Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.9) Gecko/20100824 Firefox/3.6.9
Tomek pisze:Nie wiem czy jestem w stanie pojąć te makiety, ponieważ same strzałki niewiele mówią. Pewnie zaraz się okaże że czegoś nie rozumiem że to nie jest tak jak myślę.
To dobrze, że mi o tym mówisz, dzięki temu resztę mogę wytłumaczyć tekstem bądź poprawić makiety. W każdym razie nim zacznę brać się za profesjonalne prezentację, bo mam zamiar poszukać pomocy wśród znajomych lub rodzinie, to zależałoby mi aby zebrać opinie co do samych pomysłów. Słuchajcie, ja rozumiem, że jest to mankament nie umieć zrobić profesjonalnej prezentacji, ale czy tylko z tego tytułu ma wszystko iść na marne ? Zrobię tą prezentację, ale najpierw chcę wybrać najlepszy pomysł. Chcę rozważyć za i przeciw.
Tomek pisze:O pierwszej makiecie nie mówię nic - nie wiem kompletnie o co w niej chodzi.
To jest mój drugi pomysł: http://davidpohl.wordpress.com/2010/09/08/new-idea-without-left-click-without-extanding-or-very-little-only-shortcuts/Ten prawie ostatni. W pierwszej makiecie pokazałem, że na miejsce jak wy to nazywacie "favikony" umieściłbym przycisk do "historiii, favoikone , tylko przeniósł na prawo. Tam gdzie jest obecnie (po prawej na pasku adresu) . Z przycisku, który ma służyć uruchamianiu "zakładek" w obecnej becie, zrobiłbym przycisk uruchamiający opcje "Widok". Zakładki przeniósł bym tam gdzie w każdym moim pomyśle, czyli na górę , na prawo do pomarańczowego przycisku. Jak w każdym moim pomyśle dodałbym też również przycisk w kształcie loga, który będzie uruchamiał menu.
Tomek pisze:Co do drugiej - nie wiem na jakiej zasadzie miałoby nastąpić przełączanie pomarańczowego buttonu z menu np. plik na narzędzia.
Jak w każdym z moich dotychczasowych pomysłów opierających się na "change button" działałby on w podobny sposób. Tzn. wytłumaczę to na zasadzie przykładu.
Powiedzmy, że chcę wejść w opcje narzędzia. W tym drugim pomyśle, zamiast używać
nazwy "change" która może nic nie mówić postanowiłem
użyć nazwy konkretnej opcji, szczególnie że drugi pomysł zakładał ich
zmniejszoną ilość. Trudno było, użyć nazwy opcji gdy zmieniałem
całe trójki (pierwszy pomysł), w drugim pomyśle było to o wiele bardziej naturalne. Tak więc przykład: Chcę wejść w opcje "narzędzia" czyli Tools. Klikam button wyglądający jak logo Firefoxa. Otwiera się menu, domyślnie Plik/Edycja. W tym momencie mój kursor jest wciąż na przycisku logo. Aby wejść w "tools" jedyne co należy zrobić to ruszyć tym kursorem lekko w prawo i najechać na zielony przycisk
(czyli ten, który był koloru pomarańczowego i służył do uruchamiania bezpośrednio zakładek, przed uruchomieniem menu opcji kliknięciem przycisku loga) . Nie trzeba go nawet klikać, wystarczy najazd. Gdy najedziemy, na dole opcje File/Edit zminią się na Tools. Teraz, schodzimy kursorem na interesującą nas pozycję. W momencie gdy najedziemy na przycisk Tools i pojawi się menu tejże opcji zielony przycisk zmienia opis na "back" czyli cofnij. Tzn, nie mniej nie więcej tylko to, że jeśli powiedzmy rozmyśliliśmy się i nie chcemy już wybierać żadnej pozycji w menu tools, możemy wrócić do punktu startu. Jeżeli postrasz sobie to wyobrazić, to zobaczysz, że przejście z File/Edit do Tools zajmie ci mniej niż sekundę.
Tomek pisze:No chyba że chodzi o ostatni zrzut na którym na dole widać coś jakby karty. No ale wtedy mamy 2 kliknięcia a nie jedno

. jeśli te karty służą do przełączania - to IMO jest lepiej niż na poprzednich makietach.
Na ostatniej makiecie przedstawiłem opcje "Help". Czyli najmniej używaną opcję z wszystkich. Używaną chyba głównie ze względu na " Check for updates" które ja przeniósłbym do Tools. Generalnie mój drugi pomysł można byłoby rozwiązać na dwa sposoby:
sposób 1(ten na makietach): zielony przycisk służy wejściu do tools, Do pomocy wchodzimy przyciskiem znajdującym się na dole menu. Pomysł zakłada, że na starcie
uruchamia się nam dwójka File/Edit a my mamy możliwość szybkiego przełączenia do Tools i równie szybkiego powrotu przy użyciu najazdu na zielony przycisk, który zmiana opis w zależności czy jesteśmy w Files/Edit czy też w tools. Do pomocy zaś wchodzimy ciskając przycisk "
(?) Help" . W makiecie przedstawiającej opcję Help, zamieściłem również na dole skróty do , Tools i File / Edit aby móc szybko przejść do tamtych opcji. Ten element jeszcze nie jest do końca przemyślany, chciałem tylko poddać pomysł. Ale równie dobrze można byłoby wychodzić przyciskiem zielonym na którym pisałoby Back. Zgadzam się tu jest pewna nieścisłość.
To był tylko pomysł z pytaniem do Was jakby Wam to pasowało.
sposób 2: Mógłby polegać na zmianie całych dwójek. Jego największym plusem byłaby większa "spójność logiczna". Tzn.uruchamiamy domyślną dwójkę,
i przełączamy na drugą dwójkę. Nie zaś uruchamiamy logiem dwójkę a potem przełączamy na jedynkę (tools) bądź jedynkę (Help) Łatwiej byłoby temu pomysłowi nadać miłą szatę graficzną co nie znaczy, że poprzedniemu się nie da. Z tym, że ze względu na przydługie nazwy w opcjach Tools i Help trzeba byłoby użyć rozszerzania i przykrycia na starcie części nazw. Dlatego na makiecie
drugiego pomysłu użyłem
sposobu pierwszego, nie podobało wam się rozszerzanie.
Tomek pisze:Zaś zastosowanie osobnych buttonów do "Edycja" itp itd można bez problemu uzyskać za pomocą dodatku Personal Menu.
Nie do końca o to mi chodzi. To co jest dla mnie najważniejsze w menu to jego szybki dostęp, ale również estetyka.
Tutaj mówimy o moim trzecim pomyśle.który zakłada aby na miejsce obecnych trzech przycisków "stop" , odśwież" i "home", które zostaną przemieszczone i zmienione wprowadzić trzy przyciski/ skróty do opcji mających
największy związek z samą stroną. Czyli
"Widok", gdzie mogę np. zwiększać rozmiar tekstu , wybierać kodowanie itd.
"Edytuj", gdzie mam opcje typu: kopiuj, wytnij. Oraz
"Historia" gdzie uzyskuję dostęp do historii przeglądanych stron. W tej sytuacji zostają mi już tylko trzy opcje jak Plik, Narzędzia, Pomoc, które będą uruchamiane i używane za pomocą menu takiego jak w każdym z moich pomysłów.
Z tym, że zamiast przełączać się pomiędzy trójkami, bądź dwójkami tym razem będziemy przełączać się pomiędzy jedynkami. Jak jest różnica ? Olbrzymia, dodatki mają to do siebie, że nie zawsze wyglądają jak należy. Mi chodzi po prostu o to aby domyślne dojście do menu brało pod uwagę te warunki:
1. Rozwiązanie jest domyślne, ja nie muszę instalować żadnych dodatków, czego nie lubie robić a pomysł sam w sobie wg mnie o wiele lepszy niż wersja nightly.
2. Super szybki odstęp do każdej opcji (jak obecnie) może za wyjątkiem pomoc.
3. Rozwiązanie estetyczne.
4. Zachowuje wszytko co dobre z dzisiejszych rozwiązań.
Gdybym miał użyć dodatku to otrzymałbym skróty do każdej opcji. A ja nie potrzebuję do każdej. Po prostu zamiast używać skomplikowanych menu część opcji wyeksportuję do skrótów, trzy opcje zamiast trzech które zniknął w tym miejscu co teraz. Czyli tak jak jest obecnie na prawo od przycisków strzałek będą trzy przyciski, tyle że o innej funkcji.
Tomek pisze:Nie rozumiem też dlaczego historia ma być zamiast favikony.... Jak dla mnie favikony są b. ważne, ta która pojawia się przy adresie pozwala mi potem przypomnieć sobie co jest pod zakładką...
Mowa o drugim pomyśle. Historii nie ma zamiast favikony, Favikone przeniosłem na prawo jak pokazuje strzałka. Tam gdzie jest teraz. Natomasiat w tamtym miejscu byłby przycisk uruchamiający historię.
Tomek pisze:A tak zupełnie na marginesie - ostatnio odpaliłem Operę... tam "magiczny button" jest rozwiązany rewelacyjnie. Ma po prostu wszystko w sobie.
Mi się nie podoba. Jak np. chcę wejść w kopiuj ( a czasem uzywam w tym celu menu) to muszę kliknąć button uruchamiający menu główne potem schodzić w dół , szukać odpowiedniej kategorii , rozwijać ją na prawo i dopiero klikam kopiuj... Straszne.

Obecnie w Firefoxie klikam edycja i wręcz instynktownie schodzę do kopiuj. Dlatego w każdym moim pomyśle zwracam uwagę na szybkość dostępu. Wolę szukać sposobu na uruchamianie obecnych menu w nowym interfasie niż godzić się na jakąś wielostopniową mordęgę.
INFORMACJA:Bardzo proszę przy wpisywaniu uwag dotyczących moich pomysłów odwoływać się do numerów pomysłów. Każdy z osobna żyje bowiem własnym życiem.
Teraz w każdym z moich postów wpiszę: pierwszy pomysł , drugi, trzeci. Bardzo proszę.