MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Moje nowe menu Firefoxa - mój pomysł

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Odp: Moje nowe menu Firefoxa - mój pomysł

Postautor: Davide » 10 września 2010, 14:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.9) Gecko/20100824 Firefox/3.6.9

Grzegorz pisze:
Davide pisze:Nie będę tego komentował bo znowu cały dzień stracę , zresztą nic by to nie zmieniło. Ale co myślisz o tym: http://davidpohl.files.wordpress.com/20 ... alter2.jpg ?

Wydłuża dostęp do opcji z menu innych niż File przynajmniej o jedno kliknięcie. Całość kojarzy mi trochę z wstążkowymi panelami w RedOffice/Lotus Symphony, ale to b.luźne skojarzenie.

Absolutnie nie wydłuża. Domyślnie uruchamia się File. Dlatego też chcąc uzyskać szybki dostęp do File nie trzeba będzie wskazywać (a co dopiero klikać) żadnej zakładki. Dlatego też zakładka File znajduje się na samym dole, najdalej od położenia kursora w momencie uruchomienia menu przyciskiem loga.

Gdy chcesz natomiast wejść w Tools wystarczy że zaraz po uruchomieniu menu , najedziesz na pierwszą zakładkę u góry. Zakładka będzie się znajdywać tuż pod przyciskiem loga. Czyli zatoczysz lekki, szybki łuk kursorem. A to są milimetry.

Minimalnie dłuższy będzie dostęp do "Help" którego zakładka jest po środku a też nie uruchamia się domyślnie.

Też, widzę podobieństwo do rozwiązania z Offica jednak w tym pomyśle chodziło o to co zrobić konkretnie z tymi trzema pozostałymi opcjami. Jak już zapewne widzisz, równie ważnym czynnikiem, który determinuje funkcjonalność tego pomysłu jest niewielka ilość i odpowiednie rozłożenie zakładek.

Do File i Tools uzyskujesz tak samo szybki dostęp jak jest teraz.

Lepiej wytłumaczyłem działanie tego menu bazującego na odpowiednim ułożeniu zakładek tutaj: http://davidpohl.files.wordpress.com/2010/09/chngebuttonalterdefinition.jpg

Tak więc cały trzeci pomysł : http://davidpohl.wordpress.com/2010/09/09/my-very-last-idea-the-third-idea/daje szybki dostęp do każdej opcji z wyjątkiem Help, do którego dostęp bynajmniej nie jest długi.

Jakieś słabe strony pomysłu są widoczne ? Nie wydaje mi się :D Do trzeciego pomysłu nawet nie trzeba wykonywać żadnej prezentacji. Jest tak prosty, że nawet rysunki w Paincie świetnie go tłumaczą. :mrgreen: Oczywiście przy założeniu, że zastosuję ideę "Change button alternative".

Założenia trzeciego pomysłu:

1. Trzy przyciski do opcji na zewnątrz to: View, History i Edit

2. Prócz tego przycisk do Zakładek

3. Menu z trzema opcjami : File , Tools i Help . W tym szybki dostęp do File i Tools.

4 Super szybki dostęp (tak jak w obecnym interface Firefoxa) do każdej opcji i lekko dłuższy do Help.
Davide

Z nami od: 27 sierpnia 2010, 10:08

Postautor: Davide » 12 września 2010, 18:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.9) Gecko/20100824 Firefox/3.6.9

Davide

Postautor: Grzegorz » 13 września 2010, 07:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.9) Gecko/20100824 Firefox/3.6.9

Davide pisze:http://davidpohl.wordpress.com/2010/09/10/my-ultimate-idea-the-fourth-idea/

Makiety są teraz bardziej zrozumiałem, wygląda to interesująco.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: Davide » 13 września 2010, 13:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.9) Gecko/20100824 Firefox/3.6.9

Grzegorz pisze:
Davide pisze:http://davidpohl.wordpress.com/2010/09/10/my-ultimate-idea-the-fourth-idea/

Makiety są teraz bardziej zrozumiałem, wygląda to interesująco.

No bo ten pomysł jest prostszy w przedstawieniu w Paincie. Nie ma change buttonu :D Chociaż poprzednie prezentacje mogłem wykonać lepiej. Tzn, pierwszy pomysł jest wg mnie dobrze przedstawiony ale drugi to już może mniej. Nawet ktoś z Mozilli zostawił mi komentarz w poście o trzecim pomyśle , że nie kuma pierwszej makiety, że gubi się w tych strzałkach itd... No przyznaje, że trochę się śpieszyłem. Przychodził mi do głowy pomysł za pomysłem. Jeden lepszy od drugiego. I w końcu wymyśliłem ten najlepszy, bo nic nie zmieniający w interface Horlandera. Jak na niego wpadłem czułem, że to ten właściwy, biorący pod uwagę krytykę poprzednich itd. Wykorzystujący jeden przycisk, maks dwa, czyli tyle ile obecnie jest. Co daje większe szanse na jego zrealizowanie. I najważniejsze, odpowiada na to czego szukałem od początku czyli menu o szybkim dostępie do każdej opcji. Przyłożyłem się dodatkowo aby wszytko było przedstawione jak najdokładniej, zadbałem o opisy. Sam jestem zdziwiony , że w końcu mi wyszło :P (gdybym umiał wcześniej od razu wymyśliłbym coś uruchamianego jednym przyciskiem i spełniającego moje założenia) Bo serio, ja nie trawię tych dzisiejszych menu wielostopniowych w przeglądarkach. Zmiany nie powinny iść tylko w stronę zmniejszania ilości przycisków, ale również zapewniać podobną funkcjonalność, jak coś to ją poprawiać. Za to bardzo podoba mi się odchudzony interface.Teraz, będę musiał wykonać jakąś lepszą prezentację. Najlepiej filmik czy coś. Może uda mi się namówić znajomych informatyków na jego realizację. A jak nie to poszukam "sojuszników" w sieci. :D Chociaż najlepiej by było aby ekipa Mozilli się za to wzięła :mrgreen:

Ale co tu wiele pisać , pomysł z wszystkich moich zdecydowanie najlepszy. Warto było nasłuchać się opinii krytycznych, mimo, że nie zawsze zgadzałem się z nimi. ;) Cieszę się, że udało mi się wymyślić coś co również Tobie, Grzesiek się podoba :)
Davide

Postautor: Davide » 18 września 2010, 17:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.10) Gecko/20100914 Firefox/3.6.10

Wpadłem na jeszcze lepszy pomysł : ) To już definitywnie będzie ostatni. Właśnie tworzę rysunki tłumaczące jego działanie.

Link to ostatniego pomysłu: http://davidpohl.wordpress.com/2010/09/18/the-fifth-idea/
Davide

Postautor: Grzegorz » 18 września 2010, 18:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.9) Gecko/20100824 Firefox/3.6.9

Poprzedni pomysł bardziej do mnie przemawiał. W tym zbyt dużo elementów poprzenosiłeś (jeśli ktoś przyzwyczaił się do obecności pewnych opcji w określonym menu teraz może mieć problem). Poza tym menu ma zbyt wiele pozycji, naprawdę spodziewasz się, że ktoś użyje Zaznacz wszystko lub Usuń z tego menu?! Znów przekombinowałeś, ale to tylko moja subiektywna ocena.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: Davide » 18 września 2010, 21:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.10) Gecko/20100914 Firefox/3.6.10

Grzegorz pisze:Poprzedni pomysł bardziej do mnie przemawiał. W tym zbyt dużo elementów poprzenosiłeś (jeśli ktoś przyzwyczaił się do obecności pewnych opcji w określonym menu teraz może mieć problem). Poza tym menu ma zbyt wiele pozycji, naprawdę spodziewasz się, że ktoś użyje Zaznacz wszystko lub Usuń z tego menu?! Znów przekombinowałeś, ale to tylko moja subiektywna ocena.

Nie wiem, nie interesowałem się zawartością poszczególnych menu za bardzo. Tak na prawdę ich zawartość jest taka sama jak w poprzednim pomyśle po niewielkiej modyfikacji. Page to tak na prawdę Edycja + Widok minus dwie może trzy opcje.

Ten pomysł to po prostu jeszcze bardziej elegancka i bardziej kompaktowa wersja poprzedniego pomysłu :)

Opcja Page ma w tej chwili 17 pozycji. O jedną mniej niż w "Page" w Operze. Tak więc opcji nie jest za wiele. Po co usuwać skoro spokojnie się mieszczą ?

Sam porównaj : post na górze, najnowszy pomysł , post niżej, ten który ci się spodobał : http://davidpohl.wordpress.com/

Tu na prawdę nie ma nic przekombinowanego. Bardziej prosto być nie może :D

Jedyną zmianą w stosunku do poprzedniego pomysłu jest zastąpienie obszernych nazw opcji (poszczególnych menu Plik , Edycja etc) ich symbolami, ikonami.

Dzięki temu mogłem ustawić cztery ikony opcji po prawej stronie. Dostęp do nich jest obłędnie szybki.

Do menu POMOC dostęp może być wolniejszy dlatego zastosowałem rozwijane menu HELP :P Łatwo w nie wejść (rozwiązanie nadzwyczaj standardowe) i wyjść.

No i LUZ ;)

P.S Oglądałem film ale jeszcze tego wieczoru dokończę rysunki :mrgreen:
Davide

Postautor: Grzegorz » 20 września 2010, 10:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.10) Gecko/20100914 Firefox/3.6.10

Jeśli faktycznie chcesz wpływać na rozwój menu w Firefoksie powinieneś się zarejestrować na Mozilla Wiki, i dodawać swoje makiety tak jak inny użytkownicy.

Grzegorz
Moderator

Postautor: Davide » 21 września 2010, 17:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.10) Gecko/20100914 Firefox/3.6.10

Grzegorz pisze:Jeśli faktycznie chcesz wpływać na rozwój menu w Firefoksie powinieneś się zarejestrować na Mozilla Wiki, i dodawać swoje makiety tak jak inny użytkownicy.

Jest więcej takich alternatywnych pomysłów jak ten który mi pokazałeś :D ? Wiesz co ? Mam genialny pomysł czemu w nowym Firefoxie nie zastosować menadżera menu ? Skoro jest tak wiele pomysłów i tak wiele wizji na menu to dajmy ludziom wybór !!!! Obecne rozwiązanie nie jest kontrowersyjne bo może i zajmuje wiele miejsca ale jest logiczne, sensowne, szybkie itd.. Ale gdy chcieć zrobić menu uruchamiane z jednego przycisku w sytuacji gdy tak wiele osób ma tak wiele różnych upodobań ??? To byłoby rozwiązanie z pewnością zadowalające wszystkich. Jako domyślne rozwiązanie wybrano by menu Mozilli a po jakimś czasie przeprowadzono by jakieś badania statystyczne na temat, które menu jest najczęściej używane i to wybrano by jako domyślne. Zostawiając jednak na zawsze możliwość wyboru i czekając na jeszcze lepsze pomysły na które zawsze ktoś może wpaść. Albo w ogóle domyśłne zostaje Mozilli ale kilka ( w tym przynajmniej jedno moje :mrgreen: od razu do wyboru w opcjach )

Menadżer przypominał by taki menadżer skórek. Domyślnie byłoby zapisanych kilka najbardziej funkcjonalnych rozwiązań. Reszta do pobrania. :P Chodzi mi o to aby skonstruować programowo możliwość prostej wymiany menu. Nie w formie dodatku który c oś nakłada, dodaje. Ale wymienia. Co nie powoduje jakiegoś zaśmiecania programu i jego nadwagę, ale coś dobrze zrobionego i prostego. Nie jestem programistą więc się nie znam jak miałby to wyglądać od strony programowej :mrgreen: Ale to byłoby coś. To byłby pomysł, który wychodzi naprzeciw userom i co naprawdę podnosi poziom użytkowania, komfort.

Ten pomysł do którego podałeś mi link ma jeden wielki mankament: brak kopiuj wklej i wytnij. Na pewno plusem są duże elementy co ułatwia korzystanie z niego osobom starszym o słabszym wzroku Z drugiej strony brak wyżej wymienionych opcji dla tych samych osób starszych które nie znają "prawego przycisku" będzie problemem. Mój pomysł pod tym względem daje większe pole do popisu. Po pierwsze no wiadomo, jak wiele razy pisałem, w moim pomysłach zawsze nastawiony byłem na poszukiwanie szybkiej dostępności do jak największej liczby opcji. Jednak mój pomysł i jego prostota, brak tak silnej ograniczoności przestrzennej, dałby możliwość wprowadzenia takiej opcji do ustawienia w preferencjach menu, iż w opcjach zawierających więcej pozycji domyślnie ukrywane byłby te niepotrzebne bądź w zależności od częstości używania pozycje, aby je wywołać klikałoby się jakiś np. "plusik" (położony w miejscu gdzie nie przeszkadza. Można byłoby też ustawić sobie wyświetlane pozycje w takim Page i wprowadzić możliwość skalowania czcionki w zależności od ilości pozycji. W ten sposób uzyskalibyśmy przyjemny dla osób starszych efekt większych czcionek przy wstępnym (nim sie kliknie np. taki plusik) wyświetlaniu mniejszej ilości pozycji :D

P.S Co do moich pomysłów czas wykonać je przynajmniej w równie dobrej formie graficznej jak ten który mi pokazałeś. Orientujesz się Grzesiek jakich programów powinienem użyć (domyślam się, ze nie będzie to dodatek do Painta :mrgreen: ) aby uzyskać taki profesjonalny efekt ? I czy ciężko wyuczyć się ich obsługi ?
Davide

Postautor: Grzegorz » 22 września 2010, 07:48

Davide pisze:Jest więcej takich alternatywnych pomysłów jak ten który mi pokazałeś :D ?

Widziałem 5 lub 6, plus Twoje.
Davide pisze:Wiesz co ? Mam genialny pomysł czemu w nowym Firefoxie nie zastosować menadżera menu ?

To już jest daleko poza genialnością... Ale masz problem z jej rozpoznawaniem we własnych pomysłach. Od początku tego wątku, opisałeś kilka genialnych pomysłów, jeden genialniejszy od drugiego... Genialny to był pomysł na koło lub silnik parowy. To nie są genialne pomysły.
Davide pisze:Skoro jest tak wiele pomysłów i tak wiele wizji na menu to dajmy ludziom wybór !!!!

Część ludzi oczekuje wyboru, część wygody - nie zawsze da się pogodzić oba trendy - tak właśnie jest z menu. Będzie jedno domyślne, z czasem powstaną dodatki, pozwalające wyłączyć firefoksowe rozwiązanie i zastąpić je jakimś autorskim menu.
Davide pisze:To byłoby rozwiązanie z pewnością zadowalające wszystkich.

Na pewno nie, ja już jestem przeciw - a to oznacza, że nie wszystkich. A takich osób będzie na pewno więcej. Muszę Cię prosić, abyś przed dodaniem kolejnego genialnego pomysłu wstrzymał się 48 godz. Świat się przez to nie zatrzyma, a Ty spojrzysz na pomysł trzeźwiejszym okiem. Jeśli coś po dwóch dniach będzie Ci się podobać równie mocno jak na początku podrzuć pomysł tu i gdzie tam jeszcze chcesz.
Davide pisze:Jako domyślne rozwiązanie wybrano by menu Mozilli a po jakimś czasie przeprowadzono by jakieś badania statystyczne na temat, które menu jest najczęściej używane i to wybrano by jako domyślne.

Domyślne byłoby używane najczęściej. Większość osób nigdy w życiu nawet nie zmieniła układu pasków w Firefoksie.
Davide pisze:Ten pomysł do którego podałeś mi link ma jeden wielki mankament: brak kopiuj wklej i wytnij.

Widzisz te przyciski są używane przez 0,2% użytkowników, statystycznie są więc zbędne. Niemniej zawsze możesz się skontaktować z autorem makiet i zapytać, dlaczego nie zamieścił tych przycisków.
Davide pisze:Co do moich pomysłów czas wykonać je przynajmniej w równie dobrej formie graficznej jak ten który mi pokazałeś. Orientujesz się Grzesiek jakich programów powinienem użyć (domyślam się, ze nie będzie to dodatek do Painta :mrgreen: ) aby uzyskać taki profesjonalny efekt ? I czy ciężko wyuczyć się ich obsługi ?

Pain.Net, GIMP, cokolwiek co pozwala rysować. Dobrze będzie jeśli posłużysz się odpowiedni obrobionymi fragmentami zrzutów ekranu - tak aby zaprezentować okno przeglądarki i spójny z nim wygląd menu.

Grzegorz
Moderator

Postautor: Davide » 22 września 2010, 19:09

Davide pisze:Wiesz co ? Mam genialny pomysł czemu w nowym Firefoxie nie zastosować menadżera menu ?

To już jest daleko poza genialnością... Ale masz problem z jej rozpoznawaniem we własnych pomysłach. Od początku tego wątku, opisałeś kilka genialnych pomysłów, jeden genialniejszy od drugiego... Genialny to był pomysł na koło lub silnik parowy. To nie są genialne pomysły.

A ja twierdzę, że mój pomysł jest genialny . Zbijesz mnie :mrgreen: ? Facet wyluzuj, zbyt dosłownie traktujesz użyte przeze mnie określenie :lol:
Nie przypominam sobie abym we wcześniejszych postach użył słowa "genialny".

Genialny to był pomysł na koło lub silnik parowy. To nie są genialne pomysły.

Dziękuję za tłumaczenie Grzesiek. :mrgreen:

Davide pisze:Skoro jest tak wiele pomysłów i tak wiele wizji na menu to dajmy ludziom wybór !!!!

Część ludzi oczekuje wyboru, część wygody - nie zawsze da się pogodzić oba trendy - tak właśnie jest z menu. Będzie jedno domyślne, z czasem powstaną dodatki, pozwalające wyłączyć firefoksowe rozwiązanie i zastąpić je jakimś autorskim menu.

Ja tylko mówiłem o tym aby zrobić to na sposób który nie zwiększałby mocno wagi programu, był dobrze wykonany pod względem informatycznym, stabilny itd , to wszytko. Nie jestem informatykiem i nie znam się. Ale widzę po twojej irytacji, że jakąś zdecydowaną jakościową różnicę widzisz, inaczej byś się tak nie wściekał. Zastanawia mnie jak wybór w tym wypadku koliduje z wygodą ?

Davide pisze:To byłoby rozwiązanie z pewnością zadowalające wszystkich.

Na pewno nie, ja już jestem przeciw - a to oznacza, że nie wszystkich. A takich osób będzie na pewno więcej. Muszę Cię prosić, abyś przed dodaniem kolejnego genialnego pomysłu wstrzymał się 48 godz. Świat się przez to nie zatrzyma, a Ty spojrzysz na pomysł trzeźwiejszym okiem. Jeśli coś po dwóch dniach będzie Ci się podobać równie mocno jak na początku podrzuć pomysł tu i gdzie tam jeszcze chcesz.

Jestem przeciw , jestem przeciw, wiecznie niezadowolony :D Wytłumacz mi "trzeźwym okiem" co jest takiego złego w moich pomysłach. Patrzeć trzeźwym okiem to widzieć sprawy jak ty ? Na jakiej zasadzie ktoś ma być przeciw menadżerowi wyboru menu ? Bo ja twojej logiki nie pojmuję ?

Davide pisze:Jako domyślne rozwiązanie wybrano by menu Mozilli a po jakimś czasie przeprowadzono by jakieś badania statystyczne na temat, które menu jest najczęściej używane i to wybrano by jako domyślne.

Domyślne byłoby używane najczęściej. Większość osób nigdy w życiu nawet nie zmieniła układu pasków w Firefoksie.

Jak tam chcesz wodzu, mi tam to lata, tylko spekulowałem. Albo albo. Ja po prostu bym chciał używać menu własnego pomysłu i móc je zastosować w prosty sposób.

Davide pisze:Ten pomysł do którego podałeś mi link ma jeden wielki mankament: brak kopiuj wklej i wytnij.

Widzisz te przyciski są używane przez 0,2% użytkowników, statystycznie są więc zbędne. Niemniej zawsze możesz się skontaktować z autorem makiet i zapytać, dlaczego nie zamieścił tych przycisków.

Akurat to czemu ich nie zamieścił dobrze wiem :D Napisał na stronie. Co do tych twoich 0,2 % użytkowników to w końcu się zdecyduj chłopie, czy userzy znają prawy przycisk czy też nie. Czy też mam rozumieć z twojej bełkotliwej wypowiedzi, że nikt nie używa funkcji kopiuj ? :mrgreen:

Davide pisze:Co do moich pomysłów czas wykonać je przynajmniej w równie dobrej formie graficznej jak ten który mi pokazałeś. Orientujesz się Grzesiek jakich programów powinienem użyć (domyślam się, ze nie będzie to dodatek do Painta :mrgreen: ) aby uzyskać taki profesjonalny efekt ? I czy ciężko wyuczyć się ich obsługi ?

Pain.Net, GIMP, cokolwiek co pozwala rysować. Dobrze będzie jeśli posłużysz się odpowiedni obrobionymi fragmentami zrzutów ekranu - tak aby zaprezentować okno przeglądarki i spójny z nim wygląd menu.

Paint.net wygląda spoko, dzięki Grzesiek Tylko po co się było tak burzyć ? Powiedz mi. Bo ja w tej twojej krytyce nie widzę zbyt spójnych uzasadnień, dyskusji. Pomysł Quick Menu ci się podobał, potem zaproponowałem inny całkiem podobny Quick Menu 2 a ty zacząłeś coś mówić, że "przekombinowałem" powołując się na rzekomą lepszość Quick Menu 2 (krytykując zbyt dużą liczbę pozycji w Page) co jeśli chodzi o liczbę pozycji jest zupełną bzdurą.
Poprzedni pomysł bardziej do mnie przemawiał. W tym zbyt dużo elementów poprzenosiłeś (jeśli ktoś przyzwyczaił się do obecności pewnych opcji w określonym menu teraz może mieć problem). Poza tym menu ma zbyt wiele pozycji, naprawdę spodziewasz się, że ktoś użyje Zaznacz wszystko lub Usuń z tego menu?! Znów przekombinowałeś, ale to tylko moja subiektywna ocena.

Z Tego co piszesz każdy inteligentniejszy widzi, że chodzi tylko o krytykę, która w twoim wypadku nie jest nawet przemyślana. Pokaż mi twoje ulubione menu. Uzasadnij co po nim oczekujesz. Jestem ciekaw jak bardzo mój pomysł odbiega od twoich wyobrażeń. Zresztą nieważne, pisz sobie co chcesz. Wiedz jednak, że zupełnie nie jestem już w stanie z tobą dyskutować, podajesz sprzeczną ze sobą argumentację. Raz mówisz, że przeciętny user nie użyje prawego przycisku , potem twierdzisz, że funkcji kopiuj włączanej z menu używa 0.2 % użytkowników. Nie podajesz info skąd bierzesz te dane. Czyżby z głowy ? Przeczysz sam sobie. Większość userów jak sam pisałeś nie zna "skrótów" klawiszowych. Skoro nie znają skrótów, prawego przycisku myszy i nie używają do tego celu menu to jak kopiują, wycinają lub wklejają ?

W tym zbyt dużo elementów poprzenosiłeś
zdecydowanie mniej niż w tym który ci się podobał.

Szukasz dziury w całym. ;) takie hobby rozumiem ?
Davide

Postautor: Grzegorz » 13 stycznia 2011, 13:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13

Odnośnie ostatnich grafik prezentacyjnych:
  • Nie zaokrąglaj menu, niech ustawienia systemu decydują o kształcie menu.
  • Gdy rozwijasz menu Zakładki lub Historia, przycisk Firefox nie powienien wyglądać na wciśnięty, a dropmaker (trójkącik czy strzałka skierowana w dół, symbolizująca rozwinięcie menu) powinna znaleźć się obok rozwiniętej listy a nie przy przycisku Firefox, poprawi to czytelność.

Grzegorz
Moderator

Poprzednia

Wróć do Przeglądarka Firefox