MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

webmajster??

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Domel » 16 sierpnia 2003, 13:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624

Gedi pisze: dałem w stylach dla BODY overflow-y: auto; co widzi IE, a Mozilla ignoruje ale znów nie doczytałem się w specyfikacji CSS o czymś takim :D. ogólnie o to chodziło.

No wlasnie, proponuje zapoznac sie ze specyfikacja. Bo tam nie ma czegos takiego jak overflow-y.

Gedi pisze:Dla Ciebie Flash to tylko obrazki. Niestety, niektórzy budują we Flashu, możnaby powiedzieć, aplikacje.

Nie dlamnie Flash to obiekt i tylko obiekt w przeciwienstwie do SVG, ktore na wieksze mozliwosci od Flasha.

Gedi pisze:dbać o użytkowników innych przeglądarek, jak Mozilla, Opera i inne

A jak np ja nie mam wtyczki Flasha i nie mam zamiaru jej instalowac z roznych wzgledow? (bo w Mozilli.org nie ma dolaczanej wtyczki Flasha)
I jak zadbasz o mnie...? No wlasnie poki przegladarki nie beda obslugiwac natywnie jakiegos formatu wektorowego mozesz zapomniec o dbanie uzytwownikow. Bo nie kazdy da sie zmusic do zainstalowania wtyczki.

Gedi pisze:Jak zaczniesz budować strony we Flashu, to dojdziesz do tego samego.

Nie zacznie wiec nie dojde bo:
1. mam szacunek do modemowcow (ktorym przez dlugi czas bylem) i wiesz mi stracilem mnustwo kasy przez Ciebie i innych maniakow Flasha.
2. Zwiazany z 1 - Flash za duzo wazy (i nie mow mi o tym, ze to wektory wiec zajmuja mniej bo stwoz to samo w SVG i wtedy zobaczysz roznice).
3. Flash jako format jest dla mnie (i nie tylko dla mnie) bardzo slaby.
4. Zamalo efektywne narzedzia do Flasha, ktore nigdy sie nie porawia bo tak jest specyfika formatu
5. Interesuje mie format powszechny czyli stosowant natywnie przez przegladarki
6. Interesuje mnie format (patrz punkt 5), ktory bedzie zgodny z XML-em a co za tym idze dowolne wstawianie go na stronie (przyklad: wielokrotne zagniezdzanie itp).
7. I tam moge jeszcze do sentego punktu ;)
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Gedi » 17 sierpnia 2003, 14:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624

Domel pisze:No wlasnie, proponuje zapoznac sie ze specyfikacja. Bo tam nie ma czegos takiego jak overflow-y.

Ale jest w DOM :D!

Domel pisze:Nie dlamnie Flash to obiekt i tylko obiekt w przeciwienstwie do SVG, ktore na wieksze mozliwosci od Flasha.

:o ???? rozbawiłeś mnie SVG? Nigdy się nie przyjmie.

Domel pisze:A jak np ja nie mam wtyczki Flasha i nie mam zamiaru jej instalowac z roznych wzgledow? (bo w Mozilli.org nie ma dolaczanej wtyczki Flasha)
I jak zadbasz o mnie...? No wlasnie poki przegladarki nie beda obslugiwac natywnie jakiegos formatu wektorowego mozesz zapomniec o dbanie uzytwownikow. Bo nie kazdy da sie zmusic do zainstalowania wtyczki.

Otóż sam uniemożliwiasz sobie zainstalowanie wtyczki. Właśnie przy prawidłowym wpisie (wg macromedii) otrzymujesz wtyczkę ZA DARMO prosto z sieci i żadne tam PARAM name="pluginspage" Ci nie pomoże, bo dla IE informacja gdzie jest plugin jest w tagu OBJECT, a dla Mozilli właśnie w EMBED.

Flash Player 7 beta, szybsza od FP 6 o jakieś 20-40%.

Domel pisze:Nie zacznie wiec nie dojde bo:
1. mam szacunek do modemowcow (ktorym przez dlugi czas bylem) i wiesz mi stracilem mnustwo kasy przez Ciebie i innych maniakow Flasha.
[...]

Itp., itd zupełnie nic nie wiesz o Flashu, a o tym, że możesz dla niego pisać w XML to już zapewne wogóle nie wiedziałeś :D. A to, że Flash posługuje się językiem skryptowym Action Script, to już dla Ciebie w ogóle czarna magia? Właśnie jest to potężniejsze narzędzie do współpracy z XML i wszelkimi skryptowymi językami. Piszesz, że dużo waży? Tyle waży co byś zapisał w SVG a nawet mniej, bo więcej roboty przejmuje plugin a więc mniej kodu użyjesz do zrobienia tego samego we Flashu, niż w SVG. Na dodatek SVG jest bardziej wymagający dla procka.
Nie wiesz co piszesz, bzdury gadasz i zachowujesz się jak snob, który ma klapki na oczach. Bez obrazy, wszystko jest dla ludzi, także i Flash. Zapodaj sobie Flasha MX, naucz się pisać w AS i zobaczysz ile mniejszy plik będziesz miał niż to samo zrobiłbyś rysując normalnie wektorówki. Wiesz ile taki Flash może ważyć? Tyle co jedna strona HTML z kilkudziesięcioma linijkami tekstu! Chcesz i lubisz pisać? To pisz we Flashu! Chesz pisać w XML? To jeszcze lepiej! Zaprzęgnij go do Flasha a docenisz jak wielkie są jego możliwości. Flash wspiera i to doskonale XML :D, a orobisz się mniej niż pisałbyś to w SVG. ja osobiście widzę alternatywę w Projekcie Alladyn, nie wiem czy słyszałeś o czymś takim, to rozbudowany DHTML, ale tak samo w "powijakach" jak SVG :P.

PS.1
A cóż sę mnie uczepił, że straciłeś przeze mnie kasę :D? Mnie nie interesuje byle animacja, Flash ma więcej i to przydatniejszych rzeczy do zaoferowania, niż tylko animacja i tak próbuję do tego podchodzić, więc i Ty się nad tym zastanów - Flash to nie tylko animacja! To także język skryptowy AS, który powinieneś poznać, a że znasz się na XML'u to aby pozazdrościć, zrobiłbyś z tego iście wybuchową mieszankę :D!
PS.2
Validowałem sobie stronkę i co? Valid HTML 4.01 :D!, ale użyłem sztuczki. Wsadziłem Flasha do JS ;). Dla ciekawości, moja cała stronka wraz z obrazkami waży 243,3 kB a plik główny to 8,3 k a ten co się do niego ładuje ma 38,3 kB, czyli... tyle ile moja podobizna w bitmapie :D.
Ostatnio zmieniony 19 sierpnia 2003, 19:49 przez Gedi, łącznie zmieniany 1 raz
Gedi

Z nami od: 10 sierpnia 2003, 17:36

Postautor: Domel » 17 sierpnia 2003, 15:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624

Gedi pisze:Ale jest w DOM :D!

Po pierwsze nadrzedna specyfikacja dla CSS 2 jest CSS 2 REC.
Po drugie moze w taki razie url?

Gedi pisze:rozbawiłeś mnie SVG? Nigdy się nie przyjmie.

Tak, nie przyjnie sie tak jak HTML, XHTML, XML, MathML. LOL

Gedi pisze:Otóż sam uniemożliwiasz sobie zainstalowanie wtyczki. Właśnie przy prawidłowym wpisie (wg macromedii) otrzymujesz wtyczkę ZA DARMO prosto z sieci i żadne tam PARAM name="pluginspage" Ci nie pomoże, bo dla IE informacja gdzie jest plugin jest w tagu OBJECT, a dla Mozilli właśnie w EMBED.

Nawet nie rozumiesz o co mi chodzi. Powtarzam jeszcze raz nie zainstaluje sobie wtyczki to tak mi sie akurat chce? Wiec jak w takich warunkach zobacze Flasha.

Gedi pisze:Itp., itd zupełnie nic nie wiesz o Flashu

I w tym momencie przegioles. A moze byles u wrozki?

Gedi pisze:a o tym, że możesz dla niego pisać w XML to już zapewne wogóle nie wiedziałeś :D.

Zapewne wiedzialem. Wiem rowniez, ze mozna dla niego pisac w XML-u a w SVG nie tylko mozna pisac ale wspoltworzyc. Bo SVG = XML. SVG to aplikacja XML? A moze tego nie wiedziales?

Gedi pisze:A to, że Flash posługuje się językiem skryptowym Action Script, to już dla Ciebie w ogóle czarna magia?

A to ze SVG posluguje sie JavaScriptem i kazdym innym jezykiem skryptowym (takze ActionScriptem) to dla Ciebie ciemna magia?

Gedi pisze:Właśnie jest to potężniejsze narzędzie do współpracy z XML

No wlasnie jak sam przyznales tylko do wspolpracy.

Gedi pisze:Piszesz, że dużo waży? Tyle waży co byś zapisał w SVG a nawet mniej, bo więcej roboty przejmuje plugin a więc mniej kodu użyjesz do zrobienia tego samego we Flashu, niż w SVG.

Mega ROTFL. Od kiedy tekst zajmuje wiecej niz binaria?

Gedi pisze:Na dodatek SVG jest bardziej wymagający dla procka.

ROTFL oczywiscie, przegladanie stron jezykow znacznikowych bardzo obciaza procka. Widac to po HTML-u. Zeby ogldac dtrony przeba naprawde miec mocna maszyne :D. LOL
Takich bzdu to jeszcze nie slyszalem, zeby wciskac ze plugin + przegladarka bedzie szybsza od przegladarki. Gdzie tu matematyka? Wiesz co to jest obsluga natywna?

Gedi pisze:Nie wiesz co piszesz, bzdury gadasz i zachowujesz się jak snob, który ma klapki na oczach.

Przestan mnie obrazac, spop sie na konkretach.

Gedi pisze:Zapodaj sobie Flasha MX, naucz się pisać w AS

Nie musze bo znam JS, ktory jest pierwowzorem dla AS.

Gedi pisze:Wiesz ile taki Flash może ważyć?

Wiem to tworze.

Gedi pisze:Tyle co jedna strona HTML z kilkudziesięcioma linijkami tekstu!

Tak ale zawsze wiecej niz SVG (ewentualnie + JS + SMIL)

Gedi pisze:Chesz pisać w XML?

Nie chcem, ja pisze, lub wiecej wspoltworze.

Gedi pisze:Zaprzęgnij go do Flasha a docenisz jak wielkie są jego możliwości.

Wlasnie w tym rzecz, ze go znam. I widze jakie ma zalety (i o ile sa) i wady. Tak samo znam SVG, ktorego Ty smiem twierdzic ze nie znasz.

Gedi pisze:a orobisz się mniej niż pisałbyś to w SVG.

No i po co te bzdury? Macromedia Flash w nowych wersjach bedzie importowac/ eksportowac SVG tak samo jak SWF. Wiec gdzie tu logika? Jesli chodzi o narzedzie to bedziesz robil to tym samym narzedziem i tyle samo Ci to zajmie.

Gedi pisze: ja osobiście widzę alternatywę w Projekcie Alladyn, nie wiem czy słyszałeś o czymś takim, to rozbudowany DHTML

Tak slyszalem i znam osobiscie jednego z wspolautorow.

Gedi pisze:ale tak samo w "powijakach" jak SVG :P.

Tutaj nie bede komentowal. Zaczekam na Gandalfa. :)

Gedi pisze:"powijakach" jak SVG

W "powijakach" to jest Macromedia, ktora jest wspolautorem SVG a nie moze go zimplementowac :P

Gedi pisze:A cóż sę mnie uczepił, że straciłeś przeze mnie kasę :D? Mnie nie interesuje byle animacja, Flash ma więcej i to przydatniejszych rzeczy do zaoferowania, niż tylko animacja i tak próbuję do tego podchodzić, więc i Ty się nad tym zastanów - Flash to nie tylko animacja! To także język skryptowy AS, który powinieneś poznać

A teraz wytlumacz mi co ma kasa do animacji? Bo widze ze albo nie zrozumiales albo nie przeczytales. Jeszcze raz powtarzam Flash duzo wazy a to oznacza dluzszy czas ladowania potencjalnej strony a to z koleii oznacza wiecej kasy.

Gedi pisze:Validowałem sobie stronkę i co? Valid HTML 4.01 :D!, ale użyłem sztuczki.

Ale o co Ci chodzi? Jaka strone?
Domel

Postautor: yoyo » 17 sierpnia 2003, 16:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5a) Gecko/20030718

możecie mi pokazać jakieś szybkie małe intro albo równie szybką i małą grę w svg?
cieżko jest żyć lekko
yoyo

Z nami od: 05 maja 2003, 19:20

Postautor: Domel » 17 sierpnia 2003, 16:38

yoyo pisze:możecie mi pokazać jakieś szybkie małe intro albo równie szybką i małą grę w svg?

Oczywiscie. Tylko, ze chwilowo jej nie zobaczysz w przegladarkach (chyba ze uzyjesz plugina jednak to nie to samo) bo IE nie kwapi sie do zrobienia czegos w kierunku wspieraia natywnego SVG. Natomiast mozna zobaczyc fajne intro w SMIL-u. A w Mozilli wersje oficjalne nie zawieraja jeszcze zimplementowanego SVG. Jednak istnieja juz buildy Mozilli supportujace w czesci SVG.
Domel

Postautor: Gedi » 17 sierpnia 2003, 17:00

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; exNetPanel:70824)

Nadal uważam, że zachowujesz się jak snob z klapkami na oczach. Jesteś podrajcowany SVG i tym podobnych. Niechcesz słyszeć nic ponad to. Żadne Flashe nie wchodzą w grę, bo się porostu boisz, że zrobisz stronkę NOT Valid HTML. Klapki na oczach i snobizm w najczystrzej postaci :D! kiedy czytam twoje posty to tak, jakbyś wszystkie rozumy pozjadał. Zamiast doradzać, wciskasz swoje teorie. I pomyśleć, że szukałem pomocy, czy jakiejkolwiek opinii :(. nie chrzań, że wiesz coś o Flashu, może po statnim poście zauważyłem, że coś wiesz, ale... czy mam przytoczyć kilka Twoich wypowiedzi nt. Flasha? Czy może sobie poszukasz? Wyraźnie pisałeś, po co Ci to. Bronisz się rękami i nogami, więc miałem prawo tak myśleć! :evil:. Życzę powodzenia w budowie stron, których nikt nigdzie nie zobaczy :D .........
Gedi

Postautor: Domel » 17 sierpnia 2003, 18:22

Gedi pisze:Życzę powodzenia w budowie stron, których nikt nigdzie nie zobaczy :D .........

To i tu wlasnie lezy Twoj problem. Bo wlasnie juz niedlugo wizja obslugi przez wszystki przegladarki aplikacji XML czyli SVG spelni sie. W przewciwienstwie do Flasha, ktory bedzie mogl dzialac tylko i wylacznie przez wtyczke.

A tak juz zupelnie na koniec - najwiekszym oprocz Abobe zwolennikiem SVG jest Marcomedia.
Dlatego to ja tobe zycze budowania stron, ktore nikt nie zobaczy. Uwazaj, zejuz jutro nie obudzil sie w takiej rzeczywistosci.
Domel

Postautor: yoyo » 17 sierpnia 2003, 19:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5a) Gecko/20030718

czy moglibyście mi podać link do jakiegoś intro / gry w svg?
cieżko jest żyć lekko
yoyo

Z nami od: 05 maja 2003, 19:20

Postautor: Domel » 17 sierpnia 2003, 21:03

yoyo pisze:czy moglibyście mi podać link do jakiegoś intro / gry w svg?

A nie latwiej zapytac pana Google ;)
http://www.offsight.com/templ.asp?pane=animsvg
http://www.dotuscomus.com/svg/SCD.svg
http://pilat.free.fr/english/animer/keytimes.htm
http://www.digitalcraft.com.au/svg/exam ... lanets.asp
(czesc jest interaktywna wiec trzeba wcisnac cos w stylu Go).

bardzo ciekawa strona alr tylko dla majacych konto na yahoo http://groups.yahoo.com/group/svg-developers/files/

Powyzsze przyklady stanowia tylko dowod na potencjal SVG a w zadym wypadku nie mozna tego traktowac jako maksimum mozliwosci. Po za tym prosze powstrzymac sie od komentarzy w stylu "widzielem lepsze w Flashu" bo nie znam sie na sztuce i nie mam smaku artystycznego wiec nie potrafie wybac tych "ladnych". To tylko przypadkowe przyklady.
Domel

Postautor: dls » 18 sierpnia 2003, 00:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.2a; MultiZilla v1.4.0.0) Gecko/20030624

Domel pisze:
Gedi pisze:Piszesz, że dużo waży? Tyle waży co byś zapisał w SVG a nawet mniej, bo więcej roboty przejmuje plugin a więc mniej kodu użyjesz do zrobienia tego samego we Flashu, niż w SVG.

Mega ROTFL. Od kiedy tekst zajmuje wiecej niz binaria?

Trudno się w tym punkcie z tobą zgodzić. Pliki binarne Flasha będę zazwyczaj mniejsze niż analogiczne w SVG. XML to zacny format, ale zawiera pewną ilość informacji nadmiarowych (nazwy tagów, atrybutów itp), które w pliku binarnym są zastąpione krótszymi wartościami.
Zresztą warto zerknąć na porównanie swf i svg.
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

Postautor: Yano » 18 sierpnia 2003, 10:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030817 Mozilla Firebird/0.6.1+

Ja się tak tylko czepnę:
Domel pisze:No wlasnie, proponuje zapoznac sie ze specyfikacja. Bo tam nie ma czegos takiego jak overflow-y.

W CSS2 nie ma, ale ma być w CSS3. Linku nie podam, bo nie mam pod ręką, ale każdy zainteresowany pewnie sobie znajdzie bez problemu.

A żeby było śmieszniej w CSS3 ma byc coś co się nazywa marquee + jeszcze parę innych kwiatków. Może rzeczywiście CSS3 będzie rewolucyjnym... ;)
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Domel » 18 sierpnia 2003, 11:48

dls pisze:Trudno się w tym punkcie z tobą zgodzić. Pliki binarne Flasha będę zazwyczaj mniejsze niż analogiczne w SVG. XML to zacny format, ale zawiera pewną ilość informacji nadmiarowych (nazwy tagów, atrybutów itp), które w pliku binarnym są zastąpione krótszymi wartościami.

Owszem ale ja mialem raczej na mysli SVGZ (czyli w uproszczeniu SVG spakowany "Zipem" wtedy kompresja jest znacznie wieksza w pakowaniu tekstu niz binarii).
Domel

Postautor: Domel » 18 sierpnia 2003, 12:12

Yano pisze:W CSS2 nie ma, ale ma być w CSS3. Linku nie podam, bo nie mam pod ręką, ale każdy zainteresowany pewnie sobie znajdzie bez problemu.

Yano, masz racje tylko ze wyrywasz to z kontekstu. Moj komentarz dotyczly CSS 2 a nie 3.
Po drugie to jest (juz chyba setny raz pisze) to jest WD a nie REC. Wiec nic pewnego. Szczegolnie, ze najies 2 miesiace temu Steven Pemberton poprosil tak dla zartu redaktorow zeby pozbyli sie blinka i oni to zrobili :D. Potem ludzie z Netscape wlaczyli przez 3 tygodnie zeby wrocil (no jest moze i zabawna historia ale co by bylo jakby nie wrocil :D )
Domel

Postautor: Gość » 18 sierpnia 2003, 13:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

Domel pisze:
yoyo pisze:czy moglibyście mi podać link do jakiegoś intro / gry w svg?

A nie latwiej zapytac pana Google ;)
http://www.offsight.com/templ.asp?pane=animsvg
http://www.dotuscomus.com/svg/SCD.svg
http://pilat.free.fr/english/animer/keytimes.htm
http://www.digitalcraft.com.au/svg/exam ... lanets.asp
(czesc jest interaktywna wiec trzeba wcisnac cos w stylu Go).

Z ciekawosci ... co robie zle ze to mi nie dziala? Jedno odpalilo mi IE ktore wywalilo cos o jakims bledzie a pozniej ludzik odlecial statkiem kosmicznym, a inne kazalo ciagnac plugin, zciagnalem (SVGView.exe) zainstalowalem ale i tak nie tenteges? Trzeba jakies czary uskutecznic? Cos jak kiedys z Java?
Czy to: Topic 2998 powinienem rozumiec tak, ze tylok wersje nightly wyswietla mi te strony, a na obsluge standardu przez oficialne wersje stabilne musze po rpostu jeszcze poczekac?
Gość

Postautor: Yano » 18 sierpnia 2003, 14:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030817 Mozilla Firebird/0.6.1+

Domel pisze:Yano, masz racje tylko ze wyrywasz to z kontekstu. Moj komentarz dotyczly CSS 2 a nie 3.
Nie wyrywam, tylko się przyczepiam jak to mam w zwyczaju ;) A że znowu na Ciebie trafiło... Cóż... masz jakieś niebywałe szczęście ;)

Domel pisze:Po drugie to jest (juz chyba setny raz pisze) to jest WD a nie REC. Wiec nic pewnego.
A to ja wiem, że to WD. Ale przydatność czegoś takiego uważam za dość dużą, więc mogę założyć, że to wejdzie do specyfikacji. No chyba, że na złość M$ obsłużą to inaczej ;)

Domel pisze:Szczegolnie, ze najies 2 miesiace temu Steven Pemberton poprosil tak dla zartu redaktorow zeby pozbyli sie blinka i oni to zrobili :D. Potem ludzie z Netscape wlaczyli przez 3 tygodnie zeby wrocil (no jest moze i zabawna historia ale co by bylo jakby nie wrocil :D )
Nie znam tej historii, ale mimo, że wesoła jakoś mi do gustu nie przypada. Wyobraź sobie, że np. premier "dla żartu" wywala z Konstytucji wzmiankę o powiedzmy wolności wyznania (inna sprawa, że rząd i tak sobie z nas jaja cały czas robi)...
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Gandalf » 18 sierpnia 2003, 14:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5a) Gecko/20030728 Mozilla Firebird/0.6.1

Gedi: a moglbys przyblizyc kwestie "Alladyna w powijakach"? Nie wiem, moze sie nie znam... ale jak wydawalismy 2 lata temu wersje 1.0 to miala to byc wersja pelna, a nie jakas "w powijakach". Nie mowiac juz o tym, ze Alladyna obsluguje Opera, IE, Gecko i wogule wszystko co wspiera standardy DOM+JS,a SVG na razie zadna glowna linia zadnego browsera poza Amaya ;p
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Gedi » 18 sierpnia 2003, 19:11

Też się czepiasz :D. W "powijakach" w cudzysłowiu znaczy, że w sensie dostępności, czy jakby to nazwać, standardu ogólnie obowiązującego i co najważniejsze, tak samo jak SVG nie może liczyć na pełne poparcie ze względu na komfort tworzenia. Większość wybierze Flasha, bo łatwiej :D. Dla znających SVG, XML to bajka, ale "zwykłego" webmastera .... :D.
Gedi

Postautor: Gandalf » 18 sierpnia 2003, 19:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030817 Mozilla Firebird/0.6.1+

hmm - w powijakach oznacza w naszym kraju zazwyczaj "cos co dopiero sie rodzi"...
Gandalf

Postautor: Gandalf » 18 sierpnia 2003, 19:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030817 Mozilla Firebird/0.6.1+

A co do tego, kto wybierze flasha a kto Alla, to juz kwestia gustu. Ja wole miec witryne z animacja niz witryne z prostokatnym obszarem w ktorym jest animacja :)
Gandalf

Postautor: Gedi » 18 sierpnia 2003, 19:59

:D :D :D :roll: :roll:

PS.
miałem tak zostawić, ale... .

Po co Ci wogóle animacja? Po co Ci w ogóle strona :D! Nie ważne kto co używa, ważne żeby było to wyświetlane prawidłowo i jak należy. OK, są standardy. Uczmy się ich, ale cóż z tego jeśli poraz kolejny link we Flashu w Mozilli nie działa, cóż z tego, że poraz kolejny znowu animacja się nie odpaliła... . Flash flashem, SVG svgeem (?), XHTML xhtmlem, ale bez jaj :D!
Gedi

PoprzedniaNastępna

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony