MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Zamykanie Fx po zamknięciu ostatniej karty

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Zamykanie Fx po zamknięciu ostatniej karty

Postautor: dejko » 12 marca 2010, 16:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6

Postanowiłem zainstalować themes Strata40, kory oczywiście gryzie się z TabMixPlus. Odinstalowałem ten drugi i pojawił się problem, ponieważ znikły mi przyciski zamykania na kartach. Rozszerzenie StrataBuddy zawiera opcję "Always show tab close button", która działa tak jak powinna - znaczy na wszystkich kartach pokazują się przyciski zamykania.

Jednak okazuje się, ze zamknięcie ostatniej karty powoduje zamkniecie całej przeglądarki, a ja chciałbym żeby tak jak dotychczas, otwierało "pustą stronę" na której mam FastDial.

Da sie to jakoś szybko poprawić?
dejko

Odp: Zamykanie Fx po zamknięciu ostatniej karty

Postautor: Mirek » 12 marca 2010, 17:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.8) Gecko/20100202 Firefox/3.5.8 (.NET CLR 3.5.30729)

about:config -> browser.tabs.closeWindowWithLastTab = false
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: dejko » 12 marca 2010, 17:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6

Działa ;)

Dzięki za odpowiedź
dejko

Postautor: dejko » 13 marca 2010, 13:42

A jeszcze jedna sprawa: czy da się jakoś uzyskać kolorowanie nieprzeczytanej karty bez dodatkowego wtyczkowania? Np. jakas edycja userchrome?
dejko

Postautor: Grzegorz » 13 marca 2010, 21:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.3a3pre) Gecko/20100306 Minefield/3.7a3pre

dejko pisze:czy da się jakoś uzyskać kolorowanie nieprzeczytanej karty bez dodatkowego wtyczkowania? Np. jakas edycja userchrome?

Jeśli wtyczkowanie to instalacja wtyczki, to tak - da się. Zainstaluj rozszerzenie Tabberwocky.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: dejko » 14 marca 2010, 10:03

Jeśli wtyczkowanie to instalacja wtyczki, to tak - da się. Zainstaluj rozszerzenie Tabberwocky.

Masz rację. Tylko rozszerzowanie trochę głupio brzmi, a przez wtyczkowanie i tak każdy rozumie rozszerzenie możliwości narzędzia za pomocą dodatkowych, zewnętrznych elementów. Niezależnie czy to są wtyczki, rozszerzenia, plug-iny czy dodatki.
dejko

Postautor: Grzegorz » 14 marca 2010, 11:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.3a3pre) Gecko/20100306 Minefield/3.7a3pre

Dlatego mówimy nie o rozszerzowaniu, a o rozszerzaniu możliwości programu. A poprawna terminologia pozwala nam wszystkim komunikować się ze zrozumieniem i uzyskać poprawne odpowiedzi. Wyobraź sobie, że na rozszerzenia będę mówił zakładki, a ty słowem zakładki będziesz nazywał zupę ogórkową - a teraz: eksportuj listę zakładek np. do pliku HTML i wklej na forum ;)
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: dejko » 14 marca 2010, 12:56

Po prostu zamiast "dodatkowego rozszerzenia możliwości programu" chciałem krótko napisać "dodatkowego wtyczkowania".
I bez przesady z tymi analogiami. Do tej pory zamiennie używa się "ulubionych" z "zakładkami", "zakładek" z "kartami" i o ile z grubsza wiadomo o co chodzi "otworzyłem w nowej zakładce" to nie widzę powodów do OT - tym bardziej, ze nie jesteśmy na kongresie naukowym, a samo "wtyczkowanie" potocznie (w słowniku PWN też raczej to nie występuje) oznacza rozszerzenie możliwości programu, za pomocą zewnętrznych elementów (nie zawsze zwanych "wtyczkami (1)"). Jakoś nie wierzę, że faktycznie cię to zmyliło...

(1) Wtyczka (ang. plug-in) to dodatek do istniejącego programu rozszerzający jego możliwości lub automatyzujący żmudne czynności.

Zatem etymologia "wtyczkowania" wydaje się być słuszna. Nie szukam dodatku rozszerzającego jego możliwości (niezależnie czy to wtyczka czy rozszerzenie - które zdaniem wielu znaczy jedno i to samo (2) (jak chcesz to spróbuj to zdefiniować i znajdź różnicę)) tylko możliwości zmiany w zakresie modyfikacji istniejących już ustawień.

(2) Rozszerzenie (ang. extensions) - ponadstandardowe możliwości języka programowania (zobacz wtyczka)
dejko

Postautor: Tomek » 14 marca 2010, 14:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.2) Gecko/20100207 Namoroka/3.6

dejko pisze:nie jesteśmy na kongresie naukowym

Nie, ale jesteśmy na forum technicznym na którym wymagamy używania poprawnych nazw.
dejko pisze:"zakładek" z "kartami" i o ile z grubsza wiadomo o co chodzi

tak? A co powiesz na temat w którym przez 3 strony próbujemy przywrócić niewyświetlany pasek zakładek (pytanie było - "Nie wyświetla mi się pasek zakładek", po to, żeby się w końcu dowiedzieć że chodziło nie o zakładki a o karty.
A co do wtyczki i rozszerzenia - odsyłam do klasyka gatunku:
http://grzglo.jogger.pl/2009/06/23/fire ... a-wtyczka/
EOT. Tego nazewnictwa używamy na forum czy ci się to podoba czy nie. I wymagamy jego poprawnego stosowania.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Grzegorz » 14 marca 2010, 15:10

Przeglądarka: Anonymous

dejko pisze:Po prostu zamiast "dodatkowego rozszerzenia możliwości programu" chciałem krótko napisać "dodatkowego wtyczkowania" (...) Jakoś nie wierzę, że faktycznie cię to zmyliło...

Nie zmyliło mnie to, ale jak już pisałem, chodzi o posługiwanie się poprawnym terminami - szukając gotowego rozwiązania problemu łatwej je znaleźć stosując właściwą terminologię, przykładowo szukając rozwiązania problemu dotyczącego rozszerzeń należy pytać Google lub forumową wyszukiwarkę o niedziałające rozszerzenie, a nie zakładkę, ulubione czy wtyczkę i na odwrót.

dejko pisze:Do tej pory zamiennie używa się "ulubionych" z "zakładkami", "zakładek" z "kartami" i o ile z grubsza wiadomo o co chodzi "otworzyłem w nowej zakładce"

Do tej pory wielu ludzi mówi poszłem a nie poszedłem, czy to czyni to mniej błędnym?! Na forum przypominamy o tym, gdy zachodzi taka potrzeba.

Strefa pomocy: Wtyczki pisze:Wtyczki (ang. plugins) są zewnętrznymi bibliotekami lub programami, które umożliwiają przeglądarce obsługę innych dokumentów niż standardowe pliki HTML. Na przykład, za pomocą wtyczek dostęp do plików PDF czy DOC możliwy jest bezpośrednio z przeglądarki, a dzięki apletom Javy można grać w gry lub mieć dostęp do innych aplikacji itp.

Strefa pomocy: Rozszerzenie, to nie wtyczka! pisze: Czyli "rozszerzenie" to to samo, co "wtyczka", tak?

Nie. Jest to jeden z podstawowych błędów, jakie robią początkujący użytkownicy, toteż wielu stałych bywalców forum MozillaPL.org ma już na niego uczulenie (jakby co, to ostrzegaliśmy).

W większości programów wszystkie "takie doinstalowywane rzeczy" noszą miano "wtyczek". W programach z rodziny Mozilla występują jednak dwa odmienne w budowie i działaniu rodzaje tych dodatków - rozszerzenia (extensions) i wtyczki (plugins). Wtyczki to małe, binarne pliki umieszczane w katalogu Plugins w folderze instalacyjnym programu. Odpowiadają one, ogólnie mówiąc, za komunikację pomiędzy przeglądarką, a programami zewnętrznymi. Z punktu widzenia użytkownika można powiedzieć, że wtyczki dodają obsługę nowych formatów (np. Flash, Java, QuickTime itp.). Wtyczki z reguły instalują się automatycznie i teoretycznie zwykły użytkownik nie musi zawracać sobie nimi głowy. Dlatego też lista zainstalowanych wtyczek dostępna jest tylko poprzez wpisanie about:plugins w pasku adresu przeglądarki. O rozszerzeniach natomiast można szerzej przeczytać na tej stronie. Zarządza się nimi poprzez Menadżera Rozszerzeń (Narzędzia -> Rozszerzenia).

dejko pisze:(2) Rozszerzenie (ang. extensions)

Extension = rozszerzenie, extensions = rozszerzenia. Chyba starczy już tych rozmów o języku? Skoro ustaliliśmy już, że rozszerzenie to nie wtyczka to wróćmy do problemu.

Strata40 w rozwojowych wersjach lepiej wspiera TabMiksy, możesz wypróbować wersję beta. Lub przesiąść się na rozwojowego Firefoksa 3.7, który dysponuje już nowymi ikonami przycisków (takimi jak z makiet czy motywu Strata40).

Grzegorz
Moderator

Postautor: dejko » 14 marca 2010, 15:44

OK - biję się w piersi i od dzisiaj zamiast "wtyczkować" obiecuję "rozbudowywać funkcjonalność przeglądarki za pomocą rozszerzeń" - by żyło się lepiej.
dejko

Postautor: Tomek » 14 marca 2010, 15:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.2) Gecko/20100207 Namoroka/3.6

dejko pisze:"rozbudowywać funkcjonalność przeglądarki za pomocą rozszerzeń"

"stosować dodatki" - brzmi idealnie, obejmuje zarówno wtyczki jak i rozszerzenia, jest krótsze i czytelniejsze.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: dejko » 14 marca 2010, 16:09

Wracając do tematu:
Wersja beta Straty nic nie zmienia. TabMixLite nie jest w stanie pokolorować nieprzeczytanej karty, ani nawet pochylić czcionki w tytule.
dejko

Postautor: Grzegorz » 14 marca 2010, 16:31

Przeglądarka: Anonymous

Akurat oznaczanie nieprzeczytanych kart można dodać za pomocą UserCSS w userChrome.css lub Stylish za pomocą jednego z gotowców z userstyles.org, np.:

Kod: Zaznacz cały
@namespace url(http://www.mozilla.org/keymaster/gatekeeper/there.is.only.xul);

/* Na podstawie http://kb.mozillazine.org/Change_the_style_of_tab_markers */

/* Nieaktywna karta - ZIELONY */

.tabbrowser-tab:not([visited]) {
  color: #005500 !important; /* kolor czcionki */
  border-bottom: 2px solid #00BB00  !important; /* podkreślenie przez dolne obramowanie, dalej analogicznie... */ }

/* Odwiedzone karty - NIEBIESKI */
.tabbrowser-tab[visited="true"] {
   border-left: solid 1px #0066CC   !important;
   border-right: solid 1px  !important;
   border-bottom: 2px solid #0066CC   !important;
   color: black !important; }

/* Aktywna karta  - CZERWONY */
.tabbrowser-tab[selected="true"] {
   border-left: solid 1px #FF0000   !important;
   border-bottom: solid 2px #FF0000   !important;
   color: #000000 !important; }

/* Karty z aktualnie ładowaną zawartością - RÓŻOWY */
.tabbrowser-tab[busy]{
   border-left: solid 1px #FF00FF   !important;
   border-bottom: solid 3px #FF00FF   !important;
   color: #000000 !important; }

Możesz dowolnie zmodyfikować, zmieniając kolor i krój czcionek kart lub usuwając podkreślenia.

Grzegorz
Moderator

Postautor: dejko » 14 marca 2010, 18:35

Ten kod co podałeś, to do wklejenia w userChrome.css?
dejko

Postautor: Grzegorz » 15 marca 2010, 22:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.3a3pre) Gecko/20100313 Minefield/3.7a3pre

Przeczytaj jeszcze raz poprzedni post. Wyjaśniłem w nim, gdzie wkleić kod.

Grzegorz
Moderator

Postautor: dejko » 16 marca 2010, 16:07

Nie wyjaśniłeś...
Napisałeś, że mogę dodać za pomocą userChrome.css lub Stylish wykorzystując jeden z gotowców - i zamieściłeś przykładowy kod.
Nie ma tam ani słowa na temat tego gdzie mam go wkleić. Oczywiście nie wymagam podania instrukcji krok po kroku (w ogóle nie o to pytam), tylko chcę się upewnić, czy to LUB (które sugeruje, ze albo to albo to) nie jest przypadkowo. Dodając ten kod do zwartości pliku userChrome.css nic się nie dzieje (czytaj: nieprzeczytane karty w żaden sposób się nie wyróżniają).

Stylish - jeśli się dobrze orientuję, to rozszerzenie do Firefoksa - czyli odpada, jak już wcześniej ustaliliśmy (pytałem o efekt bez konieczności instalacji dodatków).
dejko

Postautor: Grzegorz » 16 marca 2010, 21:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.3a3pre) Gecko/20100315 Minefield/3.7a3pre

dejko pisze:Nie wyjaśniłeś...
Napisałeś, że mogę dodać za pomocą userChrome.css lub Stylish

Dodaj kod do userChrome.css w podkatalogu chrome w profilu (na końcu pliku, tj. po jego aktualnej zawartości).
dejko pisze:Stylish - jeśli się dobrze orientuję, to rozszerzenie do Firefoksa - czyli odpada, jak już wcześniej ustaliliśmy (pytałem o efekt bez konieczności instalacji dodatków).

Nie wiem skąd niechęć do rozszerzeń, ale jeśli wynika ona z mitu o spowalnianiu przeglądarki przez dodatki to informuję, że to są ludowe wierzenia rozpowszechniane przez osoby z małą wiedzą nt. Firefoksa, powtarzana i powielane w wielu miejscach. Większość rozszerzeń nie ma zauważalnego wpływu na szybkość działania Firefoksa.

Grzegorz
Moderator

Postautor: dejko » 17 marca 2010, 17:25

Dodaj kod do userChrome.css w podkatalogu chrome w profilu (na końcu pliku, tj. po jego aktualnej zawartości).

No i tak właśnie zrobiłem i nie działa - stąd moje poprzednie pytanie. Podejrzewam Strata40. Nie wiem czy to możliwe, ze korzysta ona z innego pliku .css do "kolorowania" tabów, olewając ustawienia tych wartości w userChrome.
W samym userchrome zmieniałem już wygląd paska adresu - i ten działa. Natomiast żadne modyfikacje dotyczące wyglądu kart nie przynoszą skutku.

Nie wiem skąd niechęć do rozszerzeń, ale jeśli wynika ona z mitu o spowalnianiu przeglądarki przez dodatki to informuję, że to są ludowe wierzenia rozpowszechniane przez osoby z małą wiedzą nt. Firefoksa, powtarzana i powielane w wielu miejscach.

Dokładnie z tego ona wynika. Obecnie korzystam z 22 rozszerzeń i wolałbym nie zwiększać tej liczby - tym bardziej jeśli coś się da uzyskać za pomocą modyfikacji ustawień. Poza samym spowolnieniem (które jednak w niektórych przypadkach jest zauważalne - po odinstalowaniu TabMixPlus przeglądarka jakby ożyła (szybsze uruchomianie, płynniejsze przewijanie)) dochodzą jeszcze możliwe konflikty pomiędzy wtyczkami, a im ich więcej tym o to łatwiej.

PS. A skąd się wzięły te "ludowe wierzenia" o spowalnianiu? O samym Stylish tez naczytałem się niemiłych opinii o rzekomym widocznym spowolnieniu. Chętnie przetrawiłbym jakąś dyskusję na ten temat.
dejko

Postautor: Grzegorz » 18 marca 2010, 10:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.3a3pre) Gecko/20100315 Minefield/3.7a3pre

Rozszerzenia, które operują na stronach mogą nieco spowalniać ich ładowanie, choć nie samą przeglądarkę, tutaj dobrym przykładem jest Adblock Plus (skanuje zawartość strony i blokuje niechciane elementy zgodnie z regułami ustawionymi przez użytkownika). TabMixPlus to jest prawdziwy kolos, który w dodatku bardzo mocno ingeruje w zachowanie przeglądarki. Natomiast ogromna większość rozszerzeń nie ma wpływu na szybkość ładowania stron czy responsywność Firefoksa.

Nie wiem skąd się wzięły ludowe bajania na ten temat. Natomiast Ciebie można uznać za jedną z osób, które je podtrzymują i popularyzują - zasadniczo bez żadnych dowodów (np. testów szybkości na Firefoksie bez i z rozszerzeniami) napisałeś, że nie chcesz kolejnych rozszerzeń, bo Ci spowolnią przeglądarkę. Większość osób w taki właśnie sposób, zasłyszała gdzieś opinię na ten temat od innych i powiela kłamliwy stereotyp. Zainstaluj 10 losowych dodatków (jest ich w bazie ponad 6 tys.) i wykaż w testach szybkości uruchamiania lub renderowania stron, że Firefox faktycznie spowolnił to będziemy mogli sensownie porozmawiać. Teraz możesz mi albo uwierzyć, albo każdy z nas okopie się na własnych pozycjach i będzie twierdził, że ma rację ;)

Co do niedziałającego kodu. Wklej na forum zawartość swojego pliku userChrome.css.

Grzegorz
Moderator

Następna

Wróć do Przeglądarka Firefox