MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Przypadkowo skasowane dane Firefox Sync

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Przypadkowo skasowane dane Firefox Sync

Postautor: roomunho » 03 marca 2014, 12:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0

Witam

Mam bardzo szybie pytanie. W zeszłą sobotę, próbowałem naprawić koleżance instalację FF (miała problemy z wyświetlaniem obrazków, przeglądarka działał wolna i często się muliła), okazało się, że w komputerze było zainstalowana duża liczba śmieciowego softu. po wyczyszczeniu wszystkiego (ręcznie+adwcleaner) nadal był problem z wyświetlaniem obrazków.

Postanowiłem przeinstalować FF dla pewności. Przed odinstalowaniem skonfigurowałem usługę Sync, dane zostały poprawnie wysłane. Odinstalowałem więc FF i ręcznie wyczyściłem pozostałe pliki i foldery. Po ponownej instalacji przez przypadek wybrałem opcję zastąpienia informacji w chmurze danymi z tego komputera, co zaowocowało skasowaniem wszystkich starych zakładek.

Próbowałem odzyskać z dysku pliki kopii zapasowych .json oraz places.sqlite jednak bez większych rezultatów, pliki okazały się uszkodzone i nie zawierają żadnych linków do stron internetowych.

Moje pytanie jest następujące. Wiem, że użytkownik nie ma opcji przywracania starszych danych w usłudze Sync, może jednak istnieje możliwość skontaktowania się z kimś odpowiedzialnym za Sync? nie znalazłem żadnych adresów mailowych, na które mógłbym wysłać moją prośbę/pytanie odnośnie przywrócenia wcześniejszych danych?
roomunho

Odp: Przypadkowo skasowane dane Firefox Sync

Postautor: dexter » 03 marca 2014, 13:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:30.0) Gecko/20100101 Firefox/30.0

Nie zastosowałeś zalecanej metody usunięcia błędu, czyli utworzenia nowego profilu bez skasowania starego. Teraz jest mało prawdopodobne, byś odzyskał te dane. Ale jak ci się uda, to napisz tutaj.

Spróbuj jeszcze odezwać się do tego gościa -> https://twitter.com/ncalexander lub zadaj pytanie na anglojęzycznym portalu https://support.mozilla.org/en-US/questions/new
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: roomunho » 03 marca 2014, 13:30

dziękuje bardzo za tą odpowiedź :)
roomunho

Postautor: roomunho » 03 marca 2014, 14:15

wszystko się już wyjaśniło. w moim przypadku sytuacja jest beznadziejna, bo po nowej instalacji został wygenerowany nowy klucz odzyskiwania, a bez starego odszyfrowanie danych (nawet gdyby udało się przywrócić pliki na serwerach Sync) jest niemożliwe.

https://support.mozilla.org/en-US/quest ... b=a&as=aaq

jeszcze raz dziękuję za odpowiedź
roomunho

Wróć do Przeglądarka Firefox