autor: apollo78 » 19 stycznia 2012, 18:29
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0.1) Gecko/20100101 Firefox/4.0.1
Mam podobny problem . Chodzi o firefoxa, który parę dni temu znowu załadował uaktualnienia czy tez nową wersję.
Zawsze przy takich okazjach tracę mój z trudem skompletowany zestaw ulubionych stron, które mam zawsze dostępne, w trzech oknach po parę albo i więcej kart. Trudno, chyba nie da się tego uniknąć (czy na pewno - ? może jakis sposób jest? ), więc zawsze zaczynam zestawiać od nowa. Ale tym razem jest większy kłopot.
Teraz Firefox po zamknięciu i ponownym otwarciu po prostu nie zamierza odtwarzać żadnego z używanych wcześniej adresów, ma nieaktywne polecenia w zakładce Historia : przywróć ostatnią sesję, przywróć okna, przywróć karty. A gdy klikam: Wyświetl całą historię, czy też np. 7 dni - nie pokazują się wcale adresy otwarte od 13 stycznia, wcześniejsze tak. Tych ostatnio otwartych w ogóle nigdzie nie zapisuje. Co to może oznaczać? coś tu jest niewłączone? Chyba to nie wirus?
Ponadto gdy otwieram narzędzia - opcje - ogólne: i pod poleceniem - Po uruchomieniu programu Firefox - nie daje się wybrać opcja : wyświetl okna i karty z poprzedniej sesji. Dlaczego tak jest, czy coś jest zablokowane?
Natomiast również w ostatnich dniach - to chyba bez powiązania? - ładuje mi się zamiast pustej strony – jak miałem ustawione - My Web Search - znalazłem instrukcję, co wyrzucić z Dodaj - usuń programy, ale i tak jakieś napisy zostały, i szare tło. A teraz w Mozilli , gdy otwieram stronę - zawsze była blank - teraz otwiera się jakaś wyszukiwarka bez nazwy, jak wpisuję i zaczynam szukać, to się okazuje, że to facemoods. Jakiś czas temu bardzo mi bruździł i go skasowałem. Teraz znowu jest - i to jakby legalnie przez firefoxa? Nic nie rozumiem. Wpisuję jako stronę główną google, ale to zupełnie niczego nie zmienia - nadal włazi ten facemoods.
Następna sprawa - to problemy z Thunderbirdem. Wielkość czcionki Times jest albo bardzo mała, aż nieczytelna, albo nagle bardzo duża – bardzo brakuje stopniowania wg wielkości. (12, 14, 16). Trzeba zawsze ustawiać od nowa, a i tak po byle spacji znowu maleje – koszmarna zabawa.
Drugi problem – wysyłanie z załącznikiem ciagnie się straszliwie długo – czy to zdjęcie, czy nawet PDF.
I jeszcze jeden – przy odpowiedzi – w jedną lub w drugą stronę – mail idzie dalej z tym samym załącznikiem, najczęściej już zbytecznym. Jak to wyłączyć?
Próbowałem zastosować rady z powyższej listy postów - zmiana w about:config z false na true w ogóle nie daje się wykonać. A polecenie - wyswietlaj okna i karty jest, jak wspomniałem, nieaktywne. Jestem bezradny, prosze o pilną pomoc!