MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[xhtml]target w linku

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

[xhtml]target w linku

Postautor: Gość » 12 września 2003, 11:37

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)

Witam
W xhtml 1.1 nie można korzystać z atrybutu target w linkach (<a>). Więc czego użyć, żeby można było otworzyć stronę w nowym oknie i żeby było zgodne z w3c, bo nie moge znaleźć konkretnego info na ten temat?
Z góry dzieki za odpowiedź
Gość

Postautor: Archer » 12 września 2003, 14:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

Można do tego użyć JavaScriptu. Poszukaj w Google haseł związanych z JavaScriptem i odnośnikami w XHTML.

A tak generalnie, to NTF...
"To, co musiałeś odkryć samodzielnie, zostawia w twym umyśle ścieżkę, którą w razie potrzeby możesz pójść jeszcze raz." Georg Christoph Lichtenberg
Archer

Z nami od: 21 maja 2003, 23:41

Postautor: Gość » 12 września 2003, 14:25

Tzn, wiem, że można zrobić to javascriptem, ale czy można to "prościej" tak jak było do tej pory dodając atrybut target?
Archer pisze:A tak generalnie, to NTF...

A co do NTF to sorry
Gość

Re: [xhtml]target w linku

Postautor: Nerf » 12 września 2003, 15:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030902

Anonymous pisze:Więc czego użyć, żeby można było otworzyć stronę w nowym oknie i żeby było zgodne z w3c

AFAIK niczego. W XHTML atrybut target nie istnieje, bo z założenia wszystko ma się otwierać w tym samym oknie.
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25

Postautor: stas » 12 września 2003, 15:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

zdaje sie, że według W3C to użytkownik powinien decydować, czy coś ma być w nowym okienku czy nie. Taką możliwośc zapewniają user-agents.
stas
Moderator

Z nami od: 20 czerwca 2003, 20:30

Postautor: Gość » 12 września 2003, 16:11

dzieki, teraz już wszystko jasne. Zdziwiłem sie po prostu dlaczego usunieto target, może dali coś na miejsce tego atrybutu.
BTW. nawet dobre posuniecie ze strony w3c :)

jeszcze raz dzieki
Gość

Postautor: Gedi » 12 września 2003, 17:53

Nie wiem dlaczego uważasz, że to dobre posunięcie :(. To jest fatalne posunięcie. Wyobraź sobie, robisz stronkę i masz dział LINKI, gdzie masz mnóstwo odnośników do fajnych stronek. Co byś wolał, żeby użytkownik używał BACK do powrotu na tą stronkę? Czy jednak trochę wolałbyś, żeby miał cały spis linków pod ręką? Ja sam korzystam przeważnie z otwierania stron w nowym oknie, ale przecież nie każdy user wie, że tak też można otwierać stronki :D... .
Oczywiście, można radzić sobie przez JavaScript, ale to już inna historia :D... no i co standard, to standard... .
Gedi

Z nami od: 10 sierpnia 2003, 17:36

Postautor: joi » 12 września 2003, 18:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.4) Gecko/20030701

a mnie strasznie wkur... jak mi się link otwiera w nowym oknie
joi

Z nami od: 22 marca 2003, 22:45

Postautor: prefiks » 12 września 2003, 18:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030904 Firebird/0.6.1+

Zadanie dla krytyków usunięcia target ze specyfikaji XHTML.

1) Otwierasz stronę w3.org.
2) Znajdujesz odnośnik do specyfikacji XLink (opcja dla leniwych).
3) Powracasz do krytykowania ;)
prefiks

Z nami od: 30 grudnia 2002, 01:45

Postautor: maHo » 12 września 2003, 18:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624

joi pisze:a mnie strasznie wkur... jak mi się link otwiera w nowym oknie

oo, dokładnie. przecież do tego są panele żeby nie trzeba było alttabować.

ja nie miałbym nic przeciwko , jakby mozilla po napotkaniu 'rozkazu' otwarcia nowego okna na stronie, zamiast tego otwierała nowy panel, ale to chyba się w standardowej mozilli nie :((
maHo

Postautor: wariat » 13 września 2003, 14:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

Gedi pisze:użytkownik używał BACK do powrotu na tą stronkę? Czy jednak trochę wolałbyś, żeby miał cały spis linków pod ręką? Ja sam korzystam przeważnie z otwierania stron w nowym oknie, ale przecież nie każdy user wie, że tak też można otwierać stronki :D... .

DGCC Ja tam wole otwierac taki spis z CTRLem (w nowych zakladkach) zawsze tak robie, bo to chyba najwygodniejsza metoda przejzenia zawartosci "worka z linkami".
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: Olhado/256 » 13 września 2003, 20:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

Gedi pisze:Wyobraź sobie, robisz stronkę i masz dział LINKI, gdzie masz mnóstwo odnośników do fajnych stronek. Co byś wolał, żeby użytkownik używał BACK do powrotu na tą stronkę? Czy jednak trochę wolałbyś, żeby miał cały spis linków pod ręką?

Założyłbym, że użytkownik będzie te strony otwierał w nowym panelu. Jak klikam na jakiś link, a tu mi nowe okno wyskakuje, to dostaję nerwicy. Po to są panele, żeby nie trzeba było 10 okien otwierać.

Edit:
Uprzedzając argument o tym, że w IE nie ma paneli - nawet na IE są nakładki typu MyIE, które dodają panele. Przeglądarka bez paneli jest potwornie nieergonomiczna.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: stas » 13 września 2003, 22:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

IMHO W3C bardzo dobrze kombinuje i cieszę się, że trzeba się ich słuchać:) to czy któs woli panele, 48 okienek na pulipicie i pasku zadan a moze nawet klikanie guzika wstecz po sto razy jest tylko i wylacznie kwestia gustu i przyzwyczajen. autorzy WWW nie powinni w to ingerowac narzucajac swoje rozwiazania.

a co do listy linkow - jesli by mi sie otwieraly w nowych okienkach, tobym chyba oszalal. zreszta ja i tak nigdy nie wiem, ze cos mialo byc w nowym okienku (no chyba ze na pasku stanu mozilli widze jakis javascript:costam), bo zawsze kikam z wcisnietym kontrolem.
stas
Moderator

Z nami od: 20 czerwca 2003, 20:30

Postautor: Archer » 13 września 2003, 22:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

Gedi pisze:Nie wiem dlaczego uważasz, że to dobre posunięcie :(. To jest fatalne posunięcie. Wyobraź sobie, robisz stronkę i masz dział LINKI, gdzie masz mnóstwo odnośników do fajnych stronek. Co byś wolał, żeby użytkownik używał BACK do powrotu na tą stronkę? Czy jednak trochę wolałbyś, żeby miał cały spis linków pod ręką?

Jak jeszcze o istnieniu Mozilli nie wiedziałem i korzystałem z IE, to zawsze otwierałem linki, które chciałem zobaczyć w nowym oknie, poleceniem "Otwórz w nowym oknie" dostępnym pod prawym klawiszem każedgo IE.
A jak klikałem w jakiś link i mi się otwierał w nowym oknie, gdy ja go chciałem w dotychczasowym zobaczyć, to cholery dostawałem.

Przypomnę, że wtedy panel mi się jedynie z windowsowym "Panelem sterowania" w sensie komputerowym kojarzył ;)

Tak więc dziś tym bardziej otwieranie linku w nowym oknie powinno następować jedynie w tak wyjątkowych sytuacjach, że można do tego użyć JS.
"To, co musiałeś odkryć samodzielnie, zostawia w twym umyśle ścieżkę, którą w razie potrzeby możesz pójść jeszcze raz." Georg Christoph Lichtenberg
Archer

Z nami od: 21 maja 2003, 23:41

Postautor: hADeSik » 14 września 2003, 12:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.5b; MultiZilla v1.5.0.1) Gecko/20030827

ponieważ w tej kwestii mnie interesują zastosowania biznesowe to ujmę to tak:

nie można wyganiać klienta ze swojej strony jeśli chce się mu coś sprzedać!

co przez to rozumiem? otwieranie odnośnika (strony) w nowym oknie/panelu ma nastąpić wtedy gdy chcemy odwiedzającemu pokazać coś czego nie ma na naszej stronie i wtedy otwieramy nowe okno, w którym klient może coś sobie zobaczyć, ale w początkowym oknie ciągle ma naszą ofertę ;)
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: Gedi » 14 września 2003, 13:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.5a) Gecko/20030718

I o to właśnie chodzi.

Niektórzy mnie zrozumieli dosłownie. Nie chodziło mi o nowe okienka w sensie, że coś wyskakuje, Może to być panel, zakładka, okno, czy cokolwiek, ale jeśli autor ma takie założenie, to uważam, że szkoda aby atrybut target zniknął w kolejnych internetowych językach. Ja wiem, że jest JavaScript, że w IE jest SHIFT, ja wiem, że w Mozilli jest CTRL, my wiemy, że tak jest ale kto oprócz nas ma jeszcze o tym wiedzieć? I nie chodzi, że można uzyskać to samo innymi drogami, ale po co czasami W3C decyduje za webmastera? Czym ich webmasterzy różnią się od naszych webmasterów? Czyżby byli lepsi?
Można by dyskutować tak bez końca jak o wyższości świąt wielkiej nocy nad świętami bożego narodzenia. Być może W3C idzie na kompromis, czyli wywala ze specyfikacji to, co producenci przeglądarek interpretują różnie. A może by tak nie wyrzucać a nakazać producentom stosować się do standardów?
Na koniec. Mnie nie denerwują nowe okna, które sam świadomie odpalam i nie denerwują mnie nowe okna, które jakiś autor założył, że mają być, bo nie chce nas na siłę wygonić ze swojego serwisu i czasem jest to wskazane, jak w przypadku stron z odnośnikami do ciekawych witryn. Denerwują mnie natomiast wyskakujące okna reklamowe, fullscreen'y itp. badziewia. Więc odróżniajmy nowe okno od "wyskakującego" okna :D.

To by było na tyle :D.
Gedi

Z nami od: 10 sierpnia 2003, 17:36

Postautor: joi » 14 września 2003, 15:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.4) Gecko/20030701

strona która otwiera własne okienka natychmiast wylatuje z mojej przeglądarki i więcej do niej nie wraca (1 wyjątek - phpBB)
joi

Z nami od: 22 marca 2003, 22:45

Postautor: marcoos » 14 września 2003, 15:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030913 Firebird/0.6.1+

Otwieranie w nowym oknie jestem w stanie zaakceptować, jeśli autor przynajmniej oznacza jakoś nowookienne linki. 99% tego jednak nie robi. Feature ten jest nadużywany tak samo, jak window.open().

W3C wie co robi.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Olhado/256 » 15 września 2003, 11:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

Z biznesowego punktu widzenia strona powinna być jak najbardziej user-friendly. Co jest przyjaźniejsze dla użytkownika - zawalanie mu pulpitu okienkami, czy umożliwienie mu WYBORU? Uważam, że ilość okienek na moim pulpicie to jest moja osobista sprawa i to nie webmaster powinien o tym decydować, tylko ja sam. W3C wie co robi.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Domel » 15 września 2003, 21:26

Gedi pisze:Czym ich webmasterzy różnią się od naszych webmasterów? Czyżby byli lepsi?

Nie wiem co masz przez to na mysli ale odpowiem tak: W3C skupia najwybitniejszych profesorow z najznamienitrzych uczeli wyzszych na swiecie. Ponadto owi "webmasterzy" z W3C to najlepsi z firm informatycznych takich jak Microsoft, Netscape (czy AOL), Adobe, Macromedia, Real itp. Wiec te stwierdzenie IMHO nie na miejscu.

Gedi pisze:Można by dyskutować tak bez końca jak o wyższości świąt wielkiej nocy nad świętami bożego narodzenia. Być może W3C idzie na kompromis, czyli wywala ze specyfikacji to, co producenci przeglądarek interpretują różnie. A może by tak nie wyrzucać a nakazać producentom stosować się do standardów?

Ale tutaj zaszlo kolejne nieporozumienie. W3C atrybut target wymyslilo i wprowadzilo a teraz go wycofuje. Cos w tym dziwnego?

Gedi pisze:Na koniec. Mnie nie denerwują nowe okna, które sam świadomie odpalam i nie denerwują mnie nowe okna, które jakiś autor założył, że mają być, bo nie chce nas na siłę wygonić ze swojego serwisu i czasem jest to wskazane, jak w przypadku stron z odnośnikami do ciekawych witryn. Denerwują mnie natomiast wyskakujące okna reklamowe, fullscreen'y itp. badziewia. Więc odróżniajmy nowe okno od "wyskakującego" okna :D.

Tutaj tez jest nieporozumienie. Atrybut target odnosi sie do ramek i tylko do nich a to ze jest stosowany do innych celow: to znaczy np do wymuszania otwarcia w nowym oknie to jest calkowita pomylka. A skoro w XHTML 1.0 Strict i XHTML 1.1 nie ma ramek to nie ma target. Proste nieprawdaz? W XHTML 2.0 bedzie wsparce dla XFrames wiec jest target.

Po za tym co wlasciwie ten post ma wspolnego z Mozilla? Nie mozesz swpich opinii kierowac na liste mailowa W3C?
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Następna

Wróć do Tworzenie stron WWW