MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

po raz pierwszy w kurierze poczty

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

po raz pierwszy w kurierze poczty

Postautor: michalk24 » 10 lipca 2002, 21:02

Przeglądarka: -

hmm :o jakos tak siem sobie dziwię że postanowiłem przejśc na Mozillę :lol:
ale jak na razie nie mam większych problemow tyle że kurier popczty...
mam do niego kilka spraw...
1 utworzyłem kilka kont, skonfigurowalem serwery, podałem hasła i wszystko ok tylko że nie mogę odebrać z nich poczty za jednym razem tylko cały czs muszę odbierz>konto1 i tak cały czas, druga sprawa z odbieraniem to to czy jest gdzies może podglad prcentowy odebrania plikow z serwera? takie cos jak w outlooku, bo jak mi znajomy przysle cos strasznie wielkiego to nie bede wiedzial ile tego jeszcze do konca zostalo a na modemie....

2 znacie jakies dobra pl serwery news? (dyskusyjne)

3 czy można ustawic wyswietlanie maili tak jak w outlooku tzn ze mam liste maili z tytulami nadawcami rozmiarami zalacznikami.... a dopiero gdy klikne na jeden z nich dwa razy otwiera on się??

4 czy mozilla moze wyswietlac wiadomosci w trybie html?

5 czy jest opcja aby wiadomosci html i txt byly roznie zaznaczane?

6 no to by było na tyle

pozdro dla Mozilla users

from new mozilla user
michalk24

Z nami od: 10 lipca 2002, 15:25

Re: po raz pierwszy w kurierze poczty

Postautor: E2rd » 10 lipca 2002, 22:16

1 A próbowałeś opcji 'Pobierz wszystkie nowe wiadomości'?
- Ctrl+Shift+T
- Plik -> Pobierz nowe wiadomości z -> Pobierz wszystkie nowe wiadomości
- Strzałeczka z boku przycisku Pobierz

1a Podgląd procentowy... Nie ma. Tylko w pasku statusu "Odbieram wiadomość x z y".

2 news.tpi.pl?

3 Tak (za wyjątkiem załączników) - klikaj w preferencje, przycisk na końcu tytułów listy wiadomości, kreskę oddzielająca listę od treści.... i w co jeszcze chcesz

4 Tak - preferencje lub shift+przycisk <nowa, odpowiedz>

5 Nie.
Możesz za to oglądać wiadomości HTML jako zwykły tekst 8)

6 <no comment> :wink:
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: michalk24 » 10 lipca 2002, 22:39

7 wysyłanie poczty:

mam 5 kont i każde podpiąłem pod inny serwe smtp(niewiem czy to nie był mój błąd) teraz próbując wysłać maila z jakiegokolwiek konta "nie można się połączyć z serwerem smtp"(czy cos takiego) trzy konta są na różnych serwerach tylko dwa są na tym samym (o2.pl) czy ktos mial podobne problemy?

8 sorry za to że nie dopisałem tego do poprzedniego posta ale poprostu wtedy nie probowalem

9 mysle ze to bedzie na tyle, lecz jestem w tym nowy i muszę się troche oswoić z tym programem. dlatego przepraszam za te wszystkie "głupie" pytania, ale muszę jakoś się nauczyć obsługiwać tego "potwora" :D

10 odpowiedz do
da się to jaoś wyłączyć żeby zawsze zamiast tego pola podczas tworzenia nowego listy było Do: ?
Ostatnio zmieniony 11 lipca 2002, 08:30 przez michalk24, łącznie zmieniany 1 raz
michalk24

Re: po raz pierwszy w kurierze poczty

Postautor: pbartecki » 10 lipca 2002, 23:41

1) dodam jeszcze, że należy zapamiętać hasła do poszczególnych kont w Menedżerze haseł w takim przypadku.

1a) Zgadzam się, że potrzebujemy ładniejszego okienka przy pobieraniu wiadomości. Na razie niewiele się tu rusza i pasek w prawym dolnym rogu nie oddaje dokładnie rzeczywistości (eufemizm, bo w ogóle nie oddaje ;). Odpowiedni błąd na Bugzilli: http://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=61139
ale ja jestem za implementacją zupełnie oddzielnego okna do pobierania wiadomości - błąd: http://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=103875 - dlatego proponuję oddawanie na niego głosu: http://bugzilla.mozilla.org/votes.cgi?a ... _id=103875

4) Tak zarówno Mozilla jak i Kurier Poczty mogą wyświetlać wiadomości z prawidłowo zakodowanym kodem HTML (z nieprawidłowym też spróbują sobie poradzić).

5) To może być ciekawa opcja... ?? W Bugzilli jeszcze nic na ten temat nie ma. Czy to się przydawałoby ??
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

przy stracie

Postautor: michalk24 » 11 lipca 2002, 19:00

kuriera poczty domyślnie jest owierany i wyświetlana zawartość pierwszego konta z góry, jest to moje priv konto i nie chcę aby przy starcie programu były wyświetlane wszystkie wiadomości jakie mam! da się to jakoś zmieić? np zeby pierwsze wyświetlane były foldery lokalne?
michalk24

Re: przy stracie

Postautor: pbartecki » 11 lipca 2002, 23:31

Należy uczynić inne konto domyślnym - można nawet w tym celu utworzyć jakieś konto nowe niekoniecznie z prawidłowymi danymi.

Nie da się uczynić Folderów lokalnych kontem domyślnym.
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Wysyłanie poczty

Postautor: E2rd » 12 lipca 2002, 11:53

michalk24 pisze:7 wysyłanie poczty:
mam 5 kont i każde podpiąłem pod inny serwe smtp(niewiem czy to nie był mój błąd) teraz próbując wysłać maila z jakiegokolwiek konta "nie można się połączyć z serwerem smtp"(czy cos takiego) trzy konta są na różnych serwerach tylko dwa są na tym samym (o2.pl) czy ktos mial podobne problemy?

Nadal masz ten problem?
Sprawdź najpierw czy nazwy serwerów są na pewno właściwe (np. dla o2.pl będzie to smtp.o2.pl), czy port jest NIE wypełniony itd.
Czy ustawiłeś w ogóle domyślny serwer SMTP (ten w Konfiguracja kont-> Serwer poczty wychodzącej)?
Sprawdź, czy jeśli przestawisz w każdym koncie na wysyłanie przez domyślny serwer SMTP, to się coś poprawi. Kiedyś słyszałem, że były w Mozilli problemy z wysyłaniem przez serwery "nie-domyślne". (Tylko koniecznie wybierz na liście pozycję "domyślny", a nie pozycję z nazwą serwera, który jest domyślny).

michalk24 pisze:10 odpowiedz do
da się to jaoś wyłączyć żeby zawsze zamiast tego pola podczas tworzenia nowego listy było Do: ?

Trzeba było nie wypełniać (w konfiguracji konta) pola "Odpowiedź do:" :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite