MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Bardzo powolne powiększanie grafik z galerii.

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Bardzo powolne powiększanie grafik z galerii.

Postautor: kand » 25 lipca 2010, 11:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8 ( .NET CLR 3.5.30729)

Witam szanownych forumowiczów. Z góry przepraszam za przydługi post, ale inaczej nie potrafiłem dokładnie przybliżyć problemu.
To mój pierwszy post na tym forum i pierwszy dotyczący ww problemu. Założyłem ten temat nie znajdując nigdzie wcześniej odpowiedzi.

Mój komputer to laptop Fujitsu-Siemens Amilo L7320:
Celeron Mobile 1.7 GHz, 2 GB Ram, grafika wbudowana Via/S3 UniChrome Pro IGP 64 MB.
System: Windows XP Home dla komputerów Fujitsu Siemens (z płyty dołączonej do laptopa)
Przeglądarki: Firefox 3.6.8; IE 8, Chrome 5. (oraz aktualne wtyczki java i flash)

Problem dotyczy przeglądarki Firefox, a dokładniej bardzo wolnego wyświetlania grafik "wyskakujących" przed stronę WWW (klikanie grafik z galerii w celu powiększenia).
Generalnie problem występuje gdy grafika próbuje się wyświetlić na pierwszym planie, przed stroną macierzystą czyniąc z niej półprzeźroczyste tło dla powiększonego obrazka. Trwa to BARDZO długo. Przy czym wyświetlanie grafik osadzonych bezpośrednio na stronach działa bez zarzutu. Także wyświetlanie grafik "normalnie", w nowym oknie, lub karcie działa bez problemu.

Mam zaktualizowane sterowniki do grafiki specjalnie przeznaczone do mojego chipsetu płyty głównej czyli Via P4M800CE i za sobą próby zmiany na inne wersje (ze strony http://www.via.com.tw/en/support/drivers.jsp).

Nadmieniam, ze na starszych wersjach przeglądarek i wtyczek flash i java był ten sam problem.
Problem nie występuje na innych przeglądarkach (testowałem Operę, Chrome i Internet Explorer).
System jest przeskanowany programami antywirusowymi i anty-szpiegowskimi (Avast, Avira, Kasperski, OneCare, Spybot S&D) i jest wolny od infekcji.
Po reinstalacji Windows i sterowników problem nadal występuje. (na świeżej instalacji Windows i Firefoxa)
Uruchomienie Firefoxa w trybie awaryjnym nie pomaga. Nie pomaga też wyłączenie wszystkich dodatków i utworzenie nowego profilu.
Na Linuksie Ubuntu 9.1 problem nie występuje.
Na systemie wirtualnym uruchomionym z Windows problem nie występuje.(Windows Xp Pro na VirtualBox)
Nie zauważyłem też problemu na żadnym innym komputerze.

Najdziwniejsze jest to, że gdy uruchomię przeglądarkę Google Chrome, to obrazy w Firefox także wyswietlają się szybko (problem znika). Chrome coś uruchamia co pozwala także na normalną pracę Firefoksa.
Czyli, aby Firefox szybko wyświetlał obrazy z galerii, muszę mieć w tle uruchomionego Chrome (!). Nie wiem jaki komponent jest odpowiedzialny za taki sposób wyświetlania grafik i co takiego ma Chrome.

Przykładowe, poglądowe strony www:

bardzo wolno ładują się grafiki z następujących stron:
Wyswietlanie zdjęć z galerii nowej wersji wyszukiwarki grafiki Google (nie mam linku gdyz nowa wersja pojawia się nieregularnie)
Wyświetlanie zdjęć z galerii serwisu filmweb - koszmarnie wolno (http://www.filmweb.pl/Simone/photos#picture-1)
Wyświetlanie zdjęć z typowej galerii zdjęć na aukcjach Allegro: bardzo wolno (http://allegro.pl/item1156803701_merced ... iesel.html)

Szybko i bezproblemowo działają galerie:
Wyświetlanie poszczególnych zdjęć z galerii serwisu OtoMoto: szybko i be zproblemu (http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C14150307)
Wyswietlanie zdjęć z galerii starej wersji wyszukiwarki grafiki Google: szybko i be zproblemu (http://www.google.pl/images?hl=pl&q=gra ... a=N&tab=wi).

Z góry dziękuję za pomoc.
kand

Z nami od: 24 lipca 2010, 22:10

Odp: Bardzo powolne powiększanie grafik z galerii.

Postautor: Mirek » 25 lipca 2010, 12:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.11) Gecko/20100701 Firefox/3.5.11

Sprawdź przy wyłączonym antywirusie/firewallu itp. oraz na FirefoxPortable - może to jakoś nakieruje na przyczynę. I jeszcze zerknij do Narzędzia -> Konsola błędów - czy podczas powolnego otwierania zdjęć nie pojawiają się tam jakieś komunikaty.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: kand » 25 lipca 2010, 14:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8 ( .NET CLR 3.5.30729)

Mirek pisze:Sprawdź przy wyłączonym antywirusie/firewallu itp. oraz na FirefoxPortable - może to jakoś nakieruje na przyczynę. I jeszcze zerknij do Narzędzia -> Konsola błędów - czy podczas powolnego otwierania zdjęć nie pojawiają się tam jakieś komunikaty.

Witam i dziękuję za odpowiedź.

Wyłączenie firewalla i antywirusa nie pomogło. Nadal grafiki ładują się po kilkanaście sekund, a z uruchomionym Google Chrome najwyżej 2 sekundy. Nie pomogło też użycie wersji portable.

Podczas ładowania obrazów w konsoli pojawiają się pokazane niżej błędy (pojawiają się niezależnie czy Chrome jest, czy nie jest uruchomiony).

Poniżej wyjście konsoli podczas ładowania grafik (konsola została wyczyszczona przed próbą powiększenia obrazka).:

Błąd: nieprawidłowo sformowany
Plik źródłowy: file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andrzej/Dane%20aplikacji/Mozilla/Firefox/Profiles/wnwj4285.default/extensions/smarterwiki@wikiatic.com/chrome/content/qlauncher.js
Wiersz: 1, Kolumna: 1
Kod źródłowy:
//Note to editor: NOT executed from XUL

Plik źródłowy: file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andrzej/Dane%20aplikacji/Mozilla/Firefox/Profiles/wnwj4285.default/extensions/smarterwiki@wikiatic.com/chrome/content/popup_bubble.js
Kod źródłowy:

Plik źródłowy: file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andrzej/Dane%20aplikacji/Mozilla/Firefox/Profiles/wnwj4285.default/extensions/smarterwiki@wikiatic.com/chrome/content/related_articles.js
Kod źródłowy:

Plik źródłowy: file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andrzej/Dane%20aplikacji/Mozilla/Firefox/Profiles/wnwj4285.default/extensions/smarterwiki@wikiatic.com/chrome/content/linkify.js
Kod źródłowy:

Plik źródłowy: file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andrzej/Dane%20aplikacji/Mozilla/Firefox/Profiles/wnwj4285.default/extensions/smarterwiki@wikiatic.com/chrome/content/related_searches.js
Kod źródłowy:

Plik źródłowy: file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andrzej/Dane%20aplikacji/Mozilla/Firefox/Profiles/wnwj4285.default/extensions/smarterwiki@wikiatic.com/chrome/content/endless_pages.js
Kod źródłowy:

Plik źródłowy: file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andrzej/Dane%20aplikacji/Mozilla/Firefox/Profiles/wnwj4285.default/extensions/smarterwiki@wikiatic.com/chrome/content/related_search_results.js
Kod źródłowy:
//related_search_queries.js

Plik źródłowy: file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andrzej/Dane%20aplikacji/Mozilla/Firefox/Profiles/wnwj4285.default/extensions/smarterwiki@wikiatic.com/chrome/content/trending_search_results.js
Kod źródłowy:
//Copyright 2009 Yongqian Li.

Błąd: błąd składni
Plik źródłowy: file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andrzej/Dane%20aplikacji/Mozilla/Firefox/Profiles/wnwj4285.default/extensions/smarterwiki@wikiatic.com/chrome/skin/qlauncher.css
Kod źródłowy:
#qlauncher *

Plik źródłowy: file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andrzej/Dane%20aplikacji/Mozilla/Firefox/Profiles/wnwj4285.default/extensions/smarterwiki@wikiatic.com/chrome/skin/popup_bubble.css
Kod źródłowy:
a.smarterwiki-popup-bubble.smarterwiki-popup-bubble-lite

Plik źródłowy: file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andrzej/Dane%20aplikacji/Mozilla/Firefox/Profiles/wnwj4285.default/extensions/smarterwiki@wikiatic.com/chrome/skin/related_searches.css
Kod źródłowy:
#related-searches *

Plik źródłowy: file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andrzej/Dane%20aplikacji/Mozilla/Firefox/Profiles/wnwj4285.default/extensions/smarterwiki@wikiatic.com/chrome/skin/endless_pages.css
Kod źródłowy:
#endless-pages-loading

Plik źródłowy: file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andrzej/Dane%20aplikacji/Mozilla/Firefox/Profiles/wnwj4285.default/extensions/smarterwiki@wikiatic.com/chrome/skin/related_search_results.css
Kod źródłowy:
.smarterwiki-clearfix:after

Plik źródłowy: file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andrzej/Dane%20aplikacji/Mozilla/Firefox/Profiles/wnwj4285.default/extensions/smarterwiki@wikiatic.com/chrome/skin/trending_search_results.css
Kod źródłowy:
.smarterwiki-clearfix:after

Plik źródłowy: file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andrzej/Dane%20aplikacji/Mozilla/Firefox/Profiles/wnwj4285.default/extensions/smarterwiki@wikiatic.com/chrome/content/jquery.js
Kod źródłowy:
/*

Plik źródłowy: file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andrzej/Dane%20aplikacji/Mozilla/Firefox/Profiles/wnwj4285.default/extensions/smarterwiki@wikiatic.com/chrome/content/jquery-1.2.6.js
Kod źródłowy:
(function(){

Ostrzeżenie: Błąd podczas przetwarzania wartości dla 'filter'. Deklaracja opuszczona.
Plik źródłowy: http://allegro.pl/item1145164631_opel_a ... dobry.html
Wiersz: 18
kand

Postautor: Mirek » 25 lipca 2010, 20:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.11) Gecko/20100701 Firefox/3.5.11

Hmm, te błędy z rozszerzeniem smaterwiki raczej bez znaczenia (przynajmniej dla tego problemu), bo pisałeś, że na nowym profilu (czyli bez tego rozszerzenia) też się tak działało. Gdyby to było u mnie, to pewnie bym sprawdzał jeszcze w trybie awaryjnym Windowsa i/lub na drugim koncie użytkownika w tym samym systemie operacyjnym, podejrzałbym z pomocą np. Process Monitora, czy nie ma np. jakiś problemów z zapisywaniem / odczytem plików, zajrzał do eventvwr, odinstalował całkowicie antywirusa, firewalla i wszystkie programy mogące wpływać na działanie innych, upewnił się, że na czystym profilu Fx nie pojawia się jakieś rozszerzenie, wyłączył wszystkie wtyczki, a w ostateczności zbudował Firefoxa i zaczął go debuggować, profilować.
Mirek
Moderator

Postautor: kand » 26 lipca 2010, 19:25

W trybie awaryjnym sprawdzałem wcześniej. Tak samo po czystej reinstalacji Windows. Zanim zainstalowałem jakiekolwiek programy najpierw zainstalowałem Firefoksa (nie było ani antywirusa ani firewalla). Czysta instalacja Windows i Firefox nie pomogła. Podgląd zdarzeń nie wykazuje nic co byłoby związane z Firefoksem. Brak dziwnych wtyczek i dodatków po utworzeniu nowego profilu. Próbowałem coś wyłapać przy pomocy Filemon - dalej nic. Chyba faktycznie pozostanie mi kombinowanie ze źródłami :D. Ale na takie zabawy nie mam zbytnio czasu. Dzięki za zaangażowanie :)
kand

Postautor: kand » 26 lipca 2010, 19:56

Jeszcze pytanie. Czy warto spróbować instalacji równoległej Windows? Pomyślałem o tym by spróbować zainstalować równoległy OS z i innej płyty (nie od Fujitsu-Siemens) Może ktoś ma Windows Fujitsu-Siemens i ten sam problem? Może to wina konkretnie mojej kopii/kompilacji Winxp? A może to nie ma nic do rzeczy?
kand

Postautor: Grzegorz » 27 lipca 2010, 07:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Raczej nie ma to nic do rzeczy. Miałem laptopa FS i żadnych problemów ani z Windowsem, ani z Knopiksem, nie było. Problem najprawdopodobniej leży w oprogramowaniu, sterownikach lub ustawieniach systemu.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: kand » 27 lipca 2010, 09:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.10) Gecko/20100504 Firefox/3.5.10 ( .NET CLR 3.5.30729)

Z Windows ani Linux generalnie nie ma kłopotu, tylko z samym Firefoksem. A czy na pewno wina leży po stronie sterownika skoro Firefox działa DUŻO szybciej gdy w tle uruchomiony jest Google Chrome? Nie ma też problemu na IE i Operze. Co ciekawe tylko Chrome tak "przyspiesza" Firefoksa. Ani IE, ani Opera nie wpływa na szybkość pracy FF. Przypomnę, że pod Linuksem nie zauważyłem tego problemu. Wszystko jest OK także na systemie wirtualnym, czyli na WinXp, macierzystym systemie hoście się wlecze, a na wirtualce śmiga aż miło. Czy aby nie powinno być odwrotnie? Nic z tego nie rozumiem. Zauważyłem tez ze na Windows Live, Firefoks działa poprawnie. Zdaje się że dopóki nie wymienię sprzętu będę musiał działać na Linuksie, albo pod WinXp na Chrome, albo uruchamiać Firefoksa łącznie z Chrome :p Pomieszanie z poplątanym. Mimo wszystko, dla pewności spróbuję instalacji równoległej. Ale to gdy będę miał więcej czasu.
kand

Postautor: Grzegorz » 27 lipca 2010, 12:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Przy takich objawach, winowajcy szukałbym w zestawie wtyczek oraz programach i usługach działających w tle.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: Mirek » 27 lipca 2010, 14:08

Dodam jeszcze, że XP w trybie awaryjnym korzysta ze standardowego sterownika VGA - i u mnie na nim nie ma żadnych problemów z galeriami na Filmwebie i Allegro (tylko nie do końca pomyślałem i sprawdziłem jedynie na Fx 3.5.11). Co prawda wspólny dla wszystkich trzech wymienionych "galerii" efekt półprzezroczystości mógłby wskazywać właśnie na jakieś problemy z dogadaniem się z grafiką - ale skoro tak samo dzieje się u Ciebie na standardowych sterownikach, no to problem będzie raczej gdzie indziej. Chyba zaczął bym teraz, tak jak wskazuje Grzegorz, właśnie od odinstalowania wtyczek i wyłączenia jak największej liczby usług i procesów - choć to to drugie teoretycznie powinien załatwić tryb awaryjny Windowsa.
Jeszcze w międzyczasie pomyślałem, że oprócz Process Monitora można pobawić się np. http://www.rohitab.com/apimonitor - żeby coś niepokojącego wywęszyć w wywołaniach API, ale to też będzie trochę zabawy i brakuje informacji o czasach wykonania (więc głównie trzeba by liczyć na komunikaty o błędach lub mieć farta i wypatrzyć odpowiednie wywołanie).
Mirek
Moderator

Wróć do Przeglądarka Firefox