MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Problem ze znacznikiem <col>

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Problem ze znacznikiem <col>

Postautor: Domel » 12 lipca 2002, 18:20

Przeglądarka: -

Jeśli wklepie taki kod:
Kod: Zaznacz cały
<table>
<colgroup>
<col title="I" />
<col title="II" />
<col title="III" />
</colgroup>
<tr>
<th>I</th>
<th>II</th>
<th>III</th>
</tr>
<tr>
<td>Ia</td>
<td>IIa</td>
<td>IIIa</td>
</tr>
<tr>
<td>Ib</td>
<td>IIb</td>
<td>IIIb</td>
</tr>
<tr>
<td>Ic</td>
<td>IIc</td>
<td>IIIc</td>
 </tr>
</table>

Mozilla nie rozpozna atrybutu title.
Powinno być tak, że po janiechaniu myszką na komórkę z Ia, Ib, Ic pojawi się tekst pomocniczy o wartości I (analogicznie z II i III).
Chciałbym zaczerpnąć informacji czy u innych dzieje się tak samo (może się mylę ale wydaje mi się, że w poprzednich wersjach Mozilli działo to dobrze)
Mam Mozillę 1.0.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Re: Problem ze znacznikiem <col>

Postautor: Jacek » 12 lipca 2002, 20:30

Domel pisze:Jeśli wklepie taki kod:
[...]
Mozilla nie rozpozna atrybutu title.
Powinno być tak, że po janiechaniu myszką na komórkę z Ia, Ib, Ic pojawi się tekst pomocniczy o wartości I (analogicznie z II i III).
Chciałbym zaczerpnąć informacji czy u innych dzieje się tak samo (może się mylę ale wydaje mi się, że w poprzednich wersjach Mozilli działo to dobrze)
Mam Mozillę 1.0.

Nie wiem co powinno byc, ale Netscape (6.2.1) tez nic nie robi. Skoro piszesz, ze ¨powinno¨ dzialac, to napisz w czym dziala...

Jacek
Jacek

Z nami od: 01 lipca 2002, 22:20

Postautor: GabrielBaines » 12 lipca 2002, 20:50

Domel pisze:Chciałbym zaczerpnąć informacji czy u innych dzieje się tak samo (może się mylę ale wydaje mi się, że w poprzednich wersjach Mozilli działo to dobrze)
Mam Mozillę 1.0.

Pod Mozillą 1.1a również nie działa. Działa natomiast title jako atrybut <tr> lub <th>, przykładowo:
<table>
<tr>
<th title="I">I</th>
<th title="II">II</th>
<th title="III">III</th>
</tr>
<tr>
<td title="I">Ia</td>
<td title="II" >IIa</td>
<td title="III">IIIa</td>
</tr>
</table>

działa już OK.
Przy okazji - skąd wziąłeś informację, że zawartość atrybutu title z tagu <col> powinna sie propagowac na całą kolumnę? (nie twierdzę, że tak nie jest - pytam tylko o konkretne miejsce w specyfikacji, bo po pobieżnym przeglądnięciu nie znalazłem).

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Postautor: Domel » 13 lipca 2002, 12:01

Jacek pisze:Nie wiem co powinno byc, ale Netscape (6.2.1) tez nic nie robi. Skoro piszesz, ze ¨powinno¨ dzialac, to napisz w czym dziala...

Jacek

Nie dziala w każdej przeglądarce ;) Ale mam nadzieje, że w przyszłości będzie.
Domel

Postautor: Domel » 13 lipca 2002, 12:14

GabrielBaines pisze:Pod Mozillą 1.1a również nie działa. Działa natomiast title jako atrybut <tr> lub <th>, przykładowo:
<table>
<tr>
<th title="I">I</th>
<th title="II">II</th>
<th title="III">III</th>
</tr>
<tr>
<td title="I">Ia</td>
<td title="II" >IIa</td>
<td title="III">IIIa</td>
</tr>
</table>

działa już OK.

Co do tego nie mam wątpliwości. Jednak przy bardzo rozbudowanych tabelach nie bardzo zdaje egzamin.
GabrielBaines pisze:
Przy okazji - skąd wziąłeś informację, że zawartość atrybutu title z tagu <col> powinna sie propagowac na całą kolumnę? (nie twierdzę, że tak nie jest - pytam tylko o konkretne miejsce w specyfikacji, bo po pobieżnym przeglądnięciu nie znalazłem).

Dokladnie to nie znalazłem ;) i sam co do tego nie jestem w 100% pewien. Udało mi się znaleźć tylko http://www.w3.org/TR/html4/index/elements.html Proszę zwróć uwagę na <col> i <COLGROUP>.
A tak przy okazji wpadłem na ten title przy okazji czegoś takiego:
<table>
<colgroup>
<col class="I" />
<col class="II" />
</colgroup>
<tr>
<th>I</th>
<th>II</th>
</tr>
<tr>
<td>Ia</td>
<td>IIa</td>
</tr>
<tr>
<td>Ib</td>
<td>IIb</td>
</tr>
<tr>
<td>Ic</td>
<td>IIc</td>
</tr>
</table>

Tutaj poszczególne kolumny były sformatowane przez CSS. Myślę, że analogiczne powinno być z title. Taki kod działa w większości przeglądarek.
Domel

title w <col>

Postautor: GabrielBaines » 13 lipca 2002, 13:02

Absolutnie się zgadzam, że konieczność dodawanie tego samego title do każdego TD w kolumnie jest bardzo kłopotliwa - powoduje między innymi zupełnie niepotrzebne zwiększenie rozmiaru strony. Zdecydowanie fajniej byłoby móc to zrobić raz w <COL>.

Przeczytałem jeszcze raz sekcję specyfikacji dotycząca <COL> i <COLGROUP> i wynika z niej, że:
1) title jest poprawnym atrybutem <COL>
2) nie jest wprost powiedziane, jak title z <COL> ma wpływać na pozostałe elementy tabli

Co ciekawe, w kodzie samej specyfikacji title jest duplikowany dla każdego td, a nie podany raz w kol - zobacz sobie source strony http://www.w3.org/TR/html4/index/elements.html
No ale to oczywiście o niczym nie świadczy, bo kod specyfikacji był pisany tak, żeby można było specyfikację przeczytać także na przeglądarkach, które nie są z nią zgodne.

Zgadzam się z Tobą, że byłoby fajnie, gdyby Mozilla obsługiwała title w <COL>. Nawet jeśli specyfikacja tego nie wymaga, to napewno nie jest to z nią niezgodne, a byłoby przydatne.

==
Gabriel.
GabrielBaines
Moderator

Re: title w <col>

Postautor: Domel » 13 lipca 2002, 13:33

GabrielBaines pisze:Co ciekawe, w kodzie samej specyfikacji title jest duplikowany dla każdego td, a nie podany raz w kol - zobacz sobie source strony

Też to zaobserwowałem. Może tak jest dla tego, że żadna przeglądarka tego by nie widziała.

Dzięki za informacje i potwierdzenie, chyba to zgłosze do bugzilli.
Domel

Re: title w <col>

Postautor: GabrielBaines » 13 lipca 2002, 21:54

Domel pisze:[...]chyba to zgłosze do bugzilli.

Bardzo dobry pomysł!

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite