizowane zostaly wydania dla wszystkich platform. Katalog ten sam, czyli 2003-07-23-trunk

czy tylko u mnie wersja linuksowa jest nieuzyteczna? przy odpisywaniu/pisaniu nowego listu obciazenie procesora wzrasta do 100% i dalsza zabawa jest praktycznie niemozliwa. no coz, moze nastepna wersja bedzie lepsza, ale jak tak dalej bedzie to predko sie nie doczekamy mozilli opartej na fbirdzie i tbirdzie..
kell

Postautor: Gość » 28 lipca 2003, 08:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030723 Mozilla Firebird/0.6

Pitreck pisze:
Anonymous pisze:ciagle niedopracowany.

Jak kazde oprogramowanie ;)
Ale juz nieduzo zostalo do finalnego wydania :)

jasne, ale np. u mnie nie wyswietla polskich znakow (zmiana strony kodowej nic nie dala). odnosze tez wrazenie, ze ne odbiera wszystkich maili (tak jakby gdzies gubily sie pod drodze, ale juz uzywajac innego klienta przychodza wszystkie), w dziwny sposob odbiera maile (sprawdza, komunikuje, ze nic nie ma, ale wyglada jednak na to na to, ze sprawdza dalej, bo throbber jest aktywny i za chwile otrzymuje wiadomosci). w porownaniu do osadzonego klienta w mozi to troche za duzo tego, bo ja w tamtym praktycznie nie mialem powodu skarzyc sie na nic.
Gość

Postautor: Pitreck » 28 lipca 2003, 09:13

Anonymous pisze:jasne, ale np. u mnie nie wyswietla polskich znakow (zmiana strony kodowej nic nie dala).

Klikasz na inbox prawym uchem myszy, wybierasz properties. Ustawiasz Default Character Coding na Central European (ISO-8859-2) i zaptaszasz Apply delault to all messages in the folder. Tak samo ustawiasz dla pozostalych folderow.

:)
Pitreck
Moderator

Postautor: Gość » 28 lipca 2003, 10:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030726 Mozilla Firebird/0.6.1

Pitreck pisze:Znow update na FTPie, tym razem testowy build dla windows zostal usuniety a zaktualizowane zostaly wydania dla wszystkich platform. Katalog ten sam, czyli 2003-07-23-trunk

ale oszusci, nie lepiej bylo dac nowy katalog
Gość

Następna

Wróć do Klient poczty Thunderbird