MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Firefox 4 beta - Wasze opinie

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Odp: Firefox 4 beta - Wasze opinie

Postautor: sloter » 24 sierpnia 2010, 21:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 (6E2B3C0C-1D01-E0CB-5CA5-07DC753722CE) Firefox/3.6.8

Witam nie wiem dlaczego ale małpa (@) mi nie działała zamiast tego mialem (") ale sprawdziłem język klawiatury i nic czy ktoś się już z tym spotkał??
sloter

Postautor: Tomek » 24 sierpnia 2010, 21:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.2.8) Gecko/20100724 Firefox/3.6.8

sloter pisze:Witam nie wiem dlaczego ale małpa (@) mi nie działała

Ale już działa? Miałeś to tylko w becie Fx czy w poprzednich wersjach także?
sloter pisze:czy ktoś się już z tym spotkał?

Z czym? Z tym że coś nie działało a za chwilę działało poprawnie.... w wersji beta to więcej niż oczywiste. W niej z definicji dużo rzeczy ma prawo się zachowywać dziwnie. Trzebaby sprawdzić na nowym profilu itp itd.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Grzegorz » 25 sierpnia 2010, 06:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

sig pisze:Nie widzę takowego pliku. Gdzie go stworzyć?

http://mozillapl.org/wiki/?title=Zastos ... ldid=12422
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: Bieniu » 25 sierpnia 2010, 09:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0b4) Gecko/20100818 Firefox/4.0b4

Ja miałbym propozycję co do menu w nowym Firefoksie. Mianowicie moim zdaniem powinno się ono dostosowywać do użytkownika. Tzn. pozycje nieużywane powinny być ukrywane, a pozycje często używane z podmenu powinny pojawiać się w menu głównym. Oczywiście do tego mechanizm pokazywania ukrytych pozycji musi być. Co o tym myślicie?

Dodałem ten pomysł do forum uservoice Firefoxa 4. Zapraszam zainteresowanych do głosowania i komentowania http://firefox.uservoice.com/forums/57440-firefox-4-beta/suggestions/1013061-automatically-adept-menu-to-the-user.
Bieniu

Z nami od: 27 listopada 2005, 19:38

Postautor: progosu » 25 sierpnia 2010, 12:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:2.0b4) Gecko/20100818 Firefox/4.0b4

Wg. mnie nic się nie zmieniło, przeglądarka jest tak samo wolna jak jej poprzednik.
progosu

Z nami od: 20 listopada 2009, 19:19

Postautor: Grzegorz » 25 sierpnia 2010, 12:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

progosu pisze:Wg. mnie nic się nie zmieniło, przeglądarka jest tak samo wolna jak jej poprzednik.

To prawda, w dalszym ciągu jest dostępna na licencji MPL/GPL/LGPL :]
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: Tomek » 25 sierpnia 2010, 13:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0b4) Gecko/20100818 Firefox/4.0b4

Wg. mnie nic się nie zmieniło, przeglądarka jest tak samo wolna jak jej poprzednik.

Oczywiście testujesz ją na nowym czystym profilu, bez zaleciałości ze starych wersji Fx?
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: dexter » 26 sierpnia 2010, 08:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0b5pre) Gecko/20100824 Minefield/4.0b5pre

-moz-element wygląda całkiem interesująco. Ciekawe, czy przyjmie się w innych przeglądarkach.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: grzels0 » 26 sierpnia 2010, 20:33

Przeglądarka: 12345

Witam wszystkich na tym forum ; )
Mam pytanie: Czy występują jakieś skróty klawiaturowe dla nowej bety Firefox'a 4.0? Chodzi mi głównie o Tab Candy (Firefox Overview).
Co do opinii nt. FF'a 4.0... Jak dla mnie dużo lepiej wygląda niż poprzednia generacja, bardzo miło, iż oferuje akcelerację GPU (na D2D). Ogólnie jestem zadowolony, oby tak dalej! :)
grzels0

Postautor: Grzegorz » 27 sierpnia 2010, 09:48

Jeśli wierzyć testom szybkości od Microsoftu, to ta akceleracja D2D w Firefoksie 4.0b jest kilkadziesiąt razy wolniejsza niż w IE9Pre.

Grzegorz
Moderator

Postautor: sig » 02 września 2010, 09:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:2.0b4) Gecko/20100818 Firefox/4.0b4

Wczoraj znikneły mi z paska "głównego" ikonki rozszerzeń czyli quciknote oraz imtranslator, być może jakiś bug ale :
1) restart przeglądarki załatwił sprawę
2) może to mieć związek z wstawieniem jakiś czas temu "swobodnego odstępu" między guziki przeładuj i zatrzymaj, celem uzyskania widoczności obu (swoją drogą rzeczowy odstęp zniknął dzisiaj ale dodałem go jeszcze raz i póki co jest dobrze).

edit: pod prawoklik/dostosuj się było żadnych ikonek z rozszerzeń, tylko te standardowe (a i to chyba nie wszystkie).
Strzeżonego backup strzeże
sig

Z nami od: 22 maja 2010, 09:44

Postautor: dexter » 02 września 2010, 09:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0b6pre) Gecko/20100901 Firefox/4.0b6pre

sig pisze:edit: pod prawoklik/dostosuj się było żadnych ikonek z rozszerzeń, tylko te standardowe (a i to chyba nie wszystkie).

Po drugim restarcie (gdy nie instaluje się aktualizacja) powinny wrócić.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: sig » 02 września 2010, 16:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:2.0b4) Gecko/20100818 Firefox/4.0b4

Hm żadnego okienka o aktualizacji nie było, ani przeglądarki ani któregoś z rozszerzeń.Albo jakiś "cichacz" albo inna przyczyna. w każdym razie ikonki jak najbardziej wróciły po restarcie
Strzeżonego backup strzeże
sig

Z nami od: 22 maja 2010, 09:44

Postautor: Gość » 02 września 2010, 17:09

Tomek pisze:1. Karty na górze są w porządku, od dawna używam czegoś takiego.
2. Ten magiczny pomarańczowy przycisk Firefox - dlaczego nie prowadzi do pełnego menu (Plik, Edycja, Widok, Historia, Zakładki itp itd...) - jak dla mnie pomysł chybiony - ukrywam menu po to żeby zajmowało mniej miejsca. Pojawia się dodatkowy button, ale nie oddaje on pełni funkcji menu - czyli i tak muszę włączyć menu. Idealnie rozwiązuje to dodatek "Personal menu".

Jedno jest dla mnie pewne, wyłączenie pomarańczowego przycisku i powrót do File, Edit, VIew zupełnie psuje zabawę z nowym interface-m.

Magiczny przycisk jak powiedział Tomek, przestaje być magiczny. Mój pomysł, nie wiem czy się spodoba, ale na pewno ma coś z magii ;)

Obrazek

Samo menu będzie proste a jego działanie bynajmniej nie będzie jakieś graficznie skomplikowane. Sama prostota. Tak sobie to wyobrażam.

1. Zamiast jednego pomarańczowego przycisku, będą dwa. Jeden przybierze wygląd loga Firefoxa, drugi będzie pomarańczowy.
  2. Pomarańczowy będzie otwierał menu Zakładki, logo Firefoxa menu opcji.
  3. Menu opcji przybierze wygląd trzech pasków, belek np. Plik , Edycja, Widok.
  4. Aby nie zajmowały zbyt wiele miejsca, będą częściowo zakryte, tak aby widać było tytuł, natomiast nazwy samych opcji będą zakryte.
  5. Przesuwając kursor na pasek "Plik" pasek rozszerzy się do pełnego rozmiaru.
  6. Aby menu nie było zbyt obszerne przy rozszerzeniu, najpierw zabierze trochę miejsca pozostałym dwóm paskom, a potem poszuka miejsca poza. Jednak to tylko proces wg którego ma działać, użytkownik tylko przesunie kursor na żądane menu, natychmiastowo uwidoczni się ono a pozostałe się trochę zakryją. Przesuwając kursor na sąsiedni pasek np. Widok rozszerzy się ono kosztem tegoż pasku Plik oraz Edycja.
  7. Do tej pory mój pomysł daje szybki dostęp do trzech "belek" czy też inaczej nazywając "pasków" ale co z Historia , Narzędzia i Pomoc ?
  8. Dlatego też wymyśliłem podwójne działanie "pomarańczowego przycisku" !!! W chwili gdy klikniemy logo Firefoxa, przycisk obok, ten pomarańczowy przybierze kolor dajmy na to zielony i zmieni opis. Np. z Zakładki na Change , Zmiana.
  9. Po kliknięciu wskazaniu tego przycisku (wystarczyć będzie tylko wskazanie) belki się zmienią i zamiast Plik, Edycja, Widok ukażą się "belki czy też inaczej zwąc paski" Historia, Narzędzia , Pomoc.
  10. Tak więc nie wchodząc w przycisk opcji (logo Firefoxa) uruchamiamy przyciskiem obok (wtedy pomarańczowym) menu Zakładki, jednak po uruchomieniu menu Firefoxa przycisk zmienia kolor i opis i służąc za przycisk nawigacji pomiędzy jedną trójką "cards" a drugą.
  11. Nowy sposób nawigacji w podmenu belek, pasków będzie polegać na wchodzeniu w pod opcje lewym przyciskiem a wychodzeniu prawym.

Jestem bardzo ciekaw Waszych opinii na temat mojego pomysłu i prezentacji , wydaje mi się , ze ten pomysł ma na prawdę wiele zalet. Chętnie jednak wysłucham uwag krytycznych. Bardzo proszę o odp na ten post w osobnym wątku na temat mojego pomysłu na nowe menu, który zaraz założę, Odpowiadałem najpierw tutaj ze względu na to, iż zauważyłem krytyczną opinię Tomka na temat obecnego menu w Firefox 4 beta.

Pozdrawiam,
Dawid
Ostatnio zmieniony 03 września 2010, 07:35 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 2 razy
Powód: Skrócono post, bo jest kopią tego: http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?f=15&t=40342&start=0
Gość

Postautor: Grzegorz » 03 września 2010, 08:00

Wracając do nowego menu w Firefoksie 4.0b6pre to poprawiono jego integrację z paskiem tytułowym pod Windows XP, wygląda to znacznie lepiej, choć wciąż daleko od przyzwoitości ;) Zastosowano jakiś hak, który zmniejsza wysokość paska i nakłada nań belkę z przyciskiem aplikacji.

Sprawa wygląda beznadziejnie po zastosowaniu oryginalnego,, klasycznego stylu Windows:
Obrazek

Dość ładnie na domyślnym stylu Windows:
Obrazek

I nie najlepiej pod nieoficjalnymi stylami, gdzie pomarańczowy przycisk jest tam gdzie trzeba, ale na całej długości widać nieestetyczny poziomy separator, a przyciski Minimalizuj, Maksymalizuj, Zamknij są poprzesuwane, poucinane lub nie widoczne w ogóle.
Obrazek
Obrazek

Google Chrome jako pierwsza przeglądarka odchodzi od otoczek (obramowań) wokół przycisków pasków narzędziowych, za 2-3 lata wszyscy z tego zrezygnują, a ja zostanę wielkim prorokiem UI.

Obrazek Obrazek

Grzegorz
Moderator

Postautor: Davide » 04 września 2010, 10:20

Firefox 4 wygląda beznadziejnie na Windows XP. Uważam, że na XP Firefox nie powinien "korzystać" z okna systemowego. Podobnie jak programy typu iTunes bądź np. Chrome całe okno, razem z paskiem tytułu powinno przybrać osobną skórkę. To najlogiczniejsze wyjście z tej sytuacji.
Davide

Z nami od: 27 sierpnia 2010, 10:08

Postautor: Grzegorz » 04 września 2010, 11:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Davide pisze:Firefox 4 wygląda beznadziejnie na Windows XP. Uważam, że na XP Firefox nie powinien "korzystać" z okna systemowego. Podobnie jak programy typu iTunes bądź np. Chrome całe okno, razem z paskiem tytułu powinno przybrać osobną skórkę. To najlogiczniejsze wyjście z tej sytuacji.

To najgłupsze wyjście jakie mogą zaserwować programiści. Nie po to jest systemowe API i wygląd okien, aby każdy program wynajdował koło na nowo. Przy takich programach tracisz całkowitą kontrolę nad aplikacją, gdy ta przestaje odpowiadać, nie masz dostęp do przycisków zamykania aplikacji, bo ich nie ma, zostały zastąpione widzi-mi-się autora. A sam programie nie przystaje wyglądem do reszty systemu.

Oczekuję od każdego programu, że będzie korzystał z rozwiązań systemu, z natywnych okien. Firefox 3.6 i wcześniejsze wyglądają równie dobrze pod każdą obsługiwaną wersją Windowsa, Linuksa i Mac OS X i tak powinno pozostać.

Grzegorz
Moderator

Postautor: Davide » 04 września 2010, 11:21

Grzegorz pisze:
Davide pisze:Firefox 4 wygląda beznadziejnie na Windows XP. Uważam, że na XP Firefox nie powinien "korzystać" z okna systemowego. Podobnie jak programy typu iTunes bądź np. Chrome całe okno, razem z paskiem tytułu powinno przybrać osobną skórkę. To najlogiczniejsze wyjście z tej sytuacji.

To najgłupsze wyjście jakie mogą zaserwować programiści. Nie po to jest systemowe API i wygląd okien, aby każdy program wynajdował koło na nowo. Przy takich programach tracisz całkowitą kontrolę nad aplikacją, gdy ta przestaje odpowiadać, nie masz dostęp do przycisków zamykania aplikacji, bo ich nie ma, zostały zastąpione widzi-mi-się autora. A sam programie przystaje wyglądem do reszty systemu.

Oczekuję od każdego programu, że będzie korzystał z rozwiązań systemu, z natywnych okien. Firefox 3.6 i wcześniejsze wyglądają równie dobrze pod każdą obsługiwaną wersją Windowsa, Linuksa i Mac OS X i ta powinno pozostać.

Innymi słowy nie zostawiasz suchej nitki na programistach z Google i Apple ;)
Davide

Postautor: Grzegorz » 04 września 2010, 14:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Apple wydaje oprogramowanie pod Mac OS X i przekłada ichniejsze UI na Windows. Idą na skróty. Google chce wydawać najmniejszym kosztem programy na wszystkie systemy, też idzie na łatwiznę, olewając biblioteki systemowe: i tak mamy Picassę dla Linuksa działającą na WINE, Chrome nie wykorzystujące systemowego obramowania okien itd. Dla mnie to minus. Programiści przyjęli takie rozwiązania najprawdopodobniej z lenistwa, nie ze względu na użytkowników. Ja lubię jak system i programy wyglądają spójnie, a nie gdy każda aplikacja przypomina choinkę na święta.

Grzegorz
Moderator

Postautor: Davide » 04 września 2010, 16:01

No dobra, ale chyba nie sądzisz, że Firefox na Windows XP może wyglądać jak na tych screenach. Coś trzeba wymyślić. Różnica w stylach między XP a Vistą jest drastyczna. Nowy styl pasuje do Visty, ale już jak pięść do nosa ze środowiskiem XP. Można byłoby zrobić, tak:standardowe menu zintegrować z środowiskiem XP, nowe menu zaś z nową skórką. Innego wyjścia wg mnie nie ma. Wszyscy narzekają na wygląd Firefoxa 4 (z nowym przyciskiem), nie tylko w Polsce, wystarczy wejść na fora Mozilla innych krajów świata.

Ewentualnie użytkownikom XP przy zmianie menu na nowe dać możliwość zastosowania alternatywnej oficjalnej skórki. Np. przy zmianie menu, wyskakuje okienko i pyta: "Razem z menu ustawić pasującą stylowo skórkę ? " To już na pewno nie jest pójście na łatwiznę. Dajesz wybór.
Davide

PoprzedniaNastępna

Wróć do Przeglądarka Firefox