Nie wiem, czy to jest właściwy dział do zgłaszania błądów w FF, ale przy tworzeniu naszego portalu randkowego zauważono dość duży bug, o czym chciałbym zawiadomić userów przyszłego FF 4.
W wersji Firefox4 beta 6 zostało coś zepsute z wydajnością w związku z "background". Błąd polega na znacznym obniżeniu wydajności animacji przesuwalnej grafiki.
Przykład:
1. Jeśli zamiast pustego tła damy obrazek w css na całe okno - style.css:
- Kod: Zaznacz cały
HTML, BODY {background: url(photo1_1280x800.jpg) no-repeat;}
#div_photo2 {background: url(photo2_700x600.jpg) no-repeat; width: 700 px; height: 600 px;}
2. A w kodzie strony damy dużego diva np. 700 x 600 px, który jako tło ma także obrazek - index.html:
<div id="div_photo2"></div>
To podczas próby poruszania tego diva po ekranie (animacji x, y) powstają olbrzymie opóźnienia i ruch odbywa się skokowo.
Ten błąd nie występuje w FF4 beta 3, ani w 3.6, 3.5, ani żadnych wersjach Opery, Chrom, Safari etc. Zbadałem ok. 30 wersji różnych przeglądarek i jestem tym zaskoczony.
Powyższa usterka nie występuje także gdy wyłączy się tło:
HTML, BODY { background: none;}
Jest to jakiś bug występujący jedynie w FF4 beta 6. Jeśli tak zostanie w finalnej wersji Firefoxa 4, to uniemożliwi to tworzenie gier albo płynnie animowanych galerii zdjęć.
Należy to jak najszybciej poprawić.
pozdrawiam,
Lech Balcerzak