Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć do czego służy i jak działa ustrojstwo zwane "Wyszukiwanie wiadomości <ctrl+k>" dostępne na pasku narzędziowym?
Pytam poważnie, bo do dziś nie udało mi się rozgryźć sensowności tego narzędzia.
Przykład? Jest sobie kolejś, dajmy na to pajac@wp.pl (osoba fikcyjna w moim założeniu, jeśli ktoś o takim koncie istnieje - przepraszam za naruszenie dóbr osobistych
Wpisuję sobie do tego ustrojstwa "Pajac" i co mi wyskakuje? Że TB znalazł DWIE wiadomości, obydwie wysłane przeze mnie. Nie znalazł ani jednej, którą Pajac do mnie napisał.
I tak jest zawsze. Jeszcze NIGDY mimo kilkudziesięciu prób skorzystania z tego narzędzia, nie udało mi się wyświetlić faktycznej liczby wiadomości spełniającej kryteria wyszukiwania. Zawsze czegoś tam nie znajdował.
Najzabawniejsze efekty uzyskuje się od tej wersji TB (nie pamiętam, której) w której wprowadzono "Filtrowanie wiadomości <Ctrl+F>" (IMHO działające super). Biorę sobie innego fikcyjnego użytkownika osiol@wp.pl (j.w.). Dostałem od niego cztery e-maile, które po przeczytaniu skasowałem, bez odpowiadania. Wchodzę sobie do folderu "Kosz" i wpisuję "osiol" do wyszukiwarki. Znajduje mi - tradycyjnie - mniej niż faktycznie, czyli dwie. Sekundę później wpisuję "osioł" do flitrowarki (:) folderu "Kosz" i posłusznie (prawidłowo) znajduje mi CZTERY wiadomości. WTF? Ubaw po pachy!
Czy ktoś w ogóle rozumie po co jest to narzędzie i jak ono działa, skoro sprawia wrażenie, że nie działa?
Dziś przez przypadek zauważyłem jeszcze bardziej rozbrajającą rzecz. Informacje wyszukane przez to ustrojstwo są zmyślone lub wyssane z palca! Np. wysłałem sobie dziś dwie odpowiedzi do koleżanki Adamiec. Wpisałem jej nazwisko do ustrojstwa. Szokujące - znalazł obie (niestety nie znalazł żadnej z dwóch przysłanych przez nią, ale to już tradycja, że głupieje)! Patrz, patrzę... i oczom nie wierzę. TB (ustrojstwo) twierdzi, że wiadomości te zostały wysłane bez tematu i przez konto Y. Wystraszony "biegnę" do folderu "Wysłane" i widzę, że obie wiadomości MAJĄ TEMAT i zostały wysłane przez konto X. No, wypisywanie takich bredni przez to ustrojstwo to już trudno skomentować nawet...
To tak w temacie "mylenia kont pocztowych" przez TB: