Konflikt Mozilli z Flashem
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Konflikt Mozilli z Flashem
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:2.0.1) Gecko/20100101 Firefox/4.0.1
Witam.
Dzisiaj rano pojawił się naprawdę irytujący problem u mnie z Mozillą. Prawie wszystkie strony się co chwilę zacinały lub pewne funkcje ich nie działały. Korzystając z pomocy tego forum i diagnostyki w końcu ustaliłem, że konflikt wywołuje wtyczka flash (najnowsza wersja: 10.3.181.14) - po wyłączeniu jej np. gmail zaczął działać poprawnie, jednak wiadomo, że strony korzystające z flasha nie będą działać (czy raczej, ich funkcje). Przeprowadziłem dokładną reinstalacje Firefoxa (wg. Standardowej diagnostyki) oraz deinstalacje Flash Playera (przez panel sterowania), jednak problem nie minął. Co więcej przy instalacji Flasha podczas korzystania z Mozilli sam Flash pokazał informacje, że Mozilla Firefox wywołuje z nim konflikt. Wiem, że kolega korzystający z identycznych wersji programów nie ma takich problemów. Korzystałem już z CCleanera w celu wyszukania problemów i wyczyszczeniu niepotrzebnych plików oraz Avasta w celu sprawdzenia obecności wirusów na dysku operacyjnym - jednak nic nie przynosi rozwiązań. Czy ktoś ma jakieś pojęcie, co może wywoływać konflikt?
Dzisiaj rano pojawił się naprawdę irytujący problem u mnie z Mozillą. Prawie wszystkie strony się co chwilę zacinały lub pewne funkcje ich nie działały. Korzystając z pomocy tego forum i diagnostyki w końcu ustaliłem, że konflikt wywołuje wtyczka flash (najnowsza wersja: 10.3.181.14) - po wyłączeniu jej np. gmail zaczął działać poprawnie, jednak wiadomo, że strony korzystające z flasha nie będą działać (czy raczej, ich funkcje). Przeprowadziłem dokładną reinstalacje Firefoxa (wg. Standardowej diagnostyki) oraz deinstalacje Flash Playera (przez panel sterowania), jednak problem nie minął. Co więcej przy instalacji Flasha podczas korzystania z Mozilli sam Flash pokazał informacje, że Mozilla Firefox wywołuje z nim konflikt. Wiem, że kolega korzystający z identycznych wersji programów nie ma takich problemów. Korzystałem już z CCleanera w celu wyszukania problemów i wyczyszczeniu niepotrzebnych plików oraz Avasta w celu sprawdzenia obecności wirusów na dysku operacyjnym - jednak nic nie przynosi rozwiązań. Czy ktoś ma jakieś pojęcie, co może wywoływać konflikt?
- Micadi
Odp: Konflikt Mozilli z Flashem
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.17) Gecko/20110420 Firefox/3.6.17
Informacja o konflikcie sugerowałaby, że gdzieś może pozostała jakaś starsza wersja wtyczki - spróbuj ją usunąć tak jak opisano np. tu: viewtopic.php?p=198712#p198712 lub tu: https://support.mozilla.com/pl/kb/wtycz ... hw-wtyczki
A jeśli to nie pomoże, to daj znać, czy problemy występują też, gdy wyłączysz obsługę flasha w osobnym procesie (plugin-container.exe) - przez ustawienie dom.ipc.plugins.enabled.npswf32.dll = false na stronie about:config. A jeśli nie masz tamtego wpisu, to ogólnie przez dom.ipc.plugins.enabled = false
A jeśli to nie pomoże, to daj znać, czy problemy występują też, gdy wyłączysz obsługę flasha w osobnym procesie (plugin-container.exe) - przez ustawienie dom.ipc.plugins.enabled.npswf32.dll = false na stronie about:config. A jeśli nie masz tamtego wpisu, to ogólnie przez dom.ipc.plugins.enabled = false
- Mirek
- Moderator
- Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:2.0.1) Gecko/20100101 Firefox/4.0.1
No więc sposoby wypisane w wymienionych przez ciebie wątkach nie pomogły - w pierwszym usunąłem wszystkie wskazane elementy (poza jednym, którego mi Vista nie pozwoliła usunąć - przerzuciłem go więc na pulpit i zmieniłem nazwę), ale problem pozostał. Przeprowadzenie drugiego sposobu wykazało, że nie mam zainstalowanych starszych wtyczek (jedyną powtarzającą się wtyczką był Quick Time).
Natomiast gdy wyłączyłem obsługę flasha w osobnym procesie, wszystko zaczęło działać poprawnie (dom.ipc.plugins.enabled = false). Rozumiem jednak, że to jest tylko środek zaradczy, czy też mam to traktować jako koniec problemu? Co wyłączenie tej opcji spowoduje dla innych programów?
Natomiast gdy wyłączyłem obsługę flasha w osobnym procesie, wszystko zaczęło działać poprawnie (dom.ipc.plugins.enabled = false). Rozumiem jednak, że to jest tylko środek zaradczy, czy też mam to traktować jako koniec problemu? Co wyłączenie tej opcji spowoduje dla innych programów?
- Micadi
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.17) Gecko/20110420 Firefox/3.6.17
To ustawienie decyduje, czy wtyczki (takie jak Flash) są obsługiwane w osobnym procesie (plugin-container.exe) czy w głównym (firefox.exe) i od tego potem zależy, czy w razie awarii wtyczki pada tylko ten dodatkowy proces czy cała przeglądarka.
Jeśli problem występuje tylko przy pracy w osobnym procesie, to w pierwszej kolejności sprawdziłbym antywirusa itp. - czy czegoś nie blokuje, nie przeszkadza. No i czy nie braknie RAMu - bo przy dwóch procesach, trochę więcej jest go zżeranego...
A - i jeszcze nie wspominałeś jak to wygląda na nowym profilu. No i warto zaktualizować sterowniki karty graficznej, jeśli nie są najnowsze - bo to też może mieć wpływ.
Jeśli problem występuje tylko przy pracy w osobnym procesie, to w pierwszej kolejności sprawdziłbym antywirusa itp. - czy czegoś nie blokuje, nie przeszkadza. No i czy nie braknie RAMu - bo przy dwóch procesach, trochę więcej jest go zżeranego...
A - i jeszcze nie wspominałeś jak to wygląda na nowym profilu. No i warto zaktualizować sterowniki karty graficznej, jeśli nie są najnowsze - bo to też może mieć wpływ.
- Mirek
- Moderator
No dobra. Ale czemu nagle antywirus miałby zacząć sprawiać problemy? Jeśli to jego wina, oczywiście. RAMu na pewno nie brakuje, mam dość dobrego kompa, a karta graficzna ma najnowsze sterowniki. I co masz na myśli mówiąc "jak to wygląda na nowym profilu".A zresztą, to tymczasowe rozwiązanie mi raczej wystarczy, za 2 tygodnie i tak całkowicie wymieniam sprzęt - ważne by się wszystko utrzymało do tego czasu. Dzięki za pomoc.
- Micadi
Ale czemu nagle antywirus miałby zacząć sprawiać problemy?
Może po aktualizacji Fxa ktoś coś zablokował w jakimś okienku, które wyskoczyło, może sam AV po własnej aktualizacji zaczął coś blokować, itd...
I co masz na myśli mówiąc "jak to wygląda na nowym profilu"
Jednym z ważniejszych kroków Standardowej Diagnostyki jest utworzenie nowego profilu i sprawdzenie, czy w nim występuję ten sam problem.
- Mirek
- Moderator
Stworzyłem ten profil tak jak napisali w diagnostyce, ale nie zauważyłem żadnych różnic. Choć z drugiej strony nigdy nie korzystałem z tych profili - przynajmniej nie świadomie, gdyż do przeczytania o tym nie miałem pojęcia, że coś takiego istnieje. Stąd nie mogę być pewien czy mam na myśli to, co ty masz na myśli.
- Micadi
• Strona 1 z 1
Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa