MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Działanie wyszukiwarki wiadomości

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Działanie wyszukiwarki wiadomości

Postautor: trejder » 16 sierpnia 2010, 20:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Witam,

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć do czego służy i jak działa ustrojstwo zwane "Wyszukiwanie wiadomości <ctrl+k>" dostępne na pasku narzędziowym?

Pytam poważnie, bo do dziś nie udało mi się rozgryźć sensowności tego narzędzia.

Przykład? Jest sobie kolejś, dajmy na to pajac@wp.pl (osoba fikcyjna w moim założeniu, jeśli ktoś o takim koncie istnieje - przepraszam za naruszenie dóbr osobistych :D). Pajac pisze do mnie dwa maile, ja na oba odpisuje. Razem są więc cztery - dwa w koszu (usuniete po przeczytaniu) i dwa w wysłanych.

Wpisuję sobie do tego ustrojstwa "Pajac" i co mi wyskakuje? Że TB znalazł DWIE wiadomości, obydwie wysłane przeze mnie. Nie znalazł ani jednej, którą Pajac do mnie napisał.

I tak jest zawsze. Jeszcze NIGDY mimo kilkudziesięciu prób skorzystania z tego narzędzia, nie udało mi się wyświetlić faktycznej liczby wiadomości spełniającej kryteria wyszukiwania. Zawsze czegoś tam nie znajdował.

Najzabawniejsze efekty uzyskuje się od tej wersji TB (nie pamiętam, której) w której wprowadzono "Filtrowanie wiadomości <Ctrl+F>" (IMHO działające super). Biorę sobie innego fikcyjnego użytkownika osiol@wp.pl (j.w.). Dostałem od niego cztery e-maile, które po przeczytaniu skasowałem, bez odpowiadania. Wchodzę sobie do folderu "Kosz" i wpisuję "osiol" do wyszukiwarki. Znajduje mi - tradycyjnie - mniej niż faktycznie, czyli dwie. Sekundę później wpisuję "osioł" do flitrowarki (:) folderu "Kosz" i posłusznie (prawidłowo) znajduje mi CZTERY wiadomości. WTF? Ubaw po pachy! :)

Czy ktoś w ogóle rozumie po co jest to narzędzie i jak ono działa, skoro sprawia wrażenie, że nie działa?

Dziś przez przypadek zauważyłem jeszcze bardziej rozbrajającą rzecz. Informacje wyszukane przez to ustrojstwo są zmyślone lub wyssane z palca! Np. wysłałem sobie dziś dwie odpowiedzi do koleżanki Adamiec. Wpisałem jej nazwisko do ustrojstwa. Szokujące - znalazł obie (niestety nie znalazł żadnej z dwóch przysłanych przez nią, ale to już tradycja, że głupieje)! Patrz, patrzę... i oczom nie wierzę. TB (ustrojstwo) twierdzi, że wiadomości te zostały wysłane bez tematu i przez konto Y. Wystraszony "biegnę" do folderu "Wysłane" i widzę, że obie wiadomości MAJĄ TEMAT i zostały wysłane przez konto X. No, wypisywanie takich bredni przez to ustrojstwo to już trudno skomentować nawet... :)

To tak w temacie "mylenia kont pocztowych" przez TB:
trejder

Z nami od: 20 stycznia 2005, 15:31

Odp: Działanie wyszukiwarki wiadomości

Postautor: Grzegorz » 17 sierpnia 2010, 07:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Wyszukiwanie działa poprawnie tylko dla kont z włączoną synchronizacją, inne nie są indeksowane poprawnie. Być może tutaj lezy przyczyna problemu?
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: trejder » 17 sierpnia 2010, 07:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Grzegorz pisze:Wyszukiwanie działa poprawnie tylko dla kont z włączoną synchronizacją, inne nie są indeksowane poprawnie. Być może tutaj lezy przyczyna problemu?

To na pewno MOŻE być odpowiedź na pytanie, dlaczego wyszukiwarka nie znajduje wszystkich wiadomości. Ale z pewnością nie wyjaśnia, dlaczego wyświetlane są brednie i informacje wyssane z palca? Np. takie, że wiadomość nie ma temat mimo, że ma, albo - że została wysłana z innego konta niż faktycznie.
trejder

Postautor: Grzegorz » 17 sierpnia 2010, 07:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Wadliwe wyszukiwanie i wyświetlanie właściwości wiadomości może wynikać z "bałaganu w bazie maili", porządkowanie może tu przynieść pewną poprawę. Masz może możliwość pobrania (tej samej) poczty na nowym profilu i sprawdzenia czy tam problem się powtarza?
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: trejder » 17 sierpnia 2010, 08:53

No, niestety możliwości takiej raczej nie mam, gdyż od lat stosuję zasadę, że lokalny klient pocztowy (tu: TB) pobierając pocztę z serwera, kasuje ją. OK, spróbuję przez jakiś czas potestować wyszukiwarkę na nowym profilu i jeśli znajdę coś znaczącego, to tu dopiszę. Na razie temat można chyba zamknąć jako nierozwiązany.
trejder

Postautor: stean » 05 listopada 2010, 14:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101026 Firefox/3.6.12 (.NET CLR 3.5.30729)

Witam,
dopiszę się do tego wątku, program TB jest naprawdę dobry, ale z tym filtrowaniem i wyszukiwaniem jest rzeczywiście nie do końca poprawnie. Wyszukuje szybko, sprawnie to fakt. Nie mam raczej problemów tych co trejder ale podobne. TB nie wyszukuje dobrze słów w treści wiadomości. W nagłówkach, tematach, adresatach itp. rodzi sobie ok, ale to co wyprawia z treścia to porażka. Popróbujcie u siebie jeżeli macie folder z dużą ilością maili. Wypatrzcie sobie jakieś słowo w środku maila zróbcie CTRL-F w mailu z tym słowem dla pewności czy szuka w samej treści pojedyńczego maila, tam znajdzie. Teraz spróbujcie zrobić z tego filtr w katalogu, lub wyszukiwanie globalne. Większości wyrażeń w treści wiadomości TB nie znajduje. Foldery mam zaindeksowane. Dziwna sprawa. Jeżeli on korzysta tylko z indeksowania wiadomości przy wyszukiwaniu treści to nigdy nie będzie poprawnie szukał słów w treści. Coś tu jest nie tak. Głupi Outlook Express radzi sobie bez problemów z tym, poza tym że jest wolny. Macie te same spostrzeżenia ? Przy takim wyszukiwaniu nie można ufać TB. Po za tym program świetnie sobie radzi.
stean

Postautor: stean » 05 listopada 2010, 15:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101026 Firefox/3.6.12 (.NET CLR 3.5.30729)

Dodam jeszcze ze program potrafi wyszukiwać słowa w treści których nie ma. Np. szukam lokalnie w folderze 2010 w treści słowa "PILZ", mam je w wielu mailach, znalazł tylko 1 maila w którym te słowo na dodatek nie występuje. Dziwna sprawa. Mam uporządkowane foldery z wybraną opcją uwzględniania w wynikach wyszukiwania. Dla pewności zrobiłem czynności naprawiające, ale to nic TB wyszukuje w treści jak mu wygodnie, a najczęściej nic nie znajduje, poprawnie działa tylko przy szukaniu tematu, adresata lub nadawcy. Proszę o opinie czy macie podobnie.
stean

Postautor: Mirek » 05 listopada 2010, 17:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101026 Firefox/3.6.12

Przy wyszukaniu w treści najlepiej używaj wyszukiwania przez CTRL+SHIFT+F (Edycja -> Znajdź -> Wyszukaj wiadomości), bo to globalne wyszukuje chyba tylko zindeksowane pełne słowa - choć nie mam pewności - takie kiedyś odniosłem wrażenie.
A słowo PILZ może się pojawiło w jakichś nagłówkach (np. nazwa serwera) - możesz podejrzeć źródło wiadomości CTRL+U.
Tylko pamiętaj, że CTRL+SHIFT+F potrafi wyszukiwać jedynie w obrębie jednego konta (ale wraz z podfolderami).
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: stean » 05 listopada 2010, 19:05

Tak robię Mirku, problem dotyczy nie tylko globalnego wyszukiwania. Szukam metodą CTRL+SHIFT+F w folderze 2010 gdzie mam około 5 maili ze słowem "PILZ", znajduje mi tylko jeden i to ten który nie ma w treści tego słowa.
Zrobiłem dodatkową próbę ze słowem "życzenia", folder 2010 ma ich mało bo to jeszcze nie koniec roku i nie czas życzeń.
Ręcznie na piechotę znalazłem sporo wystąpień a komenda CTRL+SHIFT+F znalazła tylko 2 ! Coś tu jest ewidentnie nie tak dlatego proszę o sprawdzenie innych użytkowników, jak ktoś to potwierdzi zrobimy zgłoszenie do Bugzilli bo wyszukiwanie to podstawowa i ważna funkcja.
stean

Z nami od: 05 listopada 2010, 15:17

Postautor: Mirek » 05 listopada 2010, 20:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101026 Firefox/3.6.12

Największy folder na jakim testowałem ma prawie 1GB i nie udało mi się odtworzyć problemu. Sprawdź może czy jak wyłączysz indeksowanie (Narzędzia -> Opcje -> Zaawansowane -> Ogólne) i dla pewności skasujesz/przeniesiesz plik global-messages-db.sqlite w katalogu profilu, to czy nadal nie znajduje tych wiadomości. Potem włącz z powrotem indeksowanie, wyłącz i włącz Tb, żeby odbudował indeks (w Menedżerze aktywności zobaczysz kiedy skończy) i spróbuj ponownie odszukać.
Jeszcze dla pewności - konto, w którym szukasz nie znajduje się na serwerze IMAP?
Mirek
Moderator

Postautor: stean » 06 listopada 2010, 10:39

Konto jest na POP3. Zrobiłem tak jak poleciłeś, wyszukuje teraz lepiej, nie pokazuje już tego maila ze słowem "PILZ" gdzie go nie ma. Nadal jednak nie wyszukuje wszystkiego, skupiłem się na jednym mailu, zauważyłem że z niego wiele nie może znaleźć. Wyszukuję pospolite słowa bez polskich znaków dla pewności i inne mi znajduje a akurat w tym co sie skupiłem znajduje tylko niektóre słowa. Przeglądałem źródło tego maila wygląda normalnie, nawet w źródle szukam tych słów to je widzi, albo mam pecha albo wyszukiwanie TB zawiera jakieś błędy, które nie od razu widać, stąd nikt nie zgłasza. Spróbuję jeszcze ponownie włączyć indeksowanie ale to nic raczej nie da.
stean

Postautor: stean » 06 listopada 2010, 10:53

Zauważyłem ciekawą rzecz, która może potwierdzać błąd TB. Skopiowałem tą wiadomość, z którą są problemy do katalogu Szkice, dałem szukanie wybranego słowa i go nie znalazł (a w Szkicach mam tylko 9 wiadomości). List ten to normalna wiadomość z załącznikiem tekstowym z rozszerzeniem .PLC o długości około 260KB. Skasowałem na próbę ten załącznik i jak ręką odjął TB zaczął znajdywać te słowa, które nie widział jak wiadomość miała ten załącznik. Coś jest więc na rzeczy, że to błąd TB, przydałyby się testy innych osób.
stean

Postautor: Mirek » 06 listopada 2010, 11:02

Trochę mnie ubiegłeś, bo pisałem:
Jeśli nie masz w tamtym niewyszukiwalnym mailu jakichś tajemnic, to może zapisz go jako plik *.eml, w razie czego spakuj, zaszyfruj i udostępnij/podeślij - to dodam u siebie do jakiejś skrzynki i potestuję, też spojrzę do źródła wiadomości itp. - może uda się coś wypatrzyć.
Ewentualnie możesz sprawdzić najpierw u siebie, czy po skopiowaniu tej wiadomości do innego folderu, też jej nie znajduje.
Mirek
Moderator

Postautor: stean » 06 listopada 2010, 11:06

Skopiowałem do Szkice i nie znajduje, dopiero jak skasowałem ten załącznik wtedy znajduje. Chętnie bym dał ten email ale jak na złość to służbowy list i za bardzo nie mogę tego zrobić, zawiera on program sterujący do maszyny klienta. Spróbuję spreparować podobny z prywatnego listu, dodam załącznik tekstowy z jakiejś np. instrukcji programu, ogólnodostępnej jak uda mi się odtworzyć problem to podeślę. Dziękuję.
stean

Postautor: Gronas » 09 września 2014, 10:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/37.0.2062.103 Safari/537.36

Witam
Trochę odkopie temat. Mam ten sam problem z wyszukiwaniem - pokazuje mi tylko wiadomości wysłane, a nie te odebrane, mimo, że z klientem wymieniłem po 5 maili. Co więcej, wszystko działało jeszcze tydzień temu! A na dodatek na komputerze pracownika, który też ma tą pocztę skonfigurowaną u siebie wyszukiwanie działa poprawnie. Jakieś pomysły?

Pozdrawiam
Gronas

Postautor: dexter » 09 września 2014, 11:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:35.0) Gecko/20100101 Firefox/35.0

Czy zrealizowałeś porady podane powyżej, np. porządkowanie i odbudowa indeksu?
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Gronas » 16 września 2014, 13:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/37.0.2062.103 Safari/537.36

Nie. Jestem laikiem, zainstalowałem program do mailingu i przez długi czas działało prawidłowo. Odinstalowałem aplikacje robiąc kopie zapasową z folderu appdata, zainstalowałem nową wersje, skonfigurowałem jedno z moich kont pocztowych i sytuacja jest odwrotna - znajduje mi maile napisane do mnie, lecz nie ma tych wysłanych ode mnie. Po nadpisaniu folderu tym wcześniejszym problem jest taki jak na początku, znowu odwrotny. Na komputerze innego pracownika w dalszym ciągu wszystko jest ok, rozwija drzewko korespondencji i ma na zmianę wiadomości OD-DO. Proszę o pomoc "łopatologicznie".

Pozdrawiam
Gronas

Postautor: Gronas » 16 września 2014, 14:00

Usunąłem plik global-messages-db, wyłączyłem, włączyłem indeksowanie, uruchamiałem program kilka razy - wszystko bezskutecznie.
Gronas

Postautor: dexter » 16 września 2014, 14:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:35.0) Gecko/20100101 Firefox/35.0

Czyli powinieneś się udać do folderu Wysłane. Kliknij PPM -> Właściwości ->

Sprawdź, czy jest zaznaczone Uwzględniaj wiadomości z tego folderu w wynikach globalnego wyszukiwania.

Możesz kliknąć Napraw folder.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Gronas » 16 września 2014, 14:36

Zarówno folder Odebrane jak i Wysłane mają we właściwościach zaznaczoną opcje uwzględniania przy wyszukiwaniu. Wykonałem porządkowanie. Nadal bez zmian...
Gronas

Następna

Wróć do Klient poczty Thunderbird