MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Potrzebna Twoja pomoc ;)

Forum związane z serwisem Zespołu MozillaPL. Propozycje dotyczące organizacji prezentowanych danych, udostępnianych artykułów, podejmowanych tematów

Moderator: Pomocy?!

Potrzebna Twoja pomoc ;)

Postautor: GmbH » 10 września 2003, 20:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.5b) Gecko/20030909

Informację na głównej stronie pewnie już widzieliście, teraz potrzebne mi są osoby gotowe napisać artykuły na następujące tematy (proszę nie pytać dlaczego część pokrywa się z IMHO świetnymi artykułami Konrada):

1) Instalacja Mozilli w systemie Windows i Linux (może być oparte na istniejącym już artykule http://mozillapl.org/modules.php?op=mod ... cle&sid=24 )

Wersję dla systemu Linux opracowuje Marcoos (data aktualizacji: 10 Wrz 2003)

Wersję dla systemu Windows opracowuje arsmageddon (data aktualizacji: 10 Wrz 2003)

2) Instalacja pakietów językowych (może być oparte na istniejącym już artykule http://mozillapl.org/modules.php?op=mod ... cle&sid=23 )
3) Informacje ogólne o pakiecie MozillaPL, co ma, zalety itd.

Osoby zainteresowane powinny się zgłaszać na adres team@mozillapl.org, po zatwierdzeniu zostaną tutaj umieszczone żeby wiadomo było kto, co, gdzie i jak. Termin wykonania: do 2 tygodni, oczekuję bezwzględnego dotrzymania terminu, w innym przypadku składam ofiarę z tego delikwenta wielkiemu Gecko ;)

Artykuły muszą być opublikowane na licencji GNU Free Documentation License lub MPL.

Co do formatu artykułu, pomysł Marcoosa wydaję się być dobry:

<h1>Tytuł artykułu</h1>
<p>cośtam cośtam cośtam cośtam
....</p>
<h2>Kolejne sekcje</h2>
....</p>
<h3>Podsekcje</h2>
....</p>

Reszta ma być zgodna z XHTML Strict 1.1, brak formatowania (przy wyżej podanym formacie łatwo będzie to zmienić stylami do formy strony). Koniecznie trzeba dołączyć zrzuty ekranu, wszystkie obrazki w PNG.
Ostatnio zmieniony 10 września 2003, 21:55 przez GmbH, łącznie zmieniany 5 razy
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: marcoos » 10 września 2003, 20:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030824 Mozilla Firebird/0.6.1+

Co do (1) to nie ma sensu dublować pracy Konrada: http://www.vivamozilla.civ.pl/instalacja.html jeśli chodzi o Windows.

Jeśli chodzi o Linuksa, to rozumiem, że chodzi o instalację z paczki MozillaPL? Bo chyba nie o RPMy czy "emerge mozilla"? Jeśli bedę miał chwilę, to mogę coś nabazgrolić. ;) Zaraz się biorę do roboty, może być oparte o 1.4? Bo aktualnie mam komp podłączony przez winmodem i nie czuję potrzeby ściągania 1.5 pod Linuksa ;)

"Artykuł na GPL"? Do tekstów jest GNU Free Documentation License. ;)

Aha, może byśmy jakoś się zdecydowali, co do formatu tego tłumaczenia?
Proponuję tak:

<h1>Tytuł artykułu</h1>
....</p>
<h2>Kolejne sekcje</h2>
....</p>
<h3>Podsekcje</h2>
....</p>

I nie używanie znaczników formatujących, ani CSS jako parametr style.
Sensownie byłoby dodawać jednak style przez klasy, np:

Kod: Zaznacz cały
<p class="uwaga">Uwaga! Jeśli nie zaznaczysz opcji <span class="opcja">Nie wysadzaj mojego dysku w powierze</span>, twój komputer może wybuchnąć!</p>

(uwaga: patrz mój późniejszy post - więcej szczegółów)
Ostatnio zmieniony 10 września 2003, 23:13 przez marcoos, łącznie zmieniany 2 razy
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: GmbH » 10 września 2003, 20:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.5b) Gecko/20030909

marcoos pisze:Co do (1) to nie ma sensu dublować pracy Konrada: http://www.vivamozilla.civ.pl/instalacja.html jeśli chodzi o Windows.

Proszę się nie kłócić, artykuł ten ma być umieszczony na MozillaPL.org i tyle.

marcoos pisze:Jeśli chodzi o Linuksa, to rozumiem, że chodzi o instalację z paczki MozillaPL? Bo chyba nie o RPMy czy "emerge mozilla"? Jeśli bedę miał chwilę, to mogę coś nabazgrolić. ;) Zaraz się biorę do roboty, może być oparte o 1.4? Bo aktualnie mam komp podłączony przez winmodem i nie czuję potrzeby ściągania 1.5 pod Linuksa ;)

Były już pytania jak zainstalować MozillęPL z *.tgz więc artykuł też by się przydał.

marcoos pisze:"Artykuł na GPL"? Do tekstów jest GNU Free Documentation License. ;)

A tego to nie wiedziałem ;)
GmbH

Postautor: marcoos » 10 września 2003, 20:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030824 Mozilla Firebird/0.6.1+

Były już pytania jak zainstalować MozillęPL z *.tgz więc artykuł też by się przydał.

Dobra, najpierw napiszę o MozillaPL'owych paczkach. Potem się wezmę za RPMy, deby, emerge i inne cholerstwa. ;)

marcoos pisze:"Artykuł na GPL"? Do tekstów jest GNU Free Documentation License. ;)

A tego to nie wiedziałem ;)

Widzisz, całe życie się człowiek uczy ;)
marcoos
Moderator

Postautor: GmbH » 10 września 2003, 20:40

marcoos pisze:Dobra, najpierw napiszę o MozillaPL'owych paczkach. Potem się wezmę za RPMy, deby, emerge i inne cholerstwa. ;)

Ale pakietów RPM, DEB nie wydajemy, tutaj bardziej by pasowała instalacja samych pakietów językowych.
GmbH

Postautor: marcoos » 10 września 2003, 22:53

Ja planuję dwa teksty:

- MozillaPL z oficjalnych TGZ w GNU/Linuksie. Praktycznie już napisane, brakuje tylko typowo endjuzerowej rzeczy jak robienie ikonki z Mozillą na pulpicie w Gnome czy innym KDE (swoją drogą, instalator mógłby to sam robić... ;)). Jutro będzie testowa wersja gdzieś w okolicach mojej starej strony (zamiast niej ;) na pertus.com.pl.

- MozillaPL_zrób_to_sam - czyli o przerabianiu mozilla.org na w pełni funkcjonalny odpowiednik MozillaPL w uniksopodobnych (Linux, BSD, QNX, Solaris, whatever). To za jakiś czas.
marcoos
Moderator

Postautor: marcoos » 10 września 2003, 23:01

Aha, jeszcze jedno. Zrobiłem screenshoty w PNG, ale czy nie lepiej je zrobić w JPG? Strata jakości może być niezbyt widoczna, a objętość znacznie mniejsza...

Chyba, że chcemy zademonstrować jakieś półprzezroczyste screenshoty, żeby się w IE psuły ;))) Ale na stronie informującej o tym, jak zmienić IE na Mozillę to chyba nie najlepszy pomysł :D

Jeszcze mały update formatu tego howto:

Takie rzeczy jak przyciski, menu, nazwy plików, nazwy użytkowników przyjąłem oznaczone następująco:

<span class="button">Przycisk</span>

Np.: "Kliknij przycisk <span class="button">Anuluj</span>, aby szlag wszystko trafił."

<span class="filename">/nazwa/pliku/lub_katalogu</span>
<span class="username">nazwa_uzytkownika</span>
<span class="menu">nazwa menu (np. Plik)</span>
<span class="menuitem">nazwa opcji w menu (np. Zakończ)</span>
<span class="command">polecenie</span> (w trybie, nazwijmy to "inline")

Zestaw poleceń i tak piszę wenątrz znacznika pre, span używam w zdaniach w stylu: "jeśli polecenie <span class="command">ls</span> zwróci wynik taki jak poniżej..."

Akapity, które są "uwagą", tzn. "Uwaga! Instalacja w trybie Użytkownika jest przeznaczona dla zaawansowanych juzerów" piszę tak:

<p class="uwaga">bla bla bla bla</p>
Ostatnio zmieniony 10 września 2003, 23:08 przez marcoos, łącznie zmieniany 2 razy
marcoos
Moderator

Postautor: GmbH » 10 września 2003, 23:03

marcoos pisze:Aha, jeszcze jedno. Zrobiłem screenshoty w PNG, ale czy nie lepiej je zrobić w JPG? Strata jakości może być niezbyt widoczna, a objętość znacznie mniejsza...

Później zadecyduję jaki format wybrać, a tak będę miał przynajmniej źródłowe w dobrej jakości.
GmbH

Postautor: marcoos » 10 września 2003, 23:10

Co do tekstu |<onrada o instalowaniu w Windzie miałem na myśli, żeby go przenieść na MozillaPL.org po prostu. Ale jak arsmageddon chce, to niech dubluje robotę |<onrada, to jego czas, nie mój :D
marcoos
Moderator

Postautor: marcoos » 11 września 2003, 13:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030827

Mój tekst już jest. GmbH dostał mailem 400-kilowego zipa z tekstem i obrazkami (sam chciałeś te PNG, więc się nie czepiaj ;))

Na http://web.pertus.com.pl/~marcoos/mozpl/tutorial.html jest cały tekst tego artykułu i... niektóre obrazki. Nie ma wszystkich, bo połączenie TePSA0202122 i MediaNet Legnica jest tak ch**owe (musiałem to napisać, od godziny próbuję to wysłać i jestem cholernie wściekły!), że się poddałem i nie wysłałem wszystkich obrazków....

Proszę o komentarze, ewentualne zwrócenie uwagi na literówki.

Aha, GmbH dostał starszą wersję, z błędami w kodzie. Na pertus.com.pl próbuję właśnie wcisnąć poprawioną wersję (tekst nie zmieniony).
Ostatnio zmieniony 11 września 2003, 13:49 przez marcoos, łącznie zmieniany 1 raz
marcoos
Moderator

Postautor: Nerf » 11 września 2003, 13:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030902

A może w większości przypadków zamiast <span> zrobić <code>? Chociaż w sumie to bez różnicy...
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25

Postautor: marcoos » 11 września 2003, 22:49

Http://web.pertus.com.pl/~marcoos/mozpl/tutorial.html
już zawiera wszystkie obrazki. Dopiero teraz mi się udało je wgrać.

IMHO PNG jednak za długo się ładuje i konwersja na JPEG jest konieczna.
marcoos
Moderator

Postautor: stas » 11 września 2003, 23:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

3 błędy kosmetyczne i jeden uśmiech:

Możesz zalogować się jako root, choć nie musisz. Logowanie się jako [] nie jest uważane za zawsze bezpieczne.

na samym początku, "uruchomienie terminala" - zjadłeś słowo "root".

Powinna ona nie brzmieć root.

Może po prostu: "Nie powinna ona brzmieć root"?

Aby usunąć profil Netscape 4 z listy profili Mozilli kliknij jego nazwę, a następnie wybierz przycisk "Usuń zaznaczony profil...".

To już wyjątkowe czepianie się, ale wydaje mi się, że czytelniej byłoby z przecinkiem przed "kliknij". Czy ten przecinek jest poprawny - nie wiem.

I teraz to, co mi się najbardziej podobało:
Na zrzucie ekranu jest to moja nazwa użytkownika - marcoos, u Ciebie zapewne będzie inna.

:)

Jeśli mogę coś jeszcze zaproponować, to może wyjaśnienie, jak ustawia się Mozillę jako przeglądarkę domyślną i jak zrobić, by gdy już ją ustawię i otworzę z dysku plik1.html, to żeby po dwukliku na plik2.html nie wyskakiwało okienko z prośbą o wybór profilu. To tak specjalnie dla mnie:)

Wybacz, że się czepiam takich szczegółów, jak dla mnie tutorial jest perfekcyjny. Jak skończę WCAG będziesz poczepiać się w rewanżu, ale obawiam się, że o wiele poważniejszych błędów.

ps. zapisałem tutorial na dysku. dlaczego Mozilla nie zapisała w pliku html linijki:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
tylko zaczęłą od razu od <!DOCTYPE...>? kodowanie mi się popsuło...
stas
Moderator

Z nami od: 20 czerwca 2003, 20:30

Postautor: marcoos » 11 września 2003, 23:52

staszyna pisze:3 błędy kosmetyczne i jeden uśmiech:
Możesz zalogować się jako root, choć nie musisz. Logowanie się jako [] nie jest uważane za zawsze bezpieczne.

na samym początku, "uruchomienie terminala" - zjadłeś słowo "root".

Bo pewnie wywaliłem <span class="username">root</span> i chciałem to jakoś ładniej napisać, a potem mi się zapomniało. Jutro poprawię. (J/p)

Powinna ona nie brzmieć root.

Może po prostu: "Nie powinna ona brzmieć root"?

Może... J/p.

Aby usunąć profil Netscape 4 z listy profili Mozilli kliknij jego nazwę, a następnie wybierz przycisk "Usuń zaznaczony profil...".

To już wyjątkowe czepianie się, ale wydaje mi się, że czytelniej byłoby z przecinkiem przed "kliknij". Czy ten przecinek jest poprawny - nie wiem.

Nie, nie byłoby. Przecinkiem oddziela się zdania składowe. Część "Aby usunąć profil" nie jest zdaniem składowym, lecz dopełnieniem. Przecinka nie ma i nie będzie. Mówi Ci to osoba z szóstką z matury z j. polskiego (i do tego bardzo skromna). :P

I teraz to, co mi się najbardziej podobało:
Na zrzucie ekranu jest to moja nazwa użytkownika - marcoos, u Ciebie zapewne będzie inna.

A co, IMHO lepiej pokazać, że to opis rzeczywistej instalacji. ;)

Jeśli mogę coś jeszcze zaproponować, to może wyjaśnienie, jak ustawia się Mozillę jako przeglądarkę domyślną

No w sumie tak. Mea culpa, ja się nigdy nie bawię w "domyślne przeglądarki"... Się zrobi jutro (eeeeh, dwa razy, GNOME i KDE... :()

i jak zrobić, by gdy już ją ustawię i otworzę z dysku plik1.html, to żeby po dwukliku na plik2.html nie wyskakiwało okienko z prośbą o wybór profilu. To tak specjalnie dla mnie:)

Kolejna rzecz, której nigdy nie robię. Może dlatego, że nienawidzę Nautilusów, Rox-Filerów, Konqueror File Managerów, Windows Explorerów i innych tego rodzaju niepotrzebnych programów. :) OK, dodam.

Choć zastanawia mnie, czy to jeszcze "instalacja" czy może już "FAQ nt. codziennego używania" ;)

ps. zapisałem tutorial na dysku. dlaczego Mozilla nie zapisała w pliku html linijki:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
tylko zaczęłą od razu od <!DOCTYPE...>? kodowanie mi się popsuło...

O, to dziwne. Pewnie dlatego, że ten serwer serwuje XHTML jako text/html, a nie application/xml+xhtml. No, ale na to to ja nie mam wpływu.

Dopisz sobie deklarację XML i będzie cool. ;)
marcoos
Moderator

Postautor: stas » 12 września 2003, 01:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

Nie powinienem się z Tobą kłócić na te tematy, bo nie dość, że ja sam miałem zaledwie 4 (ale to nie moja wina..:)), to pamietam dobrze pewną rozmowę na Jabberze i słowo "watażka".. fiu fiu fiu.:)

<nieuprawnione_mądrzenie_się>

Ale spróbuję się posprzeczać. Moim sojusznikiem okazał się być słownik poprawnej polszczyzny (ale działo wytoczyłem...), który po wielu przykładach i omówieniach nakazuje, by przed spójnikiem międzyzdaniowym "aby" zawsze stawiać przecinek.

Jeśli natomiast będziemy mysleć tak jak Ty, to część "Aby usunąć..." powinna być chyba okolicznikiem celu, a nie dopełnieniem. Czy nie?

Zastanawia mnie również przecinek przed "a nastepnie...". Czy to nie są zdania współrzędnie łączne? Kliknij i wybierz. Żadnej przeciwstawności:)

</nieuprawnione_mądrzenie_się>

A zresztą:) I tak nikt nie zauważy a ja i tak pewnie nie mam racji.
Mimo wszystko miło jest z kimś o tym pogadać, nawet o 2 w nocy. Cieszę się, że ktoś jeszcze dba o takie rzeczy i wstydzę się jednocześnie, że nie znam polskiego tak, jakbym chciał.

I jeszcze to:
marcoos pisze:Choć zastanawia mnie, czy to jeszcze "instalacja" czy może już "FAQ nt. codziennego używania"

Wydaje mi się, że można to jeszcze podciągnąć pod Instalację. Albo raczej pod "Czynności tuż poinstalacyjne":)
stas
Moderator

Z nami od: 20 czerwca 2003, 20:30

Postautor: Wojciech » 12 września 2003, 10:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.3) Gecko/20030312

marcoos pisze:Proszę o komentarze, ewentualne zwrócenie uwagi na literówki
Proszę bardzo :wink: :

Uwaga: Dla potrzeb tego artykułu ... Jeśli tam nie jest = Jeśli go tam nie ma

Uruchomienie terminala
Proponuję przeformułować: Logowanie się jako root uważane jest za nie zawsze bezpieczne
Użytkownicy środowiska GNOME => ... wybierz ... a z niej pozycję Terminal, albo kliknij tę ikonę na pasku (w oryginale po terminalu jest kropka, tę zamiast tą)
Użytkownicy środowiska KDE => Możesz też kliknąć ikonę:

Kliknij nazwę rodzaju instalacji: proponuję "zaznacz", bo nazwy są chyba nieaktywne
*Użytkownika - ... chcesz mieć zainstalowane lepiej: "chcesz zainstalować" (anglicyzm)
Domyślnie wszystkie komponenty są wybrane ... kliknięcie na nazwę może lepiej "zaznaczenie komponentu"

Po instalacji
Uwaga 2: ... Pracowanie z prawami ... = Praca z prawami...
W tej chwili ... => brak przecinka przed drugim i, w zdaniu: Jeśli byłeś(-aś) zalogowana jako root...
Możesz się upewnić => po whoami wskazany jest myślnik (;) a nie przecinek

Dla użytkowników programu Netscape ... => Jeśli dotychczas ... pomiń część artykułu (trochę za dużo "tego")

Ikony
Kliknij dwa razy którąś z nich (lepiej większą)
W zakładce "Ogólne", w miejsce w którym obecnie (przesunięcie przecinka)

Uwagi ogólne:
1. Jeśli decydujemy się na formę żeńską (co jest bardzo wskazane i uprzejme), trzeba to zrobić wszędzie - ważne dla pozostałych Autorów!
2. Autorzy opracowań dot. wersji linuksowych powinni uwzględnić fakt nieprawidłowego wyświetlania opisów (tzn. ich braku!) w oknach instalatora oraz koszmarnie wyglądających czcionek w interfejsie MozillaPL.
3. Należałoby napisać jeszcze jasną (i przetestowaną) instrukcję ustawiania czcionek interfejsu dla tych nieszczęśników, którzy korzystają z innych menedżerów okien wzgl. nie są tak doświadczeni, jak Team MozPL. Chociaż najlepiej byłoby, gdyby poprawić to w programie (MozillaOrg nadaje się do użytku przy dowolnym menedżerze i dowolnych czcionkach, od razu po zainstalowaniu).
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: marcoos » 12 września 2003, 11:44

Wojciech:

Z tym się nie zgodzę:
Tak nie może być: "W zakładce "Ogólne", w miejsce w którym obecnie"
Gdzie się zaczyna zdanie podrzędne? Moim zdaniem od słów "w którym" i dlatego przecinek będzie po "miejscu" a nie po "ogólne".

Dalej:

Ad 1. Zgubiłem gdzieś formę żeńską? Wydawało mi się, że nie zgubiłem, przejrzę ten tekst jeszcze raz...

Ad 2. Wygląd czcionek zależy od tego, czy ktoś ma dobrze zainstalowany system. U mnie jest OK, nawet bez antyaliasingu. Jeszcze nigdy nie miałem problemów z czcionkami w Mozilli, ani w RedHacie 5-6, ani w SuSE 6, ani w Slacku 4-8, ani w Gentoo. Więc nawet nie wiem, co inni robią źle, że mają jakieś paskudne czcionki. :D

Choć może masz na myśli antyaliasing? OK, mogę opisać metodę na włączenie FreeType2 (bo XFT wymaga już rekompilacji). Tylko mozillowa obsługa FreeType2 ma jeden wstrętny bug - antyaliasowany jest GUI tylko pierwszego okna. W kolejnym - GUI jest już bez AA. I jak to wtedy wytłumaczyć potencjalnemu użytkownikowi?

Ad 3. Jak ktoś nie używa Gnome'a czy KDE tylko jakiegoś fluxboksa, to zazwyczaj zna się na systemie. A ja nie wiem, czy będzie dobrze, kiedy ta instrukcja instalacji rozrośnie się do rozmiarów stustronicowej książki. ;)

Reszta Twoich uwag jest bezdyskusyjna i wkrótce je wprowadzę. ;)
marcoos
Moderator

Postautor: Nerf » 12 września 2003, 15:30

marcoos pisze:Ad 3. Jak ktoś nie używa Gnome'a czy KDE tylko jakiegoś fluxboksa, to zazwyczaj zna się na systemie.

Eeee nieprawda :P. Ja używam fluksboksa (a nie znam się na systemie), bo mi gnome wywala błąd podczas kompilacji i nie chce mi się szukać rozwiązania. Poza tym fluxbox jest prosty, szybki i ma wszystko, co użytkownikowi potrzeba :D.
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Postautor: KLAPEK » 12 września 2003, 18:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware 9.0 Linux i686; PL; rv:1.4) Gecko/20030624 ~:::...Anarchia...KLAPEK...Pokoj...:::~

Zgadzam się, fluxbox jest bardzo dobry, prosty, szybki i wydajny :P
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: Nerf » 15 września 2003, 18:19

A może by wrzucić jakiegoś newsa na 7thguarda o tym, że MozillaPL potrzebuje grafika?
H.L. Mencken
Nerf

Następna

Wróć do Serwis MozillaPL.org