MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

FF20.2 a Download Statusbar i Cache Viewer

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

FF20.2 a Download Statusbar i Cache Viewer

Postautor: KillerX » 17 kwietnia 2013, 07:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:20.0) Gecko/20100101 Firefox/20.0

Witam .. kolejna seria problemów po aktualizacji FF 20.2.
-sypie się rozszerzenie menu edytor o czym pisałem w innym poście.. cześciowo udało się to naprawić.. z funkcji tego rozszerzenia
-Rozszerzenie Download Statusbar przestało funkcjonować,.. bardzo lubiłem to rozszerzenie i jego belkę..pojawiła się za to upierdliwa strzałka w górnym prawym rogu od pobierania.. ktoś wie jak to naprawić by działało?
-przestał działać prawidłowo Cache Viewer FX6 to znaczy po najechaniu na obrazki typu JPG lub GIF nie widać podglądu w prawym górnym rogu .. nie działa tez filtrowanie wzorcami....ktoś wie jak to naprawić?
KillerX

Odp: FF20.2 a Download Statusbar i Cache Viewer

Postautor: beata072 » 17 kwietnia 2013, 13:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:14.0) Gecko/20100101 Firefox/14.0.1

Niestety przy każdej zmianie wersji na nowszą sypią się kolejne rozszerzenia. Używam ff głównie ze względu na liczne dodatki ale ostatnio ta ważna zaleta traci na znaczeniu :( Też jest to dla mnie sporym problemem, męczy mnie już wyszukiwanie nowych rozszerzeń na zastępstwo tych, które przestały być kompatybilne z najnowszą wersją, dlatego pozostałam przy v14. Nie jest to najlepsze rozwiązanie ale nie widzę innego. Od czasu do czasu testuję kolejne wersje na osobnym profilu ale wyniki tych testów jakoś nie zachęcają mnie to do aktualizacji :(
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Postautor: teo » 20 kwietnia 2013, 09:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:20.0) Gecko/20100101 Firefox/20.0

Jako człowiek, który trochę się wyznaje na rozszerzeniach dodam swoje trzy grosze:

• rozwoju przeglądarek nie da się „uniknąć” i problemy z dodatkami mają wszystkie przeglądarki
  • prawie wszystkie dodatki tworzone są przez wolontariuszy (nikt im za to nie płaci)
  • często deweloperzy dodatków zaprzestają ich rozwoju
  • deweloperzy nie zawsze na czas przygotowują poprawki
  • każda nowa wersja musi być sprawdzona przez recenzentów AMO (w większości też wolontariuszy) i przed zmianą Firefoksa mającą duży wpływ na działanie dodatków kolejki do sprawdzenia się wydłużają
Zatem wniosek jest jeden – trzeba spokojnie poczekać na aktualizację „swoich dodatków” lub poszukać alternatywnych. Tego nie da się uniknąć bez względu na używaną przeglądarkę. W przypadku Firefoksa te sytuacje się potęgują ponieważ do niego jest mnóstwo dodatków.
Rozumiem zdenerwowanie użytkownika, gdy naraz przestaje mu działać ulubiony dodatek, ale tak to już jest, gdy wybiera się przeglądarkę open source dającą ogromne możliwości dostosowania do wymagań użytkownika – niestety czasami trzeba trochę pocierpieć lub wybrać alternatywną przeglądarkę.
Ja wybrałem Firefoksa i przy nim pozostanę. :)
Obrazek
teo
Moderator

Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

Postautor: beata072 » 20 kwietnia 2013, 14:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:14.0) Gecko/20100101 Firefox/14.0.1

To wszystko prawda, ale ff wcześniej nie był aktualizowany w tak zawrotnym tempie jak od jakiegoś roku i autorzy dodatków mieli więcej czasu na ich dostosowanie. Teraz wielu się zniechęca, bo co miesiąc muszą coś poprawiać.
Nie zamierzam rezygnować z ff, bo i tak jak dla mnie nie ma lepszej przeglądarki jednak wolałabym, aby twórcy nieco zwolnili z tymi aktualizacjami. Szczególnie z takimi, które nie są tak koniecznie potrzebne zwykłemu użytkownikowi albo są jeszcze niedopracowane jak np. wbudowana przeglądarka PDF i z tego co widzę po postach, także menadżer pobierania a które powodują problemy z dodatkami. Po prostu mam ostatnio wrażenie, że to jakiś dziwny wyścig...
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa