Jestem nowy na forum, jednakże Firefoxa używam od bardzo dawna, prawie od kiedy przeglądarka zaczęła istnieć i dopiero zaczynała zdobywać popularność.
Cieszę się, że w końcu doczekaliśmy czasów gdzie jest alternatywa dla Internet Explorera, dziś jest ich nawet więcej. Mimo to wciąż najbardziej podoba mi się Firefox. Dlatego też, wiadomości o kolejnych wersach i o przyszłości Firefoxa zawsze wzbudzały moje zainteresowanie. Jednak dopiero informacje o czwartej wersji mocno mnie zaintrygowały a powodem tego była zmiana interface-u. Zmiana wyglądu i rozmieszczenia opcji zakładająca zminimalizowanie pasków narzędziowych. Bardzo mi odpowiada ta nowa filozofia. Do tej pory wszystkie przeglądarki jakich używałem (IE, Netscape, Firefox, kiedyś Opera) używały starego wydawałoby się wręcz standardu. Od razu zainteresowałem się screeanami pokazującymi pierwsze projekty. Najbardziej zaintrygował mnie brak starych opcji typu: Plik, Edycja, Widok itd. Chciałem się czegoś dowiedzieć na ten temat, więc zwiedziłem dokładnie blog osoby odpowiedzialnej za projekt nowego interfaceu, czyli Stephena Horlandera. (http://stephenhorlander.com/). Niestety, nie znalazłem żadnych informacji na ten temat. Dlatego doszedłem do wniosku, że prace trwają i jeszcze myśli się nad dokładnym jego funkcjonowaniem. Niemniej jednak nie przestałem o tym myśleć i zastawiałem się jak będzie to menu działać ?
Jeden przycisk nie mógł otwierać wielgachnego menu zawierającego wszystkie dostępne opcje. Przycisk musiał otwierać coś w rodzaju podmenu, z którego wybierałoby się kolejną kategorię a następnie już opcję albo otwierać zupełnie nowe "ograniczone" menu podobne do tego jakie mamy w Chromie. Żadna z tych idei mi nie odpowiadała. Jedna zakłada więcej klikania i grzebania w podmenu, nawet gdyby było to wymyślone na tyle sprytnie aby ograniczyć te "schodki" i tak zastosowanie takiego rozwiązania wiązałoby się z dodatkowymi zmniejszającymi szybkość dostępu operacjami, jakie przeciętny użytkownik musiałby wykonać. Drugi pomysł nie podobał mi się ze względu na ograniczanie ilości tych opcji. dziś , wiedzę że brakuje np. takich elementarnych jak kopiuj i wytnij. Fakt, można użyć klawiatury, kliknąć prawym przyciskiem i są jednak uważam, że czasem wygodniej sięgnąć do opcji dostępnej w pasku na górze. Czy na prawdę nie dało się pogodzić, nowego wyglądu z szybkim dostępem do starych opcji ? Zacząłem się and tym zastanawiać. Pewnego dnia, wstałem z rana i wpadłem na pomysł, który potem zmieniałem, modyfikowałem aż w końcu wymyśliłem wygląd i nowe funkcjonowanie tego samego.
Niestety nie jestem informatykiem, nie posiadam też wystarczającej znajomości angielskiego aby z dużą swobodą , mimo że rozumiem tekst pisany swobodnie komunikować się na forum dev Firefoxa. Nie napiszę więc programu i mam ograniczone możliwości w przekonywaniu do samego pomysłu. Szczególnie, że też nie znam się na programach graficznych i projekt jest narysowany w Paincie, myślę że na tyle dobrze, że da się zrozumieć jednak po skontaktowaniu się z ludźmi odpowiedzialnymi za rozwój przeglądarki, mam wątpliwości czy zostałem przez nich dobrze zrozumiany. Szczególnie, że porównano moje menu do menu z Microsoft Office... Co dla mnie jest kompletnym pomyleniem... Innymi słowy piszę tego posta po to aby pokazać pomysł i poznać opinie oraz wykryć potencjalne nieporozumienia wynikające z mojej nieprofesjonalnej prezentacji. A robię to po to aby móc używać nowego interface-u Firefoxa nie tracąc szybkiego dostępu do szybkich opcji. Myślę, że można byłoby chociaż dodać to menu jako jakąś alternatywę włączaną np. z poziomu opcji. Nie upieram się aby było to domyślne menu.
Jedno jest dla mnie pewne, wyłączenie pomarańczowego przycisku i powrót do File, Edit, VIew zupełnie psuje zabawę z nowym interface-m.
Magiczny przycisk jak powiedział Tomek, przestaje być magiczny. Mój pomysł, nie wiem czy się spodoba, ale na pewno ma coś z magii
To jest adres do mojego bloga gdzie znajduje się moja prezentacja: http://davidpohl.wordpress.com/
Aby uniknąć nieporozumień podam po polsku jak to wg mnie powinno działać. Aha, ostateczny wygląd menu jest na samym dole, ten taki jakby ładniej narysowany.... W innych rysunkach pokazywałem tylko sposób funkcjonowania, który sprawi, że menu będzie mogło przybrać mały, dyskretny wygląd. Samo działanie wyobrażam sobie bardzo prosto. Samo menu będzie proste a jego działanie bynajmniej nie będzie jakieś graficznie skomplikowane. Sama prostota. Tak sobie to wyobrażam:
- Zamiast jednego pomarańczowego przycisku, będą dwa. Jeden przybierze wygląd loga Firefoxa, drugi będzie pomarańczowy.
- Pomarańczowy będzie otwierał menu Zakładki, logo Firefoxa menu opcji.
- Menu opcji przybierze wygląd trzech pasków, belek np. Plik , Edycja, Widok.
- Aby nie zajmowały zbyt wiele miejsca, będą częściowo zakryte, tak aby widać było tytuł, natomiast nazwy samych opcji będą zakryte.
- Przesuwając kursor na pasek "Plik" pasek rozszerzy się do pełnego rozmiaru.
- Aby menu nie było zbyt obszerne przy rozszerzeniu, najpierw zabierze trochę miejsca pozostałym dwóm paskom, a potem poszuka miejsca poza. Jednak to tylko proces wg którego ma działać, użytkownik tylko przesunie kursor na żądane menu, natychmiastowo uwidoczni się ono a pozostałe się trochę zakryją. Przesuwając kursor na sąsiedni pasek np. Widok rozszerzy się ono kosztem tegoż pasku Plik oraz Edycja.
- Do tej pory mój pomysł daje szybki dostęp do trzech "belek" czy też inaczej nazywając "pasków" ale co z Historia , Narzędzia i Pomoc ?
- Dlatego też wymyśliłem podwójne działanie "pomarańczowego przycisku" !!! W chwili gdy klikniemy logo Firefoxa, przycisk obok, ten pomarańczowy przybierze kolor dajmy na to zielony i zmieni opis. Np. z Zakładki na Change , Zmiana.
- Po kliknięciu wskazaniu tego przycisku (wystarczyć będzie tylko wskazanie) belki się zmienią i zamiast Plik, Edycja, Widok ukażą się "belki czy też inaczej zwąc paski" Historia, Narzędzia , Pomoc.
- Tak więc nie wchodząc w przycisk opcji (logo Firefoxa) uruchamiamy przyciskiem obok (wtedy pomarańczowym) menu Zakładki, jednak po uruchomieniu menu Firefoxa przycisk do tej pory pomarańczowy zmienia kolor i opis służąc od tej pory za przycisk nawigacji pomiędzy jedną trójką "cards" a drugą.
- Nowy sposób nawigacji w podmenu belek, pasków będzie polegać na wchodzeniu w pod opcje lewym przyciskiem a wychodzeniu prawym.
Jestem bardzo ciekaw Waszych opinii na temat mojego pomysłu i prezentacji , wydaje mi się , ze ten pomysł ma na prawdę wiele zalet. Chętnie jednak wysłucham uwag krytycznych.
Pozdrawiam,
Dawid