MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

MozillaPL a maczek

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

MozillaPL a maczek

Postautor: Anonymous » 11 lipca 2002, 23:55

Przeglądarka: -

Mam takie drobne pytanko, czy jest możliwe wydanie MozilliPL na Maczka czy to dla OS 9.x czy też MacOS X 10.1?
Anonymous

Postautor: Gandalf » 12 lipca 2002, 02:06

Masz przeciez mozliwosc zainstalowania pakietow jezykowaych dla MozPL.

W tej chwili nie mamy mozliwosci wydac instalatora dla Maxintosha.
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Anonymous » 19 lipca 2002, 09:37

Wiem, że mam i tak robię... ale nie dokońca wszystko jest miodzio... problemy jak zwykle na styku polskich liter, a dokładnie krzaczków... jak ktoś instalował na maczku to wie.

Poza tym to w tej chwili NAJLEPSZA przeglądarka. Macowe IE jest do d..y i jeżeli PC-towe pokazuje stronę OK to Maczkowe sypie strone na maxa nie wiedząc czemu. :o

Pozdrawiam cały team MozilliPL i trzymajcie tak dalej.
Anonymous

Postautor: pbartecki » 19 lipca 2002, 18:11

Dziękuję w imieniu całego Zespołu za pozdrowienia ;)

A co dokładnie nie jest miodzio??
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: Anonymous » 21 lipca 2002, 00:56

Głównie chodzi o obsługę polskich znaków w systemach Mac OS 9.x i Mac OS X 10.1.x np w 9.x Zawartość menu "Zakładki" jest cała pokazywana z polskimi znakami i jest cała OK, ale sam tytuł "Zakładki" zamiast ł ma jakiś krzaczek... tak samo jest z Przejdź, Narzędzia... Natomista w X jest i lepiej i gorzej... tzn menu niby całe z polskimi literkami ale za to ł jest wysypane, odstrzelone... musiałbym zrobić jakiś zrzut aby pokazać o co chodzi... po prostu nie wygląda jak ł tylko jak kreska przekreślona :-?. To co mi się jeszcze spostrzegło to nie działą w 9.x powiadomienie otrzymanaia wiadomości i nie można ustawić fontu do wyświetlania treści poczty w kurierze, a dokładnie nie wiedząc czemu nie udało mi się zmienić tylko z Courier'a na Times'a.

Ale to są drobiazgi i wszyscy macowcy pieją z zachwytu przesiadając się z NS 4.7x na Moze. Te niedogodności to i tak pestka w porówniu od IE i paczki... a te robaczki nie przeszkadzają w codziennej pracy, a i więkrzość Macowców to zatwardziałe anglosasy i co jak menu zobaczą po Polsku to wywalają grymasy i nie wiedzą że File to Plik :lol:, więc kożystają z angielskiego menu ale mają polskie prefsy.
Anonymous

Postautor: E2rd » 21 lipca 2002, 12:31

314TeR pisze:... nie można ustawić fontu do wyświetlania treści poczty w kurierze, a dokładnie nie wiedząc czemu nie udało mi się zmienić tylko z Courier'a na Times'a.

To akurat nie jest przypadłość tylko na Mac-u :)

Fonty do wyświetlania poczty ustawia się w Preferencje -> Wygląd -> Czcionki. (Na marginesie uwaga: dotyczy to nie tylko poczty, ale również stron WWW. Oczywiście fonty tu określone będą używane, o ile strona nie zażyczy sobie inaczej).
Wyświetlanie poczty HTML-owej korzysta z ustawień czcionki proporcjonalnej. Zwykła poczta tekstowa jest zawsze wyświetlana czcionką fixed - Times taką czcionką nie jest.
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: ignacyn » 21 lipca 2002, 16:47

314TeR pisze:Głównie chodzi o obsługę polskich znaków w systemach Mac OS 9.x i Mac OS X 10.1.x np w 9.x Zawartość menu "Zakładki" jest cała pokazywana z polskimi znakami i jest cała OK, ale sam tytuł "Zakładki" zamiast ł ma jakiś krzaczek... tak samo jest z Przejdź, Narzędzia... Natomista w X jest i lepiej i gorzej... tzn menu niby całe z polskimi literkami ale za to ł jest wysypane, odstrzelone... musiałbym zrobić jakiś zrzut aby pokazać o co chodzi... po prostu nie wygląda jak ł tylko jak kreska przekreślona ...

Jeśli chcesz by polskie znaki wyświetlały się poprawnie w menu Mozilli na 9.x musisz zrobić co następuje:
-Ściągnąć program ResEdit
-Otworzyć w nim plik Mozilla (sam program, a nie teczkę), czyli Mozilla(folder)> Mozilla.app>Contents>MacOs>Mozilla
-Otworzyć resource "vers"
-Otworzyć zasoby "program" i "suite" i w obu zmienić Country Code na Poland. Zapisujesz, zamykasz i polskie znaki w menu są wyświetlane poprawnie.

Jeśli chodzi o MacOS X to menu(to na samej górze, takie jak w finderze) niezależnie od Country Code powinno być wyświetlane poprawnie ponieważ X używa Unicode'u, ale musisz w SystemPreferences w zakładce International mieć doany język polski. Jeśli chodzi o "ł" i "ń" to Mozilla nie wyświetla poprawnie tych znaków z nieznaych mi powodów (dotyczy to i interfejsu, i stron). Próbowałem wpisać ten błąd na Moziila bug list( ktoś już to zrobił przede mną), ale po pewnym czsie ktoś z Mozilli odpowiedział, że ten błąd nie istnieje, chociaż wysłałem tam zrzut ekranowy i dokładnie zaznaczyłem co się źle wyświetla. Podejrzewam, że chodzi tu o błąd, który jest wspomniany w known bugs na mozilla.org tzn. na systemach Unixowych ( czyli np. X) Mozilla źle wyświetla niektóre czcionki, niestety nie wiem jak to napraawić. Dodam tylko, że właśnie złe wyświetlanie tych dwóch liter powoduje, że używam Mozilli sporadycznie, bo strony są po prostu nieczytelne.
Jak ktoś wie jak naprawić ten błąd to dajcie znać.
Pozdrawiam,
Ignacy
ignacyn

Z nami od: 21 lipca 2002, 16:22

Postautor: ignacyn » 21 lipca 2002, 17:36

P.S.
Będę bardzo wdzięczny jeśli dodacie swoje uwagi na stronie BugZilli, założyłem tam nowy wątek z błędem, o którym wspominam we wczesniejszym liście. Adres to: http://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=158560

Jeszcze raz proszę WPISZCIE TAM swoje uwagi, a może ten głupi błąd zostanie naprawiony.
Pozdrawiam,
Ignacy
ignacyn

Re: Wyświetlanie pliterek w Mozilla Mac

Postautor: E2rd » 21 lipca 2002, 19:04

Często się zdarza, że bug zgłoszony na Bugzilli jako "źle się wyświetla. kropka." jest, hm, ignorowany :roll: Radzę potestować trochę samemu i uzupełnić opis w Bugzilli.

Widzę, że na stronie, którą podałeś jako testową wymuszasz użycie fontu przez <font face="Times New Roman, Times, serif"> (oprócz ostatniej linijki, ale w niej akurat nie ma "ł" :) ). Może masz po prostu "uszkodzony" font na swoim Maku?
Spróbuj wyrzucić deklarację czcionki i sprawdź, czy fonty wybierane automatycznie przez Mozillę też się wyświetlają źle. Popróbuj z różnymi fontami ustawiając w Preferencje -> Wygląd -> Czcionki, lub wpisując te fonty w kod strony...
Jeśli już robiłeś takie testy, to też warto je opisać w Bugzilli. Zwłaszcza, że piszesz "Niektóre strony wyświetlają się dobrze. To na pewno nie zależy od użytego fontu" - skąd ta pewność...?
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Re: Wyświetlanie pliterek w Mozilla Mac

Postautor: ignacyn » 21 lipca 2002, 23:57

E2rd pisze:Może masz po prostu "uszkodzony" font na swoim Maku?
Spróbuj wyrzucić deklarację czcionki i sprawdź, czy fonty wybierane automatycznie przez Mozillę też się wyświetlają źle. Popróbuj z różnymi fontami ustawiając w Preferencje -> Wygląd -> Czcionki, lub wpisując te fonty w kod strony...

Próbowałem robić różne testy z tego wyszło mi, że:
-albo ja na swoim maku mam rozwalone czcionki (byłoby to dziwne bo w żadnych innych programch nie miałem problemów tego typu z czcionkami)
-albo Mozilla ma kompletnie do dup* mechanizm obsługi i wyświetlania czcionek na Mac OS X, wyszły mi naprawdę cuda; wykopałem ze strony wszystki font face'y i próbowałem zmieniać w ustawieniach samej Moziilli. Czasem niektóre słowa były wyświetlane jedną czcionką, niektóre inną, a nawet część słowa jedną, a polskie znaki inną (wtedy gdy w zakładce western i central european miałem ustawione fonty z innych rodzin). Jak napisałem wyżej w kodzie html nie wymuszałem użycia żadnej czcionki, żałuje, że nie mogę podzrzucić wam zrzutu, bo to były naprawdę "cuda"
Pozdrawiam,
Ignacy

P.S.
Postaram się dorzucić te uwagi do bugziili, ale trochę ciężko to wytłumaczyć, trzeba zobaczyć.
ignacyn

Postautor: ignacyn » 22 lipca 2002, 00:27

Dla ciekawskich dorzucam zrzuty tego o czym pisałem wcześniej:
http://listonoszmac.republika.pl/cuda.html
Wybaczcie, ale myślę, że nawet jak bym miał coś rozwalone z czcionkami to ten przykład pokazuje, że jest to raczej wina mozilli(oczywiście na OS X)
Pozdrawiam,
Ignacy
ignacyn

Postautor: Anonymous » 14 sierpnia 2002, 22:53

Niestety z przykrością muszę potwierdzić to co mówi ignacyn. Wysypuje się "ł" nie tylko na stronach www ale także jest ten sam ból w interfejsie Mozy. Wszystkie ł są odstrzelone i bardzo irytujące. Problem ten to tylko w X... w 9 jest OK. Mam znów maczka w domciu więc mogę porobić zrzuty i podesłać, tylko prosiłbym o jakiś adres, bo na BB nie można dołączać załączników.
Anonymous

Postautor: pbartecki » 14 sierpnia 2002, 23:08

Uuuuu,.. rzeczywiście brzydko...
Błąd http://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=111728 został niedawno poprawiony i najnowsze wersje nightly powinny ślicznie wszystko wyświetlać.
Na stronie http://www.mozillapl.org/index.php?name ... ew=nightly można pobrać pakiety językowe dla wersji z 08.13, kiedy ta poprawka została włączona do kodu - nie wiem tylko dokładnie o której godzinie, więc można pewnie jeszcze chwilę poczekać.
pbartecki

Postautor: Anonymous » 14 sierpnia 2002, 23:16

No takiej reakcji to się nie spodziewałem :D taka manna z nieba i to w 15 minut od postu :-) nawet nie zdążyłem jeszcze z pudła wyjąć nowego iMaczka... jutro potestuję posprawdzam...
Anonymous

Postautor: pbartecki » 14 sierpnia 2002, 23:18

MozillaPL Twoją przeglądarką ;)
pbartecki

Postautor: Anonymous » 14 sierpnia 2002, 23:32

Baaaardzo długo NS 4.x przez chwilkę 6.1 potem znowu 4.x a od chyba wersji 0.9.6 już wyłącznie MozaPL. Moza to jest po prostu to na co czekałem przez ostatnie 2 lata. Ma doskonałego klienta poczty i chyba najlepszego z darmowych na Wingroze.
Anonymous

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite