MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Latwa przesiadka z IE/OE na *birdy

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Latwa przesiadka z IE/OE na *birdy

Postautor: Pitreck » 16 sierpnia 2003, 21:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030813 Mozilla Firebird/0.6.1+

I znow nie wiedzialem gdzie to wrzucic, ale do rzeczy.

Buszujac po sieci natknalem sie na 2 ciekawe artykuly. Ich zadaniem jest pomoc przy przesiadce z produktow M$ na Firebirda i Thunderbirda oraz w dostosowaniu ich do swoich potrzeb. Mysle ze przydalo by sie te artykuly przetlumaczyc i podpiac pod MozillaPL.org 2.0:

-From Internet Explorer to Firebird
-From Outlook Express to Thunderbird
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: Pitreck » 21 sierpnia 2003, 00:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030813 Mozilla Firebird/0.6.1+

Nikt nie jest zainteresowany?
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: emdej » 21 sierpnia 2003, 07:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.5a) Gecko/2003071814

mi osobiscie podoba sie srednio, poza tym samo tlumaczenie to za malo - trzeba by jeszcze obrazki podmienic - przeciez polskie birdy maja napisy po polsku !, mysle ze lepiej to zrobic samemu od poczatku, oczywiscie przy zalozeniu ze wogole istnieje taka potrzeba
pozdrawiam serdecznie, emdej
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
JID: emdej@jabber.org | gg: 17344
emdej

Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40

Postautor: Wojciech » 21 sierpnia 2003, 10:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.3) Gecko/20030312

emdej pisze:... przy zalozeniu ze wogole istnieje taka potrzeba...
Myślę, że taka potrzeba istnieje - zawsze znajdzie się parę osób, które zechcą spróbować, a potem powiedzą innym. W ogóle uważam za niedopatrzenie, że na stronach Mozilli PL brakuje takich instrukcji (jak np. na Viva Mozilla). Propagowanie określonego programu wśród tzw. ZU polega m.in. na dostarczaniu "łopatologicznych" instrukcji i wskazówek, najlepiej ilustrowanych.
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: Pitreck » 21 sierpnia 2003, 13:42

emdej pisze:mi osobiscie podoba sie srednio, poza tym samo tlumaczenie to za malo - trzeba by jeszcze obrazki podmienic - przeciez polskie birdy maja napisy po polsku !, mysle ze lepiej to zrobic samemu od poczatku, oczywiscie przy zalozeniu ze wogole istnieje taka potrzeba

Obrazki to najmniejszy problem. Bardziej chodzi tu o znalezienie osoby ktora sie tym zajmie i o akcepatcje MozillaPL tim by to podpiac pod nowa strone glowna.

Jest tez inny problem. Artykul o Firebirdzie dotyczy wersji 0.6.1, a jak wiadomo najnowsze Nightly maja lekko przebudowane opcje, Close Other Tabs, Sidebar Panels, Alternate StyleSheet Switcher oraz Add Search Engines. Nalezalo by te nowosci uwzglednic w takim artylule, bo znajda sie one w Mozilla Firebird 0.7

Na dobra sprawe nie wazne czy przetlumaczymy ten artykul czy tez oprzemy sie na nim piszac wlasny. Uwazam ze takie cos jest potrzebne, chociazby po to by uniknac odpowiadania na setki pytan na forum dotyczacych jednej zeczy.
Pitreck
Moderator

Postautor: emdej » 21 sierpnia 2003, 13:46

hmm, no w sumie masz racje Pitreck
i dobrze ze zwrociles uwage na te nowe uklady menu....
jezeli bedzie akceptacja ze strony timu to sie pisze na zrobienie tego
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
emdej

Postautor: piotrek84 » 14 września 2003, 12:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030913 Firebird/0.6.1+

Wczoraj na mozillazine.org pojwil sie link do 7-czesciowego arta dla ZU dotyczaca konfiguracji/obslugi jednego z lepszych i ciekawszych klientow poczty :D

Zwie sie to:
An introduction to Thunderbird
part 1
part 2
part 3
part 4
part 5
part 6
part 7

proponuje rowniez zajrzec na strone glowna, gdzie, jezeli mnie wzrok nie myli, jest program do wspolpracy z Mozilla Firebird a sluzacy do gromadzenia informacji, obawiam sie, ze tylko dla systemow *nix (pora zmienic system :D)
Ostatnio zmieniony 14 września 2003, 21:12 przez piotrek84, łącznie zmieniany 2 razy
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Pitreck » 14 września 2003, 19:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030910 Firebird/0.6.1+

->piotrek84
Podales linka do pierwszej czesci artykulu zamiast do newsika na MZ, no i pomyliles sie w linku (img zamiast url). Poprawisz ? :)
Pitreck
Moderator

Postautor: piotrek84 » 14 września 2003, 21:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030913 Firebird/0.6.1+

Pitreck pisze:Podales linka do pierwszej czesci artykulu zamiast do newsika na MZ, no i pomyliles sie w linku (img zamiast url). Poprawisz ? :)

dzieki, zapomnialem, ze przywilejem zarejestrowanego jest mozliwosc poprawienia postow (jeszcze wczoraj bylem anonimem) :)
od siebie moge dodac, ze przez ponad rok uzywalem The Bata, z ciekawosci sprobowalem TB, przez kilka miesiecy podchodzilem do niego z duza rezerwa, obecnie TB jest na tyle zaawansowany, ze do Batka raczej nie wroce (chyba, ze do testow)
TB jest dla mnie wystarczajacy, bardzo przejrzysty i najbardziej intuicyjny z roznych testowanych programow a co najwazniejsze darmowy, przynajmniej nie musze czekac na "poprawke udarmawiajaca" :D
osobom uzywajacym oprogramowania legalnego inaczej proponuje szukac darmowych zastepnikow, robie tak od kilku lat i nie zaluje, udalo mi sie tak wymienic wiekszosc oprogramowania i naprawde bylo warto
bleble, chyba zostane filozolem 8)

psss.. art o TB jest fajny, pisany w miare prostym jezykiem, kto chce tlumaczyc to niech bierze w swoje lapska, ja jestem na to zbyt leniwy :roll:
mozna by toto uzupelnic o konfiguracje polskich serwerow pocztowych z arta Konrada o Kurierze Mozilli, wprawdzie jest to analogiczne, ale ZU nie przywykly do gonienia za nowosciami i tak bedzie miec problemy :)
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Pitreck » 15 września 2003, 05:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030910 Firebird/0.6.1+

piotrek84 pisze:dzieki, zapomnialem, ze przywilejem zarejestrowanego jest mozliwosc poprawienia postow (jeszcze wczoraj bylem anonimem) :)

No! Odrazu lepiej :)

piotrek84 pisze:psss.. art o TB jest fajny, pisany w miare prostym jezykiem, kto chce tlumaczyc to niech bierze w swoje lapska, ja jestem na to zbyt leniwy :roll:

A ja chetnie zrobie szkriny z Polskiej wersji Thunderbirda.
Pitreck
Moderator

Postautor: Olhado/256 » 15 września 2003, 11:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

Jeśli nikt się nie zgłosi do tłumaczenia to ja bym mógł, ale jest jeden problem - nie umiem pisać w XHTMLu, ani żadnym innym HTMLu. Mogę to komuś podesłać jako plain text, a on by to musiał przerobić potem.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: emdej » 16 września 2003, 08:37

Olhado/256 pisze:Jeśli nikt się nie zgłosi do tłumaczenia to ja bym mógł, ale jest jeden problem - nie umiem pisać w XHTMLu, ani żadnym innym HTMLu. Mogę to komuś podesłać jako plain text, a on by to musiał przerobić potem.

no ja juz sie deklarowalem pare postow wyzej, ale skoro tak to proponuje:
Olhado/256 - plain/text - tlumaczenie
Pitreck - screenshoty
moja skromna osoba - sklad tego w xhtml
emdej

Postautor: Pitreck » 18 września 2003, 11:32

Rozmawialem z Piotrem Barteckim, mamy zielone swiatlo.

Teraz tylko pytanie, za co najpierw sie bierzemy. Dwa artykuliki o Fb i Tb czy ten 7-czesciowy o Thunderbirdzie. No chyba ze juz zaczeliscie tlumaczenie :)
Pitreck
Moderator

Postautor: emdej » 18 września 2003, 22:29

ja nic nie zaczynalem i zaczalbym od mniejszego bo ostatnio mam duzo pracy...
emdej

Postautor: Olhado/256 » 20 września 2003, 11:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

Ja też nic nie zaczynałem, bo przez pewien niefortunny wpis w HOSTS przez kilka dni nie mogłem wejść na forum :wink: . Ja bym w sumie od tych krótszych zaczął, tylko będę sobie musiał zainstalować FbPL, żeby wiedzieć jak się co nazywa...
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: Olhado/256 » 20 września 2003, 22:30

Okej, tekst IE -> Firebird jest już gotowy tutaj (plain text, UTF-8 ). Kilka uwag odnośnie tłumaczenia:

- zmieniłem ton na mniej personalny. usunąłem wszystkie zdania w pierwszej osobie itp.

- wywaliłem kilka idiotyzmów i dziwnych zdań jak chociażby:
The desktop is a good download place for most purposes.
(LOL)
If you have a scroll wheel on your mouse it can act as a middle mouse button if you push down on it

- wywaliłem większość wstępu, bo to osobiste dywagacje autora. można tam ewentualnie dodać link do tutoriala OE -> Tb

- gdzie mogłem dałem linki do polskich stron i polskich wersji (i zakładam, że screenshoty będą z FbPL)

- to:
To save toolbar space, I put the three default Firebird bookmarks that are in the Bookmarks Toolbar Folder and tucked them away in the Mozilla Firebird & Mozilla Information folder for later reference. Then I put all the folders in the Bookmarks Toolbar Folder so that all my bookmarks are available in my toolbar.

Przerobiłem na krótką poradę, bo nie wiedziałem co będzie na screenshocie (zestaw bookmarków w wersji PL jest inny, niż w oryginalnej, poza tym to jest tylko widzimisię autora tutoriala, IMO niewygodne).

- nie istnieje żadna polskojęzyczna strona ze schematami dla Fb, prawda?

- nie wiedziałem co zrobić z tym:
Advanced Features

If you are a power surfer and want even more advanced features like history wheel-scrolling, auto-scroll and mouse gestures, install the All-In-One extensions pack. Other advanced features are available on the Firebird extensions website.

Damy tu jakiś link do polskojęzycznych dodatków?

- no i informacje kontaktowe na końcu trzeba zmienić i creditsy dodać (kto tłumaczył, to zamienił na HTML, kto screeny robił itp.)
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: emdej » 20 września 2003, 22:34

super, to czekam na screenshoty :)
emdej

Postautor: Nerf » 20 września 2003, 23:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.4) Gecko/20030902 Gentoo

Olhado/256 pisze:
If you have a scroll wheel on your mouse it can act as a middle mouse button if you push down on it

Jeśli posiadasz rolkę myszki, to po naciśnięciu może ona służyć jako środkowy przycisk myszki

Zdanie może i dziwne, ale ja bym je zostawił, bo jednak nie wszyscy o tym wiedzą...
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25

Postautor: Olhado/256 » 21 września 2003, 01:39

Nerf pisze:
Olhado/256 pisze:

Jeśli posiadasz rolkę myszki, to po naciśnięciu może ona służyć jako środkowy przycisk myszki

Zdanie może i dziwne, ale ja bym je zostawił, bo jednak nie wszyscy o tym wiedzą...

Dziwne i nieprawdziwe. Widziałem kilka myszek, które mają niewciskalną rolkę, a środkowy przycisk myszy z boku. A moja ma 5 przycisków :wink: . Myślę, że jak ktoś się bierze za przesiadkę z IE na Fb to wie co to jest środkowy przycisk myszy.
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: Pitreck » 21 września 2003, 11:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20030919 Firebird/0.7

Swietna robota Olhado/256!
Screeny juz som, zarowno Tb jak i Fb (PL Offcourse :) ). Screeny dla Tb zrobilem ze zaktualizowanym schematem Qute ktory niebawem znajdzie sie w programie.

Niestety nie mam gdzie tego wrzucic....
Olhado/256 pisze:- nie istnieje żadna polskojęzyczna strona ze schematami dla Fb, prawda?

Z tego co wiem to obiecnie nie, ale trwaja prace nad polskim Texturizer...
Pitreck
Moderator

Następna

Wróć do Promocja