MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Firefox 29 klasyczny wygląd jak przywrócić?

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Odp: Firefox 29 klasyczny wygląd jak przywrócić?

Postautor: Gość » 04 maja 2014, 11:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Ubuntu Chromium/34.0.1847.116 Chrome/34.0.1847.116 Safari/537.36

sig pisze:
Gość pisze:Jeśli ktoś ma kompleksy, to Mozilla, bo stracili indywidualność i teraz wstydzą się coś swojego zrobić i naśladują innych.

Serio? to z czego "zerżnęli" modyfikowalne menu i przenoszenie elementów między nim a paskiem? bo z pewnością nie z chrome-a, w którym przecież nic się nie da ustawić.

Nie jestem fanatykiem żadnego programu. Interesuje mnie to, co jest najlepsze, najlepsze dla mnie. Uważałem FF za najlepszy i używałem go. Teraz sytuacja zmieniła się, więc i ja zmieniłem przyzwyczajenie, dlatego używam Chromium. Coś się kończy, coś zaczyna. Taka jest kolej postępu. Widocznie FF odegrał już swoją rolę w historii przeglądarek i czas zakończyć jego żywot i pozwolić rozwijać się czemuś innemu, nowemu. Jeśli FF znowu stanie się dobry, znowu uda się im zaoferować dobrą przeglądarkę, to wrócę do niej. A teraz głupotą jest walczyć z faktami i udawać, że jest inaczej. Trzeba być elastycznym i porzucać coś, co już się zużyło :)
Gość

Postautor: sig » 04 maja 2014, 11:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0

No bo przecież instalacja Clasic theme restorer (co zrobiłem przed chwilą) celem odklejenia tych kilku ikon od paska adresu to ciężka zbrodnia nieprawdaż? Używam Firefoksa i pewnie przy nim pozostanę, bo dzięki rozszerzeniom mam dokładnie to czego potrzebuję (np z wyglądu osobny pasek na pole adresu, zaś ikonki wszelakie na pasku zakładek. te co powinny być na dole też). Pokażcie mi inną przeglądarkę w której się tak da. Starczy przestać bać się tych kilku kinięć, siła Firefoksa leży w rozszerzeniach (których wg about:support mam już 21) a nie programie jako takim.

ps nie nie przesuwałem paska kart ani nie zmieniałem jego wyglądu, tak jest dobrze. Zostawiłem też okienkowe menu tyle że teraz jest po lewej na pasku zakładek.
Strzeżonego backup strzeże
sig

Z nami od: 22 maja 2010, 09:44

Postautor: Gość » 04 maja 2014, 12:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0

Sig to chyba tu najgłupszy użytkownik tzw. baranek, który wszystko kupi. Coś w FF dodają powie świetnie, coś zlikwidują powie jeszcze lepiej, genialnie. Łyka wszystko co mu podłożą. Właśnie przez takich prostych użytkowników Mozilla testuje różne bezsensowne rozwiązania, bo ci to zawsze wezmą za dobrą monetę. Nie można być oczywiście roszczeniowcem ,któremu się wszystko nie podoba, ale niektórzy fanboye są jeszcze bardziej groźni i żałośni.
Gość

Postautor: _Puma_ » 04 maja 2014, 13:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:32.0) Gecko/20100101 Firefox/32.0

Akurat @Sig jest z niewielu którzy nie narzekają a usiłują poszukać rozwiązania.
ŻADNA przeglądarka nie spełni w 100% naszych oczekiwań i dlatego dla bardziej wymagających są rozszerzenia, sam używam kilku bo tego i owego mi brakuje w Fx.

Ps. No i mam mój "restart", rozszerzenie Restart application, działa dobrze :)
Ps2. Moje rozszerzenia
Obrazek
_Puma_

Z nami od: 31 października 2005, 19:34

Postautor: sig » 04 maja 2014, 14:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0

Dobrze więc, jak w tym waszych chrome (albo dowolnej innej przeglądarce) ustawię wygląd i będę miał możliwości z tych rozszerzeń? http://imageshack.com/a/img842/7792/fc65.png Od razu mówię że ad-block nijak nie zastąpi duetu noscript + ghostery.

ps to rozszerzenie z mint-em zostało dodane przez system, do pominięcia, wersja dla Linuksa naturalnie wymagana. A ten kwadracik na lewo od kart to nie żaden brak ikony tylko przypięta karta z quick-not-a
sig

Postautor: xss » 04 maja 2014, 15:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; Trident/7.0; rv:11.0) like Gecko

Nowy wygląd Mozilli jak najbardziej na plus, lepszy niż poprzedni :)
xss

Postautor: Gość » 04 maja 2014, 16:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Ubuntu Chromium/34.0.1847.116 Chrome/34.0.1847.116 Safari/537.36

Dyskusja, co jest ładniejsze, jest bez sensu, bo każdemu podoba się, co innego, dlatego lepiej unikać dyskusji o wyglądzie, a wyrazić swoją ocenę. Ważniejsza jest dyskusja na tematy, które można zmierzyć i obiektywnie ocenić, czyli szybkość, kompatybilność, trzymanie standardów. W tych parametrach, które mnie interesują (szybkość, dopasowanie do KDE, flashplayer 13.), Chromium jest lepsze. Chociaż są pewne funkcje w FF, które podobają mi się, a nie ma ich w Chromium. A co do wyglądu, to dla mnie jest beznadziejny, w ogóle nie podoba mi się, bo ma same łagodne linie, a nie znoszę takich zaokrągleń (karty), podobają mi się te prostokąty z FF28. Ktoś powie, że to banalne i drobne zmiany, ale coś w nich jest i mnie to irytuje i już, więc czemu mam się męczyć? Na moim Kubuntu zablokowałem aktualizację FF.
Gość

Postautor: JL433 » 04 maja 2014, 17:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0

A czy wie ktoś jak zrobić żeby górny pasek był w innym kolorze niż domyślny? Do wersji 28 firefox przybierał barwy windowsa, u mnie akurat jest to prawie czarny styl który dobrze się komponuje z obudową laptopa. Teraz od wersji 29 tło górnego paska jest niebieskawe i bardzo mi się to nie podoba. Może dałoby się to gdzieś przeedytować tak żeby ustawić własny kolor?
JL433

Postautor: _Puma_ » 04 maja 2014, 17:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:32.0) Gecko/20100101 Firefox/32.0

Ja zainstalowałem sobie motyw, jest ich pełno i zapewne coś wybierzesz.
_Puma_

Z nami od: 31 października 2005, 19:34

Postautor: Gość » 04 maja 2014, 18:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0

Najlepsza z najlepszym wyglądem. Nic nie zmieniać.
Gość

Postautor: Gie » 04 maja 2014, 18:58

_Puma_ pisze:Popieram z tym "odśwież", jest to co najmniej dziwna polityka aby zabierać taki... drobiazg.
Na szczęście mam mysz z programowalnymi przyciskami i pod jednym z nich mam "odśwież" ale fakt że to nie fair to zabierać innym.

Też mam Odśwież pod przyciskiem myszy. Niestety zatrzymaj wczytywanie już nie można ustawić. Ciekawe dlaczego ten przycisk przeniesiono? Co chiano w ten sposób uzyskać?

_Puma_ pisze:Chciałbym aby była możliwość restartu Fx, jest ikona wyłączenia w menu to można dołożyć restart.

Miałem dodatek Marmod i tam był przycisk Restart. Często z niego korzystałem. W FF29 dodatek przestał być widoczny. Może jest jakaś kombinacja klawiszy? Może da się zdefiniować swój własny przycisk?

Ogólnie to się dziwię skąd te głosy krytyki na nowego FF. Kilka dni i się człowiek przyzwyczai, poustawia pod siebie. Pamiętam jak przesiadałem się z IE na FF. Po zainstalowaniu wszedłem na kilka stron i go zamknąłem bo nie mogłem go ogarnąć. Później zacząłem się bawić dodatkami, konfiguracja i po tygodniu nie mogłem już używać IE. Wszystko kwestia przyzwyczajenia.
Gie

Z nami od: 06 listopada 2006, 09:13

Postautor: Gość » 04 maja 2014, 23:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0

xenobi pisze:Witam czy Mozilla w przyszłych wersjach zamierza wprowadzić możliwość przywrócenia starego wyglądu ?
Udało mi się takie coś ustawić http://postimg.org/image/w7pz4y2uh/ lecz to dalej nie ten sam firefox co kiedyś.Też nie rozumiem tego pseudo interfejsu chrome.

1. W jaki sposób mam uzyskać coś takiego jak tu na screnie?
2. jak pozbyć się za każdym razem kiedy uruchamiam przeglądarkę:

- sprawdzania czy dodatki są zgodne
- ładowania się strony z tym co Mozilla przygotowała dla mnie (nie jestem zainteresowana)

???

Doda, że jak na razie wszystkie znane mi sposoby zawiodły,strona otwiera się bez względu na ustawienia w Opcjach.
Czy nie da się już używać przeglądarki bez konieczności szukania z kolejną aktualizacją jak tu ją "oszukać"? Dlaczego nie ma po prostu opcji ustawień dla każdego?

Chyba pożegnam sie z FF, po tylu latach.
Gość

Postautor: sig » 05 maja 2014, 05:43

Co do wyglądu, to to rozszerzenie potrafi przywrócić te nieliczne, zabrane opcje. Co do punktu 2, to taki bug nigdy u mnie nie nastąpił, więc obawiam się że nie będę w stanie pomóc. Aczkolwiek może chodzić o windowsowe prawa dostępu, być może Firefox nie ma "uprawień" do zapisu że już sprawdził zgodność i wyświetlił tą stronę.
sig

Postautor: Garu » 05 maja 2014, 12:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

Co do wtyczki flash player - Czemu Firefox podchodzi tajnie do tego? Wtyczki - w dodatkach pisze flash player. Tam jest jedna zawsze aktywna. W about:plugins, pokazuje aktywne dwie, od adobe. Jedna do flasha, druga do mime, czyli jakiś futuresplash.
Moje słowa starzeją się ze mną i prowadzą do ściany.
Garu

Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Postautor: sig » 05 maja 2014, 13:52

Tylko do tej? ja mam w about:plugins takie po parenaście/dzięsiąt pozycji. Widać tam są po prostu bardziej szczegółowe informacje o wtyczkach
sig

Postautor: Gość » 05 maja 2014, 14:01

A to ciekawa rzecz, bo ja mam Flash Playera ale w about:plugins nie mam go, mam tylko:
Java(TM) Platform SE 7 U55
Silverlight Plug-In
Shockwave Flash - to Shockwave, a nie Flash Player
VLC Web Plugin
QuickTime Plug-in
Windows Presentation Foundation
Microsoft® DRM
Windows Media Player Plug-in Dynamic Link Library
Microsoft® Windows Media Player Firefox Plugin

Dlaczego w takim razie nie mam nic o Flashu, skoro go mam i normalnie używam?
Gość

Postautor: dexter » 05 maja 2014, 14:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:32.0) Gecko/20100101 Firefox/32.0

Gość pisze:Dlaczego w takim razie nie mam nic o Flashu, skoro go mam i normalnie używam?

Nazwa kodowa wtyczki nie zmieniła się od czasu, jak Adobe kupił Macromedię, więc we flakach to nadal Shockwave.

Garu pisze:Co do wtyczki flash player - Czemu Firefox podchodzi tajnie do tego? Wtyczki - w dodatkach pisze flash player. Tam jest jedna zawsze aktywna. W about:plugins, pokazuje aktywne dwie, od adobe. Jedna do flasha, druga do mime, czyli jakiś futuresplash.

Wynika to z niezrozumienia tabelki. Jest jedna wtyczka obsługująca dwa "typy mime". A co to jest typ mime, musisz sprawdzić na tajnym hakerskim serwerze www.wikipedia.org
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Garu » 05 maja 2014, 14:15

Trzy DRM - wyłączone zawsze. Po co mi dodatkowe zabezpieczenia, które się wielokrotnie nakładają. Jest tryb chroniony pod filmem YouTube. Są tryby chronione flasha, protokołu szyfrowania SLL, oraz wiele poziomów zabezpieczeń, od centrum zabezpieczeń windowsa, zapory, antywirusa, do blokerów reklam, tudzież skryptów, nie mówiąc o zabezpieczeniach zawartych w przeglądarkach.
Nie korzystam z antywirusów i latami nie mam problemów z odtwarzaniem choćby filmów w necie.
Wtyczki nigdy nie "wysypują" się na pc z xp i na laptopie z win7 x64. Przedwczoraj do tematu wrzuciłem screena, gdzie widać tylko jedną wtyczkę - sic, - http://prntscr.com/3fjtvi

Dzięki - poczytam o typach mime, no, ale mam trochę podglądu w systemie, w programie activex compatibility manager. Prawie 900 właściwości do przeglądu. O każdej można poczytać. Trzy lata temu dokształcałem się o frame, żeby zawalczyć z pewnymi przekierowaniami.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2014, 14:32 przez Garu, łącznie zmieniany 1 raz
Garu

Postautor: Gość » 05 maja 2014, 14:31

A rzeczywiście to Shockwave Flash to Flash Player masz rację. Swoją drogą to jak na niedowidzącego to sporo widzisz ;) Przy okazji to ciekawa rzecz, żeby oglądać na takich serwisach jak vod.tvp, TVP info czy TVP Parlament to musiałem zainstalować Microsoft Windows Media Player Firefox Plugin, bo na Windows Media Player Plug-in Dynamic Library za cholerę nie odtwarzało i wywalało błąd. Teraz ten pierwszy włączyłem ten drugi wyłączyłem i działa.
Gość

Postautor: Garu » 05 maja 2014, 15:26

Firefox 29 już pamięta ustawienia i przy ponownym uruchomieniu, pasek kart już się nie wyświetla. Zadziałał dodatek tab mix plus. W tym dodatku można ten pasek ustawić na dole, czy górze - no problem, wystarczy poustawiać.

Jestem już zadowolony z Firefox 29. Nawet polubił dodatek gui:config. W zakładkach ma - Dodaj zakładkę - i jest dobrze.
Garu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Przeglądarka Firefox