Narzędzia deweloperskie i nadpisanie skrótów klawiszowych
Moderator: Pomocy?!
Narzędzia deweloperskie i nadpisanie skrótów klawiszowych
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:25.0) Gecko/20100101 Firefox/25.0
od jakichś dwóch dni mam następujący problem: kiedy używam skrótu ctrl+shift+n (domyślnie otwarcie ostatnio zamkniętej strony) zamiast efektu domyślnego osiągam otwarcie narzędzi deweloperskich (których nie rozumiem, nie potrzebuję i nie chcę). Bawienie się w zmienianie wartości w about:config devtools.*.enabled nic nie dało, tak samo jak kompletna reinstalka FF.
Na chwilę pomogło rozszerzenie Customizable Shortcuts 0.5.11.1 (zmieniłem skrót narzędziom deweloperskim na ctrl+shift+alt+n), lecz FF najwyraźniej uznał, że nie i po jakimś czasie skrót ctrl+shift+n otwiera narzędzia deweloperskie. Kolejne próby zmiany tego skrótu za pomocą tego rozszerzenia nic nie dają, a ja jestem w kropce.
Czy jest sposób, aby się tego cholerstwa pozbyć? Albo chociaż usunąć to w niepamięć głęboką gdzie umrze z samotności i braku miłości? Ewentualne zmuszenie tego by nie działało na domyślnych skrótach też by było super.
Błagam, pomocy.
- muskzrezygnowany
- Z nami od: 15 listopada 2013, 05:07
Odp: Narzędzia deweloperskie i nadpisanie skrótów klawiszowy
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0
Tu jest lista skrótów: https://support.mozilla.org/pl/kb/skroty-klawiszowe
A tu lista błędów dotyczących skrótów w narzędziach: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=892157
Rozwiązaniem byłoby wpisanie w pasku adresu about:support i kliknięcie przycisku Reset (usunie rozszerzenia i modyfikacje).
- dexter
- Moderator
- Z nami od: 02 października 2004, 21:30
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:25.0) Gecko/20100101 Firefox/25.0
Listę shortcutów dla FF ostatnimi czasy widziałem wiele - Undo close window ma być właśnie na ctrl+shift+n, ale jak wspomniałem wtryniły się na to te cholerne narzędzia i nie mam pojęcia co z tym zrobić.
Mimo wszystko spróbuję zaproponowanego rozwiązania i w edicie opiszę skutki.
[Edit] Yup, reset nic nie pomógł - ctrl+shift+n nadal otwiera narzędzia deweloperskie.
- muskzrezygnowany
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0
A więc to jednak błąd, poprawiony w 28. Ściągnij instalkę z http://nightly.mozilla.org , to będzie OK.
- dexter
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0
Na koniec mam takie pytanie (jako, że ni w ząb się nie orientuję jaki grafik zwyczajowo sobie ludzie od FF ustalają na nowe release'y): kiedy, i czy w ogóle, mógłbym się spodziewać tych zmian w samym upublicznionym już FF? Nie, żeby mi to robiło jakąkolwiek różnicę w tym momencie, ale wolałbym korzystać z oficjalnie dostępnej wersji niż czegoś co zdaje mi się być produktem dopiero testowanym.
Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc.
[EDIT] Ok, nie widzę sposobu by jakoś samemu to rozwiązać - Nightly dość często nie pamięta ostatnio zamkniętych kart/okien przez co ctrl+shift+T/N tak naprawdę stają się martwymi shortcutami. Jest na to jakiś sposób?
- muskzrezygnowany
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0
muskzrezygnowany pisze:Na koniec mam takie pytanie (jako, że ni w ząb się nie orientuję jaki grafik zwyczajowo sobie ludzie od FF ustalają na nowe release'y): kiedy, i czy w ogóle, mógłbym się spodziewać tych zmian w samym upublicznionym już FF?
Nowa wersja wychodzi co 6 tygodni, więc wersji 28 w kanale stabilnym można się spodziewać 4 marca.
muskzrezygnowany pisze:Ok, nie widzę sposobu by jakoś samemu to rozwiązać - Nightly dość często nie pamięta ostatnio zamkniętych kart/okien przez co ctrl+shift+T/N tak naprawdę stają się martwymi shortcutami. Jest na to jakiś sposób?
U mnie zawsze działało. Wpisz w pasku adresu about:config i sprawdź, jak masz ustawione następujące opcje:
browser.sessionstore.max_tabs_undo
browser.sessionstore.max_windows_undo
- dexter
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0
- muskzrezygnowany
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:25.0) Gecko/20100101 Firefox/25.0

- teo
- Moderator
- Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15
- muskzrezygnowany