MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Wiadomości do wysłania :(

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Wiadomości do wysłania :(

Postautor: Burcu » 10 lipca 2002, 17:56

Przeglądarka: -

Pojawił się problem, którego nie potrafię rozwiązać. Otóż kiedy próbuję zostawić wiadomość do późniejszego wysłania, albo zachować w formie szkicu lub szablonu pojawia mi sie komunikat o treści:

"Nie można zapisać wiadomości do późniejszego jej wysłania
Nie można otworzyć pliku tymczasowego C:\DOCUME~1\?UKASZ\USTAWI~1\TEMP\nsmail.eml
Sprawdź ustawienia katalogu roboczego i ponów próbę"

Nie mogę tego zrozumieć :-? Przecież Lokalne Foldery mają inną likalizację, która zgadza się dla każdego konta z Kuriera. Mozilla jest zainstalowana w folderach domyślnych i profil też jest w katalogu domyslnym. A w błędzie wyskakuje ścieżka dostępu do czegoś innego. Mam system WinXP, konto administratora więc nie konflikt z prawami dostępu. Założnie nowego profilu nie pomaga - dzieje się tak samo. Może ktoś jest w stanie mi pomóc - byłbym wdzięczny.
Burcu

Postautor: Burcu » 10 lipca 2002, 19:01

Zapomniałem dodać - to jest Mozilla 1.0 zainstalowana na czysty system z nowym profilem. Poprzednie maile przeniosłem ręcznie, kopiując tylko pliki odpowiadające folderom. Wszystkie ustawienia dla kont były "świeże".

Burcu :o
Burcu

Postautor: pbartecki » 10 lipca 2002, 22:16

Hmmm... ja sprawdziłbym jeszcze raz, czy w prefs.js (wszystkie zaczynające się od mail*) nie ma niewłaściwej ścieżki.
Strasznie dziwne (tm) ;) jest to, że taka sytuacja utrzymuje się po założeniu nowego profilu... oprócz kopiowania starych preferencji nic mi nie przychodzi do głowy (poza tym, że nieprawidłowa ścieżka została zachowana w Rejestrze... chyba tak sie stać nie powinno, ale można przegrepować (wyF3ować) Rejestr w poszukiwaniu "nsmail.eml" dla pewności).
Proszę również spróbować usunąć nadrzędny katalog profilów zawierający plik rejestru profili (usunąć w znaczeniu zmienić jego nazwę na chwilę.)
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Re: Wiadomości do wysłania :(

Postautor: GmbH » 10 lipca 2002, 23:11

Burcu pisze:"Nie można zapisać wiadomości do późniejszego jej wysłania
Nie można otworzyć pliku tymczasowego C:\DOCUME~1\?UKASZ\USTAWI~1\TEMP\nsmail.eml
Sprawdź ustawienia katalogu roboczego i ponów próbę"

Czy Mozillę uruchamiasz z profilu Administratora? Bo ta ścieżka do TEMP nie jest ścieżką użytkownika Administrator lecz użytkownika Łukasz... Prawdopodobnie coś jest z prawami do tego katalogu...
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: Burcu » 11 lipca 2002, 14:37

Wieści z frontu:

W prefs.js wszystkie ścieżki są OK. W rejestrze systemu nie znalazłem ani pół wpisu dotyczącego nsmail.eml Zmiana nazwy nadrzędnego katalogu także nic nie dała. Co ciekawe podczas tych wszystkich prób pojawił się katalog ze ścieżką: C:\DOCUME~1\?UKASZ\USTAWI~1\TEMP\
tylko po jaką cholerę się pytam. Zaczęło to wszystko działać, ale nie mogę zrozumieć dlaczego nie wykorzystuje katalogu z profilem, tylko zakłada nowy i to tak badziewnie nazwany - psuje mi krajobraz na dysku :-?

Co robię ? Usunąłem wszystko - zdeinstalowałem Mozzi, usunąłem katalog z profilami, ręcznie przeczesałem rejestr za wpisami. Teraz zainstaluję od nowa i powiem co jak, bo sytuacja zrobiła się interesująca :roll:

GmbH: Mozille uruchamiam z profilu Administratora, który ma na imię Łukasz (czyli ja :wink: ) Jak napisałem wcześniej utworzyła się ta dodatkowa ścieżka - w postaci dokładnie takiej jak jest przedstawiona, tylko nie wiem czemu?

Ja tu jeszcze wrócę...
Burcu

Postautor: Gość » 11 lipca 2002, 20:22

Poległem :(

Zainstalowałem od nowa. Nowy profil, tylko wiadomości ręcznie przeniesione. Teraz już mogę zostawić do późniejszego wysłania, ale jest jeden warunek:
Muszę mieć ten folder o ścieżce:
C:\DOCUME~1\?UKASZ\USTAWI~1\TEMP\
który się sam utworzył, po kilku nieudanych próbach zostawienia wiadomości do późniejszego wysłania. Mam tylko jedno pytanie: WHY :-?
Co ja mu zrobiłem, że on mi tak krajobraz na dysku psuje? Przecież ma foldery domyślne - inne wiadmosci tam siedzą cicho i buntu nie podnoszą.
Any ideas?

Gość

Postautor: GmbH » 11 lipca 2002, 20:42

Anonymous pisze:Muszę mieć ten folder o ścieżce:
C:\DOCUME~1\?UKASZ\USTAWI~1\TEMP\

To nie Mozilla wymyśla taką ścieżkę do TEMPa tylko Windows taką podaje...
Po rozwinięciu ścieżka do TEMPa powinna być następująca:
C:\Documents and Settings\Łukasz\Ustawienia lokalne\Temp\

A jest inna?
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: Gość » 11 lipca 2002, 21:15

GmbH pisze:To nie Mozilla wymyśla taką ścieżkę do TEMPa tylko Windows taką podaje...
Po rozwinięciu ścieżka do TEMPa powinna być następująca:
C:\Documents and Settings\Łukasz\Ustawienia lokalne\Temp\
A jest inna?

Jest dokładnie taka. Tylko chodzi o to, że utworzyły sie katalogi o nazwach dokładnie takich jak napisałem - z tymi krzakami, pytajnikami, tyldami itp.
Pojawił się obok istniejącego już: C:\Documents and Settings\Łukasz\Ustawienia lokalne\Temp\
Więc teraz już mam dwa katalogi: Łukasz i ?UKASZ i to mnie tak irytuje :-?

Gość

Postautor: pbartecki » 11 lipca 2002, 23:36

Może jakiś program ustawił Ci zmienną systemową TEMP??

Jak to się robiło w Windowsie - sprawdzanie zmiennych ?? Trzeba je wpisać i Enter.. ustawia się chyba set ZMIENNA.. spróbuj ją sobie sam ustawić i spróbować, czy Mozilla będzie używała nowego katalogu.
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite