MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

plugin cointainer i problemy z flashem

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

plugin cointainer i problemy z flashem

Postautor: użytkownik od lat » 13 lutego 2014, 20:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0

Opiszę wam ciekawy przypadek. Mam Win XP, procek Athlon XP 2400+, kartę 6600GT i 768 pamięci ram, teraz w międzyczasie zwiększyłem do 1.5 GB - ale to w tym przypadku nie miało znaczenia. Jak w Firefoxie pojawił się dodatek plugin container, to go sobie wyłączyłem, żeby nie zamulać dodatkowo przeglądarki i systemu niepotrzebną usługą. Dawno o nim zapomniałem i przez kilka wersji nie miało to ujemnego znaczenia dla Firefoxa. Dopiero na przełomie lipca i sierpnia wróciłem z wakacji i zaktualizowałem sobie przeglądarkę do wersji 23. Niby ok, ale co mi się od razu rzuciło w oczy na stronach typu "tube"? Że w różnych playerach flash zaczął ni migać nieznośnie suwak przesuwania filmu, było to bardzo uciążliwe bo utrudniało albo wręcz uniemożliwiało przesuwanie, zatrzymywanie, wychodzenie z trybu pełnoekranowego czy zmiany głośności. To nie działało zawsze, ale na np. 10 włączeń flash na fullscreen to powiedzmy w 7 przypadkach następowało to nieznośne migotanie paska. Nieraz ponownie wychodziłem z trybu pełnoekranowego flasha i ponownie włączałem fullscreen dwa, trzy razy, żeby uzyskać efekt niemigotania. Flash playery są różne więc np. na Youtube nie było to akurat tak nieznośne, bo suwak nie migał, tylko po prostu się od razu chował i trzeba było ruszyć myszą żeby się na chwilę pojawił, ale na większości pasek migał, a z kolei np. na xhamster ;) nie było widać podglądu przesuwanego filmu tylko okienko z podglądem szybko mignęło. Od sierpnie cały czas zastanawiałem się: co jest do cholery, nie mogłem znaleźć na polskich i zagranicznych stronach żeby ktoś miał ten problem. Zainstalowałem już starsze wersje Flash Playera, który mi kiedyś bezproblemowo działały, ale wciąż to samo. Więc wiedziałem ze problem tkwi w FX. Utworzyłem sobie nowy profil i w nim było wszystko dobrze, więc z kolei skopiowałem stary profil i w about:config po kolei przywracałem do wartości domyślnych wszystko od góry. Doszedłem wreszcie do wartości dom.ipc. Sprawdziłem że jest to wpis odpowiedzialny za usługę plugin-containet.exe - który sam wcześniej wyłączyłem i EUREKA - wszystkie suwaki we flashach działają, nie migają i mam podgląd filmu na niektórych stronach typu "tube" Po ponad pół roku męczenia z tym znowu wszystko działa. Teraz po tym może długim opisie - ale cieszę się jak dziecko, moglibyście napisać co się zmieniło w Firefoxie 23 i dalszych, że plugin container musi być włączony w about:config, bo inaczej występuje ten efekt? Czy to wina mojego starego kompa, karty itp - czy wy na Windows 7,8 jak testowo wyłączycie tę usługę też macie takie problemy, czy wam mimo wyłączenia tego działa nadal tak samo dobrze?
użytkownik od lat

Wróć do Przeglądarka Firefox